HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Szomszédok ki kicsoda (1. fejezet)

2010.02.11. 09:00 :: stardustmemory

Újabb rovatot indítunk útjára a 90es blogon. Ideje elmélyülni a korszak leghűbb keresztmetszetében, amelyet nincs szívünk beletuszkolni sem a tévé, sem a sorozatok rovatunkba. A Szomszédok maga a lüktető történelem, a 90-es évek ősgesztája, így önálló rovatban tárgyaljuk. A későbbiekben pillanatképek és helyzetelemzések is felbukkannak majd, előbb azonban sorban megismerkedünk azokkal, akik végigbrusztolták nekünk ezt a csodás évtizedet Grósz Károlytól Orbán Viktorig.

Mai vendégeink a nyugdíj csökkenő vásárlóértével örök, reménytelen harcot vívó Lenke néni, a Latinovits Zoltán trónjától csak centikre elmaradó színészóriás, Sümeghy Oszkár, valamint a digó imidzs és a balkanomagyar lélek császára, Gábor Gábor.

Lenke néni (starring Komlós Juci)

Lenke néni alapember a Szomszédokban, erről kár lenne vitát nyitni. Elöljáróban annyit róla, hogy ő a szocreál Holle anyó, a jóság, a béke és a szeretet, kábé mint a Coca-Cola Mikulás, csak piacgazdaság nélkül. Lenke genealógiájának feltáráshoz elengedhetetlen tudni, hogy ő még az ánti-világban, a Horthy korszak úri Magyaroszágán szocializálódott, és ez automatikusan jelenti a második világháború – mint kapcsolt áru – átélését. Sorozatbeli vitézkedése a lőfegyverek előtt nyilván innen eredeztethető. A globalizációs szembeszéllel dacolva Lenke képviseli a korábbi lassú tempót, lassan jársz, tovább érsz, valamint a szerény, materialista istenhitet(?), ami a jósága és tisztessége fejében mindig valami égi segedelemért vagy közértes prémiumért fohászkodik. Horthy korszak nevelte, a Kádár-korszak etette, a rendszerváltás temette (el): pályájának íve tömören így vázolható fel.

A bevezető után kicsit kibontanám Lenke személyiségének ágát-bogát. A cselekményszál alapján Takácsék egy kertesházból kényszerülnek a panelbe. Lenke rosszkedvének eredője pontosan itt keresendő, ugyanis egy szupersztráda leendő útvonalába tévedt szerény kis háztájiuk, amely nem kerülhette el a sorsát: Lenke haragja, gyanakvása, ellenszenve a hatalommal, a gazdagsággal, az erővel szemben mind-mind innen eredeteztethető. Külön dühíti az „Öreg” (Takács István, szűkebb körben Taki bácsi) kedélyes világlátása és jókedve, amelyet innentől kezdve nem győz elégszer letörni (bár többnyire ezek csak próbálkozások maradnak, mert Taki bácsi a Gábor Gábor mellett hajlott kora ellenére a sorozat Sunnyboy-a, már a csak a szörfdeszka hiányzik a hóna alól). A generációs szakadék és idővihar, ami általában a túl soká élőket sújtja, szintén nagy sérelem a számára. Beszédes, hogy huszaséveiből kifelé ballagó Alma is már csak az unokájuk, akinek az útjait (Alma útjai kifürkészhetetlenek, elég ha Lacira, Desirére, Jánosra, majd a vele való házasságralépés után SándORR-ra gondolunk, de a derék Ferinket is be akarta vinni a málnásba) már se lekövetni, se észben tartani nem tudja.

Látva a fentieket, a vidékies életből egy betonszarkofágba költözés, Taki bácsi happy hardcore arca, Alma szabados szexualitása mind frusztrációk özönét zúdította Lenkére. Ezek a frusztrációk pedig levezetésre várnak. Kettős célpontot szemelt ki erre az öreglány, otthon és a munkahelyen is talált egy boxzsákot, akit kedvére püfölhet naphosszat. Az egyik Taki, a másik pedig Bandikám, a főnöke a közértben. Taki bácsit folyamatosan „Öregezi”, holott ugyanolyan korú lévén százszor fiatalosabb Taki: egy tűzpiros kockalada letűnt fenegyereke, aki még 60 évesesn bármelyik huszonéves kiscsajt el tudná vinni egy körre és aki ennek ellenére szelíd, kedves, türelmes Lenke nénivel, az emberiségért tett jótéteményeiért pedig beállhat a béke Nobel-díjas aspiránsok sorába. Bandikám már más tészta. Bandikám a fingotnyelt közértes komisszár, akinek a „központ” a Jóistennel egyenlő, és egyéb töketlen szocialista reflexektől (no meg szerintem lumbágótól) is szenved. Lenke ennek szellemében terrorizálja, osztja, a csizmáját törli bele, és minden szaros döntéshez kikéri a vénasszony engedélyét. Ha a Szomszi az USA-ban születik, akkor már a New Orleans-i francia negyed piroslámpás boljtaiban is slágercikk lenne a Bandi-Lenke sado-mazo szett. A munkahelyi szex egy egészen új, sajátos válfaját alakítaná meg Lenke néni, aki ténylegesen a főnökét szúrja. Minden szociális akciójához bábként használja fel Bandit, csakhogy az öreglány összetévesztette a közértet a vöröskereszttel, a kapitalizmust meg valami utópisztikus falanszter elmélettel.

Sümeghy Oszkár (starring Palócz László)

Sümeghy életén lehet a legjobban lemérni a magyar magaskultúra mélyrepülését: a szocialista parnasszusról egészen a gazdagréti azbesztkatlanig jutott Drága Művészünk, akinek nagyságára már csak Kutya úr, nyugdíjas színházi intéző (gondnok? problémamegoldó?) és az érett Horthy-korszak dizőzeinek fonnyadt maradványaként fennmaradt (műtárgyak vagy régi kacatok szoktak fennmaradni) Lillácska emlékszik a hajdani tapsvihartól mámoros időkből. A színház… bizony a színház. Sümeghy Oszkár könnyfátyolon át képes órákig mammogni az opera nagyságáról, a glamúrról, bájról és kellemről, a tűsarkúból ivott pezsgőről, s mindarról a pompáról, ami őket akkoriban körülvette.

Sümeghy karakterénél figyelhető meg egy érdekes világnézeti fricska, amit a Szomszédok mutat a világnak, annak ellenére, hogy a végletekig korhű és dokumentarista akar lenni. Kettő, sőt a két sakál (Kerei és Rozsomák) belépésével már négy olyan figura is szerepet kap a sorozatban, akik agglegények, vagy érdekesebbre fordítva a problémát: özvegyek. A való életben a nők remek állóképességének köszönhetően aligha állhatna fel egy ilyen díszes özvegyválogatott férfiakból. Én – jelzem személyes vélemény következik – Csűrös Karola aknamunkáját érzem, aki Horváth Ádám direktor oldalbordájaként kitalálhatta, hogy legyenek a sorozatban a férfiak a magányos, hervadó hősök; lássák őket csúzzal küszködni, rigójancsiba (legyen az valódi vagy „kamu”) ülni, megtörni, megjámborodni. A nők egy feminista Csűrös Karola szemüvegén keresztül az „elhulltanak legjobbjaink” vagy globalizált hangnemben „the good die young” elmélet alapján, a nők fiatalon, életük és fiatalságuk virágában halnak meg, hátrahagyva a viagrát, vizelettartási problémákat és a nyugdíjat a férfiakra. A teremtés koronáinak deheroizálása tehát Csűrös gonosz terve. Sümeghyről továbbá elmondható, hogy az arcával azt csinál amit akar: Wallace és Gromit, Jim Carrey vagy Antal Imre elbújhatnak szégyenükben mögötte. Főleg Bőhm úr relációjában törnek ki Sümi ábrázatán a torz fintorok, de bárki ellen képes kikelni, ha az őt az éneklésben megzavarja. A Lantos utca népére nem mondhatnánk, hogy vájtfülű zenekritikusok hemzsegnek köztük, valószínűleg a három tenorral is inkább levitetnék a szemetet, mintsem éneklésre bíztatnák őket, de hát hiába: a proletár kenyérrel él (meg beutalóval), nem művészettel.

Gábor Gábor, az arkangyal (starring Koltay János)

Dupla Gábor a nyugat fricskája a Szomszédokban: egy ember, aki Panelváros morózus lakói között sem felejti el, mi fán terem a keep smiling. Amorózó mivoltának látszólag ellentmond korosodó bakkecske kinézete, de a varázsa mindig elbűvölte a hölgykoszorút a Juli&Gábor stúdión innen és túl. E sárm alapvető kelléke a mindig kizárólag kisérleti szakaszba jutott szivarkázás (ergo sosem gyújtja meg), az erősen 60-as éveket idéző dolce vita reminiszcenciák, mint mia cara!, ciao Clarissa mia! és az egyéb, Vespa-mopeddel és sós tengerzajjal előadható maníros csatakiáltások. Az állandó semmiből jövő és semmibe tartó, esetleg nemlétező pénzek dzsentrisen szélvészgyors elköltése, a több áldozatot követelő paneltüzek fehér striciöltönyben, Persilreklám kompatibilis átvészelése. Az arcán tanyázó derűt a böllérarcú Fruzsi egy-egy disznóvágássztorija, vagy Juli folytonos hápogása a Stúdió hiányértékei miatt sem marja le.

Érdemes megfigyelni, hogy amíg az újévi bölcsességparádé alatt minden más karakter azon agyal, hogy kötéllel, pisztollyal vagy méreggel vessen véget életének az Újév örömére, addig Gábor a táguló reklámpiac lehetőségeit latolgatja csillogó szemmel és aranyfoggal. A ballonkabát, a kalap, a mindig skatulyából előhúzott imidzs az üzlet része nála, ha végre egyszer rágyújtana arra a szivarra vagy egy Tommy gitárra, kiköpött Dick Tracy lenne. Egyes elméletek szerint Gábor figuráján keresztül akarta Horváth Ádám a vállalkozó figuráját nevetségessé tenni, de fordítva sült el a dolog. Gábor folyton vigyorog, mint akit baszni visznek, nem szenved a posztkádárista bürokrácia gáncsaitól, a lányokat pedig a sorozat folyamán egytől-egyig felpróbálja egy kivétellel. Szívem Egyetlen Királynője, Juli ad neki kosarat, bár a kezdet kezdetén, mikor még Bőhm úr volt a közös képviselő és még Lenke néni sem a multiknál beszélte le az embereket a romlott tej megvételéről, akkor egy légyott alkalmával Gábort cserbenhagyta a férfiassága. Juli vállvonással veszi tudomásul Gábor pechjét, de ettől a perctől kezdve Gábor folyton a nyomában van a szőke ciklonnak. Szerelmük, mint Hidas Frigyes örökbecsű főcímdala, valahol befejezetlen szimfónia.


20 komment

Címkék: sümeghy lenke néni gábor gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr401747170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ravezed 2010.02.11. 11:17:22

A fura az, hogy én ezt a sorozatot világéletemben utáltam, és mégis szívesen olvasok róla. Mondjuk gyerekként nem is nagyon értettem miért kell annyit nyervogni. Most már jót nevetek egy-két youtube-ra feltett részleten.

csinovnyikblog · http://csinovnyikblog.blog.hu 2010.02.11. 15:02:32

Szuper az írás, kíváncsian várjuk a folytatást, amiből megtuthatjuk, mikor és milyen körülmények között szökkenhetett szárba egy erdész és egy stewardess románca (János és Alma).

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.02.11. 18:44:28

Minden olyan írásnak örülök, ami a Szomszédokról szól. Én néztem még a '90-es években is, de akkor max. egy átlagos műsor volt. Mai szemmel viszont azt mondom, hogy nagyon jól ábrázolta az akkori viszonyokat és ami fontos, hogy az átlagembereken keresztül. Gábor Gábor egyébként még '88-ban rágyújtott, pont egy dohányzásmentes napon :). Szintén '88, mikor Böhm bácsi kórházba került és Lenke néni átvette a hatalmat a háztömben, újságolta Taki bácsinak a jóhírt, miszerint 1 kivételével beszedte mindenkitől a közös költséget. Erre Taki bácsi csak annyit mondott: "Olyan vagy mint Böhm Úr. Mondj már valamit latinul is!" :)))) Na jó, csak vizualizáljátok kicsit!

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.02.11. 20:55:33

háháhá kurvajó poszt lett:))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.02.11. 22:15:31

Lenke néni jellemzésénél minden sornál a hasamat fogtam. Hatalmas!

toxik 2010.02.11. 23:09:39

Emiatt maradhattam fent csütörtökönként sokáig. És bár akkoriban nem értettem mit siránkoznak amikor nincs is semmi pánik, hisz olyan jól élünk, és nincsenek is gondok, aztán az ember felnő, elkezd dolgozni és rájön miért nem lehetett megvenni azt a csokit vagy azt a fagyit... Jobb volt tudatlan kisgyereknek lenni. :)

Balance Of Power 2010.02.12. 15:51:52

Erdekes, hogy Taki bacsi karakteret, talan pont Zenthe Ferenc miatt nem lehet nem szeretni. Akarmilyen hulye szoveget adtak is a szajaba. A hasonlo koru Denes bacsi pl. kurva idegesito volt.
Gabor Gabor is kiraly!

Remelem, idovel szo lesz kedvenc mellekszereploimrol, Jankarol es Viragh-rol - ok aztan tenyleg a legnagyobbak!

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.12. 17:05:47

Hálás a téma, ebben még sok van :)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.02.12. 17:44:17

taki bácsi, mint sunnyboy, ez kurvajó. már be is építettem a sunyboyt az aktív szókincsembe. ja alig várom, hogy vágási mikor száll be az internetbe.

TorrenteXY 2010.02.13. 13:15:40

Igazából ez volt az ami ment a tvben háttérben, de nem érdekelt, meg nem is volt menő.

Mostani szemmel nézve egy iszonyatjó kordokumentum, minden perce aranyat ér. Nyáron mikor nyaraltunk a tvben egy programot néztünk meg, az m1en a Szomszédok-ismétlést, mert akkorra már mindenki felkelt.

Ja és Lenke néni persze hogy az egyik legjobb karakter, mindig lehetett tudni hogy mikor emelkedett a fél literes zacskóstej ára 20 fillérrel.

Peterag1 2010.02.13. 15:57:32

Nagyon jó!

Alig várom Vágási jellemzését, azért ő a legnagyobb... www.youtube.com/watch?v=gzdCrhbBezk

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.02.14. 11:30:48

Gyerekkoromban néztem, ha lehetőségem volt rá. Tavaly elővettem az egészet, és cca. fél év alatt végignéztem. Örömmel. Furcsa volt, hogy 20 év alatt mennyire nem változott ez az ország a "kisemberek" szemszögéből: szinte ugyanazok a társadalmi problémák ma is.

Az írás jó, várom a folytatást.

PS: nem emlékszem arra, hogy Alma kikezdett volna Vágási Ferivel (pedig vele jó néhányan bepróbálkoztak).

2010.02.16. 10:09:28

"böllérarcú Fruzsi " :D:D:D

mezítlábasfellebbezés 2010.02.16. 17:41:48

A mellékszereplőket is kivesézitek? Szerintem közülük Oli úr (Bajor Imre) volt szintén felejthetetlen. Jankát és Virághot már lelőttétek, nekem Etus bűvköréből Sinkó László karaktere is bejött, és Józsi a zöldséges. Ő mekkora arc volt!

Tatavs 2010.02.18. 20:39:45

Egészen kiváló cikk, nagyon jó elemzés! Csak így tovább!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.02.21. 13:12:52

Nagyon jóóó! Bár Sümeghy úrról még olvastam volna. A Lenke nénin meg a Gábor Gáboron viszont sírtam! :DDD S kedvet kaptam ahhoz is, hogy egy kicsit megkapargassam Bőhm bácsi latin mondásait is. :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.02.25. 20:25:33

@Gudea enszi: Á, a mondott cikkben csak két darab, ha van!

A youtube-on viszont van Bőhm-Sümeghy sorozat, abból lehet mazsolázni gyönyörűen!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.02.25. 21:05:24

@G.d.Magister:
A mondott cikk nem a latin mondások miatt érdekes, hanem a terhes múlt miatt.

totyizselé 2011.01.22. 10:53:16

Kicsit elkéstem a kommenttel, de nem tudom megállni: kibaszott jó íráa!
Csak annyi, hogy Kutya ügyelő volt a színházban :)
süti beállítások módosítása