HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal

2010.04.14. 15:00 :: BrunszvikTeréz

Az egészestés mesék mellé már régen ideje volt egy nem a dizni, de matinék által sugárzott rajzfilmnek a nosztalgia jegyében. Ez a fantasztikus északi kaland mindenkinek ott volt az életében, és Szmöre, a róka neve legalább olyan származtatott becenév pályát járt be mint a Holdkóros Tónyó.

Ki gondolta volna, hogy ennek a 100 éves könyvnek az anime feldolgozása ekkora nemzetközi sikert arat majd!

 

 

 

 

Az úgy volt, hogy még 1906-ban a svéd kormány pályázatot hírdetett olyan ifjusági olvasókönyv megírására, amelyből a gyerekek szórakozva ismerkedhetnek a környezetükkel, a természettel, az állat- és növényvilág szépségeivel. Így Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf rövidebb nevén csak Selma Lagerlöf – tollat ragadott, és megszületett Nils figurája. A könyv már egykoron is akkora sikernek számított, hogy Lagerlöf megkapta érte az Irodalmi Nóbel-díjat és így ő lett az első irodalmi Nobel-díjas nő.

A hölgy igazi idealizmusa, élénk képzelete és szellemi érzékenysége elismeréséül kapta a díjat. Ezek a tulajdonságai nem csak az írásaiban jelentek meg. A II. világháború közeledtével sok művésznek és írónak, német értelmiséginek segített kimenekülnie Németországból, továbbá amikor a Szovjetunió 1939-ben megtámadta Finnországot, a Nobel-díjjal járó aranyérmét elküldte a finn kormánynak azzal a szándékkal, hogy segítse őket a Szovjetunió elleni harcban. Így tehát jól látható, hogy az a morális hozzáadott érték, amely a mesében van, nem alaptalan és nem pusztán írói fogás, hanem végtelenül őszinte. A mese szórakoztatósága mellett ez az őszinteség az, amiért Nils már több mint 100 éve újra és újra jelen van, nem évül el.

Igen, igazatok lehet abban, hogy a rajzfilm még 1980-ban készült, ezért mit is keres itt, de hozzánk csak '88-ban érkezett el, és azóta valamelyik csatorna mindig műsorára tűzi a gyerekeknek szóló műsorsávban. Legutóbb például 2009-ben ment esti meseként az M2-n, a TV Maciban.

Nils egy teljesen hétköznapi pirossapkás kisfiú, egyetlen rossz tulajdonsága mely végül a vesztét okozza –, hogy szereti kínozni a családi gazdaságukban fellelhető összes állatot. Egy nap, amikor Nils szülei elmennek otthonról egy manó bukkan fel Nilsnél. A Nils nem rest és azon nyomban a manónak is nekiesik, ám a manó sem rest, és büntetésül törpévé varázsolja őt. A törpeség létével pedig nem csak a kicsiség párosul, de az is, hogy Nils ettől fogva megérti az állatok nyelvét. Az állatok sem restek elvégre egy vidéki gazdaságban senki sem lehet lusta és azonnal elkezdenek bosszút állni az őket folyvást maceráló nagyképű gyereken. Nilsnek így nem sok választása marad; hogy mentse életét, belekapaszkodik Márton lúd kötelébe s messzire repül vele. Mert Márton egy igazi Indiana Jones. A kalandos, szabad életre vágyik a vadludak közé. Költözni és fészkelni akar, vadon. Nils csodálatos utazása Márton hátán, a kis hörcsöge társaságában, távol a szülőktől megtanítja a fiút az állatok szeretetére, a természet tiszteletére, a barátáság fontosságára és feltétel nélküliségére. Sok változást kísérhetünk figyelemmel. Egyrészt ott van Nils aki vadból szelíddé kell, hogy váljon, számára ez a fejlődés. Másrészt ott van Márton a házilúd, aki patyolatfehér, de neki el kell vadulnia, hogy megtalálja saját boldogságát. A mese igazi üzenete az lehet, hogy az individualizmus csak akkor teljesedhet ki igazán, ha közben a közösségi értékek mentén rendezzük az életünket. Ez pedig mai wannabe világban szinte elképzelhetetlen.

Szereplők:

Nils Holgersson (Szeredneyi Béla): Az eldugott kis faluban, Västra Vemmenhögben élő Holger Nilsson és feleségének fia. Rossz magaviseletéért egy kis manó elátkozza 14 évesen, amitől összezsugorodik, és kénytelen Márton lúd hátán csatlakozni a vadludakhoz. Merész, vállalkozó kedvű, gyávaságát és előítéleteit hamar leküzdő figura. Talán ebben mutatkozik meg leginkább az, hogy egy gyermekről és nem felnőttről van szó.

Pocok (Hacser Józsa, Seszták Szabolcs): Aki az eredeti könyvben nem szerepel, a mesébe írták bele a rajzfilm készítői, mintegy Nils belső-külső hangjaként. Ő általában Nils ellenpólusa. Merész amikor Nils nem az, gyáva amikor Nils túl merész. Nils kis hörcsögét, eredetileg csak Nils szülei gondozzák. Mikor azonban ő is lezsugorodik Nilssel együtt, nem nagyon tehet mást, mintohgy csatlakozik a fiúhoz és a vadludakhoz. Az utazás előtt természetesen Nils vele is gonoszul bánik, de mikor Pocok látja, hogy Nils is összezsugorodott és védtelenné vált, megbocsát neki, és jótanácsokkal látja el.

kalaki Akka (Gróber Hugó, Pásztor Erzsi): Ő az öreg vezérlúd, aki már majdnem 100 éves. Akka a mindent tudó és látó bölcs öreg vezető, szigorú elvárásokkal és kérlelhetetlen akaraterővel rendelkezik. De ugyanakkor nagylelkű is. Felkarolja Mártont és a kis Nilst, és segít nekik mindenben. Vándorlásaik során még egy sast (Gorgó) is felnevel. Érdekesség az ő figurájánál, hogy csak mi magyarok gondoltuk azt, hogy Akka fiú, ezért eredetileg Gróber Hugó volt a szinkronhangja. Pedig Akka egy öreg tojó, tehát lány, így az új szinkronhangja már Pásztor Erzsi lett.

 

Márton (Márton András): Én mondom néktek, ő az igazi rejtély a mesében. Mert Márton alkatilag nem valami okos, vagy ravasz házilúd. Inkább olyan Vukkos gá-gggá-gááá-gogó spicces liba. Gyakran szerencsétlenkedik, ügyetlenkedik, de mégis merészen és akkurátusan véghezviszi amit a fejébe vett.  Lényének skizoid devianciája rögtön ott kezdődik, hogy butácska létére mégis eljut olyan filozófiai magasságokba, hogy inkább elrepülne messzire, minthogy maradna a tanyán, ahol védelmet és élelmet kap. Lehet, hogy Márton napkor csúfosan levágják és oda az idill, de hát másként meg egy ragadozó eheti meg, vagy simán elhull a vándorlás terhe alatt. Esetleg nem talál tojót és magányában szenved. Szóval teljesen ellentmond a józan észnek és az együgyűségének ez az igen-igen nagyszabású ambíció: a házilúd elrepül a vadludakkal. Ő mégis vállalkozik rá és tagadhatatlanul révbe is ér.

Pelyheske (Vándor Éva, Balogh Erika): Egy világosszürke színű lány lúd, akibe Márton azonnal beleszeret. Pelyheskének van két kiállhatatlan nővére, akik semmibe veszik a széplelkű, segítőkész hugicát. Sokáig úgy volt érezhető, hogy Pelyheske szépségéből és nőiességéből adódóan Gunner párja lesz, aki az alfahím a vadludak csapatában. De nem. Gondolom az elesettség és kitaszítottság, másság érzése miatt lett végül Márton a párja. Lelki társak, nincs vita.


Ingrid
(Földessy Margit): Szintén tojó. Kicsit bumfordi, de jó barátja Mártonnak. Mindig a védelmére kel, ha a többiek kicsúfolják a fehér ludat. Úgy emlékszem, titkon talán szerelmes is lesz belé. Arra már nem emlékszem végül neki ki lesz a párja. Egyszer Szmöre megpróbálja elrabolni, de Márton és Nils megmentik.

Gunner (Kassai Károly): A már említett alfahím, Akka első számú bizalmasa. Egy jól szervezett társadalomban minden bizonnyal ő lenne a hadvezér. Katonásan fegyelmezett, hidegfejű és feltétel nélkül követi Akkát. Időnként túl aggódós és erőszakos, kemény jellem, de helyén a szíve, segít ahol tud. Alapvetően pedig egy igazi közösségi lény, aki mindig figyel mindenre és mindenkire.

Gustav (Felföldi László): Akit a mi mesénkben Guszternek hívnak. Tipikus bomlasztó. Ki nem állhatja a csapat új tagjait. Mindenkinek keresztbe tesz, ahol csak lehet. Leginkább Nilst és Mártont nem kedveli, mert tudja mennyire kedveli őket Akka és félténykenségét nem tudja kreatívan levezetni.

Lasse (Bor Zoltán): Gustav Sancho Panzája, minden tekintetben. Együgyű és állandóan éhes. A legtöbbször benne van Gustav csínytevéseiben, de van ami már neki is sok.

Siri (Radó Denise): Egy lány lúd, aki imád énekelni, hogy tud-e a csapat nem állítja egyöntetűen. A csapat önjelölt sztárja, kissé sokat képzel magáról, kényeskedő, mísz, de mindenképp üde színfolt.

 

 

Szmöre (Józsa Imre): Az ELLEN!!! Igazi dörzsölt, öreg róka, aki valahogy mégis mindig éhen marad. Hiába rabolja el a ludak egyikét-másikát minden részben, rendre vissza is szolgáltatja őket, hiszen mindig ő húzza a rövidebbet. Időnként mániákusan lohol a csapat után és vesztett harcát sosem adja fel. Ő is egy új karakter az eredeti könyvhöz képest. Ezt nyilván a szappanoperaszerű sokrész dramaturgiája követelte meg a készítőktől. Mindazonáltal elengedhetetlen és örök tanulság minden egyes részben, hogy a jó, hogyan győzedelmeskedik a gonosz felett.

Gereben (Halász Aranka, Némedi Mária): Nils házáék felett fészkelő, habókos gólya. Időnként feltűnik a karaktere kulcsfontosságú helyzetekben. Például a Manót is ő repíti Akkához a végén, hogy Nils ügyében beszélhessenek.

Viharos-hojsza (Czigány Judit): A viharok és szelek boszorkánya. Hatalmas forgószeleivel, viharaival számos alkalommal megzavarja a ludak vándorlását. De aztán sikerül jobb belátásra bírni, és meleg száraz napos időt küldd a fagyos vidékekre.

Gorgó (Melis Gábor, Gesztesi Károly): A sasfiókát elhagyták a szülei és Akka neveli fel. Nagyon jó barátok lesznek Nilsszel és mikor mégis el kell válniuk, hogy Gorgó sasként élhessen, mindenkinek nagyon fáj a szíve. Gorgó azonban megérti Akkát, hogy ennek így kell lennie, nincs harag a szívében. Visszavárja őket, jövőre.

 

Manó (Szacsvay László): Minden bajok forrása, minden gondok okozója, avagy a sors kicsike keze. Ő varázsolta el Nilset, hogy az tanulhasson hibáiból. Mint annyi mítikus lény, a sokkterápiát alkalmazta a jellem pallérozásához. Nem csak védtelenné tette a kamaszfiút, de lehetővé tette, hogy értsen az állatok nyelvén és őt is értsék, ezzel engedve utat a jellem határtalan fejlődési lehetőségeinek. Az utolsó részekben nehéz választás elé állítja Nilset. Mintegy végső próbaként. Az mondja ugyanis, hogy Nils ismét normális fiú lehet és visszamehet a tanyára a szüleihez, de csak akkor, ha Mártont is magával viszi. Így pedig a szülők Mártont el fogják adni a Márton-napi vásáron és hát ugye mondanom sem kell, hogy ez finom húslevest és sültet jelent. Nils összetörve zuhan a földre és dühösen kiáltja, hogy inkább egész életében törpe marad, minhogy a barátja életébe kerüljön az ő üdve. Részletekre nem emlékszem, de sejtem ez lehetett a kulcs. Mert Nils valahogy mégis újra embergyerek lesz, haza kerül és Márton is együtt maradhat a vadludakkal és új családjával.


29 komment

Címkék: nils holgersson

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr761920531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lencsemano07 2010.04.14. 15:43:39

Nils Holgerszon ott repül Márton ludoóóóóón...
jó kis mese volt
nem is emlékeztem rá, hogy ennyire emlékeztem rá :D

szagergo 2010.04.14. 15:47:44

Hát ja. Ez nagyon jó volt. :)

Vipera01 2010.04.14. 17:30:12

Nagyon jó mese, sok ilyen kéne a mai gyerekeknek. Képregényben is olvastam. Grúber Hugó hangja valóban zavaró Akka esetében, én is azt hittem hogy hím. Igaz, Pocok meg eredendően fiú, mégis Hacser Józsa volt a hangja.

Persze másoknál is volt ilyen. Tiki, Niki és Viki a Ducktales-ben mind fiúk voltak, és a hangjuk Pogány Judit volt, csakúgy mint Son Gohannak a Dragon Ball Z-ben. Apropó, a Dragon Ball Z-ről nem lesz poszt? :)

ravezed 2010.04.14. 19:05:30

Amikor még normális animéket láthattak a gyerekek...
Mondjuk durva, rémisztő rész volt itt is, amikor az erdőbe mentek az állatok a nagy fához és a pap aztán széthasította a fát az új hite erejével.

Mérges gomba 2010.04.14. 21:54:53

Amennyire én tudom Ingrid Gunner párja lett, vlt egy rész ahol már mindenkinek csibéje van, vegyesen a "szülők" vonásaiból:)

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.15. 00:06:03

Nekem képregényben van meg néhány szám, és egy könyvem is van a rajzfilm alapján. A kedvenc részem a sétáló szobros volt, meg amikor a patkányokról szólt a történet. Glimminge kastélya volt a rész címe.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.04.15. 12:46:58

Ahhoz képest, hogy egyik kedvenc mesém volt, szinte semmire nem emlékszem belőle. Néhány szereplőre (Nils, Márton, Szmöre és Pocok) is valószínű csak azért, mert a gyerekszobámban kint lógott egy kézzel festett Nils Holgersson kép. Pedig képregényem nekem is volt. Viszont most kedvet kaptam, hogy valamikor megnézzem. A cikk nagyon jó lett :)!

Seth Gecko 2010.04.15. 15:21:49

És én mennyire kibuktam, mikor Akka női hanggal került elő! Megint tanultam valamit. Pocok "Niiils!" kajabálása utolérhetetlen!

Mennyire szerettem gyerekként, feszengve tudtam izgulni egy-egy epizódon!

Szépen összeszedett és korrekt cikk, köszönet érte! :)

BrunszvikTeréz 2010.04.15. 17:18:13

Köszönöm, ha tetszett.
Én is emlékszem, hogy mennyire izgultam a részeken, meg még a légi felvételeket szerettem nagyon. Mert addig olyat nem is nagyon láttam.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.15. 17:34:44

Volt ilyen urbánlegend is akka miatt, hogy a világon mindenhol 52 részes volt a sorozat, csak nálunk vetítettek belőle 51-et, mert az kimaradt, amikor a kákalaki akka tojt.
:D

egyébként imádtam.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.15. 17:39:16

a másik ilyen a 80 nap alatt a föld körül, az lesz? vagy volt?

BrunszvikTeréz 2010.04.15. 20:11:42

@terasz9: nem volt még, de lesz!!! feltétlen!!
Az is nagy kedvenc volt. :D
Hogy a legenda igaz-e azt nem tudom. Arra meg nem emlékszem, hogy mikor megérkeztek fészkelni, Akkának volt-e egyáltalán párja.
Hát ja, a végéről már hiányosak az emlékeim.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.15. 22:44:03

Jajistenem! Oviban a lányok lambadáztak, farsangkor a fiúk pedig Nils-nek öltöztek. Egyiküknek még kis pockot is szereztek a vállára!

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.04.16. 16:24:32

ez volt a kedvenc mesém, és pelyheske volt a legjobb benne.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.04.17. 22:53:00

Jaj, imádtam én is. De Szerednyei hogy lehetett NH magyar hangja?? Koros volt ehhez már akkor, nem??

BrunszvikTeréz 2010.04.18. 22:37:21

@G.d.Magister: hát, színész, valahogy csak megoldotta :-).
Nekem mindig a Lindás taxisofőrős szerepe jut róla eszembe. Abban használta néha ezt a bamba tónust. :)

Pignon 2010.04.20. 02:49:52

Ööö, én azt hittem az elmúlt 20 évben, hogy a Nils Holgersson-ban szerepelt Kalán Néni is, de most kiderült, hogy az egy külön mese volt :D

BrunszvikTeréz 2010.04.20. 11:16:57

@Pignon: Nem, az a Csipp-csupp csodák volt, természetesen az is lesz majd :), mert hát ugye klasszikus :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.20. 17:29:43

@BrunszvikTeréz: Áááá! Kalán néni kanala! Ami akkora volt, mikor a cipóképű anyóka összement, hogy az egész egérfamili abban csónakázott a csatornában. BTW miért árasztottak el minket annyi kétes eredetű skandináv-germán animációval??

BrunszvikTeréz 2010.04.20. 18:21:43

@neccharisnyás útonálló: egyrészt mert jók voltak, másrészt a legtöbbjük, mint a Nils is díjnyertes. Harmadrészt, mert mi magyarok nem túl sok mesét csináltunk abban az időben. Mielőtt még nekem rontotok, a legtöbb mesénk a 70-es években készültek, csak folyamatosan sugározták őket.
Egyébként a legtöbbjük mint a Nils is és a Kalán néni is, mind animék.

manor 2010.04.20. 19:46:48

@Viola1984:
Ne tedd, mert veszélyes!:) (mármint újranézni) Én a tavalyi m2-es ismétléskor kaptam el egy részt, lelkesen nekiálltam nézni, aztán 10 perc után már igen kényelmetlenül fészkelődtem és nem értettem, hogy mi tetszett ebben anno, pedig régen én is nagyon szerettem.
Szóval az újranézés könnyen csalódást okozhat:)

Vipera01 2010.04.21. 11:21:02

@neccharisnyás útonálló:

Mert jók voltak. Nagyon sok olyan mese volt, mint Nils, Csip-Csup csodák, Maja a méhecske, vagy az Egyszer volt sorozat, hogy európaiak írták, de japánok rajzolták.
Ez egy sikeres együttműködés, mert mi jobban értünk a történetíráshoz (nálunk nem arról szól a mese hogy kártyákból és gömbökből sárkányok meg robotok jönnek elő és csatáznak) a rajzoláshoz és az animációhoz meg a japánok értenek inkább. Nem véletlenül szerettem azokat, mert azok minőségien voltak megrajzolva. Vuk, meg Gusztáv meg Mézga család se rossz, de a képi ábrázolásban a japánok az ászok.

Nem tudom, a Tini Ninja Teknőcöket meg a G.I. Joe-t is japók rajzolták? Mármint a régi sorozatot, nem a Fox Kids-es rajzolású. Azok is jó minőségűek voltak.

A mostani Cartoon Network-ös gülüszemű, fogvicsorgatós torz fejűek meg kritikán aluliak.

énis 2010.04.21. 14:29:55

csipi-csipi-csupi-csupi csodák..
Nyakában lóg egy kis aranykanáááál
csengettyű rajta csakis arra váááár
mikor megcsörren az kész csoda, kalánka összemegy és nincs nyomaaaaaa.
Könnyű és nehéz is az életüüüüüünk
Néha már azt sem tudjuk hol a fejűűűűűnk
de hogyha érdekel a rejtelem, ebbe a mesébe gyere veleeeeem, gyere veleeeem!
Imádtam! :-)))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.04.21. 19:52:31

Én most Elsüllyedt világokon vagyok. Sajna ritkán jutok az adagomhoz, ezért csöppet kiszámíthatatlan vagyok. Nosztalgia RULZ!

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2010.04.22. 12:19:19

@Vipera01: Ehh, a golyódobálós-kártyázós (vagy ezek kombinációja) típusú animék kiakasztanak engem is... 10 percig kitartott állókép színes csíkokkal a háttérben, nem az én világom. :) Viszont Maja, Nils, Kalán néni jó volt. sokáig én se tudtam, hogy japánok rajzolták, bár azért lehetett sejteni bizonyos árulkodó jelekből.
Egyébként a japán animáció tényleg jó (csak hát a történetek khmmm... meg a japán humor, boááá:D), kivéve amikor kicsit takarékosan mozgatják a figurákat. Engem ez nagyon tud zavarni sajnos.
Na de eltértem a tárgytól... Cartoon Network meg tényleg gáz. Eleve amikor már egy 20 perces mesében minden szereplő fejhangon visít meg üvöltözik folyamatosan, meg igazán azt se kedvelem, amikor a böfögős-fingós-taknyanyála-összefolyós vonalon meg a sztori...

BrunszvikTeréz 2010.04.23. 18:43:37

@bej Kutyej: Ezek a mai mesék, iszonyúak. Mindenki mindig kiabál, szenved és rettenetesen buta. Elképesztő karakterológiáik vannak és szerintem szörnyűségesek.

2010.08.05. 20:12:35

Istenem, mennyit néztem ezt a sorozatmesét! Még a végére is emlékszem, akkor vette le Nils szegény Márton nyakából azt a rohadt kötelet. DivX, DVD cucc nincs valahova feltöltve/torrentben? Szívesen újranézném - természetesen szinkronosan, elvégre ez egy mese.

Intizar 2011.05.05. 23:15:33

Félrevezető azt írni, hogy Lagerlöf a Nils Holgerssonért kapta a Nobel-csontot. Sok mindent írt azon kívül is, felnőtteknek is, de hát nálunk csak az olyan könyvekről szokás tudomást venni, amikből film készül. Lehetőleg animációs.
süti beállítások módosítása