HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A Klinika – Die Schwarzwaldklinik

2009.11.24. 16:30 :: 90es blog

év: 1985-1988 (Magyarországon később)

nemzetiség: NSZK

A modern, napnyugati kórházsorozatok alapja.  Kezdeti sikerét csak a később induló Dallas bírta a kora-90-es évek Magyarországán túlszárnyalni. Aztán kissé feledésbe merült, ezért szükségét éreztük egy átfogó megemlékezésnek.


A Vészhelyzet elődje, és sok szempontból is úttörőnek számít, hiszen ma már külön sorozatuk van a tűzoltóknak, kórházaknak, amerikai focicsapatnak, de akkor ez volt az első nagyszabású sorozat, ahol egy szakma képviselőit mutatták be. Hol volt akkor még Ross doki, vagy Sheperd doki, Brinkmann professzor és Udo voltak az ügyeletes csábítók. A férfiaknak meg ott volt a kötelező jó csaj, Elke nővér. A korszaknak megfelelően még lassabb tempóban nyomultak az orvosok, nem kellett ötpercenként torachotomiás tálca után kapni, és nem defibrilláltak a betegek részenként átlag ötször. Bár azért azt megnézném, ahogy Ross és Udo egy csajon összeverekedik.

Ordnung muβ sein

Brinkmann professzor

A nyolcvanas évek derekára a NSZK-s PR-szakemberek úgy vélték, végre itt az ideje meggyőzni a világot arról, hogy a németek nem nácik. A feladatra megalkották hát a világ leglazább és lemenőbb 50 feletti orvosát, Klaus Brinkmann-t. Minden volt neki, amire egy főorvos vágyhat; erdei klinika, Audi, hatalmas szakmai tapasztalat, egy csinos nővér, aki többre vágyott és tanult, míg orvos nem lett belőle, egy playboy utód, aki atyja hivatását választja. Két műtét között ráadásul simán eldumál – a folyosón cigizve – balesetes erdőkerülőkkel, latin kifejezéseket nélkülözve magyarázza a kórképet és a végén még ő falaz a főnővér előtt a betegnek. Nálunk mikor lesznek ilyenek?

Udo

Majd minden téren olyan, mint a kedves papa. Mi gyerekek úgy akartunk beszállni az 1-es Golfba, ahogy tőle láttuk. A „minden részben más csajt” alapfilozófia aztán hamar megváltozott nála, és leukémiás barátnőjének halála utána afrikai expedíciókban keresett vígaszt. Visszatérve már csak a nyugis családi élet és Elke nővér (aki az életben Brinkmann prof. lánya) kellett neki, semmi más.

Christa

A doktornéni az első részben még nővérként – igen pikáns előzményként – Udoval kavart, de merész váltással egy súlycsoporttal feljebb ment karrier és férfiak terén egyaránt. Érzékeny lelke nem bírta a férje mellett a sebészeten, inkább kutatónak állt, ahol majdnem összeszedte azt a bongyoragyú csávót. A mindig vidám Brinkmann doktor ilyenkor volt csak melankólikus. Christa sokfogas mosolyával viszont hamar megmentette a házasságot.

 

Hildegard főnővér

Belőlünk, önjelölt svábokból ő parancsolta ki először a lappangó német géneket. Őt meglátva éreztük, hogy fegyelmezettebb, szebb, jobb, okosabb és erősebb gyerekek vagyunk a többieknél. Folyamatos őrjáratai visszahozták a régi Németország hangulatát, ha pedig valami függelemsértést bírt felfedezni, úgy csapott le a bűnösökre, mint Stukageschwader a sztyeppei pusztaságban kóborló szovjet páncélosékre. Azért a sok vigyázzállás mögött érző szív lakozott, és könnyen elérzékenyült, ha a többiek nem felejtkeztek el 40 éves munkaviszonyának megünnepléséről.

Mischa

A kórház polgári szolgálatos ápolója. Az erőszakos pacifizmus hívei talán picit túllőttek a célon, amikor a Bundeswehr-szolgálat alternatívájaként megalkották a nagymamák mosolygós kedvencét. Sokkal menőbb Leopard II-esekkel sarat dagasztani a Varsói Szerződés csapatainak lőtávolán belül, mint vakbeles betegeket tologatni a műtőbe – még akkor is, ha a seregben nem nők vesznek körül a szolgálat közben – mi fiúk már akkoriban is nagyon jól tudtuk ezt, és nem szerettük ezt a defetista Mischát.

Michaelis asszony

Hildegard főnővér otthoni verziója. Mos, főz, vasal, takarít, és legszívesebben echós szekérre cserélné a professzor Audiját. A bébiszitter csaj pasizásait Bibliaidézetekkel honorálta, az otthoni rendetlenséget viszont nem tűri. Egy főorvos – különösen egy német főorvos – otthonában ugyanis rendnek kell lenni! Nincsenek kompromisszumok. Kétségtelenül a sorozat legjobb poénjai közé tartozott ezek után, amikor Carsta Michaelist behálózta Brinkmann professzor torzonborz favágó rokona Kanadából. A németeknek nincs humoruk?

 

Tiszta udvar rendes ház

 

A sorozat korosztályunkban fennálló népszerűségének amúgy nem az egyébként sem túl vidám sztori volt az oka, az operációkért néztük mi ezt. A kedd esti adásokat másnap Michael Jackson szinten szétműtött plüssállatok követték. Voltak olyan mázlisták, akik egészségügyben dolgozó szülőt tudhattak maguk mögött, így egész kis asztalokat tudtak megpakolni különféle orvosi cuccokkal, bátrabbak csórtak tűt és cérnát a varródobozból. Zöld törölközők borították a beavatkozás környékét, az üvegbúra alatti harmonikára emlékeztető lélegeztetőgépért pedig minden gyerek odaadta volna a teljes legóállományát.

Michaelis asszony kiakad. Reméljük egyszer olyan felirat-kultusza lesz, mint a Bukásos Führervideóknak.

A jócsávók két generáción át is kísértettek, Mischa, aki Christa nővérbe volt szerelmes, de nem varrta le, viszont Udo, aki hófehér 1-es cabrio Golfjával száguldozott a hegyek között, és hagyott hátra összetört szíveket, ő járt vele, majd Brinkmann professzor lecsapta a kezéről, erre Udo elkezdett ész nélkül csajozni, és mindenkit levarrt. Na és Michaelis asszony Floriannal. Azért ennyi izgalom a mai kórházsorozatokban lássuk be nem sűrűn fordul elő.

 

Bettie Page&Kurtz ezredes

 

Képek:   http://www.bamby.de/1985/85schwarz00.html


23 komment

Címkék: klinika kórházsorozat brinkmann

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr511547162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.24. 17:44:08

Az összefoglalás jó, de sajnos a sorozatot nem néztem, ezért nehéz hozzászólni. :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.11.24. 19:27:30

A főcím zenéje már gyerekkoromban az agyamba égett és csak ennyi is marad meg a sorozatból.. :-P

krakkói vonat 2009.11.24. 20:05:24

Nekem is a főcím zenéje maradt meg, meg az, hogy a felnőttek "Birka professzornak" hívták a főhőst. :)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2009.11.24. 20:19:52

Udo volt életem első szerelme, úgy kb. 5 éves voltam :))).

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.11.24. 20:30:44

heló viola te vagy a képen? kommentelj nekünk máskor is:)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.24. 20:49:55

@Bettie Page:

Erről majd kifejtős posztot, ha lehet

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.24. 20:52:16

@Bettie Page:
Mindjárt space-re cserélem az and jelet a nevünk közt!

FallenHUN 2009.11.24. 21:26:05

Szerintem ez + a Guldenburgok öröksége hatalmas epic sorozatok voltak. Talán az első igazán komoly hulláma az értelmes sorozatoknak, amiket már nálunk is vetítettek.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.11.24. 21:26:48

ja az @ jel és nem &, tehát cserélheted:)

Mitya Ivanov 2009.11.24. 22:20:42

a guldenburgok öröksége jobb volt.
abban volt az áchim lauritzen

FallenHUN 2009.11.25. 09:24:46

A kopasz fickó? :D Az hatalmas, valóban ő adta meg a Guldenburgok krémjét :)

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2009.11.25. 14:09:38

@Bettie Page: Igen, én vagyok a képen. Ígérem kommentelek :)!

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.11.25. 14:46:14

jó de akkor ne csak kommentelj, írj mást is. pl. már tudom, hogy hány éves vagy. na és dolgozol, vagy tanulsz?

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.25. 15:10:43

Figyeldoda, lehet tanulni csajozós szöveget mindjárt :)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.25. 15:16:01

Akkor este annyi, mehetek sörözni a haverokkal?

chillog 2009.11.27. 18:15:51

A Michaelis asszony előtt volt az a néni, aki meghalt, őt se feledjük! Nem jut eszembe a neve. A nyugágyban aludt el örökre a kertben.

DArchAngel 2009.12.01. 16:44:44

Kurtz, amikor megláttam a Stukageschwader (-n!) szöveget, akkor már tudtam, hogy te írtad :)
Megboldogult nagyanyámék nézték teljes átéléssel, bennem nem hagyott mély élményeket, bár a táj szép volt, de a cselekményt én nem találtam ennyire fergetegesnek...

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.12.01. 17:32:11

@DArchAngel:
Faszom, richtig olyan lektorálta ám akinek fingja nincs az ilyen dolgokról. Köszi h szóltál,.

eagleszem 2010.07.25. 15:07:46

Michaelis asszony előtt, Katie (kéti) volt a házvezetőnő. Amúgy ismétlik a Story TV-n a sorozatot.
süti beállítások módosítása