HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Szomszédok ki kicsoda (3. fejezet)

2010.04.22. 14:30 :: stardustmemory

Kisstílű sorozathoz kisstílű rosszfiúk illenek. Mivel a Szomszédok teleregény nem szólt forradalmakról, földrészeket, háborúkat, évtizedeket átívelő szerelmekről, nem szólt kiválasztottakról, nem szólt egy gigantikus meteorról, amely az emberiséget fenyegeti, ezért a hősök sem lehettek olyan nagyszabásúak, mint az említett, Hollywood-i kasszafúrók által megénekelt eposzokban. Következésképp a hős útját megrontó sötét oldal tagjai is maximum a kenyér árfolyamát befolyásolják aljas módon, vagy a gázszámlás elől bújkálnak, esetleg bliccelnek a BKV-n, hogy a tisztességben megőszült emberek munkáját semmibe vegyék, és ezáltal gonoszkodjanak egy kicsit. Az alábbiakban a Szomszédok rosszfiúit és rosszlányát(???) mutatjuk be.

Kerei Gusztáv, adótanácsadó

Az arkangyalok karában első hely illeti meg a Quak kapitány-állú szarrágó csinovnyikot, Kereit, akinek pitiánersége és a „szar sem elég büdös” mentalitása görbe tükör sok-sok jószándékú magyar honfitársunknak. Kereinek már az óvodában is besúgó volt a jele, ez egy alattomos, alávaló, kisstílű szemétláda, kisstílű ambíciókkal. A sorozatbeli színrelépése első pillanatától fogva fenekedik a Lantos utca 8. közös képviselői posztjára. Ő a disszonáns hang Taki bácsi fütyülős jókedvében, az arzén Kutya úr kávéjában, és a szálka leendő szerelme, Janka szemében. Kerei Gusztávnak nincs múltja, nincs jövője, csak a konstans jelen, mert teljes vértben pattant ki Kádár János fejéből, amikor az a magyar népet leszoktatta az ingviselésről, a késsel-villával evésről, és a nyelvtanulásról. Kerei a nemzet rossz lelkiismerete, a kellemetlen alak, aki mindig belekotnyeleskedik abba is, amihez az égvilágon semmi köze. Máris szomszéddal rokonítanám, ha lehetne a magyar kozmoszból példákat hozni. Ugyanis ő nem ám valami bibliai gonosz, valami magyar antianyag-őserő, Al Pacino ruhagyári konfekcióban. Nem, nem, Kerei Gusztáv egy mezítlábas okvetetlenkedő. Az iskolában a tipikus beköpős, stréber kis gyökér lehetett, aki a szünetben mindig megkapta a méltó büntetését a kukában csücsülve. Ő volt a leragasztott szemüveges kis balfék, aki gonosz ármányt kifundálva akart a Sorson revánsot venni, amiért az így elbánt vele. Magasirodalmi dimenzióba helyezve ő a Szmergyakov a sorozatban, az évezredes sérelmek és komplexusok által fűtött karakter, adótanácsadó képében. Kereit a Sátán küldte, hogy sérelmeit e mennyei falanszter lakóin bosszulja meg. Egyedüli kvázi szövetségese Janka, aki szintén velejéig romlott, mégis ahogy az azonos pólusok taszítják egymást, ugyanolyan nehezen közeledik egymáshoz a patás és a hárpia. Végezetül gyanítom, hogy farsangkor kevés gyerek öltözne Kereinek, mégis fontos mozgatórugója a sorozatnak, mert megmutatja az Erő sötét oldalát.

Janka

Janka néni egy tünemény a sorozatban. Olyan elragadóan tud gonosz lenni, hogy ha éveken át molesztált volna gyermekeket a pincében, miközben azt hazudja nekik, hogy atomháború dúl odakint, azt is megbocsátanánk neki. Pásztor Erzsi alakítása egybeforrasztja őt és a rosszindulatú öregasszony karakterét. Színészi klasszisát csak Major Tamás Fösvényéhez mérhetjük bárminemű túlzás nélkül. A hangjátéka, a pénzsóvár „hohó”-k valamint a haszonleső „Drága Zsuzsám”-ok remekül megágyaznak a szerep egyébként rendkívüli emberi drámájának. Janka Jutkáék sznob orvos családjának megtűrt eleme. ”Régi cseléd vagy a háznál, mindig emberül szolgáltál”. Petőfi szavai akár a mumifikálódott vén kurva, orvosprofesszorné Zsuzsa szájából is elhangozhattak volna, ugyanis a vénlány szentül meg van győződve arról, hogy jóságos Janka csak azért olyan kedves és negédes vele, hogy kibekkelje még Zsuzsa haláláig az időt, és a felmarkolja a család pénzét. A karakter finom iróniájához hozzátartozik persze, hogy állítása cseppet sem áll messze a valóságtól.

Később Janka Vágásiéknál keres meleg, családi fészket. Szédületes sztorizgatásai végére a nyomdászélet viszontagságai mellett fusizó Feri rendszerint álomba merül, Jutka pedig türelmetlen pillantásokat vet Jankára, hogy mikor pakolhatja már el borsós virsli utáni mosatlant. Janka a hívatlan vendégek Mozartja. Szemtelenül tudja magát ottfelejteni Vágásiéknál, legtöbbször a Feri söre bánja ezeket az önfeledt tivornyákat.

Végül szót kell ejtenem a sorozat végi konklúzióról, Janka nemi életében a similis simile gaudet elvet számbavéve, Rozsomák rejtett homoszexualitását is mérlegre állítva, az utak végig egy irányba mutattak, a párhuzamos egyenesek a végtelenben találkoztak, bizony-bizony, Janka és Kerei egymáséi lettek. Hacsak egy röpke gyerekpezsgőzés erejére tudtunk is belepillantani románcukba, mégis abból a pár perces szilveszter éjszakai jelenetből is egy vérbeli David Beckham-Victoria Adams párost ismertünk meg bennük.

Rozsomák

Szerintem már a neve is zseniális húzás, a pacek meg Kafka visszafordított karikatúrája, egy ember, aki szeret tisztafosó lenni. Rozsomák bölcsője a KSH-ban ringott, s bár neve ismerős lehet a természetbúvároknak, vagy az X-Men fanoknak, a történet szerint egy nagymúltú felvidéki család nevét viseli. Lelke rajta. A nevéből nem vezetnék le pszicholingvisztikai gondolatmenetet, csak annyit, hogy egy Szomszédok akciókártyán 2Xgábor mellett a Rozsomák felirat mutatna a legszebben. Mondjuk villámok közepette.

Ő a sokadik közös képviselője a 8-as számú lépcsőháznak. Adminisztratív intézkedései megölik az embert a betonfalak között. A természetben előforduló egyetlen ellenfele Sümeghy, akitől Rozsi lényegében folyamatos életveszélyes fenyegetéseket kap. Erre ő replikaként mindig a hatósági eljárással vagdalkozik, de a Szomszédok népe anarchoszindikalista közösség, amely prímán igazgatja magát a Tanács vagy a Jóisten beleszólása nélkül is. Rozsomák egyébként megszállott statisztikakészítő, mint ahogy arra már a bevezetőben is utaltam. A lakók adatai takaros kis kartotékrendszerben vannak nyilvántartva, az ember itt adat, szám és statisztikahalmazzá válik, ezen embertelen rendszer kazánkovácsa pedig Rozsomák. Bőhm úr halála után romlás lett úrrá a társalgóhelyiségen, amit a lakók azelőtt olvasásra, beszélgetésre, divatos lapok forgatására, és rádió hallgatására használtak. Miután Bőhm úr eltávozott az Elyseumba a helyiség szellemi atyja nélkül csak egy szoba lett, amit már nem töltött be a kultúráltan szórakozó emberek kacaja, csak a gyötrő némaság. Ezt a hatalmi űrt ismerte fel Rozsomák és a helyet frissítő italok oázisává tette, ahol a megfáradt utazó szomja oltalmat nyer. A szemforgató lantosutcaiak nem voltak elragadtatva az ötlettől, hogy kedvenc olvasószobájukat kurta kocsmává változtatták, kivéve egy jómadarat, Jankát. Rozsomák tehát a gyanútlan, szerény tisztességgel jóllakott gazdagréti polgárok kis kultúrházával próbál nyerészkedni, kevés sikerrel. Miután a közös képviselői posztjáról is kiebrudalják, sértődötten elvonul és közvéleménykutatásokat meg hatósági végzéseket lebegtetve próbál mélyebb nyomot hagyni a lakókban, de még főellenfele, Sümy sem bírja megjegyezni a nevét, lévén következetesen Rozmárnak szólítja. Így múlt el tehát Rozsomák dicsősége. Meg kell még említenem, hogy Rozsomák feltűnt még egy cameoszerepben, egy Jutka által moderált szülői értekezletben, mint ellenszenves szülő, de ez már a Szomszédok-univerzumban elfoglalt helyét illetően nem osztott nem szorzott.


11 komment

Címkék: rozsomák janka kerei

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr111939675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.04.22. 15:42:23

Asszem a Janka-Kerei pároshoz hasonlót csak a Senna-Prost duó bírt produkálni az évtizedben. Igazi gigászok csatája volt, amikor összejöttek. Nagyon lehetett érezni, hogy itt több lesz Janka korábbi rozsomákos becsiccsentésénél.

Fék_Emil 2010.04.22. 16:52:35

Ti tényleg néztétek ezt a sorozatot? Eszem-faszom megáll! Az OK, hogy Dallast mindenki nézett, de ez már a saját idejében is gáz volt. Persze a Barátok köztet, meg a Maúnikát is sokan nézik...

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.04.22. 17:09:55

@Fék_Emil:
Mit néztünk volna mondjuk 1991-ben? Gáznak gáz volt az igaz :)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.23. 00:41:16

Erős a poszt :), nagyon jó, Kerei rendesen megkapta, de legjobban Janka jellemzése tetszett!

Robert McKefir 2010.04.23. 16:05:02

Hm... Pattogit hiányolom, de amúgy jó lett :D

BrunszvikTeréz 2010.04.23. 18:39:59

Janka kiváló lett :D
De minden esetre, erős létszámmal képviselteti magát ez a faj még ma is. Jajj annak akinek Janka lesz az anyósa, ne adj isten az anyja. Azt hiszem, így lesz valakiből aki normális, rituális brutális gyilkos.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.04.23. 18:50:51

@BrunszvikTeréz:
Szerencsére ehhez Jankát előbb fel kéne csinálni, ez pedig teljességgel kizárható.

BrunszvikTeréz 2010.04.24. 11:22:12

@Kurtz ezredes: Jájjjjj!!!!!
Dolgok, amikbe ösztönösen nem gondolunk bele :)

traktor 2010.04.26. 19:14:45

@Fék_Emil: Te miről beszélsz, kérlek? Nagyon sokan szeretjük ezt a sorozatot ma is, nekem konkrétan a legjobb barátaim is nézték az előző ismétlést, amikor volt rá lehetőségük. Én jelenleg dvd-ről nézem.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.04.26. 23:23:17

ez qrva jó poszt lett
illik a bloghoz, illik a sorozathoz
végre a stílust is sikerült az én hullámhosszomra állítani
megyek, elolvasom még egyszer

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.04.26. 23:24:06

@Fék_Emil: hogy a picsába ne, kérlek
sőt, 2009-ben is rászántam sok-sok délutánt és estét
nem bántam meg, megérte
süti beállítások módosítása