HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Fiúbandák-megaposzt

2009.08.25. 07:59 :: Bettie Page

Hol volt akkor már a New Kids on the Block, (ismertebb nevén Nyúkic), és a Bross. A Duran Duran-ból családapák lettek, a Modern Talking meg már akkor is vicces volt, amikor még működött. A 90-es évek hozta el nekünk az igazi fiúbandákat, az igazi rajongást. Mit nekünk Beatles a sikoltozó ájuldozó rajongókkal, mit nekünk a 80-as évek, ahol a new wave fiúkon és a hajbandákon kívül más rajongható zenekar nem akadt, csak béna rockerek és punkok.

Jellemzők 

– Mindig van egy cukifiú. Mindig. Legjobb ha szőke, de ő a legfiatalabb, ezzel gondolva a tiniknél is kisebb rajongókra, akik rá is haraptak, és szinte kivétel nélkül ő kellett nekik. Cukifiú sokszor áll a középpontban, ő énekel a legnagyobb átéléssel. Kell a bandába egy örök lázadó is. Többnyire ők azok, akik később ki is szállnak a bandából, mert ők igazából is jó fejek, bár ezt egy kicsit túl kell játszani, túl kell vadulni. Justin Timberlake, Robbie Williams, Geri Halliwell (ja, ő lány).

– Kell egy központi romantikus rajongható figura, aki a 12 éveseknek még idős, de a 14-15 éveseknek pont jó.

– Kell egy kötelező semleges ember, akiről senki nem érti miért került oda, mert se nem néz ki jól, se nem tud énekelni, és a tánc közben is mindig hátul van. Valószínűleg azért kerülnek bele, mert öt szupercsávó már sok lenne.

– Végül egy idősebb. Legtöbbször érte nem rajonganak, ha valaki elköveti mégis ezt a hibát, járhat úgy, hogy megszólják érte, kiközösítik a zsúrokon, a háta mögött mutogatnak rá, vagy legyintenek – á ő Kevines. – Így történhetett, hogy amikor a szerző Németországban, a Backstreet Boys rajongók őshazájában járt, a boltban már csak egy Kevines párna árválkodott, és szégyenszemre a maradék Kevines párnával kellett hazakullognia, majd nem is mutathatta meg senkinek, csak messziről, és csak az együtteses oldalát.

– Tizenöt év távlatából általában kiderül, hogy eggyel több tagból álltak, mint amire emlékszünk.

– Tizenöt év távlatából coming outol legalább egyikük a bandából, amit mi akkor nem is sejtettünk, de az évek során gyanússá vált a túl szép fiú. (Stephen Gately - Boyzone, Mark Feehily - Westlife, Lance Bass - N'Sync, Jordan Knight - Nyúkic, Duncan James-Blue)

– A fiúknak egytől egyig kötelezően fanyalogni kellett a zenére, különben olyan kiközösítés lett a végük, mint azoknak a lányoknak, akik az idős tagba voltak szerelmesek.

A kezdetek

Megérkezett a 90-es évek, és megalakult a Take That 1991-ben. Az angolok válasza a Nyúkicra. Először a melegeket célozták meg, ahogyan ezt Samantha Jones is megmondta Smith Jerrod-nak, ha a melegeknél már befutottál, nyert ügyed van. Ez magyarázza, hogy az első albumon kicsit buzisra vették a figurát. Később persze ez változott, de mindig létezett a kikacsintás a melegek felé, pl. Mark rózsaszín rövid pólója, vagy a Relight My Fire.

A Take That megfelelő bevezetés volt a fiúbandák iránti rajongásba, a lányszobák falait elöntötték a poszterek, párnák, bögrék, hogy aztán a Backstreet Boys egy pillanat alatt átvegye a helyüket. '93-ben robbantak be, mindjárt három kislemezzel, a bamutatkozó We've Got It Goin' On, az I'll Never Break Your Heart, és az emlékezetes Get Down (aminek a klipjét szerintem a Duran Duran Planet Earth c. klipjéről nyúlták). Persze nem mindenkinél, van aki maradt kőkemény Take That-es, de sokaknak volt ez bevezető az igazi rajongáshoz. Igazából lehetett szeretni mind a kettőt, de aki el akarta foglalni a helyét a csajtársadalomban, illett kiválasztania legalább egy fiúbandát, de leginkább valamelyiküket. A legnépszerűbb persze Nick Carter, és Mark Owen. A szerző személy szerint úgy érezte, meghal, ha egyszer nem lehet Brian-é, egy barátnője pedig ha bal lábbal kelt fel, csak ránézett a Nick Carter poszterre, és azt gondolta, nem lehet nagy baj, minden rendben van, hiszen a szerelmem fényképe itt van velem.

Sajnos Magyarországra nem jöttek a fiúk, így maradt a német Viva, illetve a VHS-re felvett klippek, a Bravo, IM, 100xszép, és a Popcorn poszterei. Emlékezetes, mikor a Műjégen megszólalt az As Long As You Love Me, a tini lányok hisztérikusan sírva fakadtak, ill. gyorsabban koriztak, hogy teli torokból üvölthessék, a sorokat: I don't care who you are, where your from, what you did, as long as you love me... A Backstreet Boys látszatra nagyobb karriert futott be nálunk, de ez csak azért volt, mert tőlük, róluk sokkal több mütyür jelent meg, táska, füzet, irattartó, uzsidoboz, matrica, párna, ágynemű, törölköző...stb.

A fiúbandák virágkora

A Bross, Nyúkic, Take That, Backstreet Boys kikövezte az utat a többiek számára, innentől nincs megállás, számolatlanul jöttek egymás után. Legnagyobb sikere mégis a BSB-nek, és az N'Syncnek volt, köszönhető ez Lou Pearlmen menedzsernek, aki most előzetesben várja az ítéletet, mert több száz millió dollárt sikkasztott. Több fiúbanda került ki a kezei közül, pl. a Take Five, LFO, O-Town. Állítólag a fiúkat zaklatta, a szereposztó dívány nála élesben működött. 

Az angol fiúbandák valamiért népszerűbbek voltak nálunk, hiszen itt volt a Westlife, a Boyzone, a Blue. Senki nem tudott az ír sziklákon a szélben nagyobb átéléssel, lobogóbb hajjal énekelni, mint ők. Jó, Dave Gahan, de ő egy más kategória. Érdekes módon ezek a bandák Amerikában nem voltak annyira népszerűek, mint ideát, még a tősgyökeres BSB sem. Valamiért erre a nyálstílusra nem voltak vevők annyira, mint az európai piacon. Nekik csak az American Idol, meg a béna rockerek és repperek a menők.

Ki emlékszik már a Caught In the Act-re, az East 17-re, és a Worlds Apartra? És a Bed and Breakfastra? Pedig ők is itt voltak nekünk. Jó, valahol az East 17 kivétel volt, mert valóban nem voltak annyira nyálasak, és én emlékszem, hogy az osztályban a fiúk is meghallgatták, vagy horribile dictu sulibulikon táncoltak is rá.

A fiúbandák vége

A fúbandáknak nincs vége, amíg tini lányok léteznek, addig lányos fiúk is dobálják magukat a színpadon, csak egyszer fiúbanda, másszor emo banda, vagy éppen American Idol, de rajongani mindig is fognak.

Végezetül álljon itt egy korabeli naplóbejegyzés a szerzőtől, ami a Backstreet Boys végét jósolta, de ebből szerencsére nem lett semmi, a fiúk még minidg zenélnek, igaz, már Kevin nélkül.

"tegnap a kovácsbeánál aludtam, és állandóan arról beszéltünk,hogy fel fog oszlani a backstreet boys. tök kevesethallani róluk, meg olvasni az újságban. a popcornboan is azért voltak benne,mert megnyerék a 96-os mtv díjkiosztón 5 kategóriát. az volt a csúcs. onnanmár csak lefelé vezet az út. sajnos. és úgy tűnik, hogy csak augusztusban lesz új maxi.és az n'sync teljesen átveszi a helyét. tavaly a bsb-nek három slágere volt, akkor futott be a get down, aztán júliusban a here we go az n'synctől, ami nagyon hasonlít a get downra. aannyira szar lesz, ha feloszlanak, én nem tudom micsinálok nélkülük.ezt nem tehetik meg a rajongókkal.pár év múlva már feloszolhatnak, addigra már úgyse tudnak több slágert készíteni, de most 1 album után nem lehet...és csak 3 új számot tudtak írni, amit a backstreet boys című albumukhoz tettek, és állítom, hogy augusztusban se fog megjelenni az a nagylemez.max. októberben, addigra meg nem tudnak megélni az addigi sikereikből. és már a viva(a német) 100as toplistájáról is lekerültek.pedig azt mondták, hogy a német rajongóknak nagyon sokat köszönhetnek. (...)"

 


33 komment

Címkék: that boys take backstreet fiúbandák

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr11336517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haromt · http://90es.blog.hu 2009.08.25. 11:23:27

93-ban alakult a BSB :P Egyébként alap volt, hogy a fiúk is szerették 1-2 számukat nyíltan is (Get Down, Quit Play In Games és a legnagyobb király az I want it that way). És persze megvolt a szerepek kiosztása az alapján, hogy ki kire hasonlít a legjobban :D Nekem Brian jutott.

Mint német VIVA függőnek természetesen megvan a CITA és a Bed & Breakfast a Touce és a Worlds Apart is. Ezek mondjuk nagyon szarok voltak, akár csak az N'Sync, de a BSB, a TT és az East 17 király volt. A Back for good, a Never Forget vagy a House of Love ma is jó számok :P

GAbica 2009.08.25. 11:51:50

@haromt: a House of Love-ban egyetértünk, bár a fiúbandáktól hányni tudtam volna, mert rocker lány voltam, de egy két East 17 szám azért még nekem is tetszett.
Mára meg nincs műfaji korlát, de a nyálkás picsogást nem bírom még ma sem.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.08.25. 13:37:37

Máig emlékezetes, hogy milyen szinten berúgtunk (vbk-val, mi mással), amikor kiderült, hogy feloszlik a "tékdet".
Ifjúkorom legszebb nyara volt.
:)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.25. 13:51:02

Mi is utáltuk az összes buzibandát mint a szart - a magyarokra most ki sem térnék. De így utólag bevallhatom már, hogy a BsB pár számát azért szeretem, sőt anno az isidizsiben gyanús örömmel nyomta minden fiú az Everybodyra.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.25. 18:06:24

Az Everybody nagyon jó volt, furcsállom is, hogy nem linkeltétek be.

sweet_child 2009.08.26. 11:38:23

nekem az a videó tetszik amikor a '99-es Woodstock fesztiválon az Offspring frontembere Dexter Backstreet Boys-os figurákat tör össze.. :D

de tetszik ez a napló bejegyzés, mindig is tudtam, hogy naplót írni jó dolog, és évtizedek mulva nevetve olvassa vissza az ember :)

GAbica 2009.08.26. 14:23:16

kár, hogy egyszer régen elégettem a naplóimat. milyen jókat vidulhatnék ma rajta :)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.26. 16:40:09

@haromt: "Nekem Brian jutott."

Hogyhogy nem a pénzéhes menedzser?

haromt · http://90es.blog.hu 2009.08.26. 20:19:34

@Gudea enszi: Akkor még nem ébredt fel bennem a büszke örmény öntudat. A 90sban ártatlan voltam és naiv. Ma ártatlan vagyok és örmény. És legalább nem tót mint te :P

Papi83 2009.08.27. 00:37:51

@haromt: Fiúbandáért rajongani fiúként akkoriban vérciki volt:P
A BSB-nek viszont tényleg volt pár jobban sikerült száma, amiket magamtól is meghallgattam.
Dizsiben meg alap volt nyomulni rá - ha már a csajoknak bejött:)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.27. 10:55:29

@haromt:
Egy tótiai magyar sose lehet tót.
Ahogy egy örmény se lehet soha ártatlan.

dr. Wilbur Swain 2009.08.27. 11:20:59

micsoda idők... :D
legjobb cimbim tavaly volt A'damban BsB-koncerten, azt mondta, nagyon ütött :D
ja, kereszttesóm (aki lány) Kevinbe volt szerelmes (ez rávilágít különcködő énjére), még a kutyájukat is Kevinnek nevezte el (aki szegény azóta már kimúlt)

haromt · http://90es.blog.hu 2009.08.27. 12:28:44

@Papi83: Nem rajongtam érte, csak volt pár szám amit szívesen hallgattam.

Egyébként nővérem is Kevinbe volt szerelmes. Pedig ő nem volt különc :P

Balance Of Power 2009.08.27. 13:44:12

@Papi83: Valszeg a BSB-nek jutott a legprofibb szerzogarda. Nemreg egy bulin rockzenesz (!!!!) ismerosom fejtette ki, mekkora isten zeneileg a BSB, mennyire ossze van rakva, hangszereles stb. Hat, ez valszeg mind igaz, de azert mindennek van hatara comingout-ilag is ;)))

De melyik volt az a fiubanda, amelyik hangszert is ragadott, hogy megmutassak, tobbre is kepesek, talan pont a BSB? Remlik, hogy hallottam ilyenrol.

Es a Manhattan hogyhogy kimaradt? :)))))))))

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.27. 13:51:12

@Balance Of Power: áá a magyar fiúbandákat nem tartottam érdemesnek megemlékezni:) amúgy az egyik manhattenes csávóval '99-ben együtt szilvesztereztünk, és nagyon gáz beképzelt volt, de nem tudom mire.. akkor már hárman voltak, és nem a csoki, nem a szőke, hanem a harmadik, de nemtom a nevét.

Noda10 2009.08.27. 21:10:36

segítség kell. volt egy fiúbandának egy olyan száma amit franiául énekeltek. 4envoltak. hát csak fonetikusan tudom leírni hoyg hangzott a refrén: Zsü tö dóóóó, ooohhh zsü tö dóóóó.. Segítsetek. mi ez? :D

Balance Of Power 2009.08.28. 09:23:08

@Bettie Page: Mondjuk ok is rockzeneszek voltak mind, Csokit es Vilmat lattam is par eve egyutt egy Piramis tribute zenekarban.

Ez mindenesetre a mai napig zsenialis, a mai napig besirok, amikor meghallom az eredetit es raeneklem ezt: www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/1240/irigy-honaljmirigy/bronx:-brossz-vagyok-zeneszoveg.html

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.28. 10:14:22

@Noda10: worlds aparttól a je te donne.

www.youtube.com/watch?v=eNydRAAAgrE

fordulj hozzánk bizalommal.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.09.09. 21:11:01

Basszus, az EAST17 tényleg bejött nekünk is, fiúknak... most meghallgattam megint, és csodálkozom, hogy ilyen gagyit el lehetett nekünk adni..

*Évi* · http://londonfever.freeblog.hu 2009.09.09. 21:25:00

a Backstreetboyz jött Pestre valamely total dance-re (sőt east17 koncert is volt valamikor...)
és persze hatalmas TT-s voltam anno, szét sírtam magam, amikor feloszlottak (és persze pár éve az első sorban csápoltam az újjáalakulásnál, de pszt)
bed&breakfast meg jááááj...

sorica123 (törölt) 2009.09.09. 21:29:28

Meg lehet ám lepődni ezeken - én is hányszor meglepődtem. East 17-nek volt egy nagy slágere, meg nem mondom a címét, valami thunder volt benne, na, azt én hogy' szerettem, mikor ment... de a 'boyband-eket' csak addig szerettem, amíg nem kattant rá az egyik barátnőm nővére, és nem kellett minden helyett azt hallgatni, ha náluk voltam:/

Pettyes katicabogár 2009.09.09. 22:42:30

Get Down!
Istenem, addig nem indulhattam el reggel a suliba, míg ez nem ment a Viva-n vagy egy másik csatornán. :D
Videókon is sokszorosan rögzítettem, mert annyit nem bírt a kazetta, amennyit visszapörgettem.
A mai napig is kiszúrom, ha valahol épp ez szól és elönt a nosztalgia, pár napja pl a tömött és igen hangos buszon hallgattam - a sofőrnél szólt, gondolom rádióban.

Ez poszt visszaidézte édes ifjúságomat, köszönet érte!

Pettyes katicabogár 2009.09.09. 22:55:15

CITA: néztem a belinkelt klipet és eszembe jutott, hogy volt nekik olyan, amiben víz alatt/vizesen táncoltak. A számra már nem emlékeztem, de a vizes pasikra igen :D Ezt a "trükköt" szinte minden fiúbanda kihasználta egyébként, nem? BSB, TT tuti.
(megkerestem: Baby come back)

Biteburg Ménrót 2009.09.13. 23:53:07

De a legszebb német akcentussal a Bed&Breakfast énekelt angolul, róluk se feledkezzünk meg:

www.youtube.com/watch?v=ZXy3a1t5Y9s

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.09.14. 19:57:09

@Pettyes katicabogár:
Örülünk, hogy sikerült. Viszont az egész blog az ifjúságodról szól, nem csak ez a poszt! :)

Cekkeres Mammer 2009.10.31. 20:58:35

Huh, én emlékszek, amikor az MTV-n először láttam az Everybody klipjét, hogy patkányok rohangálnak az asztalon, mondtam is, hogy milyen kemény :)))

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2009.11.02. 17:28:13

Az East 17 mai napig kedvenc.Rajtuk kívül egyedül a Five (5ive) próbálkozott még hasonló zenével.A többit gyűlöltem.BSB-ről meg nem is akarok hallani.. :-D

Tommi 2009.11.11. 21:21:44

Az N'Sync-től csak a Bye Bye Bye című dal tetszett, de ezt vállalom :)

Dódi 2009.11.14. 14:54:01

jó poszt, gratula! ;)
de azért a Five-ot kihagyni a brit fiúbandák sorából... enyje! :))))
"a fiúkat zaklatta, a szereposztó dívány nála élesben működött."
mindíg is volt valami gyanús ezekben a srácokban. :D

Marcellus_Magnus 2009.11.16. 19:01:11

A Backstreet Boystól a Larger Than Life a sci-fis klipjével még fiúként is vállalható volt...

www.youtube.com/watch?v=uewJN__RykY
süti beállítások módosítása