HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Választások a 90-es években II. 1994

2010.06.24. 09:00 :: Kurtz ezredes

Folytatódik sorozatunk a 90-es évek választásairól. Kétharmados kormánytöbbség, Bokros-csomag, visszamondott világkiállítás, Tocsik Márta, „Ami itt van, az nem közbiztonság!” Nézzük, mi mindent köszönhetünk a második szabad választásnak!

 

MSZP „Hogy a szakértelem kerüljön kormányra”

Túlzás nélkül állítható, hogy az 1994-es MSZP frakció az évtized politikai aranycsapata volt. Büszkén mesélhetjük majd a térdünkön csücsülő unokának, hogy mi még egy Baját, egy Kósánét láthattunk a miniszteri bársonyszékben! Ráadásul a másod- és harmadvonalban is olyan nagyságok gyarapították a már amúgy is gigászi méretű képviselőcsoportot, mint Nagy Sándor, Csintalan, vagy Pécsi Ildikó. Érthető, hogy a sok, rendkívül színes és tartalmas egyéniség összefogásához szükség volt egy igazi vezérre. A szocialisták koronázatlan királyát azonban csaknem elragadta egy rejtélyes baleset. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy megúszta egy hosszabb kórházi kezeléssel, és egy mókás fejdísszel. Tényleg jó, hogy ennyivel megúsztuk, hiszen ahogy az amerikaiak nagy részét ma is foglalkoztatja a kérdés, kik és honnan lőttek Kennedyre, úgy a magyar nép és tűkön ülve várná, hogy kiderüljön végre, ki parkolta le a kivilágítatlan IFÁ-t az út szélére. Horn Gyulát azonban keményebb fából faragták, mint egy munkásőr-dobtáras válltámaszát, így hamar felépült. Ebben a négy évben stabilizált, avatott, kinevezett, eltávolított, elvett, odaadott, és nem különösebben hatotta meg, hogy Theodore Roosevelt és Idi Amin Dada után végre Magyarország is delegált egy kedves mackót a politika első vonalába, így Fodor Gábor után Kunczét is keményen kiosztotta a területén tapasztalható kupleráj miatt.

Top 5: Horn Gyula, Gál Zoltán, Szekeres Imre, Nagy Sándor, Kovács László

 

SZDSZ "Szívvel, ésszel, tisztességgel"

A liberális párt 1990-hez hasonlóan most is a képzeletbeli dobogó második helyére bírta magát feltornázni. A konzervatív madarak már az első forduló előtt csiripelték, hogy szabad fajtársaik valami elképzelhetetlen dologra készülődnek, Pető Iván azonban indulatosan kikérte magának még a feltételezést is. (Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy hol van ezektől a soroktól a 2000-es években rojtosra ismételt „NEM LESZ GÁZÁREMELÉS” szlogen, valahogy még a politika is sokkal ízesebb volt akkoriban) A Janka néni – Kerei álompár analógiájára a politika Janka nénije kezdetben ugyan indulatosan visszautasította a dugásnak még a gondolatát is, de a dologból nemhogy dugás, hanem komoly románc, majd sírig tartó szerelem lett. Az SZDSZ – jó feleség módjára – szép csendesen kihuzigálta antikommunista gyökereit, és simulékony viszonyt alakított ki az akkoriban még jóval több hardcore párttitkárt sorai közt tudó apucival.

Top 5: Pető Iván, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Demszky Gábor, Fodor Gábor

 

MDF "Négy év alatt sokat nőttem"

A megtépázott és vezérét vesztett MDF a „Négy év alatt sokat nőttem” szlogennel fordult a széles tömegek felé. Egyes – vélhetően jobban jobbra húzó – plakátfirkálók a négyet több helyen is negyvenre javították. A csúfos választási kudarc után ellenzékbe kényszerültek ugyan, de igazi magyar úrként továbbra sem adták fel a már kormánypártként is lelkesen gyakorolt önpusztítást. Az MDF frakcióból kiszakadó MDNP-re talán már kevesen, a később önerőből bejutó MIÉP-re talán már kicsivel többen emlékeznek, mindenesetre ezek a pártok az ékes bizonyítékai annak a példátlan bravúrnak, hogy a rendszerváltás első kormánypártja még egyetlen parlamenti ciklust sem bírt befejezni azzal a frakcióval, amelyikkel elkezdte.

Top 5: Boross Péter, Lezsák Sándor, Szabó Iván (MDNP), Für Lajos, Kónya Imre

 

FKGP

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden épelméjű Torgyán rajongó ezt a négy évet szerette a legjobban, hiszen ami ekkor még jó viccnek tűnt, az a következő ciklusban rossz viccé változott. Józsi bácsi megtisztította a pártot a nem torgyánhű elemektől, így biztos háttérrel kezdhetett a nemzetrontó erők elleni verbális offenzívába. Levegővétel nélküli két perces napirend előtti szösszenetei megédesítették a parlamenti közvetítést betegség miatt otthon élvező gyermekek délelőttjeit. Azt a duót, amit Horn Gyulával alkottak, Stan és Pan óta talán csak az Alien vs Predator tudta hozni. Mindenféle felesleges profizmustól mentes választási hirdetésük pedig a 90-es évek bájos ártatlanságát jutatják eszünkbe.

Top 5: 5x Dr. Torgyán József

 

KDNP

Sereghajtóként következzen a jelenlegi ciklus kettős óriása. Nem volt szívünk egy fejezett alatt tárgyalni a két pártot, hiszen ekkoriban még hülyén néztek volna arra, aki összeboronálja a frissen konzervativizálódott Fideszt a Hit Védelmezőjének büszke címét birtokló kereszténydemokratákkal. Surján doktor és kis csapata lelkes, ám annál kilátástalanabb harcot folytatott a parlamenti patkó nyomasztó többsége ellen, ami az MDF-hez hasonló pártszakadást eredményezett. A később színre lépő mérsékeltebb vezetés sem tudta megkímélni a pártot az összeomlástól. Volt itt minden, perek, kizárások, visszahelyezések, így a következő ciklusban már nem sikerült a parlamentbe jutás. 

Top 5: Surján László, Giczy György, Latorcai János, Varga László, Csépe Béla

 

FIDESZ "Ha unod a banánt, válaszd a narancsot!"

Bizony voltak olyan idők is, amikor a FIDESZ stabilan a magyar parlament legkisebb pártja volt. Túl a nagy fordulaton, a farmerdzsekik helyett már öltönyben és frissen borotváltan asszisztáltak a bal-liberális döbbenethez. Emlékezetes, hogy Orbán Viktort az első forduló választási eredményeinél jobban érdekelte az aznap esti hokidöntő, amiben a kedvenc finnek, a narancsosokhoz hasonlóan csúfosan elbuktak. A húszfős frakció nem sok vizet zavart, bár a fent említett nagyságok mellett egyszerűen lehetetlenség volt labdába rúgni.

Top 5: Orbán Viktor, Kövér László, Deutsch Tamás, Szájer József, Áder János



9 komment

Címkék: mszp fidesz szdsz mdf választások kdnp orbán viktor horn gyula torgyán józsef pető iván fgkp

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr801997562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lencsemano07 2010.06.25. 08:22:31

hát ez baromi jó lett :)
igazi nosztalgia
várom a folytatást Kurtz úr :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.06.25. 13:57:21

Na végre, a kedvenc szappanoperám, már vártam :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.06.25. 14:09:44

Egyébként ezredes, vagy maga volt nagyon fogékony korban, mikor ez a cirkusz ment, vagy én hülyülök a korral. Vagy az is lehet, hogy maga okos. De én már a pufajkás gyulára is alig emlékszem, nemhogy a többi bohócra. Mondjuk az egyikük megint színpadon van.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.25. 15:38:14

@Rorschach:
Arany évek voltak, és akarjuk magunkat ismételni, de egyszerűen nem lehetett nem nézni őket.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.06.25. 15:42:13

@Lencsemano07:
Kegyedtől ez igazi megtiszteltetés :)
Mostanában sűrűbben posztolunk majd a nyárra való tekintettel.

Lencsemano07 2010.06.25. 17:44:36

@Kurtz ezredes: jó jó jó :)
@Rorschach: én nagyon emlékszem rájuk, valahogy az egész megmaradt. Persze máshogy, mert akkor még hiába éreztem affinitást, nem voltam valami nagy politikai elemző, jobban érdekeltek a haverok a téren. De valahogy az egésznek a hangulata, meg a fémszerkezet a Hornon :-/hát az felejthetetlen. Kiborg.

Tommi 2010.06.27. 14:37:20

Gyufa a kedvenc autómmal karambolozott, a 9000-es Saab-bal. Nem volt bekötve, de így is megúszta.

murci57 2014.01.26. 15:33:10

Tessék már végre végignézni azt a videót Pető Ivánról és odafigyelni arra mit mond. Ha már itt van.
süti beállítások módosítása