HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Az Y2K felé

2011.05.26. 06:00 :: Modor Tibi

Vasárnapi családi Disney-délutánok, Guns n' Roses, Metallica? Ez ekkorra már mind a múlté, a kockás inget, bombert az előző részben már kitárgyalt "igényes" ruhák váltják fel hirtelen. Még mindig visszajárunk iskolanapokon az általánosba a régi osztálytársakkal együtt keménykedni - "Csókolom, Tamás bá" helyett "jó napot, Tanár úr"-ral köszönünk, hadd hallja mindenki, hogy mi már középiskolások vagyunk. Még olyan tanárunk is van már, aki magáz minket, képzeld...

A kizárólagos cipőmánia lecseng, és egyre inkább minden másra kell egyszerre odafigyelni: póló (narancsszínű vagy dortmundzöld), szálkoptatott farmer (Energie, Replay), vastag bőrövek hatalmas csattal! Az öv kulcsfontosságú: nőtől hallottuk: "-Hogy lehet már öv nélkül felvenni ezt a farmert?", utána évekig kóros megfelelési kényszer, öv viselése minden alkalomra kötelező. Májer övet bonbonosdobozhoz hasonló kerek fémdobozban árulják nem kevés forintért.

Táskák kemény szivacsos hátelemmel, párnázott pántokkal. Dzseki! Húszezres tételek, évekre szóló beruházás. Diesel, Devergo, Tom Tailor - szegényebbeknél Thomas Jeans. 90-es évek közepétől pár évig kord- illetve kordgalléros, csatos bőrkabátmánia - igénytelen lányoknál a már szintén emlegetett termópulcsi-cicanadrág-homokszínű bakancs, rátűrt térdzokni. Meg a pár patenttal könnyedén mellénnyé alakítható, praktikus Hawks-kabát, fordítva hordott Szalacsi-sipka. Igényes megjelenéshez elengedhetetlen: igényes frizura (mindenképpen minél rövidebbre, átmenet nélkül (!) felnyírt, felül zselézett, fésűvel csíkozott. Bal fülbe aranykarika (jobb fülben csak a buzik hordják), rá lehetőleg fityegős aranykereszt. Aranylánc, karlánc, Swatch- vagy Casio-óra. Farmerhez dzsoggingfelső, sportos testtartás, sportos járás, sportos állás (a mozdulatlanság fogalmát még álló helyzetben sem ismerik).

Eleve: sportos életmód, mi mindenhol sportemberek vagyunk! Szoláriummánia! Máig kitart, ld. kultikus lakótelepeink - minden második házban kötelező az azóta begyűrűző műkörmösök és mindig is jelen lévő éjjel-nappalik, kocsmák mellé. Gyúrás, küzdősportok! Mindenki rendszertelenül, összevissza gyúr, mértéktelen zabálással egybekötve. Kell a kalória. Telepi játszótereken rögtönzött thaibox-edzések hihetetlen sztorizásokkal. Sípcsonton sörösüveget kell görgetni, mert az idővel kiöli az idegeket, és akkor lehetsz csak jó thai-boxos. Egyinches ütés szegycsontra mérve, gyilkos ütés az orrt az agyba felküldéssel, nagyobb andersenek hihetetlen történeteit tátott szájjal hallgatjuk. Szadista állat verekedős sztorijait (a gyerek így üt, érted, kicsavarom a jobb kezét, dirr, fordulatból ráütök a jobbal a könyökére, páff, eltört a gecibe) mindig a társaság legkisebb tagján demonstrálja, az elmondottnál alig kisebb kárt okozva a modellben.

Sikeresség fő fokmérői: kigyúrtság, erőszakosság, dzsogging márkája, okosítás. Minden osztályban található legalább egy borzasztóan gazdag, hivalkodó gyerek, aki általában lakótelepről származott (talán még mindig ott élt), de szülei v. saját bűnözői tevékenységéből tekintélyes magánvagyonra tett szert. Dealerkedés, orgazdaság - durvábbaknál vetkőztetés, rablás. "-Tegnap éjjel a Hully Gullyban fizettem pár kör pezsgőt, otthagytam 40 rongyot."

Ők az igényesség apostolai. Zsebpénzből, munkákból összekuporgatott hajvágógéppel egymásnak nyírt frizuránkat (egész magánfodrászatok alakulnak ki szívességekért cserébe!) másnap ő veszi részletesen szemügyre. Sajnos elbaszta a fodrász a hajad. Itt nagyobb az átmenet, mint a másik oldalon, meg hátul is rendesen be kéne zselézni, amúgy nem lenne annyira rossz. Ő lesz a márkás holmik rettegett becsüse is. Odáig pofátlankodnak egyesek, hogy az új póló, pulcsi (a PULCSI rendkívül fontos ruhadarab) tarkónknál található címkéjét szépen kihúzzák a helyéről, hogy aztán közöljék a lesújtó hírt: "ez sajnos gagyi". Előrelátó, gagyizós osztálytárs akadékoskodásának megelőzésére hamisitványgyanús ruháknál gondosan, kisollóval el is távolítjuk a címkét, mielőtt felvennénk. Hiszen úgyis zavarta a kis nyakunkat meg azt az anyajegyet. Persze akkor is jöhet majd a többi szakértői vélemény: "sajnos a Nájkí nadrágokon mindig jobboldalt kell lennie a pipának. Ez gagyi."

Ábel az országban! A külvárosi, helyi általános iskola után átkerülünk a város másik végében található gimnáziumba, és megnyílik előttünk a korábban mindig rettegett, addig csak szülőkkel látott igazi, mocskos, élő Budapest. Rendszeres metrózások, mozgólépcsőzések, trolizások keresztül a kerületeken, átszállások, tanítás utáni csoportos kiszállások a belvárosban. 2-3 után legkésőbb végzünk a suliban, utána közös programok: céltalan lődörgés, plázázás, mcdonald's-ozás osztálytársakkal - de furcsa: Pesten, még a legleprább helyeken is laknak normális emberek (osztálytársak)! Ja, meg vidéken se akkora paraszt mindenki, mint hittük volna (sárgabuszos osztálytársak)! Nahát, a lerobbant, aládúcolt házakban is vannak rendes, tiszta lakások! Iskolából hazafelé tartó suttyók szórakozása: régi típusú mozgólépcsőt sarokkal kiakasztani, menet közben metróajtót nyitogatni, kapaszkodót tekerve lelopni. Metróállomások, aluljárók mint egy isztambuli bazár: már reggel 6-7 között kettős sorfalat állnak az általában ébresztőórát kórusban csipogtató cigány árusok, alig jutunk be a metróhoz. Paprika- és terítőárusok, koldusok, hajléktalanok még az állomás területén is szabadon mászkálhatnak. Csövesekkel szívesen barátkozó havernak köszönhetően minden hajléktalanról "kiderül", hogy valójában professzor, nyelveket beszélő tanár, mérnökember, ügyvéd, csak hát a felesége kicsinálta.

Cipő- és ruhavásárlás: egész estés program haverokkal, elhívjuk egymást - felpróbáljuk, kikérjük a véleményüket - persze akkor is megvesszük, ha szarul áll, kényelmetlen vagy a másik lefikázza. A jó ruha igazán csak akkor lehet jó, ha jó helyen veszed. Vásárlás előtt hetekig, hónapokig tartó mászkálás, utánajárás, üzletek-cuccok nézegetése, esetleges felpróbálása. Ha nagyon égő már a piócázás, még félre is rakatjuk, persze soha nem megyünk érte. 

"Itt mindent szabad"-életérzés, az abszolút következménynélküliség anarchikus évei. Fent nevezett iskolatársak komplett "most esett le a kamionról"-listákkal járják az osztályokat: farmer, cipő, táska, parfüm csak ennyi és ennyi ezer. Nagy része általában kamu ("á, lecsukták a gyereket"), de néha tényleg hozzáférhetőek a nagy eséllyel hamisítvány, és/vagy lopott áruk. Egyéb beszerzési források: Pecsa (kreol család által árult alig használt, márkás cipők - vajon honnan?), kínai piacok (vidéki rokonok kedvenc célpontja, "eheöhhá, száhhú"), esetleg cserélgetés haverokkal, testvérekkel.

Tizenéves rongáló hajlamok! Petárda az Örs vezér téri cigányoktól (persze mindig kevesebb volt a dobozban a megbeszéltnél, és még a pénzzel is átbasztak), törés-zúzás, gyújtogatás, Molotov-koktél, vadászcsúzli, légpisztoly, dezodor-lángszóró! Első találkozásunk a rendőrséggel minden további hasonló szórakozásnak mindörökre véget vetett persze.

A 90-es évek szurkolói élete! Tizenegynéhány-évesen rászokunk a meccsekre. Először a helyi mérkőzésekre, majd az idegenbeliekre, aztán a többi csapat meccseire is elkezdünk rendszeresen járni. Diákbérlet, diákjegy, diákújságírói igazolvány - Budapesten van hétközi forduló, kupaforduló, szombat-vasárnap NB I és NB II is. Persze jó halkan beszélgetünk, nehogy nagyon lebukjunk ellenséges terepen.

Az ekkortájt nem létező igazságszolgáltatásból eredő következménynélküliség talán itt képződik le a legszebben. Nem titkoltan bűnöző huligánok névvel, arccal, zavartalanul terrorizálhatnak mindenkit és bárkit. Inkalos-verés, rendőrverés, vendégszurkoló-verés, benzinkútrablás, ingyen vonatozás, boltrablás, késelés - bármi mehet. Félmeztelenül szurkolás, háttal szurkolás, felelgetős, kétrudasok, hajlongás, kezdetleges fórumozás: levélháborúk a 3. félidőben. A 3. félidő c. fanzine-et (szurkolói magazint) kizárólag 1-2 boltban lehetett csak beszerezni, pl. Martens Shop az Astoriánál. Sziasztok, Harmadik félidő van már? Még nincs sajnos, holnap hozza a Zoli, gyere vissza akkor. És igen, visszamentünk másnap és harmadnap is.A mai napig itt pihennek a polcomon.

Legendás és "félelmetes" szembenállások: Vác-Csepel, MTK-Vác - persze jutott a nagyoknak is tér bőven. Vidék-Budapest viták (metró mint a városiasság követelménye, ill. hogy ki magyar igazán), egymás városainak, stadionjainak gyalázása (libalegelő, ill. hogy hol van több cigány), és persze az igényes ruházat már itt is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Nevetségesnek tűnő Pál utcai fiúk-harcok, miszerint ki tud több relikviát vagy drapit (transzparenst) zsákmányolni a másik csoporttól, ezeket aztán a következő egymás elleni meccsen illik (fejjel lefelé) kilógatni a kerítésre, esetleg felgyújtani. A magyar foci legsötétebb és legrosszabb időszaka, a Fradi BL-szereplése után nulla nemzetközi sikerrel, válogatottunk a mainál is kevesebb győzelmével, még a sörmeccseken is folyamatos vereségekkel, rendszeresen kongó Népstadionnal (osztrákok elleni 0-2-nél 4000 néző). Első fellángolás és fokozott reménykedés a Bicskei-korszakban bécsi győzelemmel, többezres pozsonyi túrával - ezzel szemben gyáva bukaresti távolmaradással.

Firkászok, firkászok! Budapestet és a vidéket is szép lassan elárasztják a tagek. SDO = Special Decoration Office, haverom ismeri az egyik gyereket, de nem mondhatom meg, melyik. Kevésbé kockázatos tagelési módszer: öntapadós matricára otthon előre, gondosan, filctollal megkomponált, hangzatos-színes rövidítések, ezeket aztán főleg BKV-járművekre, állomásokra lehetett ragasztgatni. Területvédés-szerzés, alkoholos filcek, festékszórók, iskolai füzetek is már a szuper tervekkel vannak tele. Mára sehol nem látható rapperbandák erőszakoskodnak vicces, utcát felsöprő buggyosgatyában, arcot eltakaró baseballsapkában (Yankees), nadrágon lógó lánccal. Bézbólsapkát meg kell törni, lehetőleg gömbölyűre, de mehet szögletesre is, ízlés szerint. Fegyvermánia (főleg rappereknél), gázpisztoly, igazi pisztoly, riasztópisztoly (vízszintesen, rajosan tartva), gázspré, kés, boxer. Belőlük is rendes, dolgozó polgárok lettek vajon mára? Egyre fokozódó ideológiai harc a fiatalok között is: ennek az akkori gerillamarketinggel (szintén metróban elhelyezett matricákon) hirdetett Rap és punk a fasizmus ellen c. másolt kazetta volt egyik ikonikus darabja. HétköznaPI CSAlódások és a többiek: csak a kutyák hugyoznak a sírodon, Rudolf Hess; de mára már zsidózik is a vén, hájas fasiszta; és nem titkolom, hogy cigány vér folyik az ereimben; kössük a Csurkát fel - és hasonló klasszikusok. Ehhez jön a Genyószívó disztroly c. igényes, fénymásolt magazin, anarchista-kommunista fészkek, pl. a Gondolkodó könyvesbolt.

Természetesen nem hagyja magát a másik oldal sem: hasonlóan, gyaníthatóan nem alulról szerveződő, nem spontán megmozdulások az MNSZ (Magyar Népjóléti Szövetség) és Szabó Albert részéről, szintén a mozgólépcsőknél látható, fogaskerekes propagandamatricákkal. Újságuk: Magyar Tudat ("Hogy merészeli ez a féreg Árpád atyánk nevét szájára venni?". Iskola után belebotlunk egy MNSZ-tüntetésbe, amit gyanútlanul, röhögve elmesélünk az iskolában, harmadnap osztályfőnöki felelősségrevonás. "Minek járt arra?" - ismerős...

Klasszikus zene- és ruhabeszerzőhelyek: Martens Shop, London Store, Ciánkáli! Metronóm, Solaris - utóbbiban párbeszéd az ügyfélközpontú eladóval: -Szia, Mega Sound System-kazettátok van esetleg? -További jó keresést. Volt ehelyett persze ezernyi Depeche Mode-os ritkaság, SKAnzelizé és Fals! - akkor megfizethetetlennek tűnő összegekért. Pár helyen viszont kevés tiszteletdíjért cserébe másolást is vállaltak nem hivatalosan. Oasis - Definitely Maybe után vágyakozunk 1994 óta, a Deákon az egyik kirakatban évekig fájdítja a szívünket a hatalmas Oasis-plakát. A CD-t végül csak 2000 környékén sikerül eredetiben beszerezni.

Zenei ízlésben a korábbi beszűkültséget egyre inkább a nyitás és a kényszeres "minden szart meghallgatok"-hozzáállás jellemzi modorosabbnál modorosabb formációkkal. Középiskolákon, gimnáziumokon keresztülsöprő modoros divatzenék: George Michael (Jesus to a Child), Blur (Parklife), Massive Attack (Sly, Karmacoma), Prodigy (Experience, de csak évekkel rá), Sting (az az arabos), jungle, drum & bass, goa - utóbbiakat már nem tudjuk igazán megszeretni, hiszen ezek szar zenék - de azért a polcon jól mutatnak. Quimby (Jerry Can Dance), Kispál, Másfél, Korai öröm, Méhek! Elsők között '99 környékén (erre büszkének lenni milyen már) Manu Chao. Az alternatív vonalat csak a DM 97-es, dicsőséges visszatérése (Ultra) töri meg, amikor hirtelen újra divat és büszkeség lett Mode-osnak lenni - de már mindenkinek.

A diszkós-raver, kispálos-alternatív viseletet közben egyre inkább a budai hegylakók ruhái váltják fel és egységesítik: Invicta helyett Eastpak, Airmax helyett deszkás Converse, arany helyett fagyöngy- vagy cápafog-nyaklánc, ezüst helyett fekete keretű Oakley vagy Police és Ray Ban, karikafülbevaló vagy köldökpiercing helyett szemöldökbe- nyelvbe- állbavaló (latinos szakállkahelyettesítő), Devergo-póló után egyre inkább Lacoste vagy Ralph Lauren. Egy ideig univerzális Lonsdale-divat minden kasztban.

Minden társadalmi rétegben beteges kutyamánia! Rotweiler, dobermann, nápolyi masztiff. Ez a dög apám, napi négy kiló színhúst zabál, hentes havertól szerzem. Panelba ideális házikedvenc. Minél erőszakosabb kutya, annál jobb! Pitbull- és staffordshire-divat. Ezek a harci kutyák valójában nem is számítanak kutyának. De a haverom úgy tenyésztette ki, hogy ne számítson harcinak. Imádja egyszerűen a gyereket, soha nem nyúlna hozzá egy ujjal sem. Kupírozás, csonkolás (azért kell, hogy a farka bele ne akadjon vadászat közben a bokorba), trenírozás, csibészeltetés, marmagasság, igazodik, ül, fekszik, kúszik, ottmarad, apportírozás. Kutyasétáltatók lehetetlen időkben képesek kelni és feküdni a dög miatt. Harcikutya mára - hála a modenai Szentszűznek - idejétmúlt divatcikk, visszaszorult a társadalom peremére a gazdikkal együtt.

Szórakozóhelyek, kocsmák! Hully Gully (Növényi Norbi), High Life (Klivinyi Zoli), Küklopsz (a HÉV vészfékjét mindig meghúzták a suttyók, hogy ne kelljen sokat gyalogolni a megállótól), Almássy tér, aztán SOTE-Klub, Globe, Újvár, Macskafogó, Süss fel nap, Rocktogon, Music Corner, Mode Klub, Ráday Klub, Zóna bisztró, Bastille, Erdős Café, Picasso Point, Noiret, B-City - szerepjátékosoknak Hollótanya. Fiatalos, filléres társaságoknál mindennapos probléma: közös számla, sokan lelépnek kevés vagy nulla fizetéssel (persze csak a pénzt hagyják ott, a pultnál nincs pofájuk rendezni, jattra nem is gondolnak) plusz túlszámlázás, utolsó hatalmasat szív - elmaradhatatlan, alkoholgőzös, személyeskedésig fajuló viták, erőszak, kitiltás - aztán pár hónap múlva blazírt fejjel visszasunnyogunk ugyanoda.

 

...folytatjuk?


50 komment

Címkék: modoros 90es blog modorosblog

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr322930308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2011.05.26. 06:26:01

Norvégmintás pulcsi, meg azt hiszem, a Fishbone cuccok is akkor lettek népszerűek. Engem idegesített, mert metálos voltam, és hát ugye a divat vs. igaz és tiszta szív, de aztán anyám vett nekem egy Fishbone pulóvert, ami egész jó volt, szürke, és a szegycsont tájékán három fekete-fehér képkocka, ilyen anime-szerű. Kár, hogy elkopott, igaz, már nem vennék fel pulóvert. Próbálok nem aranyos srác lenni.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.05.26. 07:36:23

Footbag megjelenése 2000 környékén, ide tartozik?

Seraphin 2011.05.26. 08:32:47

*****
Diszkósok, metálosok, pánkok és a többiek. :) "Én nem vagyok semmilyen"
Na meg az utolsó bekezdésben megemlített szerepjáték a lapozgatós könyvektől a kártyákon át a MAGUS történetmesélésig is megérne egy posztot.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.05.26. 08:41:32

durva ez nagyon, sokmindenre emlékszem, főleg diszkós ismerősök mérték az életet "pulcsiban". Feszítettek azokban a szar márkás cuccokban de nem tudtak egy sört vagy kólát venni meguknak pedig budai gyerekek voltak, svábhegyiek

schmittpál 2011.05.26. 08:47:19

nálunk az iskolában a kilencvenes évek végén (báár lehet, hogy már 2000-es elején) volt divat ez a kulcstartó: www.result24.com/images/product_images/original_images/VANSKEY_1.jpg vagyis hát ilyenek. annak se volt értelme, mert nem nyakban lógatták, hanem kulcs a nadrágzsebbe, ez az izé meg a zsebből lógott ki. nekem sose volt ilyen:)

Leadfoot 2011.05.26. 08:49:49

Slinky (lépcsőn lemászós fémspirál). Bár az inkább a 90-es évek eleje/közepe.
"Projomax" cuccok, soros görkori mánia...

mrbateman 2011.05.26. 08:56:06

Homeboy kabát, budmil táska (most egy hete láttam egy érettségizőn az öltöny-budmil kombót,...flash-eltem is nagyokat) adidas futócipő. Általában a sportcipők a 90-es közepén mind felkunkorodó orrú, jólpárnázott futócipők voltak.

Pécs-Kertváros 70 ezer ember lakóhelye, akiknek a fele a 90-es első felében minden vasárnap lement a pécsi vásárba (amit azóta kiheréltek teljesen, de akkoriban nagy attrakció volt) és ott szépen beszerezte a megymagos gyerekszartól az atomreaktorig mindent amire egy átlagos háztartásnak szüksége volt. Lee, levi's, Wrangler, Gus farmerek, négyzetméteres mintájú színes pulcsik, susogós melegítő, susogós kabátokkal, sőt 20 centi vastagra tömött toll pufidzseki, valamint a korszakra oly jellemző fehér, frotír sportzokni (aki egyszínű pamutzoknit hordott, az valami csóró hülye lehetett)

Szánalmas egy szar világ volt így visszanézve, de a miénk,...és igazából ma is ez van csak a márkanevek változtak!:-)

Leadfoot 2011.05.26. 08:59:34

@mrbateman: "Pécs-Kertváros"

Tezsvírem! :-))

Mitya Ivanov 2011.05.26. 09:19:38

topTV úristen

ez nagyon tömény volt, nem is bírom feldolgozni.
A küzdősportos részhez annyi, hogy megvolt a legendás taekwon-do vs kyokushinkai szembenállás. Abban mindketten egyetértettek, hogy a shotokan, a jiujitsu, a wadoryu az pite, de kungfussal nem szívesen találkoznának és a thai box az nem harcművészet.

ixub 2011.05.26. 09:30:23

Ami még kimaradt a kifordítható két színű kabátok asszem Hawks márkájú. És az elengedhetetlen suli utáni flipper/videojáték/csocsó(bár ez még ma is jó sport). Videojátékban mindig volt egy menő aki teleírta a TOP10-t és mindenki őt nézte egy órán át.

ixub 2011.05.26. 09:34:37

Ja és az elmaradhatatlan Chicago Bulls cuccok garmadája.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.26. 09:46:02

@ixub: nem maradt ki, de azért kösz :)

De inkább az előző részbe illene.

ixub 2011.05.26. 09:51:57

@Modor Tibi: Pedig azt is olvastam. Mea culpa nem emlékeztem.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.05.26. 10:19:59

Középiskolákon, gimnáziumokon keresztülsöprő modoros divatzenék csimborasszója: Jamiroquai. A Cosmic Girl-t kötelezően imádta az összes csaj, és aki közel akart kerülni hozzájuk, az próbálkozhatott valami kínos táncszerűséggel erre a mélységesen férfiatlan dalra.

Rave-zenék egyik napról a másikra (szó szerint értendő, tehát mondjuk 1996 áprilisában egy szép napon) menőből cikivé válása, hirtelen minden új elektronikus zene klasszisokkal lassabb, "ez a house, most ez a menő!" Mivel én igazi, hithű raver voltam, bánatomban depesmódos lettem.

A többi pedig tűéles, metszően pontos, hatalmas gratuláció a készítőnek!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.26. 10:41:43

@Szigi.: JAMIROQUAI, igenigen, de utálom! És persze megvolt a Travelling without moving :D

kösz!

moikboy · http://moikboy.freeblog.hu 2011.05.26. 10:56:00

Hehe, futballhuliganizmus. Erről jut eszembe, hogy pár éve halt meg agyvérzésben a Hypós Feri...

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.05.26. 11:06:30

Ja, és a lányok ebben a korszakban csak és kizárólag nadrágban jártak, szoknyát felejtsük el (jó, hogy vége a kilencvenes éveknek...)

Dzsoni Kráncs 2011.05.26. 11:39:37

A Skót meccsen én is ott voltam,leléptünk a suliból és felmentünk Pestre,borsózik a hátam,tényleg.
Futballhuliganizmus,harmadik félidő,stikában cserélgettük,féltünk,hogy elveszik,drapik általában angol nyelven,rigmusok:egyszerűen senkik vagytok hej-hej,Budapesten,Debrecenben,Egerszegen mindenki cigány,ez Győrrel nem jött ki,ezért a pestiek így írták át:Győrben most már...,meglesztek baszva stb..Veszprém-Fradi '95-ben 0-2,majd az Anderlechttől hetet kaptok,meglett a BL,ma már legenda.A polgárőr akkor még jó ember volt,joggal üthetett.Haver,akinek volt jegye a Real ellen,de nem ment ki mert félt-máig ütni tudnám.Illés,a kor ikonja,nem szerettük,hatalmas alibi volt,Lisztes volt a kedvenc...

Dzsoni Kráncs 2011.05.26. 11:55:47

A másik a Sziget,különben nem jártunk Pestre,de '95-től '99-ig minden évben ott voltunk.Sátorral volt az igazi,az inkalosok közellenségnek számítottak,harminc fölött csak fellépők vagy ott melózok voltak,mindenki punk vagy metálos-rokker,egy-egy nem fekete cuccra vagy napszemüvegre már beszólogatás:köcsög diszkósok.Dunaparton hesszelés,inkább a folyóban fürdés,mint az undorító zuhanyzókban,abszolút nem volt EU.Szarás hatalmas probléma,egy hétig visszatartás,szenvedés,lányvécébe bekéredzkedés,guriga csészébe ejtés,húsz perc után kihalászás,kijövés,rengeteg csaj ott állás,megszégyenülés.Egyik havernak lánc volt az oldalán(deszkás outfit),elvették,uccsó nap egy nagy konténerbe kellett volna megtalálni,merthogy visszaadtak minden elkobzott holmit,még pisztoly is volt ott,meg szögekkel kivert bunkó,mint a tomésdzserriben.
Másik két haver első este talált egy ezrest a porban,onnantól kezdve egész héten a pénzkeresés volt a program,céljukká vált,hogy nyereséges legyen az ott-tartózkodás...az lett.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.05.26. 12:39:02

doberman egy bével, ha kérhetném.
egy doberman tulajdonos.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.26. 12:56:03

@Bachterman: ja, de akkor már inkább dobermann, két n-nel. És "dobermanntulajdonos", egy szó. Köszi :)

Gukker 2011.05.26. 13:11:17

@Szigi.: Igen, skót kockás flanelnadrág.

medvedr 2011.05.26. 13:46:42

Tetszett, de egy kicsit a középiskolásokra koncentrált. A felnőttek élete sem volt semmi. Vállalkozók aranykora. Lila zakó, makkos cipő, táska nokia, céglogóval díszített platós ARO westeles kulcstartón fityegő kulccsal stb. Ha már ezen túllépett a vállalkozás: szakáll, ray ban napgép, arany rolex (leggyakrabban pukheti bazárbó) tégla nokia, fekvőlámpás merga stb. Nagy idők voltak. na.

SzJ1982 2011.05.26. 13:57:43

Hát ezt imádtam. Az első betűtől az utolsóig! :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.26. 14:00:07

@medvedr: mi tényleg középiskolások voltunk akkor, de a te kedvedért itt van a vállalkozókról is bőven (inkább a 95 előtti éra):

90es.blog.hu/2011/05/04/gengsztervaltas_1

Dzsoni Kráncs 2011.05.26. 14:58:59

Még a focis részhez,korabeli drapik:Patriot Franky's,Frankcity Hooligans,KGG-Killer Green Group....Kispest:Ultras Ghetto,Unity Rossoneri...Vác:Red-Blue Tigers...BVSC:Blue Boy's...Dunaferr:Vörös Hadsereg,ez persze minden jobbérzésű hazafinál kivágta a biztosítékot.Vendégszurkerek kifordított pomber dzsekiben,válaszul a hazaiak:kukások,kukások!

mrbateman 2011.05.26. 15:31:51

@Dzsoni Kráncs:

Pécs: Kertvárosi Hiénák és Belvárosi Terror Boys:-)
Jó volt még anno, h. tisztán pénzmosásra használták az nb1-nb2 es csapatokat (Várszegi volt szvsz az első igazi tulajdonos, előtte csak úgynevezett sponzorok voltak, csak így smia "s"-el), így aztán a Pécs 95?-ben majdnem leigazolta Masaro-t, aki akkor kb akkora név volt, mintha ma azt mondanánk, h. jön Eto, Rooney, stb.
Nekem máig megvan a Népsport azon száma, melyen D. Masaro látható a mezére pedig rászerkesztették az akkori mez-sponzor Gold Fassl logoját (kicsit sem volt gyanús, h. a mez hullámos volt az embléma meg nem...mégse mondta senki h. fotoshop)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.05.26. 16:54:15

Zenei változások a "diszkósoknál" (akik ekkor jelentékeny réteget alkottak):

1993-1994, dancefloor, ami egyre keményebb és keményebb lett. 2Unlimited, Culture Beat, Jam&Spoon, Masterboy, Century.
1994-1996, rave. Scooter, RMB, Marusha, Das Modul, Charly Lownoise&Mental Theo, Ultra-Sonic. Hatalmas pörgések, minél gyorsabb a zene, annál jobb.
1996-1998, house. Hirtelen lelassulás, a rave már "gagyi", a house az "igényes". A sebesség hiánya feltűnő az előzőhöz képest, de erről senki sem beszél, sőt tagadja is a réverségét. Brooklyn Bounce elsősorban, aztán Future Breeze, Three And One, Kosmonova, Space Frog, DJ ilyenolyan nevek (Quicksilver, Vertigo). Ennek leágazása 1996-tól a dreamhouse, Robert Miles-szal, és DJ Dado-val, ami akkortájt kissé még "igényesebbnek" is tűnt, mint a többi house, ezért sok lány szívta be mindezt.
1998-2000: további jelentős lágyulás, a funky átveszi a house helyét, már fontos az énekelgetés is, itt jön be a Sonique, a Moloko. Emellett még nagyon primkó eurotrance is hódít, Alice Deejay-vel, DJ Jürgennel, és társaival.

Aztán szerencsére jött az ezredforduló.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.26. 18:53:33

@Szigi.:
Azt nem tudod mi az oka, hogy a 80-as évektől napjainkig nézve egyre monotonabb lett a diszkó zene?

Fearzone 2011.05.26. 21:20:14

Nah ez most olyan...olyan, csak én a női oldalról éltem. Haverokkal felmentem Pestre Martens Shopba megvettem életem első bakancsát egy 7 soros Dzsettát, megmutatták, hogyan kell női harisnyával tökéletesre fényezni, idiótábbnál idiótább női divatok jöttek, amikben nem vettem részt, egy ideig jó barátom volt a Durbincs Sógor is, (hogy tudtam én azt meginni?)sörök, borok, kocsmák,koncertek. Fesztiválra nem engedtek (meraznemvalóegytizenéveslánynak) 3. félidőt szintén a pasik olvasták, én fénymásoltam (az odaadó nő) Végighallgattam ki hogy gyúr, mennyi szteroidot tolnak a városi legendák.
Nem szerettem a diszkósokat, az elektronikus zenét (pedig amikor ráuntam Halász Judira, mint mindenki én is Módos voltam)
Most pedig keresek a youtube-on SKAnzelizét mert kb 16 éves korom óta nem hallottam:)

CzB · http://faszkivan.blog.hu/ 2011.05.26. 23:37:39

Túl Budapest központú. AMúgy meg le a kalappal! Ilyen cikket írni melynek szinte minden egyes szava egy emléket ébreszt fel bennem, a ruháktól kezdve a cselekedetekig bezárólag. (Y)

killrockstarz 2011.05.27. 00:26:41

Én általános iskolás voltam, és akkoriban azt figyeltük kinek van frankóbb tamagocsija, kinek sikerül a moncsicsi haját megnövesztenie, kinek hány sebességes a bringája, aztán kurva sok dragon ball, hülye osztálybulik valami herélt hangú hupiketörpike együttes zenéjével, aztán töménytelen tetriszezés az unalmas órák alatt, a sulibüfében takonylabdától kezdve mindenféle marhaság, amikre a tízórai szünetben tülekedve szórtuk az ősök pénzét....az a sárga kazettás piaci nintendó a kínaiaktól..a 20 ft-os fagyik hm..

Vágási Matyi 2011.05.27. 00:57:43

@Szigi.: "Aztán szerencsére jött az ezredforduló." Ja, olyan igényes albumokkal és rendezvényekkel, mint a Club Sandwich meg a Budapest Parádé. Náksibrunner, Spigiboy, E-Klub. Később Josh & Jutta (vidéken még pörög!), aztán 2006-tól a Hamvai-Bárány vonal, mint modern tánczene...

Club Sanwiches Rocco: www.youtube.com/watch?v=QxvGzQjjIAs

Ez is menő volt, mégse annyira rossz: www.youtube.com/watch?v=bO9HTBSxGbs

Fearzone 2011.05.27. 05:34:00

Zenék közül kimaradt a Bestie Boys (ezt viszont a mai napig szeretem), a sulidiszkók. A gimiben még első, második stb. osztály volt.A korszak elején a Bravó mint egyetlen szexuális felvilágosítás, majd 3.-ban a pironkodó tanárok elmagyarázták, hogy ha egyszer eljutunk odáig majd használjunk gumit. :D

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2011.05.27. 07:11:48

@killrockstarz: a tamagocsiról jutott eszembe, állítólag úgy lehetett a leggyorsabban megölni, hogy túleteted és mikor szarnia kell megvered

Dzsoni Kráncs 2011.05.27. 08:47:41

@mrbateman: A Massaro-ügyre én is emlékszem :-)@Szigi.:A Future Breeze és das Modul említéséért köszönet,nem hittem,hogy rajtam kívül még valaki emlékszik rájuk,viszont én tényleg szerettem ezeket a zenéket,2000-től meg jött az undorító funky.

Virgo1975 2011.05.27. 11:12:55

én meg nem tudom, hol éltem akkoriban, de nekem egyikről se jön be semmilyen emlék. se a ruhákról, se a zenékről. pedig középiskolás voltam.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.05.27. 14:37:54

@Modor Tibi: hát nem tudom, akárhogy nézegetem a kutya törzskönyvét, egy bé és egy n.
egy doberman tulajdonosa. ;)

ravezed 2011.05.27. 17:48:24

@Dzsoni Kráncs: www.rave.hu Itt mindenki emlékszik a Das Modulra :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.27. 18:43:26

@Bachterman: ők is tévedhetnek :)

@Virgo1975: de durva! Internátus?

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.28. 14:56:50

Hawks dzseki legnagyobb volt!!! Nekem mondjuk nem volt, de a legrajabb embereknek kettő is (ma már csak egy két homlesszen látni néha).
Karate mánia: kinek milyen színű öve van - fehér, sárga, kék, barna, vagy már feketeeee....úúú!

Fergal 2011.05.28. 15:39:42

Yellow Cab, Caterpillar bakancsok.
Cult mint cipő és bakancsmárka.
Chevignon boltok, nagyon igényes ruhakínálattal, mára csak a parfümök maradtak.
Brando bőrcucc, mint státuszviselet.

Fergal 2011.05.28. 20:08:47

@Fearzone: skanzelize.uw.hu/ Jó kis Skanzel oldal, sok leltölthető zenével.

bandrobot 2011.05.31. 17:36:05

a hiphop vonalat még kicsit pontositanám: zene ,ruha: SYNDICATE,divatos vonalon:HOMEBOY .nem is tudom hogy bármi más jobban meghatározta volna a 90 s évek hiphop jelenséget,mint a bö homeboy nadrag.

DemoLigi 2011.06.06. 19:25:29

A diszkós viselethez hozzászólva: a fekete replay pufidzseki (néhány kiváltságosnak krémszínű) a 40fokos dizsiben csak akkor volt menő, ha nem vetted le magadról. Hozzá szigorúan bőrnadrág buffaloval (esetleg oldalcsattos titanic bőrcipővel ami folyamatosan alakult ki a buffalo őrület mellett).Hasznos kiegészítő volt az ásványvíz a kézben.
Én inkább a devergopólós, nike air max-es vonalat erősítettem:) Igaz annyira csórók voltunk, hogy diszkóba menet a Sugár áruház vagy hévmegálló oldalában ittuk 4-5-en a kommersz vodkát vagy erdőmestert:D

Cinnouse 2011.08.20. 10:47:23

97, a fordulat éve nekem: britpop ezerrel, Blur, Pulp, Verve (Bittersweet Simphony) Suede, Manic Street Preachers, satöbbi.
Def.Maybe poszter: szegedi Virgin Megastore-ban (igen, még volt olyan is...) 97-ben simán lehetett kapni, ma már neten sem veszed meg sehol az eredetit. (Definetely Maybe, Morning Glory is volt) A Be Here Now aznap érkezett a boltba, mint Angliába, már mentünk is be hallgatni... Addigra persze a Do You Know What I Mean-t már kívülről tudtuk, miután júniusban az MTV-n exkluzív premier volt, óránként leadták, és felhangosítottuk a tévét, hogy a hangszóró mellé tett magnó fel tudja venni...

MTV reggeltől estig, számok mennek vhs-re, Oasis hétvége hatóra csak interjúk, talán még most is megvan, ha lenne min lejátszani.
British Top 40, péntek este, Rádió 88. Évekig kábé minden számról tudtam, hogy hanyadik volt a Listán.
NME vásárlás (volt egy hely a városban, ahol volt), késébb WAN2 magazin.
Osztály furán néz, hogyhogy nem mindenki diszkós???

Napo 2012.02.06. 09:47:04

Visszatérés a kilencvenes évekbe 21. századi módra:

androlib.blog.hu/2012/02/06/a_ceruzas_tekeres_diadala

Akiknek hiányzott a kézi kazettatekerés, itt az alkalom... :)

Mahotonix 2013.07.06. 02:03:11

Hát mennyivel jobb volt anno tényleg! (90-es vagyok)
süti beállítások módosítása