HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Telesport a boldog békeidőkben - 1.

2009.08.05. 00:32 :: Kurtz ezredes

Olimpiai sorozatunkban ma nem a gladiátorok, hanem a csodás hírek hozói következnek. Van, akire ma már nem is emlékszünk, van, akit legszívesebben elfejtenénk, és van, aki azóta is feledhetetlen. Egy mesebeli korszak következik, amikor Héder Barnának még volt haja, Palik László pedig nem volt elviselhetetlen idióta, akit csak valami szeszélyes, láthatatlan, gonosz erő tart indokolatlanul jól fizető állásában. Nem, még nem az Ötödölőről lesz szó, hanem a két jómadár igazi fészkéről, a Magyar Televízió sportosztályáról.

Az MTV Sportosztályán dolgozni valószínűleg a 80-as évek végén/ 90-es évek végén lehetett igazán jó. Egy boldog aranykor volt ez, a televíziózás csaknem minden ágában, de a sportban aztán különösen. Nem kellett a külföldi konkurenciával hadakozni, magyar sportcsatornák aztán pláne nem voltak. Az ország örömmel beérte az enbéeggyel, bármilyen sportról is volt szó, focitól a röplabdáig. Négyévente aztán eljött a kánaán, az egész ország a képernyőre tapadt, és önfeledten ünnepelte a 30 db körüli érmet.

 

Mai visszatekintésünk ugyan nem kizárólag a barcelonai olimpia hírnökeire, illetve 1992-re koncentrál, de nagyjából ezt a korszakot vettük alapul. Itt hívom fel a figyelmet, hogy ha valaki a Dávid Sándor-Andrew Frankl, illetve a Kristóf Péter-Urbányi István párosokat hiányolja, az legyen türelemmel, mert lesz külön Forma-1-es és Góóól kommentátorokkal foglalkozó fejezetünk, ma viszont szemezgessünk a „hagyományos” kínálatból! Sajnos akad, aki már nincs közöttünk. Akad, aki tisztességben megőszült nyugdíjas lett, teljesen eltűnt, más tévéhez ment, de sokan vannak továbbra is a pályán. Nézzük hát, kik ültek bordó öltönyben a fikusz mellett!

 

A nagy öregek

 

Vitray Tamás

Az osztály ura. Sokan már akkor sem kedvelték, de ha olimpiai aranyat akartunk látni, legfeljebb a tévé lehalkításával lehetett száműzni a nagyszobából. Főleg a középkorúaknál volt népszerűtlen, az öregek szerették, mi, gyerekek meg nem értettük még pontosan, mit is jelent a ráragasztott „Vörös Törpe” kifejezés. A hazai focimeccseket kurvára unta – ezért már akkor sem tudtunk haragudni rá – az ő igazi terepe a nagy világverseny vagy olimpia volt. Nem volt olyan magyar sikersportág, aminek aranyérmét ne ő kiabálta volna világgá. Ezért, és csak úgy sportból is volt aki utálta a kollégák között, de ő mégis túlélt mindenkit. Nyugdíjas éveit egyetemi oktatással és hébe-hóba közvetítgetéssel aranyozza be, bár ez utóbbit a tavalyi csúfos beégés után már majd mindenki véleménye szerint abba kéne hagynia.

„A kettő-négy-hat-hetes pályán haladó bjelorussz hajó vezet, jó légszekrénynyi előnnyel. A mieink a negyedik helyen.”

 

Vitár Róbert

A mindenkori magyar sportriporterek egyik legnagyobbika. Gyakorlatilag minden tulajdonsága indokolta volna, hogy egy profi televíziózással megvert országban azonnal eltanácsolják a pályáról, de itt, Magyarországon simán maradhatott rajta. Hála Istennek! Már gyerekkorunkban is rendkívül szórakoztató volt. Behízelgő stílusa, nevetséges tévesztései, a közvetített sportokkal kapcsolatos alapvető fogalomzavarai, azóta aranyköpésekké nemesült beszólásokat eredményeztek. Nagy, csillogó pecsétgyűrűje és állandó krákogásai könnyen beazonosíthatóvá tették még a sport iránt kevésbé érdeklődő nézők számára is. A női versenyszámoknál megnyilvánuló, cukrosbácsira emlékeztető modora pedig még az MTV-től való távozás után is biztos megélhetést biztosított Robi bácsi számára – emlékezzünk csak az ő tolmácsolásában értő rajongótáborra talált Eurosportos biatlonközvetítésekre, ahol meglett 40-es családanyákat kislányozott le. Manapság nyugdíjas, jó egészséget kívánunk neki!

A hetes számú korejaji kislányt látjuk a kamera segítségével.”

 

Kopeczky Lajos

Ugyan nem lett annyira közismert, mint a neves fent említett társa, de tulajdonképpen méltán nevezhetnénk Vitár Róbert ikertestvérének. Ugyanaz a szigorú orgánum, csak ez még ráadásul úszómesteri külsővel is párosulva. Közvetítéseiben pedig hasonlóan mesteri szintet bírt elérni, a csapatok, versenyzők folytonos felcserélésével párosítva. A foglalkozására nézve építészmérnök Lajos bácsi egyébként nagy utat járt be a tévé előtt, a Dél-Pesti Vendéglátóipai Vállalatnál többek között Boross Péter, az egykori miniszterelnök kezei alatt dolgozott. Érthetetlen, mi vitte végül a kommentátori pályára, mi mindenesetre kedveltük a kissé érelmeszesedéses közvetítéseit. Nyugdíj után a politikai pályát is kipróbálta. Erdőkertes alpolgármesterként kissé nehéz azért elképzelnünk, de ez is megvolt neki.

 

A derékhad

 

Knézy Jenő

A Telesport másik igazi emblematikus figurája. Vitray nagy ellenlábasaként sokszor dúl-fúlt ugyan az öregre, de ennek mégsem a közvetítés látta kárát. Hiába tesz széppé dolgokat az idő, mi ennyi év után sem tudjuk bizton állítani, hogy Jenő minden sporthoz értett volna. Mégcsak azt sem mondhatjuk, hogy mind szerettük egykoron, mégsem akad senki, akinek ne hiányozna. A sok hülyeség összebeszélése, meg a 85. percben már összegzett meccsek ellenére Jenőnek volt stílusa, és ez kifejezetten előnyére vált, ha valami felejthetetlen eseményről tudósított. Ma, amikor egynémely kollégája érthetetlen hangon visong, ha valami közepesen érdekes dolog történik, már nagyon megbecsüljük az öröklétig visszhangzó „LISZTES LŐDD MÁR BE!!!” vagy „MEGFOGJA, MEGFOGJA EMBEREK!!!” felkiáltásait. Arról már nem is beszélve, hogy az Antal-Kudlik páros főszereplésével elkövetett szilveszteri ökörködésekre is könnyedén rá lehetett venni. Ha valaki, akkor ő tényleg nagyon hiányzik.

Jellemző szófordulata (valódi): „Ezt gyorsan felírom, aztán folytathatjuk tovább a mérkőzést."

 

Gyulai István

Egy hazánkfia, aki tényleg befutott. Hazai szinten remek atlétaként kezdett, aztán még remekebb érzékkel inkább a sportújságírásra váltott, hiszen az olimpián már nem sok esélye volt az éremszerzésre. A tévében is kitartott az atlétika mellett, a négy világnyelv ismerete pedig garantálta a magyar sportdiplomaták köréből való kiemelkedését. A szokásos mamelukszerep helyett meg sem állt az IAAF főtitkári székéig. Valószínűleg nagy szerepe volt a remekül sikerült ’98-as atlétikai EB budapesti rendezési jogában. Ha Gyárfás Tamás az ő eredményeinek egytizedét eléri, már örülhetünk. Sajnos Knézyhez hasonlóan a 2000-es évek őt is elragadták. Mi azért még sokáig emlékezni fogunk rá.

Jellemző szófordulata (valódi): „Hogy tud egy nő ilyen okosan futni?”

 

Komlósi Gábor

A Telesport ideges embere. Érhetetlen, hogy bíztak egy olyan neurotikus sportot, mint a pingpong – bocsánat, asztalitenisz – egy ilyen kissé pszichotikus, furcsa fejmozgások tucatjait bemutató riporterre. Talán maga Bátorfi Csilla sem sértődik meg, ha a sportágat nem soroljuk be a 10 legizgalmasabb közé, de Komlósi sokat tett hozzá, hogy egy perc nyugtunk se legyen. A Statisztika Metalloglobus - Steinhagen szuperrangadókon a suttogásból ordibálásba átváltást nála jobban senki sem művelte. Ezt nem lehet tanítani, saját oktatási studiójában ő viszont megpróbálkozik vele. Reméljük legalább ez jól megy, mert az MTV-től az emlékezetes Nagypöris olimpia után távoznia kellett – ekkor sárgázott le mérgében valami sárgát. Hát hallatlan tényleg.

Jellemző szófordulata (képzelt): „Ez az Kriszta! Bravó Kriszta! Hát meg tudod csinálni!”

 

Folyt köv., úgyhogy csak semmi spoilerezés! Addig érjétek be ezzel a kis szösszenettel!


11 komment

Címkék: mtv olimpia vitár knézy gyulai vitray telesport komlósi kopeczky

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr241289556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.05. 11:28:32

Élő adásban volt valami telemázli sorsolás vagy mi, és a Vitray vezette... és a sorsolás elkúródott, mire a stúdióban nézők beordítottak hogy "Hülye vagy, Vitray!" meg: "Kurvaanyád, Vitray!"
Ahogy akkor nézett az öreg, szinte biztos leverte volna a veséjüket gumibottal, ha ráadnak egy pufajkát.

öntelt radírpók 2009.08.05. 22:07:21

@Rorschach: videót, videót, ez nem lehet igaz!!!!!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.06. 02:01:19

@öntelt radírpók:

De bizony hogy igaz, de most igy visszaemlékezve nem telemázli volt, hanem valami más, hasonló szar.
Emlékeim szerint egy levelekkel teli dobot kezdett forgatni a hostesslány valamilyen sorsoláshoz, de a dob rosszul volt bezárva, és alul kihullott az összes levél, teljesen szétszóródtak. Akkor volt, hogy beordítottak, hogy "Hülye vagy Vitray!", mire az öreg mester ideges lett, és odaoszólt a közönségnek, hogy "Uraim, akkor nem játszunk!" mert lett volna valami vetélkedő, amiben a közönség is részt vett volna. Helyette táncosok jöttek.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.08.06. 12:37:07

vitár meg a gulyás elképesztő. mondjuk gulyás közvetít legjobban kézilabdát, meg a méhes, mindegy!

és az megvan, amikor faragó 'ugyanúgy áll a hajam 20 éve' ricsit veszi a kamera totálba, mikor is egy visonylag jól látható pucc/takony lóg az orrából és mi nézők ricsi arcáról tökéletesen levágjuk, hogy a kamera mögül próbálnak jelezni neki, hogy bizony ott van az a kedves zöld...ricsinek emlékeim szerint 2-3 percébe került mire leműtötte. sajnos videót eleddig nem találtam, pedig kerestem sokszor.

a poszt überkirály, várom a folytatást. boldog békeidők!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.06. 19:24:05

Kurva jó összeállítás. És még nincs vége :-)

zsanka · http://csombor.blog.hu 2009.08.21. 01:34:07

gulyás meg a JÓ kézilabda-közvetítés?! lantos.

Luc Mandelor 2016.01.28. 10:08:43

És Kaplár F. József? Arra ki emlékszik, amikor a TS szilveszteri adását ő vezette, és adtak egy pohár pezsgőt a kezébe. Szegénynek úgy remegett a keze, hogy a beszéd közben a fél pezsgő kiömlött, élő adásban :)

josé73 2024.01.23. 22:24:48

Szőnyi János
Egri János
Dávid Sándor
Fülöp László

josé73 2024.01.23. 22:28:33

Lajos bát személyesen is ismertem, hiszen Edőkertesen laktunk 12 évig. Wertán Kinga műkorcsolyázó volt a második neje. Igazi úriember volt, aki a Fradi kemény magjával is riportot készített, sőt, orgonán is kellemesen muzsikál.

josé73 2024.01.23. 22:31:51

Emlékezetes bakija Lajos bának:
"...harcolhatnak az aranyeremért."
süti beállítások módosítása