HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Hamis a baba

2009.07.13. 19:37 :: Gudea enszi

Év: 1991

Ne ijedjetek meg, nagyon messziről írok. Magyarországról… Talán már hallottatok felőle. Magyar vagyok, a 90-es évekbe tartunk. Legendás idők, amikor még humor- és irónianagyhatalom voltunk. Purci úr még „betű-betű-szám-szám-szám-szám” rendszámos Trabiba ül be, Sebes Jenő viszont már nemzeti trikolóros rendszámtáblás Daciával érkezik, hogy megfenyegesse Színész Bobot: vagy pénzt kap, vagy köpni fog. Bujtor István magasra tette a lécet, hiszen már az évtized elején leforgatta korszakunk legnagyszerűbb magyar filmjét.

 

     Hibátlan kor- és társadalomrajz, amely olyan pontossággal tárja elénk a rendszerváltás Magyarországát, hogy Hankiss Elemér a seggét verte volna a földhöz örömében ha ilyet tudott volna letenni az asztalra. Ami sokkal kellemetlenebb, hogy azóta nem sok minden változott kishazánkban. Ugyanazok az emberek ültek át a Trabantból a Szuzukiba, csak kevesebbet ér a forint, 40 zacsesz heroin helyett ma már két kamion visz egy szállítmányt, és csak azért nem öt ember végzi egy munkáját, mert abból ketten már lerokiztatták magukat. Azóta a humorunkat is elvesztettük, a Színész Bob-szerű figurákról pedig kiderül, hogy mégsem ők a gyilkosok. Ráadásul alighanem Bujtor az utolsó fecske, aki még tudta, hogy Budapesten kívülre is lehet magyar film cselekményét helyezni. És hol máshol is játszódhatna egy 90-es évekbeli remekmű, mint a verőfényes Balatonnál, vitorlások, csárdák és savanykás pálinkák között?!

 

   Ötvös Csöpi és Kardos doktor hozzák a megszokott formájukat, ám az unalmas, gulyásszagú állóvíz meglehetősen felkavarodott a dolláros balhé óta. A Főnöknek szoknia kell még, hogy a nyugati kapcsolat immár hasznos, Ötvös viszont ugyanúgy lepofozza az ő keze alatt teljesen ártalmatlannak tűnő gengsztereket. És továbbra is a Nagy Fehér Hittérítő az egyetlen, akin nem áll hülyén egyenes silddel a bézbólsapka. Kardos magyarságát csak a hülyesége múlja felül, ami magasabbra hág, mint valaha. Úgy látszik a „rendszerváltás” tényleg mindenkit megborított ebben az országban Csurka Istvántól a taxisokon át egészen Kardos doktorig. Ez a tapasztalt rendőrzseni rohangál Pest és Füred között, mint fing a gatyában, de a puskalövést is tüsszentésnek hallja, és külső segítség nélkül még a műnarancsba rejtett heroint sem képes felismerni. Nem csoda, hogy a Főnök teljesen el van ájulva a képességeitől. Elvégre aki az athéni nyomozás során is csak a felesége ruhaméretére tud gondolni, az csakis a Magyar Rendőrség adu ásza lehet.  

    Természetesen a filmben ábrázolt apró pénzügyi manőverek a Purci és tsa. körül mind-mind csak a képzelet szüleményei, Magyarországon az ilyesminek soha nem volt kultúrája, és ma sincs. Az, hogy Purci úr seprűpálinkával látta el, és a füredi szovjet katonai üdülőben nyaraltatta a muszka bakákat fegyverekért cserében, az teljesen összhangban volt a szabályokkal. Így mindenki jól járt, hiszen itt maradtak a korszerű szovjet puskák, az ázsiaiak pedig megismerték a kifinomult magyar italkultúra rejtelmeit, ami nyilvánvalóan újszerűen hatott nekik a saját szeszeik után. Az anyai ágon kulák, apai ágon kommunista Purci úr igazi győztes alkat, a mindent túlélő magyar paraszt szinonimája. El lehet tőle venni mindent, de akkor előbb belülről módszeresen lerohasztja a diktatúrát, majd visszaszerzi ami az övé. Továbbá tankot is kerít amikor csak szükség van rá.

A 90-es évek leggigantikusabb bögyei

 

    Hőseink szabadon járnak-kelnek ott, ahol kevéssel korábban még Horn Gyulus hadonászott a hidegvágóval. Német márkát és görög drachmát költenek, kaszinóznak Ausztriában, schillinget (!!!) nyernek, téglát vernek ki a Berlini Falból, és az osztrák munkanélküliektől ajándékba kapott dízel Volkswagennel hajkurásszák a neppert. Na meg spórolnak a napidíjjal, hiszen már akkor is szűkös volt a rendőrségi büdzsé. Biztos elvitte a pénzt az ÁPV Rt. megszervezése.

Magyarok vagyunk!

     Egészen szürreális az egy képernyőn felbukkanó Zsigulik és luxus Mercik látványa, s mindez Frenreisz Karesz eszméletlenül jó muzsikájával megfűszerezve több, mint egy remek film. Korszakalkotó mű, a korszakkal együtt alakították egymást. És ne feledje senki: a Kalinikta azt jelenti, jó éjszakát! Meg egy papírcsákó neve!


8 komment

Címkék: ötvös csöpi hamis a baba kardos doktor

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr331244415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.13. 23:47:40

Korrajznak jó, de filmként nem élveztem annyira. Több ilyen is van nálam.

Csak a hangulat miatt pl. szerintem a Szerelem 1-2. vérig hasonlóan jól sikerült a 80-as évekre, ugyanígy a 2000-es évekre az Üvegtigris / Valami Amerika, közönségtől függően.

rozushka 2009.07.14. 09:50:01

jajj, meg a kis voros takonypoc!!!
hamisababa.hu

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.07.16. 10:15:14

naaa a kis vörös takonypóc - bálint- az ismerősöm, és tökjó pali!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.07.16. 10:54:22

@Bettie Page:
Ezt nem is vitatta el senki. De ha valakit a Nagy Fehér Hittérítő nevez el, akkor azt onnantól kezdve úgy hívják. :)

Magyarnaba 2009.07.17. 11:32:21

Bögyös Maca később Georgina Lempin néven szép karriert futott be :)

rozushka 2009.08.01. 21:59:15

@Bettie Page: jaja, egyutt jartunk gimibe. ha kicsi a vilag, akkor te is:)

Papi83 2009.09.28. 22:32:38

Ötvös Csöpi, örökre velünk maradsz!
süti beállítások módosítása