HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Mortal Kombat I-III.

2009.12.02. 11:40 :: Papi83

Nem a legelső és nem is úttörő a ’90-es évek verekedős játékainak sorában. Mégis: a Mortal Kombat legalább akkora alapjátéknak számított, mint a Tekken vagy a Streetfighter. Játékteremben vagy otthoni PC-n egyaránt tarolt mindhárom széria – mi most szigorúan csak a 2D-s részekkel foglalkozunk. Ujjakat a billentyűkre: Round one. Fight!!!

Nehéz helyzetben vagyok, ha egyetlen posztban szeretném bemutatni ezt a valóban korszakalkotó játékot. Mégis úgy érzem, lényegi különbség az első három rész között nincsen: mindössze a grafika minőségében, a szereplők összetételében és a játék gyorsaságában van eltérés. A játék menete, élvezhetősége, technikája kis ráncfelvarrásokkal ugyan, de éveken át változatlan maradt – a rajongók nagy örömére. További finomítás a Midwayesektől, hogy a második részben kicsit viccesebbre, a harmadikban viszont ismét vérfröcskölően kőkeményre vették a figurát.

Vérbeli verekedős játékoz híven a lényeg igen könnyen summázható: adott két ellenfél, 2 vagy 3 menet, pár perc játékidő. A cél: ez idő alatt, lehetőleg minél brutálisabb eszközöket bevetve verjük széjjel aktuális ellenfelünk fejét vagy egyéb más testrészeit. A szinte végtelen variációs lehetőségekkel élve viszont ezt a játékot soha nem lehetett megunni: újabb és újabb trükköket bevetve próbáltunk a csúcsra törni.

A PC-s változatot alap volt billentyűzeten játszani. Joystick-ot használni sem nem illett, sem pedig célszerű nem volt: a klaviatúra legalább különösebb hiba nélkül tűrte, ha egy-egy vesztes parti után mindkét kezünket használva próbáltuk apró darabokra bontani. Rutinos játékosként hamar beszereztük a játékhoz szükséges cheat-leírásokat is: ez nagyjából egy amcsifocis playbook-hoz hasonlított, benne az aktuális trükk megnevezésével és ilyesmi kódokkal: HP-HP-LK-HK…

Persze hamarosan úgy megtanultuk olvasni a sorokat, mint Neoék a mátrixot. Ezután kitartó harcos módjára következhettek a gyakorlással töltött hosszú órák: LowPunch-HighKick-Block-Block-HighPunch. Mindez csak első látásra és próbálásra tűnt bonyolultnak, a harctéren lassan hozzászokott az ember, hogy csak trükköket, varázslatokat és kombókat bevetve van esélye a legnagyobbak közé emelkedni. Némileg különbözött persze a játéktermi irányítás. Erre külön specializálódni kellett: csak a legmenőbbek (meg a legburzsujabbak) engedhették meg maguknak, hogy a 20-asokat nem sajnálva egész délutánokon ámulatba ejtsék a PC-n nyomuló fiatalságot, ördögien mozgatva az automata kis joy-ját.

Újabb tapasztalatokkal felvértezve aztán otthon folytattuk tovább a mesterré válás rögös útját kedvenc karakterünkkel. Ennek kiválasztása a harc során igazán fontossá vált, egy idő után le kellett tennünk voksunkat amellett, akivel aztán valóban a csúcsra juthattunk. Tökélyre fejleszthettük a képességeinket, mindenféle „bűbájt” és mocskos trükköt zsigerből alkalmaztunk már – a Fatalitykről nem is beszélve. Ez fontos újítás volt a készítőktől, amolyan harc végi csemegével kedveskedtek a vérre szomjazó játékosoknak. A „Finish him/her!” felszólítás után mindössze néhány másodpercünk maradt, hogy méltó módon végezzünk ellenfelünkkel, és válogatott kegyetlenségek közepette szabadíthattuk meg a fejétől/végtagjaitól, fagyaszthattuk jégdarabbá, törhettük ketté, dobhattunk a fejére játékautomatát, etethettük meg sárkánnyal (Animality) – vagy akár mókázhattunk vele Friendship ill. Babality varázslásakor (ezeket nagyon ritkán, legfeljebb kíváncsiságból próbáltuk ki – valahogy nem illettek a hangulathoz…).

Magányos délutánokon lehetett tournamentet játszani, ami élvezetes és kemény volt, de a játék igazi sava-borsa itt is a kétjátékos üzemmód volt. Itt ugyanis egy klaviatúrán kellett halálra pofozni a mellettünk helyet foglaló tesót/barátot, megóvni a meccset a „jobbik billentyűzet” használata miatt, végül az oda-visszavágók után élőben rendezni a számlát egy-egy Flawless Victory, vagy méltatlanul elveszített parti után.

Az igen hamar népszerűvé vált játék filmváltozata 1995-ben jött ki, nem kisebb név, mint Christopher Lambert (Raiden) főszereplésével. Különösebb kritikai elemzés nélkül állítható, hogy nem fog bevonulni a filmtörténet klasszikusai közé, mind a színészi teljesítményeket, mind a sztorit, mind pedig a Spencer-Hill filmekre emlékeztető esetlen bunyókat tekintve. Mégis, nagy várakozással néztük végig, mivel viszontláthattuk legkedvesebb és leggyűlöltebb karaktereinket, elvártuk tőlük a játékban alkalmazott trükkjeiket – hellyel-közzel meg is kaptuk őket. Ez amolyan szünetnek volt jó két bunyó között, hogy aztán visszatérve a klaviatúrához mi magunk vágjunk rendet egy tournament keretében.

 

Végezetül álljon itt néhány a legnépszerűbb szereplők közül, a teljesség igénye nélkül.

 

Sub Zero – az egyik legnépszerűbb karakter, hülyén kinéző égszínkék nindzsa-öltözék ide vagy oda. Fő fegyvere a fagyasztás és ennek minden válfaja.

Scorpion – szintén nindzsa, csak épp narancsszínben pompázva. Fő fegyvere a kilőhető csáklya, mellyel magához húzza ellenfelét pár jól megtervezett pofonra.

Liu Kang – kvázi főhős, tökmenő félmeztelen karatés srác. Fő fegyverei a különböző fajtájú tűzcsóvák/tűzlabdák kilövellése, valamint a bicikli-rúgás és teleport-kick.

Sang Tsung – a majdnem főgonosz. Fő fegyvere a vulkánok előidézése a pálya minden szegletén, valamint tűzlabdák dobálása. Emellett igazi „lélekrabló” módjára képes az összes karakter bőrébe bújni.

Raiden – a villámisten. Jellegzetes rizsszedő kalapja alól kikandikálva Superman módjára képes a levegőt hasítani. Fő fegyvere az elektro-sokk és a villámlövészet.

Reptile – a zöld nindzsa. Fő fegyvere mindenféle sav köpködése, valamint a láthatatlanságba burkolózás.

Johnny Cage – a kókler. Igazi szépfiú kinézete harcos belsőt takar. Fő fegyvere a villámrúgás, tökön ütés, meg valami fénylabda hajigálása.

Jackson Briggs – a katona. Fémimplantált karjaival kalapácsütéseket mér ellenfelére, fő fegyvere pedig egy vagy több torpedó kilövése.

Sonya – a nő. Sportos külsejével hódított leginkább, bár jómagam csak veszíteni tudtam vele (biztos a szőke lobonc miatt). Fő fegyvere az ellenfél lába közé szorítása (tényleg).

Kitana – még egy fokkal jobb nő. Szexi ruházat, halálos legyezőkkel. Fő fegyvere: ezek hajigálása.

Baraka – egy mutáns. Idióta kinézet, vérengző típus. Fő fegyvere mindkét kezére eszkábált nyírógép, amellyel halálra kaszabolja ellenfeleit.

Kano – a kigyúrt bűnöző. Terminatorosan világító jobb szeme alapvetően a megfélemlítést szolgálta, ezt pedig hatalmas dobókések alkalmazásával tetézte.

Goro – a főgenyánál is szociopatább főgenya jobbkeze karakter. Sok stressztől megkímélt volna minket, ha adottságait kihasználva inkább gyapotszedő munkásnak áll. Lomha mozgása, alsó karjainak szorítása és felső karjainak főhősünk mellkasán dörömbölése ma is rémálmaink visszatérő eleme.


35 komment

Címkék: mortal kombat

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr141568483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huhujje 2009.12.02. 14:23:42

Asztakurva, és tényleg minden így volt! :)

goebi 2009.12.02. 15:16:14

nekem a film zenéje jött be nagyon :)

bbalint85 2009.12.02. 15:28:00

Suttyódiszkóban ejj de megnyertem a Mortal bajnokságot most legutóbb... Büszke vagyok magamra.

Klárensz 2009.12.02. 15:44:05

Kano komolyan néger volt, vagy csak én élek egy alternatív univerzumban? Az első MK-ban ő volt a legjobb, legalábbis vele voltam a leghatékonyabb és őt győztem le a legnehezebben.

Készült egy második film is, de az vállalhatatlanul nevetségesen szar lett. Gebe, laposseggű Sonya, legelején meghaló Johnny Cage, ááá annyira gagyi, vérbeli Zskat.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.02. 15:47:21

"Persze hamarosan úgy megtanultuk olvasni a sorokat, mint Neoék a mátrixot."
:D
Megjegyzem, én balfasz módon soha nem voltam képes megtanulni szinte egy trükköt se, viszont (az első részben) jobbára védekezés+ütés+rúgás+lábsöprés használatával így is simán el lehetett gyepálni a gépet. A harmadik részben viszont már óvodás szinten is cipóra verte a számat.
A legjobb karakter a játékból amúgy szerintem Kung Lao, a pengeszélű kalappal.
A mortal kombat mozi meg egy nagy szar lett. Szerintem Lambert ezzel a filmmel váltotta meg jegyét a zskategória felé.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.02. 15:48:19

@Rorschach:

És akkor magyar ásványvízreklámokról még szó se volt.

Klárensz 2009.12.02. 15:53:44

Rákerestem Kanora, egy rapper jött be elsőre, aki valóban fekete, viszont semmi köze az MK-s Kanohoz.

Dave_hu (törölt) 2009.12.02. 15:54:54

A MK2 nekem SNES-en volt meg, és tudtuk fejből az összes karakter, összes speckóját, kivégzését, friendship és babality-jét. + savba felütés, hídról karóba küldés, plafonon lévő karókba felütés, noob saibot, toostie, kintaro, és shao kahn.

Flankerr 2009.12.02. 16:21:07

Volt valami rettenetesen gagyi tv sorozat is, ment egy időben itthon RTL vagy TV2 asszem.. szörnyű volt a történet, a kamu borzalmas koreográfiájú verekedések.. a BK forgatókönyve Oscar-díjas remekmű volt ahhoz képest.
Játék persze alapmű.. "Choose Your Destiny!"
A zene pedig remekül illik a játékhoz:
www.youtube.com/watch?v=wJ0fFgU22ls&feature=related

TorrenteXY 2009.12.02. 17:17:31

Choose Your Destiny ... Flawless Victory!

A zenéje a legjobb, viszont maga a játék és a film iszonyú menőnek számított. Mi mondjuk annyira nem játszottunk sokat egymás ellen, engem a gép is simán elgyepált.

Sajnos a Transport Tycoon nem volt ennyire népszerű, pedig abban legyőznék még most is bárkit! :D

Peterag1 2009.12.02. 18:49:25

Én csak Raiden hátra-hátra-előre kombóját voltam képes megtanulni, azzal nyomultam...
Nagyon jó bejegyzés! kösz

Francis W. Scott 2009.12.02. 19:20:00

Jaj, ez mekkora volt! :D
Alsó tagozatos voltam még, szerintem legfeljebb tíz éves, amikor ezt nyomattuk a haverokkal, és a szülők csak úgy engedtek minket játszani, ha kikapcsoltuk a vérzést. Aztán persze valamelyik állat mindig visszaállította extra vérzősre. :D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.02. 20:56:34

@Flankerr:

Tényleg volt egy pusztulat tv sorozat. Ami értékelhető volt benne, az egyedül Kristanna Loken volt, a tolvaj "Tadzsat" szerepében.
Még arra emlékszem, hogy az egyik részben az elfogott ninják kitörték a saját nyakukat, úgy, hogy megfogták a saját fejüket, és hirtelen 180 fokba fordították. Akkor is töprengtem rajta rendesen, hogy vajon ez kivitelezhető? Majd kipróbálom, és felteszem a youtubra.

VulcanDeathGrip · http://cornmanfrommars.blog.hu/ 2009.12.02. 21:26:54

Isten, korszakalkotó játék.
SNES-en, Sega mega drive-on nyomattunk. A 2D szériát végigjátszottuk, éveket töltöttünk vele, és még most is a gyűjteményem része. Még most is játszok velük.

stardustmemory 2009.12.02. 23:12:33

Azt a mindenit!:D Az MK-t én Kanadából kaptam meg a szülőktől '94-ben,amikor ott voltak.Popkulturális hatásairól elég annyit szólni,hogy el is neveztünk egy csövest Júnevörvind-nek,Shao Kahn "You never win" mondata után,mert mindig fenyegetett minket érthetetlen nyelven vartyogva,miközben olcsó sör bugyborékolt fel a száján,mint valami búvópatakból.:)(Természetesen a 90-es évek alapfelszereltsége,hogy senki sem tudott angolul,csak magyarította az angol szöveget,mint bátyám az Ace of Base számot Libalali heppinésönre(Living in a happy nation)).A Mortal Kombat a kilencvenes évek arcada korszakának zenitje,amikor mindenkinek meg volt a kedvenc embere és a nagy királyok bementek egy verőfényes délután a játékterembe és egy húszassal végigvertek mindenkit,majd blazírtan távoztak a csodálók gyűrűjében.Nagy idők,nagy idők...!

VulcanDeathGrip · http://cornmanfrommars.blog.hu/ 2009.12.02. 23:23:48

Bizony nagy idők voltak. 7 évesen csapattam a Boráros téri játékterembe; 5 évvel idősebb arcokat intéztem el Scorpion-al : )

stardustmemory 2009.12.03. 12:18:00

Nagy mondatok születtek az izzadt joystick cibálása közben.Volt egy srác,aki igazi utcagyerekként állandóan ott lógott(hogy miből???).Ő mondta,ha baj volt,hogy:
"Déndzsörön van,fáj a f...szom!":D Raiden meg ugye nagy kedvenc volt,veszedelmes ellenfél is,nos őt csak mint "Rizsföldes" emlegette.:)

FallenHUN 2009.12.03. 12:31:30

Minden kezdőnek kb Raiden votl a kedvence, mert ugye hátrahátraelőre "réjdenpapahéj!" felkiáltással nekirepült az ellenfélnek, majd hátraszaltó, nehogy egyből vissza lehessen ütni, ha kivédekezik :P

katacobain 2009.12.03. 13:41:29

@David.HDcopy: És amikor Liu Kang diszkógömbbel a feje fölött nekiáltt táncolni? Az volt ám a kivégzés!

666E 2009.12.03. 16:57:00

az az embléma zseniális, totál lenyűgöző volt anno. a második rész megjelenésével tetőzött leginkább ez a mánia. az ok, hogy a harmadik rész szereplőiről nincs leírás (pedig ott is voltak emlékezetes arcok (nekem pl kabal volt a nagy kedvenc), na de, hogy shao khan-t meg sem említik ez azért fura. a majdnem főgonoszt meg a főgonosz jobbkezét igen, nade akkor hol van a főgonosz maga? sehol. mondjuk annyira nem baj, őt sose bírtam.
emlékszem amikor általánosban ellógtuk az utolsó tesiórákat és a fél osztály az egyik havernál jelent meg ultimate mortal kombatozni a super nintendón. azután meg valami b-kategóriás horror következett a videótékából.. klafa.

sweet_child 2009.12.03. 17:35:21

Ez mekkora játék.. én leginkább a hárommal és a néggyel játszottam. Aztán emlékszem a többiekkel ráfeküdtünk az egész billentyűzetre, hogy kiderítsük a trükköket, amikor valamelyikünknek sikerült a másik irigykedve csodálta. A 4-ben nem tudtunk rájönni, hogy hogy lehet a Goro-t választani, kinézetére tekintve, azt hittük ő a legklasszabb. Sub Zero, Scorpion, Liu Kang voltak a kedvenceim, és néha még Johnny Cage vagy Raiden :D

FallenHUN 2009.12.03. 20:25:24

Mortal 3-ban (illetve Trilogy, mert az volt a neve) Motaro (a nagy marha) meg Rain (lila nindzsa) volt a kedvenc, mert egyszerűen szanaszét lehetett verni velük mindenkit :D

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.12.03. 23:26:26

Az volt durva, amikor kétjátékos módban az egyik dangerről megverte a másikat. Na olyankor volt esély rá, hogy valódi lökdösődés alakul ki a szobában. :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.04. 01:53:25

@Gudea enszi:
Ez ismerős :)

Akkoriban eddzésen ha egy kis újonc krampusz úgy állt be támadóállásba, hogy picit imbolygottelőre-hátra, meg a kezével is lassan tekerte hozzá, na, onnan lehetett tudni, hogy szereti a mortalt, és éppen száb-zirónak, vagy skorpiónak képzeli magát. Ilyen gyakran volt. És még hozzá volt az a nézés is. Sokat gyakorolhatták otthon, mert tényleg ijesztő volt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.12.05. 01:28:06

ez milyen jó volt :) mi gimiben, fekete-fehér monitorokon...
@TorrenteXY: Transport Tycoonban esélyed se lenne :)

hg002 2009.12.06. 23:30:17

ÁÁÁÁÁÁÁ, naggyon komoly volt. Mi a MK1-et küldtük 1994 nyarán egy haverral, hatalmas volt. Sub Zero meg Scorpion volt a kedvenc, mert guggolásból felütve nekik volt a legnagyobb a hatótávjuk.
A fatalityket és a varázslatokat fejből nyomtunk, sang tsungot lazán levertük, de Goróra ki kellett dolgozni egy stratégiát (oda vissza ugrálás, öklözések, guggolva öklözés, fagyasztás, lerugás) - így lehetett kinyírni.

Leeroy of SMV Design 2009.12.19. 19:35:04

MK-ra élesen emlékszek: tán '92 tájékán az osztályunkat rendszerint a BVSC zuglói, Szőnyi úti komplexumába vitték úszni, és ott az aulában láttam először a coin-op verziót. Pénzt persze nem dobáltam bele, de megfogott a gfx. :)

Leeroy of SMV Design 2009.12.19. 19:41:08

Ja, és egy kis pontosítás: Rayden y-nal "írta a nevét", a fekete csávó meg az említett Jackson Briggs, azaz Jax volt.

Etniez 2010.01.03. 08:16:24

MK II-ben kerületi bajnokságot rendeztek, második lettem. Volt vagy ötven induló :))
Egyébként szerintem a kettő volt a legjobb, az egy "csak" nagyon újnak számított akkor.

CzB · http://faszkivan.blog.hu/ 2010.05.20. 23:50:34

"köhöm"
Én azért a Street Fighter sorozatra szavazok. Tényleg, az mikor lesz kiposztolva? Ugyanúgy a 90-es évek egyik legjobb (sőt meghatározó) alakja volt!

Adani 2012.11.14. 14:16:49

Kano-t meg sokan azért utáltuk (én is), mert baromi nehéz volt a kivégzése, az első részben (PC-s verzió), szinte sosem sikerült. Nekem Sub-Zero volt a kedvencem, meg a fagyasztás.

És még a mai játékokra mondják, hogy erőszakosak, meg, hogy azért késel a gyerek a suliban mert CS-zik, közben meg a Mortal 2-ben olyan Fatality-k voltak, hogy ihaj pl. Sub-Zero fejletépése gerinccel együtt. De még az MK-nál is régebbii a Barbarian nevű C64-es játék ,amivel 4-5 évesen is játszottam unokatesómmal gyepáltuk egymást, kardal kaszabolás és ha sikerült a titkos kombó fejlevágás, aztán meg jött egy zöld gnóm, aki a kivonszolta a csatatérről a fej nélküli hullát, miközben a felvágott fejet, rugta maga előtt.

Mahotonix 2013.07.27. 01:36:09

Fúúú ezt mennyit nyomattuk anno... :D de a Street Fighter, Tekken és Soul Calibur sorozat is meghatározó volt.
süti beállítások módosítása