HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Finnország-Magyarország VB selejtező

2010.10.12. 15:00 :: Gudea enszi

Ugye mindenki emlékszik, hogy mi történt Helsinkiben 13 éve és egy napja? Az évforduló és az újabb találkozó alkalmából most visszatekintünk 1997-be. Felejthetetlen események képei, játékosok és edzők nevei és mozzanatai sorjáznak a fejünkben. Bogozzuk hát ki a rendszertelenül előtóduló emlékeket!

 

Mindössze 12 kapott gólon múlott, hogy a magyar foci nem támadt fel 1997 őszén. Ilyen közel Mexikó óta nem jártunk a megdicsőüléshez. Na de ne szaladjunk előre egy másik poszt témájához, hiszen előbb itt volt egy meccs, ami eszméletlen izgalmakat hozott. A franciaországi VB selejtezőiben óriási erőfeszítések árán magunk alá gyűrtük az erejéből kifogyó, mumus Svájcot, noha megverni persze nem bírtuk őket. A sors figyelmetlensége és ellenfeleink érthetetlen bukdácsolása folytán magunk sem értettük, hogy hogyan – Csank János szövetségi kapitány pedig még kevésbé –, de a második helyen találtuk magunkat a verhetetlen futballnagyhatalom Norvégia mögött.

A finn-magyar meccset illetően hasonlóságok és különbségek is vannak a 13 évvel ezelőttihez képest. Hasonlóság a dátumon kívül, hogy akkor is egy velünk azonos súlyú finn csapat otthonába mentünk. A különbséget és a magyar foci lassú, ám biztos fejlődését jelzi, hogy akkor az 1 pontért odaadtuk volna Kovács László összes arcbarázdáját, ma viszont bevallottan a 3 pontért utazunk. Akkoriban úgy éreztük, hogyha túllépünk északi rokonainkon, már ott is vagyunk a későbbi F csoportban, hiszen a pótselejtező nem okozhat gondot a második helyre odaért kiváló csapatnak. A mai meccs azért ekkora téttel nem bír, bár mint később kiderült, a 13 évvel ezelőtti sem bírt.

Az első érzelmi sokkhatás kedvéért idézzük most fel a 11 magyar gladiátort, akik a szitáló jeges esőt kavargató sarki szél birodalmában futottak ki a sárgás gyepre, hogy megfeleljenek a kihívásnak!

Sáfár - Sebők V., Lőrincz, Keresztúri, Mracskó - Nyilas, Halmai, Lipcsei, Egressy - Kovács Z., Orosz.

Legendás nevek, amelyek egy külön korszakot személyesítenek meg. Mindről pillanatok tömege ugrik be. Sáfár vetődésmentes védési technikája, az utolsó söprögetőmohikán Lőrincz higgadt védőmunkája, Mracskó bajsza, Nyilas „Abe” Elek, Lipcsei „fontos vagyok” és Kovács Zoli „nem hiszem el, hogy ez is mellément” arckifejezése. A cserék nem különben legendás alakok. Illés Béla, a Pesti-síkság Maradonája, a 90-es évek legnagyobb honi ütőkártyája, valamint C. Ronaldo példaképe, Dombi „Esőember” Tibi. Szintén csereként találkoztunk Horváth Ferenccel is, aki csupa emlékezetes gólokkal gazdagította a válogatott történelmét. Találatai többségét valami teljesen szokatlan pózban szerezte, bármilyen testhelyzetet képes volt felvenni, hogy a kétségbeesett védők között a vonalon túlra gyötörje a bogyót. Másik szuperképességét a finn-magyaron is megvillantotta, hiszen senki sem tudta az ellenfél öngólja után ilyen hitelesen gólszerzőként ünnepeltetni magát.

Tudjuk, hogy már úgyis csak ez jár a fejetekben, úgyhogy elkezdünk közelíteni a 92. perc felé. A meccs amúgy az ilyen időben megszokott rém unalmas szenvedés volt, a megszokott ütőképtelen magyar támadójátékkal. A rendes játékidő lejárta után már kezdett halványulni a meccs előtti bizakodó hangulat. Már Csank kapitány bajsza is egyre mélyebbre konyult, ahogy lehúzták a belehulló hideg esőcseppek. A 92. perc végén olyan gólt hozott össze a finn védelem, amilyet mi már 20 éve próbálunk, de csak hasonlóakra tellett eddig. A szöglet után Halmai még mindent elkövetett, hogy kimaradjon a meccs legnagyobb magyar helyzete, de a megzavarodott finn játékos volt szíves a saját kapuja felé felszabadítani, ahol a hősiesen védekező Mahlio telibetalálta Moilanen kapus bal seggpartját, mi pedig nem hittünk a szemünknek. A fülünk pedig tele volt Faragó Ricsi amorf üvöltésével, de hát kit érdekelt! Üvöltöttünk mi is. Ne is beszéljünk róla, inkább nézzük és hallgassuk! Többször.

Ezzel a páratlan futballsikerrel azóta is egyedülálló módon kivívtuk a pótselejtező jogát. Az a pótselejtező aztán az irapuatói főtt tészta emlékét is homályba borította. Egy korszak véget ért, az első korszak, amelyre már mi is emlékszünk. Elbúcsúztunk Mracskó Misitől, meg a hasonló arcoktól, akiktől kisgyermekként megtanultuk, hogy a labda gömbölyű, és ezentúl elöl sem Klausz ontotta már a gólokat. Jöttek a fiatalok, az új generáció, akik megváltják majd Puskásék örökségét.


33 komment · 1 trackback

Címkék: foci magyarország finnország vb selejtező

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr462365645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Helsinki emlék 2010.10.12. 18:09:30

Sorsoltak ma délben a következő foci Eb-re. Az egyik csoportellenfelünk Finnország lett, ami felidézett bennem egy 13 évvel ezelőtti emléket, ezt szeretném most elmesélni. Szóval az úgy volt, hogy 1997 nyarán jelentkeztem az érdekesnek tűnő hirdetésre...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DArchAngel 2010.10.12. 16:09:14

Két perce röhögök XD

morbiczer 2010.10.12. 17:51:51

Sose felejtem el ezt a meccset.

Roviddel elotte indult az RTL Klub es a TV2, es a kiralyi televizio valami erthetetlen okbol kitalalta, hogy az MTV2-re (talan meg igy hivtak) szamuzi a sportkozvetiteseket az egyes csatornarol. Mivel azonban az MTV2 regi foldi frekvenciain most az RTL Klub vagy a TV2 jott (helytol fuggoen), ezert MTV2-t csak kabelen vagy muholddal lehetett nezni.

Na mar ezen a hetvegen mi egy nagyobb egeytemi csoporttal Zankan taboroztunk, es az egesz faluban nem talatunk semmi kocsmat vagy egyed nyilvanos tevet, ahol lett volna MTV2. Igy radion kellett kovessuk a meccset. Ketsegtelenul filinges volt, de igy nem jott at, hogy milyen oriasi makkal egyenlitettunk a vegen.

Csak az esti hiradoban lattunk osszefoglalot, akkor mondtuk, hogy ez mar annyira ciki, ennek alig lehet orulni.

Aztan kinn voltam az Ulloi uti 1:7-en. Na azt sem felejtem el soha. :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.10.12. 18:02:48

Szintén osztálykirándulás, hallgatás rádióban, persze tökegyedül, mert amúgy az osztályból senkit nem érdekelt.

Hogy aztán az Üllőin énekelhesse a B-közép, hogy "boldog, boldog születésnapot - kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod..."

A magyar foci amúgy szerintem a 90-es években volt a legszarabb - még ha azt is mondják sokan, hogy ennél lejjebb már nem lehet.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.12. 18:02:59

Ez volt az a meccs, ahol jó lett volna szolidan elvérezni, csendben eltűnni a selejtezőkörben. De sajna a finn játékos két válogatottat is kicsinált az öngóllal. Magukat és minket, akiket Mihajlovicsék kétszer is kivégeztek. Ez nem tett jó a magyar focinak.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.12. 18:07:47

@Modor Tibi: Mondjuk annyi javulás van, hogy az ilyen Luxemburg -szerű kutyaütők ellen behúzzuk a pontokat, és a súlyos zakókat általában elkerüljük. Igaz, nem is támadunk semmit.

2010.10.12. 18:10:50

Én bizony nem emlékszem rá. Ezek szerint senki vagyok, hiszen mindenki emlékszik. Sebaj szar volt akkor is a magyar foci, most is az. Megyek is gyorsan jégkorongozni.

freddyD 2010.10.12. 18:19:50

Én szerencsésnek nevezhetem magam, mert kinn voltam a stadionban. Életem első focimeccse volt és mindmáig a legemlékezetesebb.

Emlékszem, ahogy a magyar drukkerek már oda sem figyeltek nagyon a szögletre, mert mindenki már azon tanácskozott, hogy jutnak vissza a szállodába meg hányan osztozkodnak a taxin, amikor valaki ordibál, hogy góóóól!

Eszméletlen extázis lett ott, a finnek meg a meccs után (tőlük szokatlan módon) mutogattak meg dobálóztak.
Mi sem tettük volna másképp.

Egyébként teljesen megérdemelt lett volna egy 1:0-ás végeredmény. Nem volt jó meccs, de ők legalább csináltak valamit

Sakic19 · http://sakic19.blog.hu 2010.10.12. 18:45:04

"és most végre mi rúgjuk a hajrában az egyenlítő gólt"... ez azért ilyen formában nem igaz, de hát istenem :)

Iron 2010.10.12. 18:53:33

finn kommetárral az igazi :)
www.youtube.com/watch?v=aT-q65Qjy1M
1:25-től

állítólag a végén azt mondja, h legalább a svédek is kikaptak, az egyetlen örömük :) (bár lehet, h ez nem igaz, nem tudok finnül)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.10.12. 19:27:21

Páhh, megint tettünk róla, hogy a finnek átka legyünk :-))

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.10.12. 20:01:37

Rendkívül stílusos évforduló! :)
Mindenesetre igazam lett, ez a csapatunk jobb a 13 évvel ezelőttinél. Főleg, h ez a finn csapat is jobb az akkorinál.

flippant 2010.10.12. 20:30:50

A fekete leves csak ezután jött. És még csak ezután fog jönni (hollandok). Micsoda hasonlóság!

csoko20 2010.10.12. 21:22:48

A Népstadionban valami elcseszett finn hazaadásból szereztünk gólt? A visszavágón már nem bizták a véletlenre a nyelvrokonok:)

De most is az utólsó percben verni szerencsétleneket....

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.12. 22:29:48

Döntött a helyi Fidesz: megszűnnek az ellenzéki frakciók
Megszüntetné a frakciókat Józsefváros képviselőtestületében a kerület fideszes polgármestere, Kocsis Máté. A polgármester kedden közölte szándékát az ellenzéki képviselőkkel, akik értetlenül fogadták a javaslatot, hiszen a hatályos szabályzat szerint a Fideszen kívül egyébként sem lehetne egyik pártnak sem frakciója.

A VIII. kerület október 3-án újraválasztott fideszes polgármestere kedden kérette be magához az MSZP, LMP és a Jobbik helyi képviselőit, majd közölte, hogy a szerdai alakuló ülésen módosítatni fogja az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, hogy megszüntessék a frakciókat a józsefvárosi képviselőtestületben – értesült a Hírszerző kerületi MSZP-s forrásokból. Losonczy Pál, a Jobbik önkormányzati képviselője megerősítette, hogy valóban volt egyeztetés a frakciók megszüntetéséről, de azt mondta, őket nem érinti a döntés, hiszen a pártjából egyedül ő jutott be a képviselőtestületbe.

A helyhatósági választásokon a Fidesz a VIII. kerületben is elsöprő győzelmet ért el. A 17 fős testületben a Fidesz 12 mandátumot szerzett, az MSZP-nek három, a Jobbiknak és az LMP-nek egy-egy képviselője lett. Kocsis Máté – aki a korábbi SZDSZ-es polgármester, Csécsei Béla lemondása után a tavaly novemberi időközi választásokon lett a kerület vezetője – a szavazatók közel 60 százalékát megszerezve újrázott.

A józsefvárosi szocialisták egyik neve elhallgatását kérő képviselője a Hírszerzőnek azt mondta, a keddi egyeztetésen Kocsis a költséghatékonyságra hivatkozott, és azt állította, hogy a képviselőcsoportok megszüntetésével megtakarítható pénzt az önkormányzati bizottságokhoz szeretné átcsoportosítani. Az új összetételű képviselőtestület szerdán délután tartja az alakuló ülését, amelyen szavazásra bocsátják a szervezeti és működési szabályzat módosítását, ezen belül a frakciók megszüntetésére vonatkozó előterjesztést.

Az október elején leköszönt képviselőtestületben a Fideszen kívül az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is volt frakciója. A képviselőcsoportok korábban irodát kaptak az önkormányzattól, illetve pénzbeli támogatást szakértők alkalmazására. Ezt szeretné most Kocsis átcsoportosítani a bizottságokhoz.

A még hatályban lévő szabályzat szerint egyébként legalább négy képviselő kell egy frakció megalakításához, tehát az új testületben csak a Fidesz alakíthatna önálló képviselőcsoportot. Ezért az MSZP kérte, hogy csökkentsék a küszöböt három képviselőre, ám a szocialisták szerint Kocsis ezt az ötletet nem támogatta, majd jelezte, ha csak a Fidesznek lehet frakciója, akkor nincs is szükség a következő ciklusban erre az intézményre. A döntés okairól szerettük volna megkérdezni a polgármestert is, de kedden délután kétszeri próbálkozás ellenére sem tudtuk elérni.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.13. 08:03:08

A finnekre mindig is úgy tekintettem, mint egy olyan nép, akire örömmel tekinthetünk. Nálunk is szerencsétlenebb, elcseszett sorsú populáció. Ezt a fociban is lazán hozzák béna kapussal, zombi Litmanennel. Köszönjük, tesók!

mizie 2010.10.13. 08:19:16

15 éves voltam akkor. Minden meccset néztünk apukámmal és öcsémmel a tv-ben. Felrobbant a kis kertvárosi lakás abban a pillanatban. Ott ugráltunk hárman.

Aztán jött a feketeleves...

Azóta is mindig úgy ülök le minden meccset megnézni, hogy: na most hátha sikerül :)

Stoney Hill Billy 2010.10.13. 08:39:09

A csajommal néztem 16 évesen a meccset. mivel a végére teljesen kilátástalan volt a dolog, egyre jobban belemerültünk egy másik témába....
Aztán a Faragóricsi űvöltésére lerúgtam magamról, ő meg egy hétig alig állt szóba velem. :)
Egyébként a Faragóricsi lecserélhetné már a hülyegyerek frizuráját...

Flankerr 2010.10.13. 08:41:17

@Iron: Ez az ajjajjajj priceless, már akkor érezte hogy meleg a pite..:)

orient 2010.10.13. 08:51:15

Ezt leírtam máshol is már. Amit írsz igaz és tagadhatatlan azonban 100%-ig a játékosok érdeme. Vannak PROFI játékosaink. Ezt ki lehet jelenteni. Régen nem voltak, most van egy Dzsudzsák, Szalai, Koman, Rudolf és talán a Gera is. Hajtanak, profik és lelkesek. Ezzel lehet valamit kezdeni. De ha lenne egy profi szöv. kapitány mögöttük akkor csodákra lennének képesek valóban.

Aranyköpés Sanyi bától:
"Koman azért nem játszott az első félidőben, mert az ellenfél 7-es játékosa, Roman Eremenko veszélyességét ismerve stabilizálni akartuk a középpályánkat." Tehát ezért játszatott helyette egy csatárt. Stabilizálni akarta a középpályát egy csatárral. Remek.

Helyette mondhatta volna. Bocs, de a Komant kezdőbe kellett volna, elcsesztem.

orient 2010.10.13. 09:02:54

"Találatai többségét valami teljesen szokatlan pózban szerezte, bármilyen testhelyzetet képes volt felvenni, hogy a kétségbeesett védők között a vonalon túlra gyötörje a bogyót. Másik szuperképességét a finn-magyaron is megvillantotta, hiszen senki sem tudta az ellenfél öngólja után ilyen hitelesen gólszerzőként ünnepeltetni magát."

Fantasztikus. Mintha számból vetted volna ki a szót. Ide oda nyeglett mindig a hapsi, de azért begyötört 1-1 gólt. AZ ünneplése meg hatalmas és percek óta röhögök...

vizsla74 2010.10.13. 10:35:12

Komant sose lenne szabad kihagyni, ennyi ehhez a poszthoz is:-)Már most sokkal jobb Geránál

orient 2010.10.13. 10:42:43

@vizsla74: és Dzsudzsákot lecserélni tétmeccsen. Ez a másik tanulság. Egy ilyen klasszis meccseket dönt el 1 villanásával. Bizonyíték a tegnapi is de aki követi a PSV meccseket ott is sokszor néhány villanásával döntik el a meccset.

Erosa · http://koteny.blog.hu/ 2010.10.13. 14:42:59

@vizsla74: Geránál sajnos mindenki jobb, az az alibi, pocsék játék, amit meccsek óta bemutat..Ezért kár volt neki könyörögni, hogy visszajöjjön. Nem véletlen, hogy a percei vannak a tartalékos Fulhamben.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.10.14. 17:52:39

@Peaks:
Koman valóban ritka ügyes gyerek, valódi alapember. Gera viszont a nem tartalékos Fulhamben húzóember volt, amikor normális edzőjük volt. Kedden, ha nézted a meccset, láthattad ahogy majdnem gólt fejelt, ha nem seggfej a bíró, akkor kiosztott volna egy gólpasszt is, továbbá gólhelyzetben a saját 16-osunkon belül becsúszva szerelt. Aki alibizik, ezek közül egyiket sem teszi.

Az aranylabda választásra jellemző dilettáns kirakat-hozzáértés, ha csak azt a jó játékost vesszük észre, aki szórja a gólokat, meg folyton cselez. Aki hülyére dolgozza magát a mezőnyben, de nem feltűnő, azt meg lepocsékozzák. Gera az egyik legjobbunk volt most.

szerob 2010.10.15. 14:08:48

@orient:

Eremenko nem 7-es hanem 20-as volt és csereként állt be a végére.

Mitya Ivanov 2010.10.15. 21:08:10

@szerob: két eremenko volt, testvérek az egyik, Roman kezdett, a másik csereként állt be

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.10.15. 21:22:00

a Jeremenko gyakori finn név ám, vigyázzatok

Mitya Ivanov 2010.10.17. 22:55:35

@Kurtz ezredes: Ja
Olyan mint a Jeremejev, ami egy lett név

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.10.18. 09:23:13

@Mitya Ivanov:
Értem a célzást, igen, tervezünk Stadler FC gigaposztot.

Mitya Ivanov 2010.10.19. 13:24:28

@Kurtz ezredes: az jó lesz, mert a magyar fociban a Stadler Fc éppen annyira 90-es évek, mint mondjuk a zenében a Kozmix, meg a Kozsó összes szemete. Már most kommentelném:)

smartdrive 2011.01.24. 18:17:34

mondjuk azok a norvégok kétszer leverték az 1982 óta legjobb csapatukat kiállító brazilokat (oké, két frendlin, de akkor is)

Steve the Great 2011.03.09. 20:23:40

@Iron: Hibátlan! :) Mind a gól (ha jól számoltam, öt finn labdaérintés magyar nélkül), mind a kommentár.
süti beállítások módosítása