HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Rage Against The Machine - Killing In The Name

2011.03.11. 14:00 :: Mr. Winston Wolf

Év: 1992

Nemzetiség: amerikai

A Rage Against The Machine különös, összetett jelenség volt a maga idejében. Egy kaliforniai rapmetál-zenekar spanyolos nevű, őrült fazonokkal, anarchista, kommunista, indián emberjogi ideológiával fűszerezett dalszövegekkel, Che Guevara képpel és fordított amerikai zászlóval. A külföldi slágerek ittas és szenvedélyes eléneklése számos „ádzseszkó”, meg „levelet kaptam lájf” - féle nyelvi csodabogarat eredményezett, de a Killing in the name refrénje, a „Do what they told ya” magyarítási kísérlete még erre is rátett egy lapáttal, az ilyesféle lelemények elkülönböződésének vicces iskolapéldája lett, ugyanis a szélesebb körben ismert „Az a kibaszott tócsa!” mellett a „tibeti dodzsem”, meg a „pozsonyi kocka” verziók is megjelentek a kreatív rockerek között. Föl-le ugrálni, headbangelni, pogózni és üvölteni a fenti változatok valamelyikét, aztán hallgatni, ahogy Tom Morello nyúzza a gitárt, ami olyan hangokat ad ki magából, mint egy nemi életet élő robotmacska – ez egyszerűen frenetikus élmény volt akkoriban, még az se érdekelt minket, hogy a szám a rasszizmusról és a hatalomról szól.


7 komment

Címkék: rage against the machine killing in the name

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr182730761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandude (törölt) 2011.03.11. 14:20:14

Nagyon jók, még mindig hallgatom őket, állítólag jönnek kis hazánkba is :D

mkzk3y 2011.03.11. 15:17:39

nálunk a "támad a Dózsa!" volt a menő értelemszerűen

bialbero 2011.03.20. 20:43:02

Mocskos kommunisták, de lehet őket szeretni :)
Ebben a számban hihetetlen energia van. Most is jó.

A kreatív magyarítási kísérletek onnan erednek, hogy a műsoros kazihoz ennek az egy felvételnek a szövegét nem mellékelték.

Vipera01 2011.03.22. 15:02:32

Szomorúan példázza napjaink kettős mércéjét ez a zenekar. Ha a kommunista az nem baj, ha náci az igen.

Vipera01 2011.03.22. 15:05:15

Ha ki kéne költözniük Kubába, Venezuelába, vagy Észak-Koreába, már nem hiszem hogy annyira támogatnák a világ legszélsőségesebb, leggyilkosabb eszméjét.

tandem 2011.06.08. 17:29:39

Kicsit megkésve, bár törve nem.

Tudtok ti bármit is a kommunizmusról és a nácizmusról? Mellesleg nem kommunisták, hanem szocialisták, de gondolom az ugyanúgy szitokszó, ha azt sem tudjátok, hogy mit jelent. Pláne nem az ő gondolkodásukat nem a magyar közéletben gyökerező náci és kommunista gondolkodással kellene összevetni.
süti beállítások módosítása