HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A tábori gitáros

2010.02.04. 21:25 :: Bettie Page

A tábori gitárost mindannyian ismerjük. Modorosék már feldolgozták, mi a B-oldal TOP10 Evör, és az osztálykirándulás felől közelítjük meg a dolgot. Abból az időből, mikor még nem jártunk a Diákszigetre, Kapolcsra, a tévében először vetítették a Twin Peaks-t, még nem rajongtunk a Backstreet Boysért, még Udóba voltunk szerelmesek. (A fiúk nem tudom kibe. Samantha Fox?)

A tábori gitáros legritkább esetben volt egy osztálytársunk, mivel mi még kicsik voltunk az érdemi gitározáshoz, még ha valaki tudott is, biztosan nem cipelte magával a vonaton. Mármint a gitárt. A helyet az osztályfőnök/tesitanár/ifis/túl szorgalmas szülő töltötte be, és legtöbbször az életkor meg is határozta milyen dalokat énekeltünk. Ha a tesitanár késő negyvenes, a Petróleum lámpát ha akartuk ha nem, kívülről kellett fújni. Ha az énektanár is velünk utazott, akkor a népdalok kihagyhatatlanok, de ha esetleg haromt is az osztályba járt, akkor a Megasoundd System, vagyis a pécsi repp. Na de az alapdalok nem változtak, iskoláról iskolára ugyanazok már negyven éve.

10. Bella Ciao

A leghíresebb II. világháborús olasz partizán dal. A VIT-tel együtt terjedt el, és fordították számtalan nyelvre, hozzánk már valószínűleg az építőtáborok örökségeként jutott el. ...Ha meghalok ma, mint annyi társam... a hegyvidéken temess el engem... igazi tábori dal.

9. Hova száll a szürke varjú

A munkásmozgalmi dalok beleégtek a lelkünkbe, hiába, az átkost nem tudjuk letagadni, sem az úttörőket és az építő táborokat, valószínűleg a mi gyerekeink is még ezt fogják nagy lelkesen énekelni, és ugyanúgy fogalmuk sem lesz, miről is szólnak ezek a dalok, és miért énekelték őket.

8. Mississippi

A lehető legtávolab áll a tízéves táborozó gyerekektől a mondanivalója, és igazából ennél sem volt fogalmunk sem a messzi déli rabszolgákról, a bluesról, és a Mississippi is csak földrajz órákról derengett. A dallamot viszont szerettük.

7. Paff a bűvös sárkány

Nem kell elhinni  a pletykát, hogy a világtörténelem legnagyobb félreértése  adal, és a füvezésről szól. Ez csak egy sima mese, és a 100 Folk Celsiusnak mindent elhittünk különben is. 

6. Petróleumlámpa

A legmodorosabb dal a listán, viszont nulla éves kortól kívülről fújja kötelezően mindenki, a tábor után a középiskolán, az egyetemen, a céges bulikon, házassági évfordulókon is elkísér, az Omega örökbecsű dalára mindig számíthatunk minden helyzetben.

5. Halihó Ohio

Igazi amerikai folk zene a magyar táborozó gyerekeknek. A lányok kedvenc dala, kiválóan lehet rá vokálozni. A horrrorisztikus szöveget annyira nem is fogtuk fel, és a szöveg is osztályról osztályra változott.

4. Ha én rózsa volnék

Valószínűleg azért tetszett mindenkinek, mert énekóráról emlékeztünk a Megkötöm lovamat c. népdalra, vagy ha a nagymama Karády Katalin fan volt, akkor a Karády feldolgozásra. A szöveget természetesen ennél sem értettük, mit nekünk az Emberi Jogok nyilatkozata, vasfüggöny, prágai tavasz, és a "nem lennék játéka a keleti szélnek". Mindenesetre jókat lehetett sírni éneklés közben, ha a Pisti mára már inkább Kati mellé ült, és minket egy hét járás után hanyagol.

3. Tizenhat tonna

A szöveget persze nem értettük, sem a mögöttes, sem az elsődleges tartalmat. Persze azt sejtettük, hogy nem tősgyökeres magyar dal, bár ebben Cipő később megingatott, a tizenhat tonna fekete szén kezdetű nótával.

2. Micimackó

Halász Judit óta mindenki ismeri álmából felébresztve is. A sok zik-zikben persze a vicces fiúk mindig elvesztek, de hetedik osztály táján, mikor kezdett ciki lenni a tábori gitározás, azért már csöndben maradtak.

1. A börtön ablakába(n)

Talán ez az a dal, amit legelőször megtanulunk, hogy aztán egész életünkön elkísérjen, bárhol elővehessük, ha modoroskodni, vagy nosztalgiázni akarunk, mindig jól jön. És tegye fel a kezét, aki nem tudja kívülről a szöveget. Na ugye, hogy már éneklitek is.


17 komment

Címkék: lángos tábortűz osztáylkirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr831730409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.02.04. 23:08:42

Nekem az "Indulj el egy úton"-t kellett az egészségesnél jóval többször meghallgatni, úgyhogy hátralevő életemben már egyszer sem szeretném. Ja és mindig a Vaskereszt elejéről való dalocskát akartam, de sosem ismerte a gitáros.

toxik 2010.02.04. 23:36:42

Nekem ez az élmény kimaradt, sohasem került elő gitár a táborokban, vagy osztálykirándulásokon. Vicces visszagondolni mennyi hülyeséget összehordtunk egy-egy átdumált éjszaka alatt.

Flankerr 2010.02.04. 23:49:12

Fiúknak szigorúan Sabrina Salerno..:)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.02.05. 03:16:17

A "Fülesmackó" c. népszerű lengyel bábfilm főcímdalának átköltött verzióját gyakran énekeltük. Pont Samantha Fox is meg van benne említve, mindenféle kontextusban.

Eurydice 2010.02.05. 12:07:25

Én évekig kerestem egy tábortüzes dalt, amit még a faluban táborozó gyomaiaktól hallottam - egy lányról, akit Susanne-nak hívtak, és teát csinál, tested fogja a lelkével és lelked fogja a lelkével és "el fogsz vele menni, és te vakon fogsz majd hinni".
Aztán nemrég megtaláltam - Dinnyés J dolgozta fel Cohen Susanne című dalát.

Ismeri valaki?

(Én először a börtön ablakában című dalt tanultam meg gitározni :) )

virágelvtárs 2010.02.05. 12:20:36

Még:

Hűtlen
67-es úton
Neked írom a dalt

Most hirtelen ezekjutottak eszembe.

Csillámdementorné 2010.02.05. 13:44:02

Dús hajába tép a szééél...

Papi83 2010.02.05. 13:52:15

Hálisten kevés ilyen élményem volt, de ott a "Földvár felé félúton" volt a sláger.

Tommi 2010.02.06. 20:35:11

Azért vannak a jó barátok...
Újra itt van...
Csengess be hozzám jó barát...

Pedig '90-ben születtem. :)

macskafaraok 2010.02.07. 17:41:13

a 16'tonnat sosem ertettem, most sem, mit akart mondani?

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.02.08. 04:04:31

@macskafaraok:

Gondolom, azt a mennyiséget, amennyit egy culáger megmozgat a műszak alatt. pl. 320 db 50 kilós cementeszsák :)

sorica123 (törölt) 2010.02.08. 18:44:13

@Eurydice: igen. De nő is énekelte magyarul. Koncz Zsuzsa?(Lehet hülyeség)
@macskafaraok: eredetileg én angolul ismertem és a melósvilágról szól. Hogy Isten az embert csontból-húsból stb teremtette, de vasból kell legyen.

falusi leány 2010.03.05. 08:24:15

Mi ezeket énekeltük. (Én 86-os vagyok)
Újra itt van a nagy csapat.
Ohaio, tényleg a lányok kedvence volt.
Baj van a részeg tengerésszel.
Fenn a falon, fenn a falon van egy kicsi bolha.
Radnóti Miklós:Éjszaka. Nálunk ez is nagy kedvenc volt.
Ha köztünk vagy és jó a kedved.
Nem születtem varázslónak.
Végtelenhez mérve.
Micimackó
Kis herceg

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.03.05. 21:26:53

igen, a baj van arészeg tengerésszelt valóban hiba volt kihagyni:)

Gukker 2010.04.01. 12:14:42

Kimaradt a latin front:
a Guantanamera és a La Cucaracha.

Szem Füles 2018.11.10. 18:53:52

Már nagyon régen keresem a Szürke varjú számot de csak a szöveget találom, a zenéjét azt nem! Valaki emlékszik rá hogy esetleg hol található zenei anyag?
süti beállítások módosítása