HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Szomszédok – A szakik I.

2011.02.08. 15:00 :: Kurtz ezredes

Heti Szomszédok rovatunk ma a 90-es évek melósainak mindennapjaiba száll alá. Dolgozni sajnos már akkor is kellett, és ilyen téren volt csak igazán átmenet ez az időszak. A nyomdászok és taxisok világában is pillanatokon belül váltott minden szovjetvörösből dollárzöldbe. Elvtelen zsugoritól az egyenes gerincű magyar emberig van itt mindenféle karakterből.

Kenéz Úr/Elvtárs

A sorozat egyetlen felvállalt komcsija. Bélabácsihoz hasonlóan az öregből is áradt valami megfoghatatlan brezsnyevi báj, azonban karaktere – ellentétben a vén jófejeskedő pedagógussal – mégis valahogy szerethetőre sikeredett. A nyolcvanas évek végének konstans elvtársozása, és a három lépés szigorú megtartása után az MDF hatalomra kerülésével hirtelen úrrá változott Kenéz végre visszaereszkedik a köznyomdászok kasztjába, amire Feri kedélyes beszélgetésekkel és baráti hátba veregetésekkel reagál. Kenéz morog, dúl-fúl, haragszik a világra, a kapitalistákra, sőt saját magára is.

Vágási Feri újabb szuperképessége, a backspace titkának ismerete

Legbelül végig azon agyal, hogy mit rontott el. Dacos, akár a villamosba kapaszkodó Virág elvtárs, azonban a Ropi Bohócra emlékeztető hiányos hajkorona alatt érző szív dobog. Különösen olyankor, ha Feri önzetlenül átnyújtja Janka néni pénzkunyeráló borítékjainak filléres bélyegeit. Ilyenkor a kommunista szájakból némileg pejoratív Vágási ÚR megszólítás egyből Drága Ferikémre vált, megmutatva az egyeduralomra törő eszmerendszer szűkebb esztendők alatt jelentkező kompromisszumkészségét.

Géza bácsi

Kenéz elvtárs finom ellenpólusa, nyakas és egyenes munkássá lett parasztemberként ő képviseli a konzervatív értékeket. A kettejük közti cizellált közéleti viták érdekes módon sosem fajulnak veszekedéssé. A magyar politikai vitakultúrát igencsak jellemző momentumként az ilyen összecsapásokban mindig csak per „tieid” jelzővel merülnek fel az egyes résztvevők pártszimpátiái. Úgy látszik, annyi józanság mindenkibe szorult, hogy a sajátnak vélt oldal gáz dolgait már ne akarja védeni, de Gézabácsi igencsak indulatba jön, ha a Rózsadombi kommancsok felé terelődik a szó. Finoman jelzett kisgazdasága miatt az ellenállómúltja bizonyára az ötvenes években minden hajnalban félretett, elsőnek elkészült napilapig vezethető vissza, amivel is szertartásosan segget törölt a hamisítatlan nyomdászhumorral „Szabad Nép-félórának” csúfolt reggeli szarás után.

Góliát

A tejeskávé-köpenyes szellemi szakik után most értelemszerűen egy igazi, fényre sötétülő fizikai magánszaki jön, aki egyszemélyben testesíti meg a sorozat lumpen-modorosságát. Roppant életszerűen tilos nála káromkodni az urizáló keccsölés közben, viszont gurtnival a nyakában  simán nekiáll áriázni bármelyik lépcsőfordulóban, amire általában az épp akkor véletlenül arra járó Sümeghy daltárs csicsereg vissza. Sablonosan vicceskedő szófordulatai, tréfásnak szánt megjegyzései még az őt amúgy kedvelő Feri idegeit is rendszeresen kikezdték. Sunázásilag különösen gerjedt Jutka tornatanár kolleganőire.  Jellegzetes hangsúlyok, valamint az apuskám, manus, dohányt, sörIKE szófordulatok. Minden ezeket használó fazon elől meneküljünk amerre látunk, ha kedves az életünk!

A taxisok

Budapest útburkolatain az évtizedben kétfajta taxis dolgozott. Egy ügyeskedő, minden kiskaput megtaláló, számlát nem adó, trükkösített órával és váratlan extra felárakkal dolgozó, járművébe a saját udvarán jövedékiadó-mentes tüzelőanyagot töltő, valamint Taki bácsi. Könnyen kitalálhatjuk hát, hogy Takibácsi valamennyi kollegiális szakmai bratyiját kénytelen volt az előző kasztba tartozó egyénekkel lefolytatni. A szakállas, rókaképű kolléga a gyanús, Onasszis-méretű Mercedeszflottával és az úri fuvarokhoz ideális munkaerőnek ígérkező öreg fülének rágásával igazi taxicápának látszik.

A csak „sofőr” néven emlegetett másik kolléga viszont ízig-vérig maszek, még a rákosista bölcsességet is „Tied a kocsi, magadnak csalsz” feliratra taxisította. Ő az a fuvaros, aki hiába érkezik utánad a drosztra, biztosan előbb fog fuvarral elmenni.

Veres úr

A gonosz megtestesülése. A láthatóan valamelyik méregdrága budai hegy oldalába telepedett műhelye valósággal okádja magából a fent elemzett taxisok javított gépjárműveit. Megfelelő ellenérték fejében vizsgapadja akár a dízelmozdonyt is villanynak hitelesítené. Kék munkaköpenye olyan rangot sejtet, akár küzdősportokban a fekete öv, és láthatóan kocsihoz már évek óta nem nyúl, egy szaros csavart is a csicskásaival húzat meg. A sorozat egyik legszemetebb karaktere. Veresúr annyira „vállalkozósunyin” tud nézni, hogy a „Hagyja itt Takikám már ezt a roncsot” mondatai mögött az öreg Lada kárpitja alá rejtett 100 milliós drogszállítmányt, vagy magukat a Seuso-kincseket sejtjük.


12 komment

Címkék: feri taki góliát géza bácsi kenéz elvtárs veres úr

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr182645071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2011.02.08. 16:45:52

Király összeállítás. :)
Nekem rémlik, hogy mintha Taki bácsi egyszer beállt volna a mercishez dolgozni...

TH 2011.02.08. 17:25:15

És mindig visszajárt Veres "úrhoz", és bevette a marhaságait, amiket előadott.

Félkraj cár 2011.02.08. 17:28:27

Tetszik :)
Bár azért valószinűbb, hogy Ottlakán Géza nem a frissen nyomott újsággal töröl, hanem egy nyomás előtti papirossal, mert a nyomdafesték nehezen jönne le az alfeléről.

Dob-blog · http://dobblog.info 2011.02.08. 21:43:30

Én 20 éves fejjel 2010-ben végignéztem a Szomszédokat. Nekem nagyon tetszett annak ellenére, hogy bakik bőven akadtak benne, sokszor a megvalósítások elég gyengék voltak. Teljesen más értékrend volt akkor, mint ma. Hiába tartják sokan egy gagyi kis sorozatnak, én lehet megnézem újra, mert nekem nagyon kedves volt :)

TH 2011.02.08. 22:53:03

@Dob-blog: ezt az értékrendet csak ez a sorozat képviselte. Engem a világból lehet kikergetni azzal, amikor valaki azt mondja, hogy a Szomszédok realistán ábrázolta az adott kort. Így visszanézve le lehet belőle szűrni pár dolgot, de azért annó nekem sem realistának, sem nézhetőnek nem tűnt. Azóta szeretem, mert röhögni lehet rajta.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.02.08. 23:40:20

A Veres úrnak mondta a Taki, hogy "maga egy jót élvezhessen"? Na az az egyik kedvencem :)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.02.11. 12:35:38

Taki bácsi felülmúlhatatlan arc. Pusztán jófejséggel felfegyverkezve sikerrel dacol a taximaffiával, ráadásul bármilyen hiéna arcára ráfagyasztja a mosolyt egy magabiztos poénnal.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.15. 20:39:58

Kenéz elvtársra én még ma is rábíznám a párizsi kommün megszervezését.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.02.17. 12:44:43

@tiboru:
az öreg valószínűleg akkor is ott sertepertélhetett, de a magyarnál már biztos

Mitya Ivanov 2011.02.17. 13:05:36

Kenéz elvtárs még mindig ott ül mindenhol
süti beállítások módosítása