HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A csaj nem jár egyedül

2011.02.11. 09:00 :: BrunszvikTeréz

A tinifilmek egyik első gyöngyszemei közé tartozik ez a méltán egyszerű műremek. A tudom mit tettél [tetszés szerint behelyettesítő: nap, hónap, év, évszak] tini sztárjainak feltétlen meg kellett mutatkozniuk valami szerelmes filmben. Bevallom, félve ültem neki újra megnézni, hogy aztán időutazás céljából blogposztra vessem nektek. Féltem, mennyire lesz sematikus, egyszerű, unalmas, vagy annyira ciki/cuki, hogy eltakarom a szemem, mert már én szégyellem magam a látottak miatt.

Bevallom, így történt. Ha most azt mondjuk, hogy hanyatlik a társadalom és ez a mai ifjúság már önmagában morális vákuum, hát azt kell mondjam, ha valaki a mi korunk amcsi filmjeit vetné górcső alá, egyenesen megdicsérné a mai tiniket, hogy az átörökített ésszel azért mégiscsak sikerül jól gazdálkodniuk.

A klasszikus pigmalion történet feldolgozását láthattuk ebben a műremekben. Pygmalion király egy női aktot faragott, mi oly csodásra sikeredett, hogy beleszeretett saját művébe. Az istenek megszánták a királyt, életre keltették a szobrot. Aztán G.B. Shaw megírta drámában, már kicsit máshogy.

Aztán lett belőle sok film, mint a My Fair Lady, amiben Audrey Hepburn gyönyörűbb a gyönyörűnél. Majd az álomgyári erőmű – nem is sejtem milyen megfontolásból – leporolta a történetet és átírva, kifordítva megcsinálta belőle ezt. Olyanra sikerült, hogy a dizni konszern sem csinálhatta volna jobban. Történt ugyanis, hogy Zack Silert az igazi jó srácot, aki a legnépszerűbb, legszebb, legmindenebb, dobja a csaja, aki a lányok között a leg-leg-leg.

Taylor ugyanis összeszűri a levet az aktuális Való Világ sztárjával. Tehát adott a helyzet, Zack elveszítheti posztját alig 6 héttel az érettségi és a bál előtt, ahol természetesen garantált neki és Taylornak a korona. De Zack nem hagyja ezt annyiban, alfahím posztjára irigykedő haverjával gyorsan fogadást köt, hogy akárkiből bálkirálynőt farag ennyi idő alatt. Háj, meg pattanás, csúnyaság nem akadály.

Elkezdenek keresgetni ki lehetne az alany és meg is találják Laney Boggs, az ügyeletes csodabogár személyében. Zack még egy kicsit hadakozik, hogy csak ezt a csajt ne, de végül belemegy a fogadásba. Kerülgeti a lányt, aki viszont azonnal lekoptatja. Elmegy vele egy alternatív színházi estre (itt elhangzik az első kolosszális alapigazság: „előbb vagy utóbb úgyis le fog esni!”), sétál vele a parton, elhívja buliba.

Majd, hogy bulikompatibilis legyen a lány, elviszi hozzá koravén húgát, aki levágja a haját, brutális jó sminket csinál neki, és ráaggatja a hozott piros ruhácskát, hogy a jól ismert dalocska kíséretében lesétáljon a lépcsőn. Így történik, hogy már a 38. percnél felcsendül a kedves melódia. Itt is van nektek:

A nóta alatt megbicsaklik a lány a lépcsőn, és a szépségétől elalélt Zack férfias gyorsasággal elkapja, megóvja az eleséstől hölgyét. Majd elindulnak a buliba. Ott láthatunk igazi '90-es kontyokat, meg rucikat, szolid bulit, ahol nem csíkot szívnak fel az agyba a lázadók, csak cigiznek. Meg láthatjuk Taylor pasiját is ahogy a „Give it to me” című számra nyom egy posztmodern performanszot, és elhangzik a következő kolosszális szóváltás a két régi szerelmespár között.

Taylor: Nyald ki a seggem!
Zack: Köszi, már megvolt!
Ezen Taylor felbőszül és beégeti, megalázza az ártatlan Laney-t. Aki elrohan. Utána meg Zack rohan el. A parkolóban futnak össze, ahol Laney elesik és összetörve sírdogál. Zack összevont szemöldökkel, igazi meghatottságtól eltelve próbálja nyugtatni a lányt, ahol is elhangzik Zack következő bölcsessége: „Laney, néha ha kinyílsz az embereknek a rossz is bejön a jóval!”. Számomra ez volt az a kard
inális pont, ahol kimentem rágyújtani és bevertem egy képzeletbeli feles vodkát, hogy tovább tudjak lendülni az engem ért megrázkódtatáson. Naszóval, a buli után a gimiben állóháború veszi kezdetét, ugyanis valaki jelöli Laney-t is a bálkirálynői posztra és így Taylor pozíciója hirtelen veszélybe kerül. Zack végérvényesen belehabarodik kis neveltjébe, és hátratettkezű – a diznis hamupipőkéből tanultam királyfi módjára állni – örök magabiztossága meginogni látszik. Leginkább akkor, amikor a haverja akivel a fogadást kötötte nyíltan ráhajt Laneyre. Itt elkezdődik az igazi kása-kavarás és átélhetünk egy brutális ebédlői jelenetet, ahol Zack megmenti és megvédi Laney hallássérült kisöccsét a gaz gimnazista szivatópáros elől. Móresre tanítja őket, de legalább ebben a jelentben találkozhatunk Sörminátorral, aki később a pitékben sütögette a magáét és Freddie későbbi feleségével Sarah Michaell Gellarrral is. Aztán a bálra való készületek közepette a haver aljasul kijátsza Zacket, hogy ővé lehessen a lány. Elárulja, hogy csak egy fogadás volt, semmi több, ezzel szétrobbantva minden lehetőségét a köztük lévő bimbózásnak. Majd eljön a bál. Zack a húgával megy el, Laney Zack haverjával és Taylor meg egyedül. A bálon láthatjuk a Fatboy Slim Funk soul brother számára koreografált közös táncot, amelyről bizton állíthatom, hogy a musicalnek akartak emigyen emléket állítani. Továbbá ez idő tájt ez a kis koreográfia világszerte köszönt vissza osztálytáncok formájában a szalagavatókon. Itt is van:

Aztán jött a királynő választás. Zack lett a király és alig-alig győzelemmel Taylor a királyné. De közben kiderült, a haver szobára akarja vinni Laney-t, hogy házasság előtti, tisztességtelen szándékból elkövetett – de közös megegyezésen alapuló – közösülést éljen át vele. Zack otthagyva az őt ünneplő tömeget, beleugrik kis Jeepjébe és hoteleket hívogatva a lány megmentésére indul. Majd snitt és Laneyék házában vagyunk. A lány felemás mosollyal próbálja apját nyugtatgatni, hogy milyen jó volt a buli, megérte elmennie. Amikor is az ajtófélfa mögül a jól ismert hátratett kezű, szemöldök összehúzós, szépen ívesre festett ajkú Zack bűnbánóra hajazó arccal álldogál. Apuka öcsivel együtt feltűnésmentesen magára hagyja az ifjúságot. Az ifjúság pedig kivonul a kertbe. Itt megvitatják, hogy nem történt semmi. Szívemnek nem utolsó és végső tőrdöfése érkezett el, mert egy imitált lassúzás közepette a szerelemtől elalélt lány azt találja mondani: „Úgy érzem magam, mint Julia Roberts a Micsoda nőben! Kivéve azt a prostis dolgot!”, aztán végre csók! Tessék itt van nektek a finálé, ugyan angolul, de biztos vagyok benne, hogy mindenki érteni fogja.

És a kedvemért egy kép Freddieről, ahogy színészi tehetségének egyetlen arckifejezését ölti magára, azaz szemöldök ráncol (hálivúd, drámatagozat)!


14 komment

Címkék: a csaj nem jár egyedül

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr992652920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2011.02.11. 10:41:36

Á, a '90-esek remek amcsi tinifilmjei. Egy korosztály nőtt fel rajtuk. (Én mondjuk nem annyira, inkább Schwarzi, de ez itt most nem lényeges.)
Azért jó poén megnézni mai fejjel az akkori filmeket. Speciel ezt annyira nem, még rémlik, hogy nagyon sablonos, és még annál is rosszabb.

elistvan 2011.02.11. 10:42:01

Jó írás, gratula hozzá. Én speciel csípem Freddie Prince Jr. filmjeit. Ő a 90-es évek Csányi Sándora. Mondjuk a következő lehetne az egyik személyes kedvencem, a Julie Styles-al közös: Rád vagyok kattanva. Abban is vannak jó zenék pl: Berry White

Tony Almeida 2011.02.11. 10:55:17

Freddie a 24 utolsó évadjában egy kőkemény CTU-ügynököt alakít, szerintem nagyon jól!

BrunszvikTeréz 2011.02.11. 11:14:01

@Tony Almeida: igen, biztosan, bár azóta minimum 10 év biztosan eltelt, gondolom jót tett neki.
De azért minden iróniámat félre téve, lássuk be, hogy elég egyszerű volt megtestesítenie ezt a figurát. Nyilván ezért sem vitte túlzásba a dolgot. :-)

BrunszvikTeréz 2011.02.11. 11:15:26

@elistvan: Ez tök jó, a 90-es amcsi Csányi! Eszembe sem jutott, pedig hát tök igazad van :-)
Azért azt tegyük hozzá, hogy a Robert Pattinson gyerek, vagy a Freddie akkor természetesen a Freddie!!! a befutó :-)

Gukker 2011.02.11. 11:27:17

Bírtam az ilyen csúnyalányos filmekben/sorozatokban, a kutya sem veszi észre, hogy a csúnyalány alapból szép, csak a sminkesek direkt elcsúfítják egy kamu szemüveggel és homlokba lógó frufruval? Súlyosbított esetben +fogszabályozóval.
Mindig ezen röhögtünk.

Gukker 2011.02.11. 11:28:28

Ja és 25-28 évesek játszanak 16 éves szerepeket... nagyon gáz volt.

elistvan 2011.02.11. 12:47:31

@Gukker: Ez tipikus amcsi filmes klisé. Van ugye egy kívül babaszépségű de velejéig romlott főgonosz és általában ő a szurkolócsapat vezére vagy hasonló. Aki persze mindíg pórul jár és a békából lett királyfi viszi a pénz a kocsit meg a bombanőt.

elistvan 2011.02.11. 12:52:08

@Tony Almeida: A Psych: Dilis deketívek című sorozatban pedig a női főszereplő Rachael Leigh Cook-al együtt játszottak.

elistvan 2011.02.13. 13:31:27

Hogy adjak egy kis motivációt egy esetleges Első csók/Második csók/Helene és a fiúk/Kalandos nyár sorozatokról szóló cikk megírásához elkészítettem a fenti sorozatok wikipedia adatlapjait az eredeti francia alapján. Csekkoljátok!

BrunszvikTeréz 2011.02.14. 08:29:49

@elistvan: jelentem a kedvet megcsináltad :-)
Köszi szépen az ötletet és a wikis segítséget is :-)

Thomas Michael Gavin 2011.02.14. 12:23:54

@BrunszvikTeréz: Én is kérhetnék. Habár én csak most tévedtem erre az oldalra nemrégiben. Szívesen olvasnék a három nagy kedvencemről: Magnum, Szupercsapat, Knight Rider... ezek is a 90-es években kezdtek el futni (Mo-on), habár átnyúl egy részük későbbre is. Remélem valamelyik szerkesztőnek megtetszik a javaslatom! :) Előre is köszönöm. (A Cool-on jelenleg fut a Knight Rider)

Úviusz 2011.03.28. 15:04:04

A másik ami übertipikus a 90'es évek tinifilmjeiben, és valljuk be manapság is, hogy a bulikban a felkonferáló hangulatfelelős mindig feka:D

sorica123 (törölt) 2011.05.05. 17:22:47

@Gukker: na igen. Ez eleve elég idétlen, bár annyiban a valóságban is így van, hogy igazán rasnya ember azért kevés van, előnytelenül öltöző, rossz mozgású, jellegtelen, magát előadni nem tudó viszont annál több. Viszont a szemüveg! Anno, mikor még nem volt megműtve a szemem, szidtam az ilyen dramaturgok jóédes mutterját erősen, hogy bazmeg, az mióta cikkyységi faktor, hogy vki nem jól lát? Mert amúgy nem csak szódásüveges, szar frizkós 'csúnyalányok' voltak, hanem simán csak átlagosak is, drótkerettel - ugyanúgy rettenet rondának beállítva.
@elistvan: na ez meg a másik, a tipikus karakterek, a rajzfilmekben se csíptem ha valaki túl tipikus (tehát kb két tulajdonságból az egész ember le van vezetve). Tehát ha szőke akkor biztos, hogy rosszindulatú és buta stb. Kurvára nem volt nekem ez elégtétel a sötétbarna hajammal meg fekete pihés karommal - én nem akartam, hogy ilyen hülyeségek alapján rossznak állítsanak be bárkit.
süti beállítások módosítása