HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Telesport a boldog békeidőkben – 2.

2009.08.13. 13:50 :: Kurtz ezredes

Olimpiai sorozatunkban ma nem a gladiátorok, hanem a csodás hírek hozói következnek. Van, akire ma már nem is emlékszünk, van, akit legszívesebben elfejtenénk, és van, aki azóta is feledhetetlen. Egy mesebeli korszak következik, amikor Héder Barnának még volt haja, Palik László pedig nem volt elviselhetetlen idióta, akit csak valami szeszélyes, láthatatlan, gonosz erő tart indokolatlanul jól fizető állásában. Nem, még nem az Ötödölőről lesz szó, hanem a két jómadár igazi fészkéről, a Magyar Televízió sportosztályáról.

 

Dobor Dezső

Ugye, hogy mindenkinek egy kedves, erős mackó jut róla eszébe, hatalmas szívvel és aprócska ésszel? Pedig utánanéztünk, és Gyulai István tanítványaként bizonyára nem izomagyat és karfiolfüleket kell elképzelnünk az erősportokra szakosodott Dobor Dezső ifjonti éveinek legfontosabb ismérveként. A kiváló nyelvismeret mellett eltés történészkolléga is, így mi kifejezetten örülünk, hogy végre nem egy hülye politikus miatt kell szégyenkeznünk ismeretlen társaságban. Büszkék vagyunk rá, hogy egy chrestomathiát koptattunk a birkózás és a súlyemelés szakértő kommentálásának koronázatlan királyával. Aki meg ezt nem nézte ki a pankrátori külsőből, az mélyedjen egy kicsit magába!

"Nagyon passzív, igazán meginthetnék már ezt az török versenyzőt!"

 

Gulyás László

Nem szeretjük ismételni magunkat, de az előző posztba betett videó itt is mindent megmagyaráz. Ennyi okos ember mellett elkél egy igazi lüke-füge hülyegyerek. Gulyás László kiválóan hozza ezt a figurát egészen napjainkig, hiszen a felsoroltak közül – utolsó mohikánként – még ma is a Magyar Televízió munkatársa. Csendben jegyezzük meg, hogy a hülyék száma azóta egy kicsit megszaladt arrafelé, így az udvari bolond mókás fejfedője már régen nem Laci kobakját díszíti. Sőt, azt is ki merjük jelenteni, hogy hiába vívott több évtizedes, kilátástalan küzdelmet a kézilabda szabályainak elsajátításával, valahogy inkább aranyos volt, és ritkán csúszott át fárasztó idiótába. A kézi-közvetítéseit átvevő Egri Viktornak ehhez ma már csupán másodpercek kellenek…

„Éles, Sótonyinak! Miért nem kettő perc ez bíró sporttársak a kutya fáját neki?”

 

Kaplár F. József

Végre egy igazi sármőr. Kapi még ma is a hölgyek kedvence, képzeljük hát el milyen lehetett 20 évvel fiatalabban. A kor követelményeinek megfelelően nemcsak egy műfajban tudott maradandót alkotni. Híradózott is. Makulátlan úriemberként pedig mi más is lehetne élete nagy szerelme, mint a tenisz? Ivan Lendl, Arantxa Sanchez-Vicario és Szeles Mónika csakis az ő közreműködésével csapkodhatta a fonákokat. Habár az MTV-től távozott, még ma is – közel a hatvan felé – rendületlenül közvetít.

„A következõ labdamenet megnyerésével, lehetõsége lesz ellenfele adogatógémje elnyerésének lehetõségére.”

 

A nők

 

Mattyasovszky Brigitta/Csisztu Zsuzsa

Jé? Volt ilyen? Feltételezzük, hogy viszonylag kevés olvasó volt megszállott nézője a felemás-korlátnak, vagy az RSG-gyakorlatoknak, de mi még élénken emlékszünk a hölgypáros első tagjára is, hiszen sokszor vezetett sportműsort ezeken kívül. Sajnos érthetetlen okból később lekerült a képernyőről, nem úgy, mint Csisztu Zsuzsa, aki botrányoktól sem mentes karrierjét olimpiai megnyitó közvetítésével koronázta meg – habár Baló György után ennek talán már nincs akkora súlya. Ma matracokat árul a tévésoppban. Legalább az a kis videója jó volt.

 

Az ifjú titánok

 

Gundel-Takács Gábor

A fiatalok mezőnyének bemutatását kezdjük egy igazi multifunkcionális riporterrel, aki szinte minden sportot közvetített, amíg az MTV-nél volt. Sőt, 1993-tól ő volt a hihetetlenül népszerű – és már általunk is feldolgozott – Játék Határok Nélkül kommentátora. A sok, kereskedelmi tévéknél elkövetett tekergés meg vetélkedés után komoly összegért tért vissza ismét a Magyar Televízióhoz. Reméljük visszatérése méltó lesz régi önmagához – magyarán fog ő még 14 pontos jokerezést közvetíteni a medence széléről.

 

Héder Barna/Palik László

Egy páros, amelyik a 90-es években iszonyatosan menő volt, a 2000-esekben viszont felbomlott, és legalább egyik fele borzasztóan ciki lett. Bizony ez a kettős eséllyel pályázik a legnagyobbat bukott 90-es ikon címéért, Gálvölgyi János, Usztics Mátyás vagy Vágó István mellett. Ezekkel ellentétben mégcsak nem is a politika, hanem a bulvártelevíziózás tette őket tönkre. A mezei telesportozás mellett természetesen mindenki emlékszik még a legendás Ötödölő piros-kék pöttyeire, meg a még legendásabb Palik-Dávid-Frankl-trió Forma-1-es munkásságára. Ennek fényében különösen megbocsáthatatlan, hogy szimpatikus riportersrácokból irritáló multimilliomosokká vedlettek, akik csak úgy hobbiból égetik magukat ripacskodó, hülye tévéműsorokban – és akkor még Palik Hungaroringes góréskodásáról és a Red Bull Air Race-ről tapintatosan egy szót sem ejtettünk. Csak a szépre emlékezve lássunk hát egy Forma-1es összefoglalót 1992-ből!

 

 

Faragó Richárd/Hajdú B. István

Ebben az időben a fiatal, szimpatikus sportriporter-aspiránsok valamiért kettesével tűntek fel. A Héder-Palik duó után rögtön itt volt nekünk egy másik, jóval inkább a foci, mint a szórakoztatás felé tendáló párosunk. Bizony, ők is jártak a szamárlétra alsóbb fokain. Caplattak forróságban és ködszitálásban az NB1-es oldalvonalak mentén, gólt kapó, elnyűtt mesterek véleményére vadászva ezüst mikrofonjukkal. A jutalom nem maradt el. 1994-ben BL-döntő, majd focivébé, és a karrier azóta is – kis megszakításokkal ugyan – töretlenül ível felfelé mindkettejüknél. Pisti az athéni polódöntőben bizonyította, hogy nyugodtan lehet őt már Vitray vagy Szepesi szintjére, de talán még a fölé is emelni. Ricsi szintén révbe ért, a skót bajnokik mellett imádott amerikai-futballját kommentálhatja, ami hál Istennek kezd komoly népszerűségnek örvendeni. Belőlük legalább lett valaki.


Rokob Péter

A trubadúrkülsejű bajuszkirály leginkább NB1-es futballmeccsek szüneteiben tűnt fel, amikor a Szaknévsor 11-esrúgó bajnokság VJ-jeként sörhasú családapákat terelt Bíró Szabolcs, Udvarácz Milán, Gróf Attila és más, kevésbé neves cserekapusok büntetőpontja elé. Nem emlékszünk rá, hogy bármilyen más sportágnál megfordult volna. Rokob Péter volt az, akinek tényleg mindene a FOCI, játsszák azt a Kopakabánán, Machesterben vagy az Oláh Gábor utcában. Kellemes hangja és minden konfrontációt kerülő, a gyárfási iskolát elutasító interjúkészítési technikája közkedvelté tették a futballbarátok körében. Jelenleg Skandináviában terjeszti a labdarúgás egyetlen és igazi hitét, gyerekek és leányok között. Mi ezért és minden általa adott szép percért továbbra is szeretjük, becsüljük és tiszteljük.


11 komment

Címkék: mtv olimpia csisztu palik faragó gulyás héder gundel takács telesport mattyasovszky dobor kaplár f hajdú b rokob

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr811307048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raoul_duke 2009.08.13. 19:53:01

Rokobék Skandinávia előtt Győrben is laktak, talán még az ETO-nál is dolgozott sajtósként vagy meccs alatt mikrofonba beszélő emberként, tényleg igazi focimániás csóka. Néhány éve olvastam vele egy riportot, nagyon jó élete van ott északon, meg is érdemli.

Hajdú B. jó arc nagyon, a Ricsi kicsit idegesítőbb, de még az ő részére is sértő lenne bármilyen összehasonlítás a "mostaniakkal".
A többiek közül Gundel és Dobor határeset, a többi meg mindig is idegesített.

veiszi 2009.08.14. 08:30:18

Gulyásról nekem az maradt meg, hogy labdajátékoknál (ami ugye főleg kézi volt nála, de néha foci is) rendszeresen úgy kommentálta a fölé/mellé lőtt labdákat, hogy hozzátette: "1 méter 15 centivel ment mellé" :)
amúgy überkirály a blog, már várom, hogy a 90-es évek eleji nyugati sorozatok mikor kerülnek terítékre, különösen a Szupernagyit!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.15. 03:02:07

@veiszi:

A szupernagyi, tényleg, az mekkora volt :D :D :D

Balance Of Power 2009.08.17. 11:29:16

Sajnos keves szo esik a remek zakokrol, az izleses diszletekrol es arrol, hogy Rozsa Gyuri is a TS-ben bohockodott egy darabig.

Egyebkent remek!

Knezy Jeno viszont tenyleg nagyon hianyzik a mai palettarol :(

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.17. 15:30:47

@Balance Of Power:
Rózsagyuri természetesen fel lesz dolgozva, ott terveztük megemlíteni :)

zsanka · http://csombor.blog.hu 2009.08.21. 01:11:51

Szaknévsor 11-esrúgó bajnokság - most elmorzsoltam egy könnycseppet, emblematikus emlék!
a karácsony-szilveszter közötti TS ügyességi játék megvan? nem tudom, mi volt a neve, több híres sportoló szerepelt benne és a tesi óra csapatversenyeihez hasonló ügyességi feladatokat kellett megcsinálniuk. olyasmit, hogy két pad között biciklizni, közben kosárlabdát pattogtatni a végén pedig bedobni egy felfordított zsámolyba meg ilyenek. hihetetlen retro, eleve a tesi órát idéző felszerelések....:)

Dobort nemrég az Echo tv-n láttam feltűnni, sportműsora van.

lehet, hogy nem kifejezetten a '90es évek csillaga, de még akkor is tevékeny: Vitár Róbert. asszem tőle lehetetlen lenne csupán egy aranyköpést kiemelni. (Gulyáshoz zseniális ez a kutya fáját neki!)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.21. 01:15:28

@zsanka:
Szuperbajnok. Természetesen megemlékezünk majd arról is.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2009.08.21. 01:21:01

szuperbajnok? egyáltalán nem rémlett ez a cím, de epedve várom a megemlékezést:)

vitárt pedig megtaláltam a másikban:)

Mitya Ivanov 2010.09.22. 20:39:31

@Kurtz ezredes: szuperbajnok.
alap karácsonyi műsor bejgli és halászlé mérgezés mellé. Én mindig néztem, azért mert szinte mindig Éles Józsi nyert. Öröm volt nézni mellette Lékó Pétert, aki amúgy futballőrült, de minden sportban antitalentum, a sok kajakost, akik rettenetesen szögletesek voltak, és a labdarúgókat, akik főlényeskedtek állandóan.
Knézy Jenő pótolhatatlan, jellemző volt rá, hogy mindig véresen komoylan vette a játékvezetői feladatait, ha valaki kicsit cslani próbált, azonnal rendreutasította kb ezzel a szöveggel: "Kéééérem vegyük komolyan a versenyt, ez sport"

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.09.22. 20:44:42

@Mitya Ivanov:
Idén karácsonyra megpróbálunk felkutatni egy posztra való anyagot, mert valahogy a SZB mindenkiben komoly nyomokat hagyott :)

josé73 2024.01.23. 22:19:02

Suba Kata is a női kontingenst erősítette.
süti beállítások módosítása