HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Fiúbandák fiúszemmel – Backstreet Boys

2010.02.19. 12:15 :: Papi83

Valószínűleg egyikünk sem gondolta volna, hogy erre a pillanatra sor kerül. Most azonban a szerkesztőség férfitagjai ünnepélyesen rehabilitálják az általuk a ’90-es években bevallottan és nyíltan utált fiúbandákat. Szigorúan szubjektív módon a legtöbbet fikázott hátsó utcai fiúknak nyújtunk ezúttal baráti jobbot.

 

Azonnal függessze fel az olvasást az a fiú, aki akkoriban nem kapott hányingert a magukat tekerő, nyáladzó-nyivákoló boyok láttán! Pontosan így voltunk ezzel mi is: a szívszaggatóan romantikus sorokat akaratunk ellenére zúdította ránk a rádió, ami a sok ömlengésnek képtelen volt megálljt parancsolni. A lányok (számunkra megmagyarázhatatlan okból) meg aztán végképp odáig voltak a tündéri fiúkáktól. Azt hiszem, inkább ez volt utálatunk első számú kiváltó oka: mi a francot esznek ezek a lökött tyúkok ezeken a nyálgépeken? Különösen irritáló volt a Nick Carter iránti imádat: ennek a srácnak a puszta látványa is azt az érzést keltette fel bennem, hogy nekifutásból fejeljem szemközt, lehetőleg orrnyereg tájékon. Természetesen még a gondolat sem fordult meg bennünk soha, hogy elfogadjuk ezt a stílust, inkább beértük annyival, hogy nyíltan bűnbaknak állítottuk be őket.

Ma már el kell ismernünk: tele voltunk előítélettel. Egyrészt, mivel utólag kiderült, hogy a homokszemek előfordulási aránya közöttük sem több, mint az élet bármely más területén. Másrészt meg ennek tudatában nekik sem lehetett könnyű lenyelni a sok nyálat: valószínűleg nem maguk találták ki a csöpögős „brék má hárt” vagy a hasonlóan költői „á don ker” szófordulatokat. A fülbemászó dallamokat szintén a producereiknek köszönhetjük, de a huszonegyedik század első eltelt évtizede után, amikor valósággal tombol a dekadencia, mégiscsak szívszorítva hallgatjuk őket. Ez a zene ugyanis bár lehet rá mondani, hogy nem nagy szám, a mai mezőnyt elnézve nem is volt rossz. A BSB volt az első és utolsó fiúbanda, amelyikről a rádióban szóló daluk közben is tudtuk, hogy éppen melyik tag simogatja a mellkasát, hiszen  az öt tagból legalább háromnak volt annyira jellegzetes a hangja, hogy felismertük.

Voltak persze pillanatok, amikor sikerült félretennünk utálatunkat, és ha éppen senki nem volt a környezetünkben, azon vettük észre magunkat, hogy a rádióval együtt dúdoljuk/fütyüljük a BSB dalokat. Ezt a meghasonlást… erre aztán még jobban kellett őket utálni a suliban másnap, hogy aztán délután hazaérve csak-csak megálljuk, hogy ne kapcsoljuk ki a rádiót, amikor már a 3. BSB számot kérik a kívánságműsorban… Egy szó, mint száz: megérett hát az idő arra, hogy kimondjuk: a Backstreet Boys sokéves száműzetés után kiérdemelte, hogy beemeljük őket a férfiak zenei emlékezetébe, hiszen mégiscsak szegényebb lenne a világ nélkülük. Ez természtesen nem jelenti azt, hogy minden számukat válogatás nélkül rehabilitáljuk – mivel azonban ez egy közösségi blog, itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy a többi hímtagú szerzővel egyetemben a nagyközönség elé tárjuk egykor megtűrt "kedvenceinket" tőlük.


Quit Playing Games (With My Heart) - Papi83

Év: 1997

Mi többet lehetne hozzáfűzni? Egyet jobbra – egyet balra ütemű, roppant bonyolult ritmus, egyetlen vezérdallam, snassz vokál, egyszerű szóló, és patakokban ömlő nyáltenger, vagyis: a jellegzetes BSB stílus, immáron a második albumról. Klipfogyasztó akkoriban sem voltam, így a sokat emlegetett rádiós kívánságműsor tett róla, hogy az óvodás dallamok örökre fülembe égjenek – ha szerettem, ha nem. Ez van, kár tiltakozni ellene. Quit playing volt, van, és lesz is – jobb, ha beletörődünk.

 

Larger Than Life - Gudea enszi

Év: 1999

A Backstreet Boys rokkol, méghozzá a szeretet erejéről. Mégsem akarták, hogy bárki megijedjen a hippista gondolattól, ezért gondosan elkerülték a csimbókos szakállakat, a virágokkal teletűzdelt bölcsészterítőket, és futurisztikus technokrata gúnyákba öltöztették a 90-es évek legnagyobb énekeseit, végül pedig kölcsönkérték George Lucas űrsiklóit a forgatáshoz. A nyitóképen diszkrét csendéletet látunk a Galaktikus Köztársaság egyik országútján, miközben halkan duruzsolnak hőseink korábbi világslágerei. Az ének oroszlánrészét természetesen a szelíd Brian és a vadócka Nick Carter osztja fel egymás között, a különleges részeket pedig a megszokott módon AJ énekli. Ő az, akibe orgánum és színészkedés terén is messze a legtöbb énekesi egyéniség szorult az öt legény közül, a szakállkölteménye évről évre dizájnosabb lett, ráadásul a polipcsápos szerkó is nagyon faja. A legszarabb ruhát meg a szürkeegér Howie kapta, egyszerűen csak belecsavarták egy tekercs Szilvia konyhai papírtörlőbe. Képzeljétek el, amikor az öltözőben Nick már ott áll derékig transformerben, Kevin pedig átéléssel próbálgatja a joystickkal menőzést, erre  a következő párbeszéd zajlik le Howie és a menedzser között: –"Mondd csak Lou, és én mi leszek? Amerika Kapitány? Vagy Darth Vader?" –"Nem Howie. Elbaszott múmia leszel." A maga nemében ez egy egész jó kis dal volt, még a klipválogatás VHS-emen is helyet kapott. A kazetta sok-sok éve egy jó cimboránál porosodik, de nincs szívem visszakérni. Vannak dolgok, amelyek úgy maradnak szépek, ha nem bolygatjuk őket túl gyakran. Ilyen a klipválogatás VHS és a Backstreet Boys is.


Anywhere For You
- haromt

Év: 1997

Komoly dilemma elé állított, hogy kiválasszam kedvenc BSB nótámat, mivel a többiekkel ellentétben én korábban eljutottam a coming-outig, és kedvenc évtizedünkben bevallottam, hogy szeretem a Backstreet Boysot. Igazi rajongás persze nem volt, de rá kellett jönnöm, hogy egyik klippesített számuk sem szar. Most a választásom egyik legnyálasabb szerzeményükre esett, amit talán kevesebben ismernek. Az Anywhere For You soha nem lett igazi himnusz, viszont így 13 év távlatából elnézve a videót, fantasztikus dolgokat lehet felfedezni. Mondhatnánk azt is, hogy minden tizenéves amerikai álmát mutatja be videó. Tökéletesen céltalanul sétálni a bícsen, csajozni, biciklizni, röplabdázni, aztán táncikálni a naplementében. Ezzel még nem mutattak volna semmi újat az orlandoi srácok, de amit ruha szinten produkáltak a rendezők, az valami fantasztikusan undorító a maga nemében. Végignyálazták a stúdióban fellelhető összes ruhát és mindben forgattak egy snittet a fiúkkal. Azt még megértem, hogy 40 fokos floridai hőségben miért került elő a szörfruha, a bermuda és Kentucky Wildcats mez, de a sokszor előforduló kötött garbó és pullunder már egyszerűen lesokkolta a divatra igen érzékeny lelkemet. Nem is nagyon tudtam napirendre térni a ruhakavalkád fölött és már-már undorral kapcsoltam volna ki a klippet, amikor a szám végén feltűnik az én gyerekkori álmom, az életmentő torony. Pont olyan, amilyenből Mitch Buchanan mentette a cápák ebédjét a Baywatchban. Igazi kultúrsokk. Egyszerre borzalmas és kurvajó. Mint az egész BSB.


28 komment

Címkék: backstreet boys fiúbandák quit playing games larger than life anywhere for you

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr571771673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2010.02.19. 12:46:18

Magam se hiszem el, de egyet kell értsek a poszt felvetésével. Ma már látni, hogy a Take That és a Backstreet Boys magasan kiemelkedett a többi nyálbandából. Persze gonoszul megjegyezhetnénk, hogy a nagyon, és rettenetesen rossz közül a simán rossz már kiemelkedik..:)
Viszont hiányolom az Everybody-t, ami a legjobb BSB szám, zeneileg biztosan.

TorrenteXY 2010.02.19. 14:33:42

Az a baj a BSB-vel, hogy ugyanazt a nyúlós-nyálas egyenzenét játszották mint a többi fiúbanda. Mindegyiknek volt egy-két értékelhető szerzeménye, pl. BSB-nek az Everybody vagy Larger Than Life, NSync-nek a Bye Bye Bye.
De a legtöbb dalukat annyira túljátszotta a rádió, hogy még ha hallgathatóak is voltak, megutáltam őket egy idő után. És persze nem volt divat fiúként őket hallgatni.

ravezed 2010.02.19. 14:46:26

"Elbaszott múmia leszel" LOL hahaha
Tényleg az Everybody a legkirályabb klipjük, ennek legalább van története és ötletes, nem úgy mint a mai klipek. Én viszont nem rehabilitálom őket, nyálas szar volt, ráadásul csinált együttes.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.02.19. 16:06:06

A Get Down még egész jó volt, de utána kötelezően gyűlöltem őket.
Nemtom hány éves - de iszonyatosan hosszúnak tűnő - ténykedésükből még az Everybody emelkedett ki valamelyest.

A többi nyál, nyál, nyáltenger.
Ultagáz.

Ezért nem értek egyet a rehabilitálásukkal, mert ez emberiség elleni bűntett volt, ami nem évül el soha.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.02.19. 16:50:18

a bsb nem gáz, nem nyáltenger, ezerszer inkább ez, mint a mai "fiúbandák"

aribeth 2010.02.19. 20:40:06

Az első és utolsó fiúbanda volt, ami iránt rajongtam, tizenháromtól tizenöt éves koromig (az első két lemez idején) nagyon, utána évről évre egyre kevésbé. A magyar és német Bravóból, Popcornból, franctudjamégmiből kivagdosott cikkek, matricák és a kazetták azóta is megvannak egy dobozban.
Arra emlékszem még, hogy fél éves vetésforgóban mindegyik fiúkáért odavoltam. Utólag AJ tűnik a legtökösebbnek.

Kedvenc dalok:
- Everybody (naná hogy, alap)
- az első daluk, a We've Got It Going On
- Larger Than Life
- Get Down
- The Call
- meg volt valami meghallgatásos-bénázós számuk... mi is volt a címe... megvan: As Long As You Love Me

Eccómintszáz: élvezettel olvastam a rehabilitáló sorokat. :-) A mostani fiúbandákhoz képest a BSB kész tesztoszteronfergeteg volt.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.02.20. 00:14:00

Hát Howie-t én sem értettem soha, mit keres a bandában...ráadásul volt egy Bravo Supershow vagy mi, ahol annyi zselé volt a haján, hogy az már zsír volt, és után csak ez jutott róla eszembe :S. Akkoriban persze elfogultságomban minden BSB szám tetszett, sőt, annál jobb nem is volt, de ma hallgatva, pl az Anywhere for you szövegét...ilyen nincs is:DDD! Ráadásul valahogy mindig azok a dalaik lettek sikeresek, amik nem egyáltalán nem jöttek be.Levonva a konzekvenciát, nem épp a zenéjükért szerettem őket:)))

^LutheR^ 2010.02.20. 17:10:34

Mitch Buchanan helyett Buchannon.
(A témához meg inkább nem szólok :) )

Seth Gecko 2010.02.21. 10:04:56

Egy ősi mp3 lemezemet kocsiban hallgatva felcsendült a lárdzsör den lájf. Ciki, nem ciki, énekeltem velük a refrént, csak aztán a pirosnál egy másik autóból átnéztek rám azzal a "férfiak szégyene, takarodj" nézéssel a harminchoz közelítő egykori alfahímek. De hát mit érdekelt ez engem?
De honnan emlékeztem rá? :D
Everybody meg tényleg jól sikerült, ezt szakközép táján is elismertük a srácokkal. Persze egymás közt.

eastern sugar 2010.02.21. 13:31:39

én ugyan tiznkét-tizennégy évesen undorító nyáltengernek tartottam /az osztályomból a többi lány párhuzamosan rajongott nick carterért és titanicos-leonardo di caprióért akiknek ha megfigyeltétek, ugyanolyan formára volt lenyalva a hajuk/ viszont azóta kénytelen vagyok belátni, hogy ahhoz képest, amik manapság vannak, igazi macsók a bsb-ék. gondoljatok arra, hogy mi van most: tokio hotel meg anti fitness club meg alter-indie műsor, meg emofiúk. na ugye hogy nem rossz az a bsb:)

kacce 2010.02.22. 11:07:20

Bar teljesen jol fogyaszthato zenejuk volt, de az igazat megvallva en sem annyira a zenejukert szerettem oket, hanem inkabb AJ miatt :DDD
De hat ez mar csak igy megy a tinilanyoknal :)

Vipera01 2010.02.22. 13:20:42

Magamfajta motorsport rajongónak a BSB rövidítésről ma a Brit Superbike Bajnokság ugrik be, de jó tizenkét évvel ezelőtt más volt.

Korabeli tizenéves fiúként kötelező jelleggel utáltam őket (meg nekem inkább az N'Sync jött be) de az Everybody az egész kiemelkedő volt, a Larger than life-ot mind a mai napig szívesen hallgatom.
A mostani zenéjüket már viszont hanyagolni kéne - leszámítva az Incomplete című szerzeményt, ami egész jó. Ahogy az Eurodance-nek, ugyanúgy nekik is leáldozott a kilencvenes évekkel. Harmincon felül már ne akarjon az ember szépfiú lenni.

Annyira nem hiányoznak, mint az ED, de visszanézve mégis eszembejutnak azok a szép idők, amiket az általános suli 7-8 évfolyamában töltöttem.

Ui: legjobban talán az As long as you love me nevű nyálcunamit játszották a legtovább. Nem bírtam, de a mai emósokhoz, rapperekhez meg Lady Gagához képest még az is hallgatható.

Vipera01 2010.02.22. 13:27:08

A BSB amúgy, bár amerikaiak, először Európában, majd Kanadában lettek sikeresek, és csak azután hazájukban.

Már az Eurodance kapcsán is láthattuk, hogy az amerikaiak a 90-es években kimaradtak a jóból. Se Eurodance, se übernyál fiúbandák, se Scatman John... vajon mit szerettek a tengerentúlon hallgatni annakidején?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.02.22. 17:58:10

@Vipera01:
Nekem az Incomplete kövezzetek meg, de tetszik. Az új dalaik közül csak egyet hallottam ezen kívül, de az annyira gyenge volt, h a címét sem próbáltam megjegyezni, és még most se nézek utána a wikipédián, mert kit érdekel.

Lady gagát viszont sztem ne bántsd, mert egyrészt nem tehetségtelen a lány, hangja is van, ráadásul hamarosan induló új rovatunkban valószínűleg ő lesz az első vendég.

Vipera01 2010.02.23. 08:57:23

@Gudea enszi:

Lehet hogy Lady Gagának van hangja és tehetséges is, de attól még egy irdatlan nagy qrva...
Az a nő két lábon járó kábítószer. A puszta megjelenése is tinilányok százait viszi a céltalan és üres szexuális élet felé. Ha meglátom valamelyik zenetévén, szabályosan mérges leszek.

Amúgy milyen új rovat lesz? 90 vs 2000?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.02.23. 12:36:29

@Vipera01:
A bad romance szövege, amit állítólag ő írt, pl. teljesen egészséges női szexualitásról árulkodik, gaga klipjeit elnézve viszont van nekem egy kényszerképzetem. Ennyire beteg dolgok nem fakadhatnak valakiből őszintén. Lehet, h blogszakmai ártalom, de szerintem ebben rejtőzik valami vaskos irónia. Az meg, hogy ez tinilányok tömegeit viszi el az üres élvezetek felé... Lehet, h nem gagának, hanem a szüleiknek kéne felnevelni őket. Erkölcsi prédikáció vége. :)

Az új rovattal nagyjából ráhibáztál a dologra, a pontos változatot hamarosan meglátjátok.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.02.24. 00:14:52

@Vipera01: Az amerikaiak ez időtájt leginkább Rap, R'N'B' és Soul zenét hallgattak, és tényleg kimaradtak minden jóból:)! De inkább ők, minthogy én maradtam volna ki az Eurodance korszakból:))).
Lady Gagáról szólva, sajnos most ezt lehet eladni, ha egy nő megjelenne a Tv-ben, mondjuk pólóban, farmerben és bakancsban, arra senki sem lenne kíváncsi. Pedig erre is volt példa a '90-es évek során. A zenéje viszont nem rossz:)!

Vipera01 2010.02.24. 10:27:14

@Viola1984:

Azért el lehet adni, mert Taylor Swift, vagy Amy McDonald jó zenét játszanak, és mégis úgy öltöznek mint egy normális emberi lény.

Amúgy a Youtube-on amikor olvasom a kommenteket az Eurodance slágerek alatt, van hogy amerikaiak írnak, és mondják hogy tetszik nekik, sajnálják hogy náluk ilyesmi nem volt.

stardustmemory 2010.02.25. 11:05:46

Az egyik barátom mondta,szigorúan tőle idézek copyright-tal és egyébbel:"A Backstreet boys-al nem az a baj,hogy felnőttünk,ha nem az,hogy ők is."

Lencsemano07 2010.02.25. 11:48:11

@stardustmemory: :) hát igen, viszont a szint az maradt.
Nekem egyik sem volt nagy kedvencem, de hát ezeket a dalokat az ember akkor is kívülről tudta ha nem akarta.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.02.25. 12:34:46

@Vipera01: Pedig érdekes módon a stílus alapjai az USA-ból származnak. Azért néhány dal eljutott hozzájuk is, gondolj csak arra, hogy a Real McCoy az Another night-hoz külön U.S. version videóklipet is készített. De a 2 Unlimited is szerepelt az amerikai kislemez listán a Get ready for this-szel, csak nem 1991-ben, mikor Európában, hanem 4 évvel később :).

Vipera01 2010.02.25. 14:19:37

@Viola1984:

Igen, minimális ott is jelen volt, de egyértelműen Európában és Dél-Amerikában volt népszerű. A La Bouche is csinált valamelyik számukhoz US versiont. Amúgy nem tudom hogy arra mi szükség volt? Az ottani médiahatóság túl pikánsnak találta volna? Vagy a dal lett maga más?

A 90-es évek USA zenéi között is voltak jók azért, pl. a Breakfast at Tiffany's, vagy a Two princess.

Dódi 2010.03.29. 02:34:48

érdekes, nálunk a fiúk is hallgatták a fiúbandákat. főleg a Five-ot szerették.
én annyira nem szerettem a BSB-t, a pörgősebb számaikat igen, a lassú balladák mindig is irritáltak :D nekem a Get Down a kedvenc számom tőlük :) meg persze az Everybody :)

"a Take That és a Backstreet Boys magasan kiemelkedett a többi nyálbandából"
ez nem igaz, mert pl. a Five is nagyon jó volt!!! nekem ők voltak a kedvenceim :)
Keep on moving: www.youtube.com/watch?v=aSReYgkGS5M

----------------------------------------

a Ladyt meg békén lehet hagyni. :) nagyon régóta nem volt ilyen jó énekesnő a popzenében, én imádom!

jujdejo 2010.03.31. 17:06:27

fuj de utaltam en ezt a szart...az a baj hogy azt gondoljatok hogy mindenki pop meg electro szarra elvezett akkoriban...

Vipera01 2010.03.31. 17:48:52

@jujdejo:

Nem arról van szó, hogy mindenki "pop meg electro"-ra élvezett volna, hanem arról, hogy akkoriban ez volt népszerű! Ezen a blogon értelemszerűen a fősodratú média által sugárzott zenéken van szó, nem a szubkultúrákról. Oké hogy pl. Metallica vagy valami nem szubkultúra, de itt kimondottan a populáris zenéről van szó, vagyis amit mindenki ismert, és amire nagy valószínűséggel bulizott.

bsbman 2010.04.09. 10:01:13

Szerintem 3 legjobb daluk:Everybody,Incomplete
meg persze az I want it that way ami a világ minden listáján legalább 1-szer első volt!Érdemes meghallgatni This is us című új albumukat szerintem eddigi legjobb!

jujdejo 2010.12.08. 11:49:04

mondjuk en nem utaltam a BSB-t csak ugy flesseltem inkabb hogy a nemet kiscsaj ismeröseim de el voltak veszev, az idösebbik inkabb David Hasselhof manias volt, a fiatalabbik meg nagy BSB fan, odaig fajult hogy neki BSB-s fogszabalyzo kellett mert latta az ottani Bravoban egy kiscsajon...
na meg en se voltam semmi a John Lennon(pont ma RIP) meg a U" nyakbavaloimmal...
süti beállítások módosítása