HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Gengszterváltás

2011.05.04. 06:00 :: Modor Tibi

Első ránézésre azt gondoltuk, hogy minden benne van, amit el lehet mondani az évtizedről.  Aztán rájöttünk, hogy ez még mindig csak egy töredék. Sok szeretettel küldjük a 90-es évek szerelmeseinek, és főleg azoknak, akik nem nézték a Kacsameséket, amikor...

Felszabadulás, kivonulás, választások, a vidáman integető oroszkatonás plakát láttán még meg is sajnáljuk őket egy kicsit ("Isten veletek, magyarok") – nem is voltak olyan rossz gyerekek ezek a ruszkik. De jöttek persze az állítólagos végtelen lehetőségek, bár csak pont mi nem jártunk jól. Mások kárpótlási jegyekkel, Pick-részvénnyel, sikeres vállalkozások alapításával okosítottak vagy szerencsés privatizációs ügyletekkel fillérekért jutottak üdülőkhöz, telkekhez. Mai húszas-harmincas fiatalok sóhaja most is: "ha tíz évvel korábban születek!"

Cserkész vagy úttörő? Nagy dilemma a Kölyök Magazin címlapján is, de aztán nem lett cserkész szinte senki. 90-91 tájékán hirtelen mindenki megtér és istenhívő lesz. Hittan, elsőáldozás, bérmálás, templomba járás. Hamar ráunnak, inkább vesznek egy videót.

A Nyugaton amúgy is jelen levő ízléstelenség és a minden irányból beözönlő gagyi kavalkádja itt valami elképesztő masszát hoz létre. Folyatott pasztellszínek ciklámen csíkozással, lila és zöld. Copfos férfiak, mahagóni hajú nők. Igen, a Kovipornók csak a valóságot tükrözték. És persze Csutka, akitől a Csóró vagyok önmagában is visszaadja mindazt, ami ezt a korai 90-es korszakot jellemezte. Lépcsőzetes focistafrizura, buggyos gatya, rikító koktélok, szexfilmes drinkbár vascsöves székekkel, nem túl jó zene.

Egy pillanat alatt vége a "tanuld ki rendesen a szakmádat és dolgozz becsülettel" modellnek, milliónyi ember bolyong talajt vesztve az új világrendben – ki munkanélküliként, ki ügyeskedve, ki átképezve. Legjobb példa: orosztanárból német-angoltanár. "Mindig egy leckével a gyerekek előtt", ahogy évtizedekkel korábban már eljátszottuk ugyanazt. Ilyenkor a német és az angol még fej-fej mellett haladnak, sőt, a német tűnhet befutónak a földrajzi közelség és a kulturális gyökerek miatt. A többi már történelem...

Újgazdag gyerekeket leszámítva iszonyatos csóróság és napi megélhetési gondok. Benzináremelés, csúszó leértékelés, Bokros-csomag. A mai napig ezt tanítják minden nyugati egyetemen a sikeres gazdasági modell mintapéldájaként. De megérte a nélkülözés, hiszen felívelő pályára állt a gazdaság, ma is érezzük!

Mindez persze nem riasztja vissza a hálátlan kölyköket, hogy a havi minimálbérbe (10-20 ezer forint már akkor is) kerülő ruházati cikkekért – főleg cipőkért! – rinyázzanak. Adidas Torsion, Puma Disc System (szakadós damilos), pumpás Reebok (leeresztőgombbal!), Nike Air Max (patkótalpas!), aztán ennek fokozása a végletekig: zselé- illetve gáztalpas cipők, villogós talpú LA Gear (ma már tudjuk, hogy kellett volna kiejteni) – ezekhez képest ártalmatlanok voltak a 80-as évek közepén a Skála Sprintben kapható sípolós cipők és pólók (gyümölcsöt megnyomod a pólón, csipog). A Cipő a gyermek minden vagyona, legféltettebb kincse. Rendszeres tisztogatás, ápolás, megkapás másnapján reggel az egész osztály nyomogatja a pumpát – és tényleg. Cipőfűzős technikák: a lyuk ne látszódjon, tehát mindig felülről bújtassuk át a fűzőt, minél szebben kifeszítve, laposan. Csak az igénytelen suttyók voltak képesek megcsavarni a fűzőt menet közben. Specialisták párhuzamosan fűzik, megkötni tilos – bebújtatni oldalt (menő cipőkön dupla műanyag lyuk, ott még egyszer áthúzni!), rajta lépkedni. Mai napig fennmaradt szokás. Kreatívabbaknál pepita kockás (vízszintes, merőleges) fűzési technika – belebújós persze.

Szegénygyerek pumpáscipője a Renóból-Humanicból jön (Impala vagy Willow márkák!), csak 4000 forint. Elismerő pillantások, nagyon királynak tűnik elsőre. Két nap pumpálás után ráébred mindenki a suliban, hogy az csak pumpának kinéző dekoráció, hatalmas égés. De legalább nem Adiads, Adios (táska) vagy Recbak – az még nagyobb szégyen. Szegénygyerek vadászata a márkás cuccokra: valakinek a nyugati (NSZK) ismerőseitől örökölt, kinőtt, már mások által is megunt, de márkás. Kilós ruhavásár, Muterral lesunnyogás szombatonként – amin márkajelzés volt, azt visszük. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy vagy lila és rózsaszín, márkás. Utána az iskolában valahogy felvesszük, és nem is nagyon kötött bele senki. Ütött-kopott-kifakult, de tegnap kaptam. Ezt legalább elhiszik a parasztok.

Persze azért újonnan is leesett néha ez-az, erre a bevált megoldás: szülők másod-harmadállások túlóráiból hónapok alatt összeszedett pénzéből táska meg irregular Levi's farmer. 501-es, a címke fityegőjét nem szedjük le, a "selejt" pecsétet meg minden lehetséges eszközzel el kell tüntetni. Levi's: eleve a 90-es évek akkoriban univerzálisan imádott, de mára megújulni képtelen ruházati márkája. Nagy értékű ajándékot összevont alkalmakra kapunk: születés- névnap- mikulás- karácsony- húsvét- és bizonyítvány. Na de akkor fiam, tényleg nem kapsz majd semmit, nem fogsz hisztizni, ugye? Nem hát. Persze aztán úgyis mindig megszántak valamivel, az előre kitűzött tanulányi eredmény meg nem lett meg. További ikonikus kellékek: Invicta-táska (korábban Budmil, később 7even), háromcsíkos (fekete-fehér) Adidas-póló, később Oakley-hamisítvány.

'92 tájékán betörnek a lezserebb pólók. Fröcskölt 7up, Fido Dido (Jordan team). Minden hülyegyerek azonnal Fidodidót tanul meg rajzolni – ehhez jön Garfield és a Diák Murphy torz alakja. Együtteslogók (DM, AC/DC, GnfnR, Metallica), együttesek-zenészek rajzolgatása: szánalmas, de annál népszerűbb foglalatosság annak idején.

Tovatűnt márkanevek! Chevignon, Replay, E-Play, Devergó, O'Neill, Quicksilver, KangaRoos (zsebes nyelvvel) – kibaszottul gazdag gyerekeknél Camel és Marlboro. Veszkócsizma, vasalt.

Öltönyös vállalkozó akar lenni mindenki! Lila, türkiz, rózsaszín, mustárszínű sportzakók vékony nyakkendővel, aranyozott nyakkendőtűvel. Prototípus: Gergely Robi, Zámbó Jimmy. Hátrafőnözött frizura (hátul kunkorodó), vízszintesre nyírt pajesz, aranylánc, gyűrű, karlánc, makkoscipő, lobogós, élére vasalt répanadrág. Névjegykártyacserék, névjegykártyatartók és -gyűjtemények! Westel 450 táskatelefon a tényleg sikereseknél (a hívott fél is fizet).

Hiszékeny, többre vágyó, reménykedő kisemberek – a piramisjátékosok bonanzája! Amway, Carat, Városvédők Klubja (VVK), később Yacca, Zepter és sorolhatnám. 50 ezreket fizettek egy tagsági kártyáért 93-94 tájékán, hogy aztán néhány szerencsétlen ismerőst (jóbarátságnak nagy eséllyel örökre vége) behúzzanak a csőbe, így legalább kihozzák magukat nullára. Ismerős után 25 ezer, cég után 50 ezer, és a végén már csak az alattad lévők dolgoznak Neked! Nem gyűlés, nem tárgyalás meg értekezlet, hanem: meeting. Ez pedig nem katalógus, hanem bulletin. Értem? Nagyon fontos. És ha ügyesen dolgoztok, akkor megkapod a saját kis csapatodat (te választhatod meg, hogy kivel dolgozol, hát van ennél jobb?), lesz incentív túra, minden. Sztárügynökök, oktatási anyagok kazettán, Darnel-tréning, Dale Carnegie. Azt hittük pár évig, hogy az MLM-mánia lecsengett, de nem. Mindig van egy új generáció, akik bedőlnek. Biztosítási ügynökösködés (anyakönyvezett nevén: befektetési tanácsadó). Jutalékos rendszer: egy-egy kötés után még két évig köteles vagy visszafizetni. Még ha kirúgtak, akkor is.

TVR 7 (rádióújság), Home Shopping, Bakker szuper portékái, katalógusok, hatalmas rendelések: csak 999 Ft! Elnyűhetetlen bombázódzseki, Whisper 2000 (lehallgatókészülék), kronométer (óra), túlélőkés, paradicsompalánta, vibrátor! Gyerekek, úgy néz ki, nyertünk egy autót (Fiat Panda), de az iskolában ne mondjátok el senkinek, jó? Másnap reggel a 30 gyerekből 15 azzal kezdi, hogy nyertek egy Fiat Pandát, a többi szemérmesen kussol. Termékbemutatók, edénybemutatók! Tetszik tudni, a konyhasó a főzés közben lebomlik nátriumra és klórra, és az halálos méreg. Csak 400 ezer forint a készlet, kedvezményes részletfizetési lehetőséget kínálunk, és örökségnek is kiváló. Nagymuteréknál olvasgatott Reader's Digest hülye viccein és sztorijain felbátorodva ákombákomokkal még jobb viccek és történetek beküldése, válaszlevél és sok pénz sehol. Kurva anyjukat.


szólj hozzá: Kurva jó estét Magyarország!!!

Generációs élmények: Kacsamesék, Antall József, Kurt Cobain és Senna unalmasak, nem megyünk bele. Sokkal nagyobb sokk volt látni, hogy Pumuklit (aki Pusztaszeri Kornél igazából) lopás miatt kirakja az Éder mester. Talán csak ahhoz fogható, amikor egy agyonmásolt VHS-en Bud Spencer (Carlo Pedersoli) egy kalózos filmben mellékszereplőként MEGHAL, meg amikor Lindát lerúgták az edzésen. Az évtized gonosza Mécs Károly, aki szegény Lang Györgyivel nem akart kibékülni a Fridiben. És igen, Tvrtko tényleg Balogh Szilárd, Fridi meg hiába tagadta később – de beismerte, hogy valójában Molnár Sándor. Vagy csak félrevezetett egy nemzetet. Gabonakörök, bogárevés. Fogyi tabletta (vajon mi lehetett benne?), aztán hajnövesztőszer (Mr. & Mrs. Hair?). Kontrax, PostaBank (de hülye hangja van a csávónak!), Palotás János.

Modern, yuppie-művészek! Képzőt, építészkart végzett ifjú, kreatív titánok olajozott hajjal belsőépítészeti-grafikus-reklámfilm készítésére specializálódnak. Kis Gábor Gáborok. Cégük neve mindig valamilyen ~(art) Stúdió. Stúdiózenészből lett, igazi befutott hiénák kapcsolatitőke-megtérülése: reklámzene-szerzés! Hihetetlen jövedelmek, belterjes, modoros zenészkörök – mákos haj, borosta, fülbevaló, napszemüveg, szegecses bőrkarkötő, zenészruha, semmi kispolgári maradvány. Idővel producerkedés, rájöttek, hogy majomkodjon más, ők osztalékot vesznek ki inkább. Ők a klotyón, rokonlátogatásnál is híres művészek. Aspirációs csoport: roadok, technikusok – tinilányok "ha Cipő nem is jöhet össze, jó lesz ő is" büszke hódításai.

Tinédzsereknél minimális stílusválasztási lehetőség: rocker/metálos, bonanzás/mode-os/skinhead, alternatív/hippi, diszkós, rapper/deszkás/firkás, igénytelen. IGÉNYES mint jelző túlzott elterjedése, vele visszaélés, mindenre ráhúzni igyekvés.

Telefonkártya-gyűjtemények! Keményebbeknél szörfös, telefonfülkés (első sorozat), népszabis, bonanzás (Némethy-Vető), igaz mázlistáknál az állítólag bezúzatott OTP-s sárga tulipános! Néhány állat 20 ezret is képes volt értük kiadni. Divat volt-nincs. Ma fillérekért meg lehet venni a neten.

Fiatalok számára szánalmas ismerkedési illetve közösségépítő lehetőségek az internet előtti korszakban: Bravóban "levelezőpartnert keres" kedvenc együttesekkel, ilyen-olyan lányok/fiúk írjanak. Hoci-Nesze Magazin. Pesti Estben(?) a 90-es évek közepén társkereső hirdetésben először merte kimondani valaki "elegem van az alternatív hülye picsákból" – erre hatalmas felzúdulás női részről ("én nem vagyok egy alternatív hülye picsa, de..."). Idősebbeknek Kánya Kata és a Keddi Cupido a Juventuson, amit a rádiós walkmanen hallgattunk éjszakánként (internet ugye még mindig nem volt). Borzasztó beszélgetések: "-Miért ivott, János? -Csak éppen most ébredtem, kicsit elfáradtam...", "-Van-e elvárása a férfival szemben? -Egyetlen: legyen szép meleg, mélybarna szeme. Elnézést kérek a kékszemű uraktól.", "-És Margit, miért mentek szét a férjével? -Az ital...".

Telefonálások! Emlékszünk még? Telefonja nem lehetett akárkinek a 90-es évek végéig, addig is csak ikervonal. Telefonkönyvek! Hülye nevek fellapozása, és tényleg kurva sok László László van. Micsoda szülők. És tényleg van Skoda nevű ember, beszarok. Friderikusz Sándor, újságíró, Váci u... felhívjuk, kicsörög, semmi. Osztálytársak, főleg osztálytársnők. Telefonszám feljegyzése – még jól jöhet. Taxis fateroknál: Személyszállító kisiparos. Okleveles gépészmérnök – mert van oklevél nélküli is? Na, nézzük a tanárokat. Ez egy mekkora köcsög, meg ez is. Bulikon felhívás éjnek évadján. Sokszor. És mindig felveszi szerencsétlen.

Telefonálás a környéken: fülkekeresés, óriási kihívás. Sorban állás, pénzeket elnyeli, de a kártyát egy ideig lehet celluxszal berhelni (felső jobb, középen) = egy egységig ingyenes telefonálás. Tárcsázunk, kicsöng. Vajon ki fogja felvenni? Előre elmotyogott sablonok ("Csókolom, János Lázár vagyok, Misivel szeretnék beszélni") – persze tesó veszi fel, baki, szülőt letegezzük, nincs otthon. Osztálytársnők felhívása nevetséges ürügyekkel (házi feladat) - persze abból se lesz semmi. Mobiltelefon előfutára: városból tetszőleges pontokról a távolról irányítható otthoni üzenetrögzítőt lehallgatni, és az ott elhangzottak alapján mozogni. Közben mások is várnak a telefonra.

Később, otthoni telefon bekötésekor ("Nyugaton állítólag már úgy vágják az ember után, hogy vegyél még számot otthonra") praktikusan gondolkozunk: direkt hosszabb zsinórt intézünk, hogy cipelhessünk magunkkal a készüléket. Több készülék a lakásban, több kényelem – egyben lehallgatásveszély. Telefont a falra, mellette üzenőfal, rajta a fontosabb számokkal + kulcscsomók. A nap elgondolkodtató kérdése: hány telefonszámot tudunk 15 évvel ezelőttről, és hányat a maiak közül? Otthonra hordozható, töltős, antennás kagyló!

De jó, hogy vége...

Illetve mégsem: folytatás itt.


141 komment

Címkék: 90es évek modoros modorosblog

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr182875835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disznó Úr 2011.05.04. 07:35:41

Na, ez marha jó volt. Minden stimmel. A fene egy meg, pedig van egy csomó telefonkártyám, bombabiztos befektetésként gyűjtöttem, állítólag a legelső is köztük van, erre fillérekért lehet kapni???.

2011.05.04. 08:16:32

Pontos leírás, mégsem volt jó olvasni, örülök, hogy vége.

memph 2011.05.04. 08:41:09

Lehangolo post, meg jo, hogy vege a 90-es eveknek.

nevlexikon · http://nevek.blog.hu/ 2011.05.04. 08:47:54

Zseniális poszt, a képekkel még életszerűbb.
Kellemes reggeli időutazás.

Seraphin 2011.05.04. 09:22:57

Hatalmas cikk. :)))
Levegős talpas Nike és 7even táska pipálva.

Drága kosaraskártyákról (még olaszból beszerzett kamu Anfernee Hardaway mezem is volt) és osztrák vadasparkos meg Disney matricás albumról is lehetne egy poszt előbb-utóbb. :)

boriska 2011.05.04. 10:04:03

"Bőrzakó és Invicta; ez a moment divatja. Hozzá jár a hosszú haj, Replay póló, bocsúzzal.."

Gukker 2011.05.04. 10:10:04

Nyomógombos telefon a tárcsás helyett, amin az ügyesek el tudták játszani a bocibocitarkát.

Kólakupak akció, amikor az újságban hirdetések feladva, hogy nekem van bal ötmillióm - mint mindenki másnak, mert a jobból nyomtak csak egyet; így viszont mindenki félig nyertesnek érezte magát, pedig nem.

Shizan, Mounain Dew és Cherry Coke üdítők.

Játéktermi gépek: Mortal Kombat 1-2-3, Killer Instinct és Tekken.
+ a flipperek
Húszforintossal mentek.

Padlizsán lila zakók... Brrr...

Penya64 2011.05.04. 10:20:22

Heh, a gyerekkorom :) Nemisigen tudok mit hozzafuzni, nagyon szepen ossze van szedve

nabazzmeg 2011.05.04. 10:30:00

ez mekkora volt már! meg pamut 'biciklisnadrág' a csajokon, az finom volt, tényleg szép időszak volt, milyen jó volt mobil nélkül....a net mondjuk már roppantul hiányozna.

poteka 2011.05.04. 10:33:01

Lutra albumok, ahol mire összegyűjtesz minden matricát, már rég abbahagyták a forgalmazását.

barkács HBO-dekóder, ahol egy tetszőleges fémdobozba (akár vagdalthúsos konzervdobozba) szerelt egyetlen alkatrész levágja a zavarjelet, és jön a a "Mozi a TV-ben", adáskezdés du. 4-6 körül, azzal az introval, amit a tengerentúlon 83-ban adtak.

kupakakciók (Pepsi, Coca), amiből akkor ábrándultam ki, mikor megláttam a tárnoki piacon a három Pepsis kék-sárga robogót egyben (vagy külön is) eladásra kínálva, ami a 3db fődíj lett volna...

poteka 2011.05.04. 10:34:31

92-es fém 200-as, ami az ezüsttartalom miatt 378 Ft-ot ér - iszonyatos készletek felhalmozása (a 93-as, 94-es az nem jó, az már csak 200-at ér - illetve most már annyit sem)

deak.atti 2011.05.04. 10:34:59

Hali!

Kihagytad a nagy tutiságot: a világútlevelet meg a bécsi Gorenje-túrákat!

Én nem hoztam haza hűtőládát, meg egyebeket, de volt, hogy haverokkal beültünk a Wartburgba, és irány Bécs! Cimbim a Práterben 300 (!!!) schillinget céllövöldézett el. Nem tudtuk, hogyan működik a rendszer (10 lövésből kellett a célt eltalálni, és választhattál valamit, 10 schilling volt egy lövés). Nem beszéltünk németül, a fickó mindig felhúzta a légpuskát lövés után, és a srác kezébe nyomta. Majd a végén megmutatta, hogy 30-at lőtt (volt egy számláló a puskán), az annyi mint ... Vitatkoztunk, de az ürge csak "Policáj! Policáj!" üzemmódban volt hajlandó kommunikálni. Összeszedtük a 300-at, és sűrű anyázások közt távoztunk ... Aztán persze Parndorf-nál lerohadt a zweitakter, elment a gyújtás, állhattam neki egy útszéli parkolóban szétszedni, meg rendbehozni. A derék stájerek meg elképedten nézték, hogy a hülye magyar könyékig turkál abban a hulladékban... ;-)

Én mondjuk abból a szempontból jó szívvel emlékszem vissza a 90-es évekre, mert akkor voltam 18-20-25 éves. Tehát nekem az effektív fiatalkorom volt. De tényleg egy kicsit kaotikus és vadkapitalista évtized volt, szó mi szó.

DA

TH 2011.05.04. 10:41:21

Jó gyűjtés ez, így visszaolvasva kicsit ijesztőbb időszak ez, mint az emlékeimben. ;-)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.05.04. 10:48:12

Rádióujság hátulján Bölcs Guérin elmondja az élet nagy titkait, alatta kicsiben lakásmelegítő NASA kocka. Felváltja a fűtést.
UFO magazin szárnyalása. Támadnak az idegenek?
Társbérlők a naprendszerben. Az Apokalipszis űrhajói?!
Űrgammák.
Narancsárgára barnítókrémezett diszkópatkány hordák. 600-as bálnamerci. Picsáknak SL.
LSD partik istenháta mögötti helyeken, nyílt marihuána árusítás a Zöldség-Gyümölcsben. Moszkvatér felett állandó fűszag terjeng. Mindenhol party.
És az egész alatt a Nirvana smells like teen spirit dünnyög.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2011.05.04. 10:57:57

Nagyon jó a cikk, hitelesen visszaadja az akkori életérzést, DE:

A Golden Yaccát ne mossuk össze a lehúzós hálózatokkal! Itt is voltak nyomulós, primitív, gyorsan meggazdagodni vágyó emberek a hálózatban, de ők gyorsan el is pályáztak a többet ígérő lehetőségek felé. Csak tudom, több mint tíz évet húztam le benne alkalmazottként és középvezetőként. A cég ma is létezik, és egyáltalán nem a beszervezős hálózati nyomulásról szól. Akit érdekel, nem a reklám, csak a tisztánlátás kedvéért: www.egym.hu

Ennyivel tartoztam az igazságnak. Biztos, hogy betámadnak ezért az ügyeletes cinikus trollok, de lelkük rajta.

Még egyszer mondom, a cikk tökéletesen visszaadta keserédes kamaszkoromat és ifjúkorom első éveit. Elismerésem!

regression 2011.05.04. 11:00:09

És a klumpák! Ne feledkezzünk meg a klumpákról...

SzJ1982 2011.05.04. 11:01:27

"Nagymuteréknál olvasgatott Reader's Digest hülye viccein és sztorijain felbátorodva ákombákomokkal még jobb viccek és történetek beküldése, válaszlevél és sok pénz sehol."
Baszd meg, a fejembe látsz?:D Egyébként, olyan jó lett a cikk, hogy még a szagokat is érzem...:)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2011.05.04. 11:15:34

Teljesen jó poszt!

Egy helyen pontosítanék.
A 90-es évek legelején a 20-as éveikben járó fiataloknak kurvára nem voltak lehetőségei.
Lehetőségei az akkori 30-40 körüliektől fölfelé volt.
Ők voltak a szakszerv bizalmik, brigádvezetők, osztályvezetők, főosztályvezetők, főmérnökök, volt kisz titkárok, egyetemi dékán - párttitkár kombók, főkönyvelők, tsz elnökök, stb., stb., stb.,.

Ők voltak akik szétprivatizálták a gyárakat, hazavitték még a vezetékeket is a falból, okosba megoldották, hogy a téjeszcsé földje valahogy hirtelen az ő birtokukba kerüljön, ők intézték el, hogy pl. a legértékesebb famegmunkáló gépek a fűrészüzemből a maszek telephelyükre szublimáljon...stb.

És most ezek azok akik lépten nyomon a "kemény, becsületes munká"-ról beszélnek.

Érdekes.

herr_von_wolfenstein 2011.05.04. 11:22:13

A legvadabb részt (88-93) pont 18-20 éves koromban élhettem meg és még máig kiver a hideg veríték ha rá gondolok. Az a káosz, reménytelenség és orientációvesztés...
Még jó, hogy 93ban leléptem otthonról és ottantól egy civilizáltabb helyen tölthettem el a 90es éveket. M.o.-ot pedig csak turistaként kellett megélnem.
"...Tudd meg, semmit sem bántam meg..." (Pokolgép)

bldo 2011.05.04. 11:29:46

Fájóan találó leírás gyerek- és kamaszkoromról. Szinte minden megvolt belőle, még a Humanicos "pumpás" cipő is. Egy világ omlott össze bennem, amikor rájöttem, hogy átverés.

És valóban: "Ha tíz évvel korábban születtem volna!"

Szabó bakter 2011.05.04. 11:29:53

swatch óra, azzaro, converse és non stop bulizás. 1es corsa, ford escort... én imádtam. ja, és a katonaság... Angyalbőrben. :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.05.04. 11:31:36

csutkáról nekem csak a paródiája jut eszembe, az eredeti soha. "kösz jól vagyok..."

diák murphyt nem, hanem covboyt rajzoltunk padra, füzetbe, mindenhová. kocka miliő.

árpika úgy néz ki a duplavés képen, mint nixie-dixie. előbbi maradt volna a műfordításnál. utóbbit meg hagyjuk inkább.

generációs élményekhez még odafér a müszi is.
telefonhoz: a magyar távközlési vállalattól vagyok. lemérné nekünk a telefonzsinór hosszát?
még tudom a rokonok összes régi, ötszámjegyű telefonszámát.
lewis barna _nyomógombos_ telefon volt valakinek? szetszedtem.hu/554bovliruhakefetelefon/lewis.htm

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.05.04. 11:38:01

Majdnem pontosan igy volt ahogy le van irva.
Neha azert visszavagyok abba az evekbe, mert annyira nem volt rossz.

Begérke 2011.05.04. 11:44:45

Nekem is vannak telefonkártyáim. De a gyüjteményem első részletét eladtam 2000 körül...
Jó volt olvasni.
Nekem akkor Svájcban éltek a szüleim, így sokat voltam nyugaton akkor. Sajnos (?) nem váltam autóneperré, de egy Renault 11-est behoztak nekem és 1990-ben 1.200 DM-et kerestem rajta! Gazdag voltam azon a nyáron...
A kocsit amúgy úgy hozták be, hogy a svájci rendszámot levették róla a szüleim és visszavitték, az új tulaj meg a Trabantjáról áttett rendszámmal elment külföldre és hivatalosan belépett vele az országba.
Svájcban meg árjöttünk arra, hogy a régi 5.- Ft-os az automatákban 1 CHF-nek felel meg, így mindig egy zsák apróval mentünk ki. A telefontársaság a végén le is tiltotta az otthoni számunk hívhatóságát, biztos rájöttek, hogy az ötforintosok a fülke perselyében és ez a szám összefügg...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.05.04. 11:56:26

Kimaradt a Magyar Narancs és a Metal Hammer apróhirdetés-rovata, a kor netes fórumai, bár az utóbbi tán még ma is megvan.

drnag 2011.05.04. 12:05:24

Az a helyzet, hogy 10 év múlva a mai korról is szépen összeszedi majd valaki ugyanezt a sok szart. Amit ma kib...menőnek hiszünk ugyanígy szánalmas kispolgári majomkodás lesz. Semmi nem változott, vagy legalábbis nem sok, ez a hely ma is kulturális szemétlerakó, mint volt az elmúlt 20 évben, és ezen a ganajdombon ugrálnak a mai kor celebjei. Eleve ez a szó, hogy "celeb" már önmagában saját maga paródiája pl.
Amúgy a Quicksilver és O'Neill ma is jó márkanév az usában surf-ösök között.

Attila1234 2011.05.04. 12:06:07

Az egy ilyen korszak volt, és? 15 év múlva ezekről az évekről is fog valami hasonló post születni. Van is egy-két téma tippem:

Hülye politikusok, valóságsók, tehetségkutató műsorok, Apple mánia, munkavállalás Angliában, Sziget, tüntetések, facebook, like, Fluor Tomi, mémek, bicajosok, romkocsmák, plázák, indexes blogok, stb.

driopios 2011.05.04. 12:06:27

Telefonkártyák cserélgetése (ipari méretekben) a nyugati aluljáróban?
Tényleg, ilyen van még? Rég jártam arra.

r16udsz 2011.05.04. 12:08:24

montenbajk,gordeszka,gorkori,kvarcjatek?

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2011.05.04. 12:13:34

Ezüst kétszázas, de az első sorozatból amiben több volt az ezüst mert elrontották az ötvözetet.

Seregbontó 2011.05.04. 12:14:27

Nagy szívfájdalmam volt gyerekkoromban, hogy nem kaptam pedálos gokártot. Mire kaphattam volna, már egyikbe sem fértem bele. :(

Ian 2011.05.04. 12:17:14

A "Devergó" ha jól tudom magyar volt.

Lengyel piac hangulat megvan?

Mitya Ivanov 2011.05.04. 12:17:55

jól esett elolvasni.
említeném még a kb 2-3 évet megélt Erosz magazint, ahol életemben először láttam képen két férfi anális közösülését. Durva volt, ez volt az az újság, amelyik felvállalta a másik oldal képviseletét is.

***
a pilótajáték szerű olgokról nekem jó emlékeim vannak: 91-92-ben volt egy olyan játék, ahol még a rószaszín csekken kellett 100 Ft-ot kellett fizetni megadott címekre. Hogy hova, kinek kellett fizetni, az levélben érkezett. Nekünk kb 700 Ft befektetéssel 15 ezer Ft érkezett, 100 Ft ként teljesen ismeretlen emberektől. Valakinek nem rémlik ez? egy ideig működött aztán nem jött több zsozsó. Ebből az összegből megvettem a 90-es évek másik kult tárgyát, a TIGER biciklit, ami az első forgalmazott MTB-k egyike volt. Egészen pontosan Flying tiger volt a neve, volt egy lightosabb, aszfaltra való változat, és volt egy terepre való MTB. Nagyon szerettem, ez rémlik valakinek? Egyébként 2000-ben ellopták, hogy száradna le a keze.

Plumper_ 2011.05.04. 12:20:25

csak a 80-as éveket, azt soha többé! azt az elb@szott "zenét", divatot, béna autókat, brrrr, borzalom! lehet, hogy a ma 30-40-es anyukák visszavágynak abba a korba, de ez csak öregíti őket.:-D
a 90-es évek eleje még tiszta 80-as évek volt, de a 90-es évek sem volt valami nagyszerű. 1995-ig tartotta magát a 80-as évek.

Szerkó Ferkó 2011.05.04. 12:21:01

Gansendorfi kirándulások; bécsi Mariahilfer str. meg a kvarcjátékdömping (az amerikás Western Bar volt az etalon); 300, majd 3000+ videójátékok, hihetetlen silány joystickkel; sörös és üdítődoboz gyűjtemények, lapulevél-nyelvű kínai sportcipők; ÖKM és/vagy Popó magazin a felső sorból - később diszkréten a stand alól -; elakadt orosz/ukrán árusok megsegítése (kanna benzinért ak47-es, de hallottam 200 e.-ért eladott tankról is); bundesliga séró, majd upgrade-elt verziója a tarkón fityegő Kozsótincs; srácoknak szlovákfrufru a fejtetőn; csajoknak hidrogénezett haj; Stalonne és Schwarzenegger fanok rivalizálása; sufni konditermek; sátánisták ébredése.

De jó, hogy vége...

KopaszMercis 2011.05.04. 12:23:05

Ez annyira telitalalat ez a cikk hogy ihaj csuhaj nagyon koszonom a szerzonek az elmenyet!

Nekem is megvolt sok minden, azert en meg a neopank mozgalmat is ide toltam, volna, meg a kurva eurodance-t ami azt valtotta... oriasi volt. mindegy, szep volt elmult, sosem jon vissza...

azert egy - egy napra szivesen visszamennek az idobe, az akkori enemhez es raformednek, hogy menekulj!!! :D

Mitya Ivanov 2011.05.04. 12:26:33

ja a cipős részhez még annyi, hogy szerintem az nem Humanic volt hanem ShoeStar, 1993 körül talán. a Humanic az sokkal későbbi, nem?
Persze nekem is volt olyan cipőm, ami az akkori Streetball mániát lovagolta meg. Az ADIDAS-nak volt streetball kollekciója, de nekünk csak szar utánzat jutott. Mivel csak képen láttunk eredeti adidas streetball cipőt, nem tudtuk, hogy az utánzat még fogásra is nagyon gyenge szar, a talpán a sarokrészen volt egy átlátszó műanyag valami, ami gyorsan elkopott, és széttört.
Cserediákként ebben, és szintén hamisított Converse utánzat tornacipőben mentem Franciaországba. Megérkezésemkor még nem, de a közösségbe bekerüléskor elkezdtem égni, mint a rongy, ami személyiségfejlődésemen hatalmas sebet ejtett. Szinte hallottam, hogy a francia középiskolások kiröhögik a csóró kelet európait, akinek röhejes a cipője, és akkor még nem is beszéltünk, turkálós holland bársony farmeromról, aminek a farzsebében találtam 10 holland guldent 1968-ból.

Penya64 2011.05.04. 12:28:23

@Bachterman:
Ezek a telefonok voltak nekunk a lengyelpiacrol! Csak nekunk a ruhakefe volt piros, ami a garazsban volt es az asztali a szarbarna. Es a vonalat oreganyamtol a telekszomszedtol vezettuk at ILLEGASLISAN tbk vezeteken. Aztan par ev mulva be is buktunk, de csak annyi lett hogy ikresitettek legalisan.

phone.mod:
www.youtube.com/watch?v=Jt8JCNN2sDM

Penya64 2011.05.04. 12:31:42

Kacska magazin, Pszt!
Bimbi a fridi soban. Hamis Takt es egyeb kazettak a lengyelpiacrol

Mitya Ivanov 2011.05.04. 12:33:03

Bakker, a Bakker, tényleg, a valószínűtlenül színes növényeivel, nyomdahiba miatt kék színű rakétaborókáival, ami alá az volt írva, hogy olasz ciprusfenyő limited edition, vagy valami ilyesmi.

Landauer pékség, mint a franchise első magyar kísérlete, a felfújt, levegős adalékanyagos zsemléivel, ami annyira menő volt, mert az olyan mint a német zsemle. Hamar csődbe ment.

Penya64 2011.05.04. 12:33:37

@Mitya Ivanov: a tiger feliratban a betuk ilyen "csikosak" voltak hogy a mozgast erzekeltessek ha jol emlekszem. Egyre gondolunk? Asszem feher volt csak a felirat

Penya64 2011.05.04. 12:37:22

@Mitya Ivanov: Kinek is volt olyan az utcabol banyek... mert a bico total elottem van. Nekem stone target nevu noname formedveny volt, 18 sebesseges shimano sis valtoval. Viszont digi kilometeroraval! :)

Penya64 2011.05.04. 12:44:52

@Mitya Ivanov: Meg az jutott eszembe hogy a Dinotti nevu ceg gyartotta.

Plumper_ 2011.05.04. 13:03:47

@Mitya Ivanov: akkor mondok én is néhányat:
- lutra album (Pigna), aztán azoknak a magyar klónjai, folytatásai (pl. autós)
- színes, tömör gumilabda
- kis gumiszörnyek a trafikból
- 2 Ft-os műanyag kisrepülők
- neonszínű sál
- pumpás sportcipő (valami 23ezer Ft volt akkor, megfizethetetlen)
- aztán jött a fémbevonatú magnószalag ("metálos!")

meg mindenféle vacak

én mindig csak röhögök az aktuális májereken. tegnap nagyra volt a vackával, ami ma sz@rt sem ér, csak röhögünk rajta.
a tartós dolgokra kell figyelni.

Ottlaki Kababám 2011.05.04. 13:07:34

Én nemrég kezdtem el csodálkozni azon, hogy a depeses meg a skinhead az hogy lehetett ugyanaz a társaság? Mi a lófasz köze van a DM-nek a skinheadhez? De az biztos, hogy vidéjki kisvárosokban ez egy és ugyanaz a réteg volt, persze az egyik legvagányabb kaszt :D

Plumper_ 2011.05.04. 13:23:22

@Ottlaki Kababám: sötét életérzés, depresszió, gonoszság, bűnbakkeresés, és már meg is érkeztünk a sátánistákhoz és neonácikhoz, manapság: gótokhoz.

- SunDisc - 2011.05.04. 13:23:38

Szerintem ide illenek a mindenkori foci vébé-ebé matricás albumok. Mindig nézegettem a többieket, hogy mit seftelnek annyit velük.

Bár lehet ezek már a 90-es évek előtt is voltak, de akkor meg én nem nagyon voltam :)

Ottlaki Kababám 2011.05.04. 13:27:25

@Plumper_: Mondjuk az is egy érdekes kérdés, hogy a skinek vajon hogyan viszonyultak a What's Your Name-szerű melegslágerekhez. :D

jhkh 2011.05.04. 13:39:31

Na és a TAKONYLABDA megvan valakinek?

bőrmók 2011.05.04. 14:03:24

@Penya64: ja, bimbire emlékszem, mi utána azzal szórakoztunk, hogy lelassítottunk kislemezeket a lemezjátszón, és ha nő beszélt, az tök olyan volt mint a bimbi :)

dekás dezső 2011.05.04. 14:10:51

betétes Jesse farmer, Blue Curacao, Fortuna diszkó (fortunás függönyhaj), Teresa Orlowski, a temérdek másolástól rettenetes minőségű alámondós videófilmek vhs kazettákon, veszek egy fröccsöntőgépet/elmegyek zöldségesnek és szana-széjjel keresem magam...

CernaGeza 2011.05.04. 14:14:18

Takt kazetta, sőt egy idő után megjelent a hamisított takt kazetta, logót felismerés, magamat nagyon okosnak hívés.

Német nyelvű danubius rádió. Chiemsee márka, a hátán valami indiánnal vagy indiánfejjel.
Szabó-család, daráló c. műsorok.
MTV Ray Cokessal és Sonia Saullal(bár ez már talán 90')
"kétkazettás" magnó, a hangszórók körül villogó ledsorral. Zenére táncoló napszemüveges virág. Aranyszínű swatch-ot formázó nagy falióra. A közértes kávé-és mákdaráló rekedtes hörgése. Ace of base.
Szálkoptatott vagy gyárilag foltos farmerek.
Converse cipő elérhetetlensége, occó változatok. videoton supercolor, computer technic! kazettatekerés-pörgetés tollal, a filctoll rücskös kupakja pont jó volt.
C64 magnójához rendszeresített csavarhúzó.

Plumper_ 2011.05.04. 14:15:46

@jhkh: azt de szerettem! volt buzogányos, messzire hajló változata (a fehér falra örökre odatapadt), és a műtaknyos-ragacsos lopós kéz. és a valódi:-D műtakony, átlátszó dobozban, ami sosem nézett úgy ki, mint a takony, inkább csak valami gumiszerű színes zselé.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.04. 14:16:53

De szépen leírtad, azt a rohadt 10 évet!
Hogy utáltam!

Kimaradt a techno korszakkal együtt járó Buffalo holdjárók, az otthoni CB-zés.
Egyébként zseniális!

getva 2011.05.04. 14:17:54

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

így van

én a 90-es években voltam huszonéves, de a felsoroltakból nekem mindegyik kimaradt

Plumper_ 2011.05.04. 14:20:03

@CernaGeza: hogy utáltam a C64-et. csak azt láttam belőle, hogy gagyi játékok vannak rajta borzalmasan sz@r grafikával. kinek tetszett az? a hozzá rendszeresített csavarhúzó pedig mindent elmondott a minőségéről.

Az Ész-of-bészből mindig meg akartam kúrni a barnahajú sunát, de mára már úgyis öregecske muff.

A Videóton magnót szerettem. 12 kilónál könnyebb sosem volt, alkalmas tárgyként a kézben önvédelemre.

+ még: Verona Feldbusch Peep című műsora, amiben ha a hosszas bevezető és pofázás után fel is tűnt 1-2 jó pucér-pornós nő, mire rárántottál volna, lekeverték a műsort, pl. reklámmal.

Leadfoot 2011.05.04. 14:22:34

@Mitya Ivanov: Nálunk a Willow cipőt a RENO és a QuickShoe nevű boltokban lehetett kapni, ha jól emlékszem.

Egy valami maradt ki: MTV, Beavis és Butt-head. Nem értettük nagyon, mi van, de "ez marha jó, mert mindig ökörködnek".

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.05.04. 14:22:34

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe: Teljesen igaz.

Az Auchan mögötti láp (ami nem láp) eredeti tulaja, aki eladta a Dunakeszi önkormányzatnak, TSZ fejes volt.

Hát istenem, jól sikerült a privatizáció..

bőrmók 2011.05.04. 14:23:59

Gázspray. Tízezer-egyes, harmincezer hármas. Tízmilliós.

Messzi Vetek 2011.05.04. 14:29:40

érdekes, hogy a szerzőnek milyen jó a memóriája. én kb a felére se' emlékeztem már, most ugrottak be ezek a dolgok, hogy jééé, tényleg!

Penya64 2011.05.04. 14:32:36

Szamitogepen lemezujsagok!
Terror News
Kendermag
Scene partyk
Csoki

Mindenfele telefomszamos vernyomasmeros vilagidos stoppermemoiras kvarcorak!

Sleepy Gonsales 2011.05.04. 14:36:46

"Turkálj a szekrénybe
Nézd apu bárányfelhőit
Ó, telihold
Pompás időkre emlékezem
Egy hatalmas szendvicset ettünk
Apa felhőivel
Jó, hogy vége a 60-as éveknek
És nem jön újra el "

CernaGeza 2011.05.04. 14:57:36

@Plumper_:

Akkoriban nekem nem tűnt szarnak a játékok grafikája, mivel nem volt viszonyítási alap, ugye..

Plumper_ 2011.05.04. 15:12:54

@CernaGeza: a viszonyítási alap a fotorealizmus, a valódi világ képe..

Penya64 2011.05.04. 15:13:37

@CernaGeza: Hat ezaz, sot inkabb szupernek tunt. Az meg hogy a magno fejet csavarhuzoval kellett beallitani. Pff szornyu.

johnny66 2011.05.04. 15:22:46

Sky, Super, TV5, első műholdas csatornák

Késöbb MTV - Most Wanted Ray Cokes-szal, egyszer Z'Zi labor videoklippel.. ami előtt felfújható földgömbön megmutatta, hogy hol van Magyarország.. :)

Még később HBO dekóder, végtelen telefonkártya..

Svájcból behozott XR3i Escort, GTI 1-es golf, a "CH" autójelzésből a "C" lekaparva...

Penya64 2011.05.04. 16:04:27

HBO dekoder meg mindig megvan a fiokban :)
A telefonkartyaimat elcsereltem mar jo regen, de egy nagy koteg plasztik kaparos domino mobiljegyem az van.
90esek vegen elso mobilok, nekem motorola d160

Disznó Úr 2011.05.04. 20:41:43

A Home Shoppingos eredeti B52-es bombázó dzsekit (orkánanyagból) lecsúszott embereken még olyan 2005 körül is láttam.

Nekem olyan HBO dekóderem volt, hogy egy megvágott koaxra kellett ráforrasztani két darab kéteres antennakábelt, azt betoldani és mindkét kábelen volt alumínium bevonat, ezt kellett húzogatni a jó kép érdekében. Egy már nem működő thaiföldi Rolex óráért cseréltem.

ravezed 2011.05.04. 21:27:52

Műanyag cumik. Sokféle színben, méretben.
Angol Cartoon Network műholdvevőről.
Position Chrome kazetta - és mekkora szó volt az ilyet lejátszó magnó.
CD-íratás pénzért (!!!).
Friderikusz Show ma már nevetséges - de legalább nem bluebox - díszlettel és öltözettel.
Zsákbamacska (fater és tesóm egyszer bekerültek a közönségbe).
Uborka (politikai saláta).
Besenyő család (még Gallával).

Szatelit, benne: A politikus is volt ember, azaz politikusok gyerekkori fotóinak nézegetése (ma már egy ilyen rovatcím kitalálóját kicsinálnák).

"Kommunista rotring": hosszú, vastag grafitrúd a belsejében, és ha elkopott, akkor nem adagolta mint az igazi rotring, hanem megnyomtad a tetejét és ha nem támasztottad alá, kiesett az egész grafitrúd

A gabonakörös balhét két helyi srác csinálta, a körök tőlem olyan 1 km-re voltak egy szántóföldön, ki is mentünk anyával meg a kutyával.

HBO kódolatlan hétvégének örülés - ma már torrentről bármit leszedünk, jóval azelőtt, hogy az HBO-n játszanák.

Az MLM-ek meg.... külön állatfaj, a 90-es évek tapasztalatai engem az ilyenek mélységes elítélésére késztetnek.

Magyarnaba 2011.05.04. 21:37:29

@blackdogone:

Fehérváron nem volt a 90-es években Humanic, azt csak a 2005-2006-ban láttam először Pesten. A Willow cipőket a RENO cipőáruház árulta.

bldo 2011.05.04. 22:25:43

@Magyarnaba: Budapesten viszont volt mindkettő.

Hintz ezredes 2011.05.05. 01:45:18

Túléltük, bazmeg, túléltük!

sdani 2011.05.05. 02:27:19

Pár apróság csak:
Hawks-os dzseki megvan valakinek? Nálunk az összes suttyónak olyan volt. Egyébként mindenki olyan csóró volt, hogy szerencsére nem volt téma a pumpás cipő.

90 évek elején áltisóban élet-halál kérdése volt, hogy Depeche Mode-os vagy-e vagy Bross-os. (Aszerint választottam, hogy hová áltak a helyesebb csajok, mert igazából azt se tudtam, hogy ezek együttesek :-)

Később aztán jöttek a Rap-ülők, meg Dr. Alban, 2Unlimited, Brookly Bounce, Coco Jumbo... Azt hittem, hogy a zene csak erről szól. Aztán gimiben Offspring (Ignition, Ixnay), Tankcsapda (Fiúk ölébe lányok üljenek), VHK (bazmeg bazmeg bazmeg akkor is csak bazmeg), Nirvana (Nevermind), Prosectura (jó volna megpróbálni..), Alvin és a mókusok (Jézusnak volt-e szakálla).
És persze Kispál, természetesen mindig fikázva, fanyalogva az épp utolsó lemeztől (Ül-nél kapcsolódtam be, A holdfényexpressznél száltam ki, bár a régebbi számokat ma is gyakran hallgatom.)

Egy két büntető videó:

Momó: Zöld versenybringa www.youtube.com/watch?v=r-wJ6WIQi_I

Kölyökidő. www.youtube.com/watch?v=SZMtpjmqCBE (tudja valaki mi van Robiékkal? :-)

Ami még szerintem nagyon tipikusan 90es évek: VHS, és a VHS korszak koronázatlan királya: Van Dam. Kazetta másolás, videomagnó programozása az éjjeli Sat1-es, vagy Pro7-es erotikus filmre.

Szerintem annyira nem volt gáz, mint ahogy sokan írják... mondjuk a 90es évek eleje, az erős 80as évek hatásával tényleg cinkes volt. Az évtized végére már kifejezetten vállalható dolgok jöttek: system of a Down, Dragon Ball, Cow & chicken, South Park (Gondoltátok volna, hogy Cartman-ék lassan lediplomáznának?).

Penya64 2011.05.05. 09:22:22

@sdani: Momo, jezus ereje! :) Megvan az album elrettentesnek.
De ha mar az akkor ez is:

TikTak - Fránya csengő:
www.youtube.com/watch?v=uiO1MK_6BMo

Elektro kalandor tibi bacsival (cigany ur leesett), meg 3 kivansag.

Mitya Ivanov 2011.05.05. 09:27:53

@sdani:

ez milyen és vajon ki írta?

"ITT Nokia, fekete a tokja
rádiósmagnó, lebeg a szoknya,
ha szóóóóól.
és berezeg a fejed, de a füle beleRAPed meg a szomszédnak is, akit véd a vatta,
na de te vagy a jobb a 8 watt-tal.
Nokia, akad olyan is, amibe 2 kazetta fér,
a boltokban, meg a Skálákban,
és mindegyikhez George Michael plakát van."

Penya64 2011.05.05. 10:32:26

@Mitya Ivanov: Geszti, biztos forrasbol tudom. Es meg ITT Nokia magnom is volt/van. Ma mar csak radiokent uzemel a konyhaban

Mitya Ivanov 2011.05.05. 10:57:22

@Penya64: , ja de ez inkább 80-as évek vége, közvetlenül a "Téged vár a papírgyár" után

Más:
"Örülhetsz, hogy létezel
Precision 2000 (kétezer)"

Penya64 2011.05.05. 11:18:00

@Mitya Ivanov: Ja, hat a nokiat is 1988ban vettuk, meg megvan a garjegye :)

90-esekben ultem vele a juventus kivansagmusornal aztan rogzitettem az aktualis slagereket tdk d60 kazira :)
Viszont ha mar 90's akkor WINDOWS '95 meg PC ABC esetleg 576

xstranger 2011.05.05. 11:43:19

@Mitya Ivanov: A szo el szal az iras marad ha van a kozeledben egy papirdarab. Irhatsz ra vagy vaghatod, ide-oda hajthato.

Ha jol tudom ez is Geszti

Penya64 2011.05.05. 12:26:24

Szerencserekek Viktorral! Betutket hajtogatja Dora!
Familia kft

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.05.05. 13:30:46

Dallas! Homok titkai. Nintendó! Régen a tévében is volt szupermáriós műsor, mind tudtuk, hogy kell játszani, még az is, akinek nem volt.

Idióta patacipők.

Lenge ruhácska, bakanccsal, letűrt zoknival.

Ponyvaregény.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.05.05. 13:45:09

Ááá, Hawks-os dzseki! Hogy imádtuk! :D Nekem is volt, fehér/zöld verzió, ez volt a legritkább. A legelterjedtebb a vörös/zöld volt, meg talán még létezett zöld/drapp és fekete/vörös?

Meg a parabolaantenna, német adók nézése, bár nyelvet alig értés.

HBO-t fizetés nélkül nagyszülők fogni tudás, évekig inggyé nézés, nagymama panaszkodás, hogy mindig csak gyilkolós filmek levés.

Matricagyűjtés! Fiúknak kosaraskártya, májkeldzsorden nevét még mi is tudás. Lányoknak Disney-rajzgfilmes ragasztós albumok, matricákat cserélgetés, de minden sose összegyűjtés.

Szivárványszínű műanyag spirál, lehetett egyik kézből másikba lökdösni vagy lépcsőn leugráltatni, ha ügyes voltál. És még létezik! Múltkor láttam a kínaiban. Lehet, kéne venni egyet nosztalgiából. :D

Magnókazettás walkman. Edda, Republic. :D

Bécsújhelyi/bécsi Metróba mászkálás, kindertojás nagy dolog levés, harmincdarabos filctollkészlet kikönyörögés minden alkalommal.

Penya64 2011.05.05. 13:51:24

@Donna Anna:
Az eletro kalandort mar emlitettem tibi bacsival :) Bakancs, igen meg bakancszokni!

Azt a szivarvanyos szart enis lattam multkor kiani kirakataban. Anno is volt nekem mikor meno volt:) Bar en fellogattam aztan a plafonra hogy jol nezzen ki.

Korabeli elfeledett zenekarok #342
Cherry!
www.youtube.com/watch?v=Pq99FkAWaUk

Penya64 2011.05.05. 14:51:28

Mountain dew es cherry coke

blackbird84 2011.05.05. 15:39:46

Tévéhárom télen-nyáron! Benne az időjóssal, al bundyvalmeg egy csomó sorozattal amit ők hoztak be előszőr MO.-ra. Illetve a Retek klub délutáni rajzfilmmatinéjára ahol ment az a hülye verekedős anime is amit mindenki nézett az osztályban, de megszüntették (mondjuk az autóversenyzős animét azt néztem én is).

Penya64 2011.05.05. 17:07:27

@blackbird84:
Parker Lewis sohasem veszit

Motorpenis 2011.05.05. 19:08:05

@Penya64: Aha, Szerencsekerék, benne a "Fruit of the loom" pólókkal, meg az egyiptomi csokival a Ramszesz Kft jóvoltából. TikoTime órát is lehetett nyerni.

blackbird84 2011.05.05. 19:36:24

@Motorpenis: Meg volt valami thermomask is, amelyet fel kellett tenni az arcra benyomni egy gombot és melegített. Ezt asszem akkor az mtv szinte összes nívósabb vetélkedőjében meg lehetett nyerni.

Motorpenis 2011.05.06. 08:32:05

Volt az a Nestlé csoki reklám, amiben a szülők az édességet távirányítóként használták a gyerek navigálására. Meg ment a dal, hogy "mindegyik táblában egy jó pohár tej van".

Penya64 2011.05.06. 08:56:50

@Motorpenis: Jaja, es a kolkok 2x majd 4x sebesseggel pakoltak ossze a szobajukat.

Motorpenis 2011.05.06. 09:02:09

@Motorpenis: Jaj, igen, ezt a reklámot megtaláltam.

Na, de emlékeztek-e arra a Persil reklámra, ami iszonyatosan alacsony költségvetésű volt: leültettek egy bajszos fickót egy asztalhoz, a Henkel vezérigazgatójaként mutatkozott be és elmondta, hogy a Persil jó.

A sokak által említett Hawks dzseki nekem is megvolt.
Baseball dzseki valakinek? Volt kifordíthatós is, igaz, nem nekem.

A cipőfetisizmus meg egy külön történet. Általános iskola végénél jártam a kilencvenes évek elején,hetedikes-nyolcadikos voltam. Voltak az iskolában "cipőfigyelő galerik", én egyiknek sem voltam a tagja. Ők mások cipőit nézegették, én pedig valami elismertséget szerettem volna kivívni, ezért vetettem magasszárú Nike Air Max sportcipőt, amibe később nőttem bele, mert nagy volt. Visszagondolva elég hülyén nézhettem ki benne, de a presztízs megvolt.

Motorpenis 2011.05.06. 10:39:23

@Penya64: Fú, Adidas Torsion mánia is volt! Kilencvenes évek eleje, ugye? Azért tippelem így, mert hatodikos-hetedikes lehettem, amikor bejött, a tv-ben is nagyon nyomták, mindenki olyat akart. Nekem is ígértek a szüleim, ha mégis elmegyek az atlétika versenyre. De nem mentem.

Később, '95 tájékán lett Puma Disc cipőm. A tekerője nálam nem romlott el.

Penya64 2011.05.06. 10:41:37

@Motorpenis: Jaja, 90es evek eleje. A fuzon egy ilyen neonsarga torsion muanyag -> ultrameno. De az altalaban eltorott es elhagyodott.

Motorpenis 2011.05.06. 10:41:50

És akkor még nagyon jellemző volt a kilencvenes évekre a sok-sok gyanús lízingcsoport, meg használtautó-importőr. Az Edda énekese reklámozott is egy ilyet, valami amerikai autó importőrt. Persze Pataky a kilencvenes években csomó mindent reklámozott, a szponzorok logóival telehímzett pólóiban, meg a szponzoros baseball sapkáiban.
"Fiatalok, szavazzatok az SZDSZ-re"-mondotta szintén ő. Azóta vele is fordult párat a világ.

Motorpenis 2011.05.06. 11:19:12

Raks magnókazetta, SKC magnókazetta, Casio magnókazetta.
A Sony kazettákkal az volt a baj, hogy szorultak, mivel nem csavarozva volt a kazettaház, hanem összepattintva, összeragasztva. Bezzeg a TDK csavarozott volt, azt szét is lehetett szedni, és az nem szorult, mint a Sony.

Tristar, Chateau márkájú VHS szalagok olcsón, a pénztárnál a rágók mellett. De volt ott Akai is néha. PDM márkájú videokazettátok volt?
Milyen meglepő volt, hogy a Sat1-ről, meg RTL-ről felvett filmek közben reklám van!
Na és a Headbanger's ball? Nagyon későn volt, persze vasárnap este, úgyhogy a képmagnót be kellett programozni, majd délután rohanás haza általános-, később középiskolából, hogy megnézzem, milyen klipek mentek.

Penya64 2011.05.06. 11:52:14

@Motorpenis:
Attistol arra emlekszem mikor a fasztrakat reklamozta azza hogy szalljunk be opelt akarok!

Penya64 2011.05.06. 11:54:50

@Motorpenis: Van casio kazettam, meg mindenfele csoda a korbol. Raks SKC ugye. Az utobbit reklamoztak is.
Meg volt az a GP gold elemreklam hogy:
Szol mi? Gp gold, csak neha cserelni kell, es akkor az ipse kibassza a kismagnot de elotte atteszi az elemet egy masikba.
A vhs kazik a penztar mellett de megvan:) PDM-bol meg audiom is van nem csak video.
Meg a jo oreg GoldStar GHV-1245W videomagno egyenesen a Mariahilferrol. De az mar 80's

HakapesziM 2011.05.06. 12:58:26

Egy időben telerakták a szélvédőjüket az autósok kis tapadókorongos zászlócskákkal, volt akinek a fél világ országainak zászlaja megvolt, beborítva az egész látóteret. Olyan '92-93 táján volt szokásban.

uz 2011.05.06. 16:14:56

Na és a kalózdekóderrel fogott HBO-n péntekente 23:10-kor v. hasonló időpontban kezdőső "Vörös cipellők" erotikus sorozat.-)?
Faterék sosem mentek sehova, vagy amikor kezdődött, addigra mindig visszaértek.
Na és a sok színes, kisebb - nagyobb cumi? Általánosban tiltották, volt, aki igazgatóit kapott érte:-)

[Marci] 2011.05.06. 18:22:42

96-tól...
Távol-keleti küzdősportok indokolatlan mértékű népszerűsége.
Jön 2000, itt a világ vége.
Cartoon network, naná. A legkirályabb a Dexter laboratóriuma. Angolul persze.
A legjobb azonban a Nickelodeon volt, olyan arcokkal, mint Kenan és Kel, Boci és Pipi, Norbi és Dugó. Ráadásul magyarul.
A 2000-es évektől pedig a PC-játék robbanás, más téma nincs is az osztályban (akkortájt voltam 12-13 éves).

Bőhm Bácsi 2011.05.06. 19:26:17

Sárgakazis kinai kamu nintendo az megvan?
Adventure Island, Contra.....
Hawks-os dzseki alap.
Menő csajoknak KOOKAI táska.
Budmill és Invicta hátizsák a gazdag kölköknek (a csóróbbaknak Dubwill volt).
Szomszédok-Dallasz-Angyalbőrben.
Panoráma este tizkor benne élő közvetités a délszláv-háborúról
Ablak Bálint gazdával
Elektor kalandor, 576 kByte (újság meg műsor is!!!)

Bőhm Bácsi 2011.05.06. 19:28:59

"Na ne mondja, hogy csak az OMO-tól lett ilyen!!!!)

Penya64 2011.05.06. 19:57:09

@Bőhm Bácsi: Abban a reklamban konkretan a REZSŐ volt a szomszedokbol a presszobol! :)

ravezed 2011.05.06. 22:04:57

Tetris játékotok volt? Persze nemcsak Tetris volt benne, hanem kígyó, repülős-lövöldözős meg mindenféle. Szürke volt, AA elemekkel ment.

gun_withthewind 2011.05.07. 06:35:49

HAWKS dzseki
légyszaros póló 7UP Jordan Team felirattal
kötött vagy makramézott karkötők tucatja
MTV Carolyn Lilipaly??
VIVA Mola Adebisi, der echte deutsche Nigger..
Technotronic: Pump up the jam
Scooter: Hyper Hyper
alternatív tarisznyák....

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.05.07. 07:07:29

Rajzfilmhegyek a nemtudommilyen csatornán egész hétvége délelőtt. Az 5 perc esti mese után ez volt a kánaán!

blur7 2011.05.07. 08:54:39

@Motorpenis: @Penya64:
Utánanéztem a témának, engem is érdekel:
Nike Air Max: 1987
adidas Torsion: 1988
Reebok Pump: 1989
Puma Disc: 1991

Motorpenis 2011.05.07. 10:15:55

@Yooha: Sky Channel? Vagy Super Channel? Ezeken ment a G.I. Joe, a MASK és a Transformers, hú, de szerettem őket. Persze mai szemmel elég bugyuta rajzfilmek, de akkor, szinte nulla angoltudással...

Fergal 2011.05.07. 15:16:04

1991. Music Television póló a balatoni nyaralásból, ugyaninnen Hawai mintás bermuda és ing 1800-ért vásárolva, 3500ért továbadva egy alföldi falu újgazdagjának. :-D
Greatest Hits az MTV-ben délután 4-kor, reklám: C&A young collection és Fruit Of The Loom minden mennyiségben.
Bonanza koncertek országszerte és Bonanza sorozat a Sat1-en + A-Team este 7kor az RTL-en. :)
-1992: német Apha bomberdzseki 2500 Ftért a szolnoki karácsonyi vásárban. Előtte Bonanza Banzai koncert a Budapest Sportcsarnokban. Uttána Kispál koncert és bunyó a punkokkal a szentesi MÁV kultúrházban.
-1993: Dr. Martens Shop Bp. Rákócui út 7. (most is él és virul: astoriashop.hu/index.php)
Martens cipő: 6500 Ft
10 soros bakancs: 7500 Ft
14 sosros bakancs: 8500 Ft
Getta Gripp-nél ugyanzezek az árak (színek fekete és bordó)
Ja és kinyitott a London Store a Semmelweis utcában
Jelszó: "Válaszd az eredetit!" -Ben Sherman ingek töménytelen mennyiségben.
Cranberries kazetta, U2 koncert és Depeche Mode Klub minden hónapban a PECSÁBAN.
-1994: Armageddon Dildos koncert a PECSÁBAN.
Az első (zöld) Hugo Boss dezodor 2200 Ft-ért
Chevignon bolt nem messze az Erzsébet hídtól
501-es Levi's 5000 Ft-ért bármelyik Levi's boltban
Amerikai Alpha Ideal bomberdzseki 9ezerért a POP 90-ben az Oktogonon
Cranberries: No Need To Argue albuma az ősz lemeze.
-1995: London Store: Itt Lonsdale poló 2500 Ft
Lonsdale kapucnis felső 6500 Ft
Fred Perry piképóló: 5000 Ft
Szentesen Brando bőrdzseki: 18ezerét
Die Krupps koncert a PECSÁBAN.
-1996: Philips asztali CDlejátszó 30ezerét
Bochkor Gábor fullrészegen a szilveszteri TVműsorban
-1997: U2: POP albuma
Jogosítványszerzés 52ezerért
Ferd Perry már 7500 Ft a LondonStore-ban
-1998: Bezár a London Store.
Sweetest Thing Sláger a U2-tól www.youtube.com/watch?v=5WybiA263bw&feature=artistob&playnext=1&list=TLHJ94DNnF8GA
Gyönyörű eladónő a kecskeméti Chevignon boltban
-1999: Tred Air cipő a Martens Shop-ban
Penny Market megnyílik otthon.

rdi 2011.05.08. 20:13:50

"Édesvölgyi suli"-s könyvek megvannak? Amerikai tinédzserekről szóltak, két kaliforniai ikerlányról. Kézről kézre jártak általánosban, mindet olvastuk.

Aztán akkoriban jöttek be a regényújságok, volt Júlia, Tiffany, meg már nem is emlékszem.

Meg akkoriban kiadtak egy csomó II. vh. előtti regényt újra, kicsit volt egy olyan feeling is, hogy az a világ jön majd vissza.

Penya64 2011.05.09. 08:57:14

@rdi: Az sweet walley neven ment, a tvben is

oc 2011.05.10. 11:33:08

Elnézést, de én szerettem ezt az időszakot. :)
Biztos azért, mert gyerek voltam és az idő mindent megszépít, megaztán viszonylag gondtalan is volt az életem, de valahogy úgy emlékszem vissza, hogy békésebb idők voltak ezek....

ac3^BB 2011.05.12. 04:18:08

konkretan nekem megmondta 8-ban egy kellemes szoke lany, hogy ha jobb cipom lenne egesz jo srac lennek....
:D

Bandibacsi34 2011.05.16. 17:35:46

Ja meg
Familia kft
Frici a vallalkozo szellem
Szomszedok
Dallas
Tj Hooker
Lutraalbum-van csered????
Patacipo a nokon
USA mania, ami szkepticizmusba fordult at 2000 utan
Torgyan Jozsef
Sat1 erotikus es szexfilmek 1998/9 ig az elso magyar blue private pornocsatornaig. Hanyszor maraftam fonn megnezni......
Elso bunkofonok
Menedzserkalkulator(menedzser a csapbol is )
muszi
Ujpest-Fradi meccsek verekedessel

leonsio · http://pctoc64.blog.hu/ 2011.05.20. 14:57:22

A régi dumák!! Pl:

- "ne lazuljál!"
- "ez naggyon durva, abszolút durva!"
- "mivan kiscsíra"
- "hmmm ez konkrét!"
:))))

CAG 2011.05.23. 16:33:12

1991, -
Nuts és Lion csokik, szerintem azóta sem ettem jobbat... :)
- Dél és 4 óra közt, amikor a magyar tv-n műsorszünet volt, bejött a SAT1 és a PRO7!
- TERMINÁTOR!!! (Amit mindenki Tervinátornak ejtett)

1992,
- Mongoose MTB (az egyik legelső az országban, ha nem a leges-legelső!)
- Nyakba akasztható különböző méretű színes cumik, basszus.. mekkora divat lett belőle..
- Hangalámondásos NSZK akciófilmek a videóban, mind közül a Der Eliminator volt a "legjobb", amit máig keresek... :)
- Bounty, Mars, Twix, Snickers őrület! (Szetiszfeksön!!)

1993,
- Humanic a Sugárban, alig megfizethető cipők. Humanic szatyorban suliba hordani a tesicuccot = MENŐ!
- MTV, bömböl az Aerosmith éjjel nappal, a szomszédok nem győznek csöngetni...
- Szerelmes voltam Alicia Silverstone-ba! :D

1994,
- "Caribic, Caribic, édes élet, ez a szerelem nem érhet véget!" <-- ugye mindenki emlékszik? :) (egy borzasztó ízű kókuszos csoki volt)
- Senna halálos balesete, amit kvázi egy fél generáció láthatott élőben... :(
- Chicago Bulls baseballsapka! :)
- 2 Unlimited és társai, aminek bömböltetéséért újfent nem győztek kopogni/csöngetni.. :)

1995-1996,
- Scooter őrület!
- A legszebb balatoni nyarak...
- Coca-Cola Beach House!
- SEGA Master System II (Sonic, Shinobi) :)
- Need for Speed.
- Animal Cannibals
- ŰRGAMMÁK! :D

1997-2000,
- Ganxsta Zolee és a Katel, Dopeman.
- Diana hercegnő halála...
- Loveparade!
- West Ice.
- Napfogyatkozás.
- Need for Speed Porsche Unleashed. :)

És itt a vége, a többi majd biztos utólag jut eszembe. :D
A post vége kicsit ellentmond a blog mivoltának, de tényleg van sok olyan dolog, amiért jó, hogy vége van. Ellenben még mindig több szól mellette, mint ellene. :)

Mocsár 2011.08.19. 19:55:38

Harlequin mogyorós-nugátos csoki? :)

Cinnouse 2011.08.20. 10:11:35

@Penya64: ha már Geszti: mennyit néztük az Ászt is. :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.08.22. 11:48:11

A csettintős fószer a "MÜSZI!" felkiáltással (na jó, inkább benyögéssel) már ide tartozik, vagy az még a 80-as évek vége volt?

De ha már 90-es évek eleje: az első PC-k - IBM XT, 286-os gépek, szigorúan monokróm Herkules monitorral. Akinek 386-osa volt VGA-képernyővel, na az volt a király. Floppy disc-eken játék-cserebere - le se tojtuk akkortájt a szerzői jogokat. Egymáshoz járogatás: "Figyu, ha lemásolod nekem a Test Drive 3-at, megkapod az Indiana Jones 4-et."

benedek bence 2011.08.23. 07:12:44

@b0k0r: :)))))))))) azaz és basszus pár hete láttam valakin akkorát ütött mint egy ház

rapman9318 2012.01.01. 20:38:17

Nekünk volt egy ITT Nokia tévénk, 93' karácsonyára vettük, nagy dolog volt akkoriban. Emlékszek, később tönkrement a rajta lévő bekapcsológomb rugója, és egy gémkapoccsal rögzítettük bekapcsolt állapotban, hogy lehessen tévézni. :)Egész sokáig kitartott, tavaly égett ki a képcsöve. Ja és az első PC-nket 95-96 körül vettük, hatalmas dolog volt akkoriban. Természetesen fekvő gépházzal, és a rajta csücsülő bazinagy katódcsöves monitorral, rajta felhajtható képernyővédővel. Nagy élmény volt, hogy kisgyerekként írogathattam rajta a wordbe/excelbe. Később 98-99 körül modemes internetünk is volt, ultralassú, 56 kbites, indításkor recsegő-zúgó-sercegő hangokkal megspékelve, de nagy újdonság volt. Volt még egy akkus hordozható dögnehéz rádiótelefonunk is, vezetékes csak 97-98 körül lett bevezetve.
Ja és még eszembe jutott egy 90-es évekbeli, mára már megszűnt nagy multicég: BILLA. Itt Veszprémben ez volt akkoriban a legnagyobb élelmiszerbolt, mindig oda jártunk. Kb. 2000 óta SPAR-ként működik.
Nekem hirtelen ezek jutottak eszembe a 90-es évekből, bár még gyerek voltam és nem emlékszek mindenre. :D

2012.03.23. 11:32:41

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

sorica123 (törölt) 2012.03.24. 22:47:27

@rapman9318: a Billa nem szűnt meg. Olasz, Magyarországon már nincs az igaz.

lombardo 2012.10.12. 23:17:36

@CAG: Hehe, ez jó, akár én is írhattam volna ezt a kommentet. :)

Az a Caribic annyira jellemző volt '94 őszén, minden reggel ment a rádióban, amikor keltem fel, hogy megyek suliba, mindig hallottam. Mondjuk a csokiból szerintem soha nem ettem, de a dal adott egy alaphangulatot.

Mountain bike volt már '91-ben is (el is lopták egyik osztálytárstól...), meg a cumi tényleg hatalmas divat lett hirtelen '92 őszén (asszem, az olaszoktól jött be), no és a Humanic. Az akkor tényleg felkapott volt, pedig olcsó cipőket hoztak be, de akkor itt drágán adták őket. Hamar szét is jöttek. A Humanic-szatyrot én speciel elraktam. :)

Na meg az MTV, amit soha nem néztem, de tényleg, akkor az is nagyon menő dolog volt, meg elég sok metálos arc is volt. A királyi TV adásszünetére nem is emlékeztem, a haveromnak meg fél Bounty-kért segítettem a matekháziban '92 tavaszán (akkor az nagy dolog volt).

Alicia Silverstone mit is csinált akkoriban? :)

lombardo 2012.10.19. 21:15:59

@Motorpenis: Nem lehet, hogy egy házban laktunk? :) A Sky és a Super volt nálunk is a két adó, amit műholdról lehetett venni, és a rajzfilmekre én is emlékszem, igaz, az még a nyolcvanas évek vége volt. Pont ilyen Transformers és társai, mondjuk Mask az nem.

2012.11.16. 17:53:33

Ezt a márka mániát sosem tudtam megérteni.

Egy trapper farmernek jobb anyaga volt, szebben volt festve, és szebben is kopott. Már akkor is azonnal levettem mindenről a márka jelzést - ha a gyerek nagyon nyávogott akkor megcseréltem a magyart a külföldire, de nekem megfelelt .

( akkor még a fenekemet nézték a fariban és nem a márka jelzést, ma már mindegy hogy milyen márkát veszek fel, senkit nem érdekel. )

Perillustris 2013.05.02. 16:55:21

@ravezed: Az igazi, eredeti, elsőgenerációs tetrisben nem volt más játék. 900 forintért vettem a Határ úton.
süti beállítások módosítása