HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A pusztító

2009.08.01. 00:43 :: Kurtz ezredes

Év: 1993


Jó: Sylvester Stallone - John Spartan

 

Rossz: Wesley Snipes - Simon Phoenix

 

Csaj: Sandra Bullock - Lenina Huxley

 

Ma egy olyan alkotás tokját emeljük le nektek a polcról, amit kötelező volt legalább 10-szer megnézni annak idején. Minden sci-fi-akcióvígjáték koronázatlan királyát, amely végtelen számú beszólást biztosított nekünk a napköziben – ennél több aranyköpést talán csak a legendás Bud Spencer-Terence Hill páros életművéből koptattunk rongyosra. Stallone egyik legjobb figurája. Úgy hívták, a Pusztító Ember.

Mint minden jó akciófilmnél, úgy itt sem bonyolítottak halálra a sztorit. Adva volt egy gonosz és alattomos beszőkített néger – igen, akkor még nem volt divat afroamerikaizni – és egy olyan rendőr, akinek módszereit megismerve Morvai Krisztina is könnyezve nosztalgiázna az Önök Kértékben a Gergényi-érára . A gonosz mesterkedése folytán közös fagyasztásra ítéltetnek, és 36 év jégkocka után ugyanott folytatják, ahol a 90-es években abbamaradt. A halálos játszmát leszámítva természetesen semmi sem ugyanaz már, mint régen, ennek hála rengeteg vicces rácsodálkozás részesei lehetünk, majd a végén természetesen győz a jó. Maga a történet még nem garantáljná a teljes sikert, pedig ez a film az egyik legnagyobb klasszikussá vált mára. A szereplőgárda viszont biztos sokat számított ez ügyben. Láthatóan minden színész lubickol a szerepkörében.

 

Sly magabiztosan hozza a gonoszokkal kíméletlen, rendesekkel rendes, szegényekkel aranyszívű kőszikla figuráját, a sok hevedergyilkos egyszemélyes kommandó után pedig jól is áll neki ez az „Oscaros” laza poénkodás. Snipes eszményi főgonosz. Minden vásott kölök igazi kedvence, akivel tökéletesen lehet azonosulni. Még egy ATM előtt állva is könnyed „két beszólás – egy mellberúgás” kombinációt tud bemutatni. Sandra Bullock fiatal, naiv és dögös. Ha egy férfi többet vár ennél egy nőtől, akkor hazudik. A dr. Cocteau szerepében megbúvó színészóriás, Nigel Hawthorne – akinek az angol humor elkötelezett hívei Sir Humphrey Applebyként köszönhetnek jónéhány boldog órát – pedig felkészített minket azokra az időkre, amikor Szabad Györgynél meg Katona Tamásnál jóval szemetebb politikusok fogják mérgezni közéletünket.

Egy egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértés miatt!

 

 

Hiába azonban a szereplőgárda, ha nincs jó jelmez, díszlet és igazi ütős poénokkal telepakolt forgatókönyv. Ebben a két kategóriában sikerült igazán kiemelkedőt virítani. A filmben felvonultatott cuccok egy mai alkotásban sem vallanának szégyent. A kimonóban ugráló civilek inkább csak viccesek, de a rendőregyenruhát meglátva elég egyértelmű, hogy Himmler szénfekete, ezüstszegélyes SS-ei óta senkit nem öltöztettek ennél ütősebb uniformisba, a hipermodern járőrautó is ámulatba ejtett minden kisiskolást. A furcsa szerkezetek pedig tényleg csak habként funkcionáltak a tortán. Telepatikus hullámokkal üzemelő szexgép, fénybunkó és a beszéderkölcs őreként minden sakorba felcsavarozott kis bazmeg-trafipax, ez volt a három legmenőbb. Ezeket, és a kismillió apró poént nehéz lenne mind felidézni, a Schwarzenegger Elnöki Könyvtár és a tengerikagylókkal való seggtörlés mindenesetre innen származik, aki esetleg nem tudta volna.

 

 

Rossz célzás Szöszi!

 

 A filmből származó szállóigék minősége leginkább abból ismerszik meg, hogy mennyire lehetett menőzni velük, mennyit idézgettük őket egymásnak. Fogunk még felhozni jópár nagy filmes beszólást, amitől zengett a szünetben az udvar, a pálma mégis a „Jó lét!” és „Víg napot állampolgár! Mi a bánata?” kifejezéseké, amihez a jellegzetes, levegőben körözős, kontaktus nélküli pacsi társult, még hosszú hónapokkal a bemutató után is. A „Maci Laci” univerzális menekülőkód bármilyen erős szorítást egy szempillantás alatt képes volt megszüntetni, az ebédlő előtt kígyózó sorban pedig az „Imádom ezt a bűzt. A hamburgerre emlékeztet” volt a soros. Merészebb rosszaságok megpróbálkozhattak az osztálykiránduláson őket maguk mellé ültető tanerőnél egy „Nyugodtan dugjon egy pórázt a seggembe!” visszavágással, de elvétve volt olyan pedagógus, aki ezt helyén tudta volna kezelni.

Megkockáztatjuk, hogy a három főszereplő ennél jobb filmet már nem fog készíteni. Nem is kell. Az összes nyugdíjas évünket remekül kitölti majd ez az egy remekmű.


10 komment

Címkék: scifi 1993 stallone bullock snipes akcióvígjáték a pusztító

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr451280772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

One China 2009.08.01. 23:28:49

Ez a film elôszörre nem tetszett. Azóta megnéztem vagy sokszor. Volt benne fegyvermúzeum is, nem?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.01. 23:44:40

@One China:
Persze. Rekonstruált 20. századi utcarészlettel. Ott hangzott fel a "Rossz célzás Szöszi" is.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.02. 15:04:07

"Benne leszel a tévében!" (amikor Sly egy képcsöves televízióval püfföli a négert)

dionysos04 · http://oranje.blog.hu 2009.08.19. 00:55:00

most találtam erre a blogra, köszi gyerekek, hogy visszahozzátok boldog gyerekkorom!
A filmmel kapcsolatban a nálunk legelterjedtebb szállóige az "Olyan hideg van itt. Vagy csak én fázom?"
Ha majd elposztoljátok a Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban c. remekművet Christopher Lambert főszereplésével,ahhoz majd lesz egy jó kis sztorim is ;)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.19. 01:02:44

@dionysos04:
Természetesen lesz az is, de ma egy másik alapmű következik, pillanatokon belül :)

redzsihemond 2009.08.19. 11:56:16

háhá... fújom kívülről!

Jólét, Lenina Huxley!

a legjobb! A legnagyobb!

ravezed 2009.11.18. 00:34:07

Sandra Bullock a kedvenc színésznőm, ezt a filmet pedig megszereztem, aviban dvd-re írva ott csücsül a polcon!

irrelevant 2009.12.13. 22:09:09

1000-szer láttam, az összes párbeszédet tudom kívülről :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.12.07. 14:30:30

simon mondja dögölj meg.
ennek a szkriptjét írta nemere, és nyúlta le havilúd, nem?

T. Norbert 2011.02.04. 09:27:41

@Bachterman: Igen, Nemere István Holtak Harca c. regénye volt az alap. Állítólag Steven Fazekas volt az elkövető, a neve szerepel is a stáblistán.
süti beállítások módosítása