HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Játék Határok Nélkül

2009.07.04. 16:35 :: Kurtz ezredes

Volt egy tévés vetélkedő, amit mindenki imádott a korszakban, és azóta is fájó ürességet érzünk, ha szóba kerül az érthetetlen megszüntetése. Egy műsör, aminél ötletesebb és viccesebb versengést kitalálni lehetetlen. Egy műsor, ami Lisszabontól Rodoszig, Siracusa-tól Salgótarjánig tűzbe hozta a lakosságot. Egy műsor, amiből megértettük, miért fontos tornaórán kötélmászást gyakorolni. Egy műsor, amivel a legelvetemültebb euroszkeptikus radikálist is könnyedén zavarba lehet hozni. A Játék Határok Nélkül!

Természetesen aki egy egészen kicsit is ismer minket, az kívülről fújhatja, hogy a népeknél jobban csak az átlátszó és semmitmondó píszí szöveget gyűlöljük jobban. Nos ilyen szempontból a Játék Határok Nélkül bizony nem jelenthetett semmi jót, hiszen angol mintára a franciák ötlötték ki valamikor a hatvanas évek derekán, valami olyasféle sablonszöveggel az élen, hogy ezzel hozzák egymáshoz közelebb a kontinens népeit. Az ötletgazda, az alapító és a célkitűzés már magában hordozta volna a teljes megvetésünket, egyetlen dolog van, amiért mégis megszerettük. Az, hogy sikerült. Most kivételesen nemcsak üres szavak maradtak a fennkölt, idealisztikus eszmék után. Itt tényleg sikerült teljes egységet teremteni.


Hogy érzékeltessük ennek a játéknak a csodálatosságát, tekintsünk most rá például a nagy futballtornákra, ahol népek nagy része szintén békében és barátságban fér meg egymás mellett, néhány apró árnyoldal azonban mindig akad. Üzleti érdekek, unalmas meccsek, feltűnő ítéletek a házigazda mellett, stb. Nos ennek a vetélkedőnek a legnépszerűbb arca – akit valószínűleg minden résztvevő országban megismernek és kedvesen köszöntenek majd – Dennis Pettiaux, vagyis „Döni”, a belga főbíró volt. Legendás, „Atonszió! Pre!” játékindítása valószínűleg még évtizedekig a fülünkben cseng majd. Ha valaki tud egy olyan sportágat, ahol a bíró mindenkinél kedves, szeretnivaló figuraként ugrik be, az legyen szíves jelezze, mert elég sok olimpiát láttunk – Ahmet Erhan Tulgát, meg azt a skót köcsögöt aki kiszórta Gerát – már meg sem említve.

Nem tudom, hogy máshol is ekkora népszerűségnek örvendett-e ez a műsör – a jelekből ítélve azért valószínűleg igen – de kis hazánkban egészen biztosan páratlan méretű rajongótábor alakult ki. Hogy ennek hátterében mi van, az érdekes kérdés. Az MTV egészen biztosan, hiszen mindent megtettek a műsor sikeréért, ami a közvetítés színvonalát illeti. Gundel Takács Gábor még ma is a kellemesebb kommentátorok közé tartozik, de itteni tevékenysége pályafutásának zenitjét jelentette. A két háziasszony pedig – Geszler Dorottya, majd Borbás Marcsi – nem túlzás állítani, messze a két legcsinosabb volt a választékból. Persze mi magyarok bizony kiemelkedően eredményesek is voltunk. Ha olyan sportváros delegálta a magyar csapatot, mint Százhalombatta vagy Tiszaújváros, akkor legfeljebb a bemutatkozó videón volt némi kisebbségi érzésünk, mert a magyar versenyzőknél erősebb, kitartóbb, ügyesebb és okosabb aligha akadt a mezőnyben. Ez a játék bizony erősen kidomborította a nemzetkaraktereket.

 

A tapasztalt szervezők igen előrelátóan Németországot ekkorra már ki is fúrták a résztvevők közül – elkerülve így egy újabb világháborút – így nekünk levitézlett ossi úszódámák helyett hasonló kategóriájú szlovén, svájci, cseh és portugál ellenfelekkel kellett felvenni a kesztyűt. Meglepő, de nekem ennyi év távlatából már nem rémlik, hogy franciák feltűnően nagy mennyiségű feketével vagy arabbal jelentek volna meg, csapataik inkább a rapszodikus szereplésekkel okoztak meglepetéseket. Az olaszok kivétel nélkül akkor voltak jók, ha Südtirol képviselte őket, ami megdöbbentően nagy számban fordult elő. A Raiuno valószínűleg szándékosan tett keresztbe a lelkes szicíliai kisvárosok delegálási szándékainak, néhányszor viszont előfordult a Livorno-Ancona vonal alól érkező társaság, ezek általában Máltával – merthogy ők is voltak – vívtak élet-halál harcot az utolsó hely elkerülése érdekében. Nem, nem feledkeztünk meg minden ínyenc JHN-néző örök kedvenceiről, a görögökről sem, akik rendszeresen azt a számot Jokerezték meg, ahol tökutolsók lettek. Aki még emlékszik a félúton elakadt, görcsösen a kötélbe kapaszkodó, sötétkék, szőrös emberkékre, és a szerencsétlen görög szempárokra, amelyek a medence fölött lógva tanácstalanul pillantottak a partra, az pontosan tudja, hogy miről beszélünk. A mieink ilyenkor már rendszerint a megérdemelt Isostart kortyolgatták, és várták, ahogy Döni végre befújja a 3 perces időkeret végét. Mi más lett volna a vége egy ilyen humoros jelenetnek, mint a kötélen csimpaszkodó hatalmas hasasa az óriásmedence közepén?

Vicces esés-kelésekben amúgy sem szűkölködtünk, hiszen az egész játék vizes közegre alapult, vagy vizet kellett gyűjteni az edényekbe, vagy vízben kellett úszni, vagy vizet kellett locsolni a másikra, hogy essen el. A különféle csicsás maskarák pedig csak emelték az amúgy is remek műsor hangulatát, gondoljunk csak a felfelé oldalazó, szumóbirkózónak maszkírozott fiúkra, vagy a méhecskének öltöztetett lányokra, akik virágpornak álcázott habszivacs-darabokat gyűjtögettek. A műsorszámok kiötlői előszeretettel öltöztették állatoknak a versenyzőket, különösen olyan négylábúaknak, akiknek valamilyen érthetetlen okból nem a látó a legélesebb érzékszervük, így külső csapattagnak kell koordinálni mozgásukat. Mivel Európa országai – Szlovákiát leszámítva – történelmi gyökereikre is büszkék, így ezek sem maradhattak ki a feladatok közül. Volt itt középkori kastélytoronytól kezdve napóleoni katonáig már mindenféle díszlet.

Idézzük fel ezeket a felejthetetlen perceket! Most, amikor olyan szarokkal akarnak minket a képernyő elé szögezni, mint amilyen az az RTL-en futó marhaság – Fekete Pákó megrendezett pereceléseiben annyi őszinteség sincs, hogy egyáltalán említésre méltassuk – már erre is könnyes szemekkel kell emlékeznünk.

 


33 komment

Címkék: játék határok nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr1001226582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweet_child 2009.07.04. 23:25:50

Ezt a műsort annyira szerettem.. Emlékszem még a nyaraláson is izgatottan figyeltük tesómmal.:) Vissza sírom az egész évtizeddel együtt. Komolyan mondom simán lekörözi a mostani szarokat amivel etetik a népet.. :(
Szórakoztató és izgalmas volt :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.07.05. 00:02:18

@sweet_child:
Ezt a műsort nem lehetett nem szeretni. Én még egyetlen embert sem hallottam, aki ne szerette volna. :)

sweet_child 2009.07.05. 00:14:05

@Kurtz ezredes:
Hmmm, ez igaz :) Bár olvastam pár hozzáfűzést róla és elég megosztott vélemények voltak.. De a többség díjazná ha most is lenne :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.07.05. 19:14:06

Ja, ha már multinacionális seggrepacsiról van szó, akkor ezerszer inkább ez, mint a Nemzetközi táncdalfesztivál.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.07.07. 20:08:51

ú én imádtam ezt a műsort, meg rágtam a szüleim fülét, hogy menjünk ki valamelyik országba megnézni, de nem vittek el.. nem értem miért.

Tarfful 2009.07.09. 19:34:46

Imádtam!
Egyszer lemaradtam a döntőről, de felvettük videóra. Másnap hétfőn direkt kértem az osztálytársaimat, hogy ne lőjjék le, hányadikak lettünk :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.07.11. 21:02:03

ez volt a legjobb műsor, én is mindig vártam. Meg még nyertünk is gyakran :)

==T== 2009.08.18. 21:20:57

Az első pár szezon tényleg nagyon jó volt, de a végére leült.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2009.08.21. 01:18:54

Isostar, Döni:)))))))))))

vajh le lehet valahonnan tölteni néhány részt?

histar007 2009.11.12. 15:24:35

A korszak meghatározója volt. Nyaranta vasárnap este csak ezzel telhetett. Az üdülőben megtelt a TV szoba, mindenki ezt akarta látni. Lehet, hogy elszálltak felette az évek, de talán még ma is megállná a helyét. Akkor még nem csak celebek szerepelhettek a TV-ben, és valóban éreztük: Ők ott minket képviselnek, ha nem nyertek kiakadtunk. Ha nyertek mindenki ünnepelt. Ez a hazaszeretet-dolog ilyenekre is képes...

BrunszvikTeréz 2009.11.12. 17:28:24

imádtam, imádtam, imádtam!!! Zseniális volt, vicces, magasztos, felemelő, sportszerű. Hát igen, ez a tisztes verseny elmúlt a '90-es évekkel.

ravezed 2009.11.18. 00:44:23

Ha valami hiányzik a tv-ből, az ez!

dunyecska 2009.11.21. 21:21:48

a főcímnél még csak könnyeztem, az "Atonszió! Pre!"-hez érve könnyes szemmel mosolyogtam, mikor megnyertük, zokogtam. ez a legmeghatóbb dolog, amit valaha is olvastam/láttam - benne van a gyerekkor, a szüleim, a fairplay, a multinacionalitás a legnormálisabb formájában, meg az a tipikus '90-es évek fíling. áh, még mindig sírok. :)

irrelevant 2009.12.13. 23:17:59

A legjobb műsor volt, amit valaha láttam. De jó volt ezt olvasni és újra látni, legalább részben :)

dancegirl26 2009.12.14. 11:07:29

Ez mekkora egy műsor volt :) Vissza kellene hozni. Emlékszem este 8kor a gyereksereg (azaz mi) eltűnt az udvarról és mindenki rohant JHN-t nézni :)

Vipera01 2009.12.17. 11:26:38

Euroszkeptikus radikális vagyok, de ezt a műsort imádtam!

Sokkal jobb volt, mint a mai kommersz szarok meg valóságshowk. Meg ez tipikusan európai volt, nem amerikára akartunk hajazni.

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.08.19. 21:48:14

imádtamimádtamimádtam
még most is
*egy könnycseppet morzsol el a szeme sarkában*

elistvan 2010.08.21. 19:45:02

Istenkém. De imádtam. Úgy kellett vasárnaponta kikunyizni anyáméktól, hogy megnézhessem. Papírra írtam az eredményeket, Azok a jelmezek, a hangulat, megismételhetetlen.

Toeck Filkow 2010.11.01. 13:01:08

Döni – belga létére (akik nem is léteznek, de azért gyűlölöm őket) – egész jó arc volt.

Flankerr 2011.01.11. 15:13:30

Ez jó és szórakoztató műsor volt, magas eyecandy faktorral..:)

goebi 2011.01.11. 15:17:45

nagyon szerettem ezt, köszönöm az emlékeztetőt! :)

egyszer volt szerencsém itthon kimenni egy forgatásra (valahol a kunigunda utcában). mivel viszont nagyon sok magyar volt, így a hollandokhoz kerültünk. máig megvan az a pólóm :D

SlafRock · http://holdontul.wordpress.com/ 2011.01.11. 16:03:55

Ezt nevezem én normális szórakoztató műsornak! Kihagyhatatlan vasárnap esti program volt! Nem lehetne mozgalmat indítani az újrázásért?:)

benedek bence 2011.08.24. 17:19:30

életem tévémüsora soha nem fogom elfelejteni

Mahotonix 2013.07.27. 01:16:41

Micsoda nosztalgia istenem! *dúdolja a főcímdalt*

Mennyit néztem bátyámmal és a családdal:D

Adani 2013.12.08. 11:29:21

Tuti az M3 legnézettebb műsora lesz. Micsoda fantasztikus vasárnap esti családi programok voltak a tévé előtt szurkolni a citromsárga ruhában versenyző magyar csapatoknak. Eredményesek voltunk a játékban 7 szezonban indultunk és hármat megnyertünk.

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.12.12. 16:28:36

Soha nem hagytam ki, minden egyes adást végignéztem. Persze, csak később tudtam meg, valójában felvételről megy az egész a tévében, de attól még ugyanúgy élveztem. XD

LisztFerihegy 2013.12.22. 19:11:20

De jó volt ma megnézni - 93-ban (igaz, csak Geszler Dorottya közvetített, Gundi nem), ma Debrecen "küzdelmét" nézhettük végig, akkor még szerintem nem is néztük (5-6 éves voltam), de mégis nosztalgiával töltött el, és ma is ugyanúgy szórakoztat. Köszi M3!

Adani 2013.12.23. 21:42:01

A Tré home perszem ég nem volt képes se a digitális se az analóg csomagba berakni az M3 adót, de hála a netnek meg a torrentnek már én is megnéztem az első két részt.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.01.20. 19:37:53

Csak ezért tartom valamire az M3-at. (faszt, a kisgyerek Ábel Anitán is lehet röhögni.) Tényleg ez minden idők vetélkedője, dancegirl jól mondja, kiürültek az utcák este, ha kezdődött. Geszler Dorottya volt életem első plátói (egy picit) szerelme. :D

Adani 2014.01.20. 22:35:50

@CheTamás:

Mióta közvetített Gundel? Én arra emlékszem igazán, amik most mennek arra nem nagyon, de sztem pont ugyanolyan lelkesen szurkolok most is a citromsárga magyaroknak mikor nézem mint egykoron.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.01.21. 10:30:17

@Adani: A Wikipédia Gundel alatt csak 93-99-et ír, szóval lövésem sincs. A szurkolás dettó, most vasárnap apámnak minden baja volt, hogy bénáztak a hajdúszoboszlóiak, Lacikámbazmeg. :D

Adani 2014.01.21. 12:34:53

@CheTamás:

Én is hajamat téptem szombaton, hogy bazmeg gyerekek, még a Joly-t is a legrosszabbkor használták fel.

Viszont utána való nap a kecskemétiek szépítettek akkor tényleg végig lehetett szurkolni, hogy ez az fiúk így kell ezt. Még a bemutatkozó filmet is végignéztem, pedig nem szokásom, de hát 4 évig laktam Kecskeméten, mikor oda jártam főiskolára érdekes volt látni 20 évvel ezelőtt hogy nézett ki a város. Még a bugaci kispöfögő is látszott egy pillanatra, ami szintén már történelem.
süti beállítások módosítása