HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A ’90-es évek ízei 3. - Strandolunk

2009.10.01. 21:40 :: 90es blog

Hosszú szünet után ismét emlékezésre hívjuk ízlelőbimbóinkat. Ezúttal a strandkonyha következik. Ennek jelentősége annak ellenére vetekszik a menzakoszttal, hogy annak tíz hónapja ellenében csak három aktív hónapot tudott felmutatni. Na de három milyen hónapot! Lássuk hát a büfébódé oldalára drótozott, zsírfoltos étlapot!

 

 

Emeletes hamburger

Azt hiszem minden olvasó egyetért velem abban, hogy a mai gyorséttermekben kapható „két papírfecni közé vetett húscafat” nem is említhető egy lapon a mi IGAZI hamburgerünkkel. Főbb ismertetőjegyei: vastag, friss, édes zsemle, rengeteg különböző féle saláta, savanyúság, csalamádé, nyomásra kifröccsenő mustár/majonéz/ketchup, és menőbb helyeken két húspogácsa. Persze a variációs lehetőségek itt szinte kimeríthetetlenek voltak: lehetett kérni sajtosat (reszelt sajttal), virsliset (karikázva), csirkéset (apróhússal), szalonnásat (baconcsíkokkal), stb-stb. Bár kimondottan strandkaja, bármilyen más élethelyzetben is megállja a helyét. Rögtön felejtsük is el a dekadens, nyugati mérgeket, és gyors gondolattal hajítsuk be őket agyunk szemetesládájába. Keressük tehát a tradicionális, hazai emeletes minőséget, nem fogunk csalódni benne!

 

Sajtos-tejfölös lángos

Az alap strandkaják legalapabbika, aki nem tolt ilyet vízpart mellett, az nem is élt még igazán. Persze, itt is lehetne mondani, hogy ízlések és pofonok, de ez tipikusan a „ha már nyaralok, akkor mindent ide elém!” alapon a csakis a fullextrás sajtos-tejfölös (valamint fokhagymás) változat jöhetett szóba (na meg egy korsó jó hideg sör…). Ugyan ma már számtalan verziója létezik, de ezek a stílusidegen mexikói és még borzalmasabb olasz szószos szarságok egyszerűen megölik az igazi „magyartengeres” verziót és életérzést. Zsírpapíron tálalva, csak sajttal és tejföllel gazdagon megpakolva, a nap bármely szakaszában várja az éhes strandolókat.

 

Sült kolbász/hurka

Szigorúan papírtálcán, hatalmas „csöpp” mustárral, két szelet kenyérrel, a mérettel pedig nem törődve, kellően hosszút választva. Semmi ketchup, majonéz, pláne nem köret. Ezt így kézzel-lábbal, evőeszköz nélkül illett fogyasztani. Ugye mindenkinek megvan a kép, ahogy pirosra napozott hátú férfiak rikítós színű fürdőgatyákban támasztják a pultot, és mártogatnak, miközben roppan a kolbász, és spriccel a zsír… A vízifoci meg a strandröpi alatt megéhezett férfinép ideális választása éhség ellen. Utána pedig vígan lehet áztatni magunkat a tóban, megszabadulva ezzel a végtagjainkra ragadt hívatlan zsírrétegtől. Férfiasan tökéletes.

 

Sült hal

A farkaséhesekkel és a minél előbb a jóllakásra törekvőkkel szemben az óvatos duhajok választása. Elfogyasztása minimum fél órát igényel, aprólékos mozdulatokkal, ügyelve, hogy az egészen mütyür szálkát is megfosszuk a rajta található ízletes haltól. Pénztárca, ízlés és az evésre fordított szöszmötölés függvényében változik a kínálat: a legolcsóbb és egyúttal a legmacerásabb megoldás a keszeg (pont arra jó, hogy mire a végére ér az ember, kérhet egy sült kolbászt, hogy éhségét és idegességét lecsillapítsa), majd a standard hekk következik, míg a felső kategóriát a kozmopolita fogas/süllő képviseli. Ez utóbbihoz kivételesen megengedett a köret és evőeszköz használata, hisz mégiscsak kultúrnépek volnánk, vagy mi a manó. Végül foglaljunk helyet a sütödés előtti napernyő alatt, a napszítta, fehér műanyag székben vagy a fapadon, és fogyasszuk türelemmel!

 

Sültkrumpli

Szintén napjainkig tartó ellátmány, ezt azonban sokkal inkább a gyorséttermeknek köszönheti. Szerencsére a strandokon máig él az 50% krumpli–50% olaj összetételű, sültkrumplinak nevezett étel. Ha ilyet rendelünk, akkor a büfésor legnagyobb dilemmájával szembesülünk: „ketchup vagy majonéz?”. Noha jellege nem ezt diktálná, felhasználását tekintve legalább annyira desszertnek minősül, hiszen akkor jön szóba, amikor egy egész kolbásszal már nem bírnánk el, ám ismét kívánjuk a sósat a palacsintára. Szuperképesség nélküli univerzális kaja, amely legalább olyan jó barát, mint a Google.

 

Hot-dog

A krumplihoz hasonlóan célja nem a test, hanem a lélek jóllakatása. Amikor nem vagyunk éhesek, csak úgy nassolnánk valamit, akkor kerül a képbe az alacsony költségvetésű kelet-európai hot-dog. Nem ám a sznobok által majmolt, és igazinak kikiáltott, hamburgerszerűen agyonpakolt hosszában felnyitott! Nem! Itt csakis a hot-dogkészítő gép tüskéiről lehúzott, lyukasztott kifli, és a 20 literes fazékban hentergő főtt virslik rögtönzött házasításáról lehet szó, miközben a pultos néni egy kevés mustáros ijesztéssel gondoskodik a megfelelő csúszásról.

 

 Főtt kukorica

Miután a zsírral és kalóriával gazdagon telített ételekkel sikerült hülyére zabálnunk magunkat, egy rövidke ejtőzés és/vagy pancsi után, amolyan unaloműzőnek majszolgathatunk néhány csővel a malackák kedvenc ételéből is. A legnagyobb stíl, ha mindezt a törülközőnkön pihenve tesszük, gondosan ügyelve, hogy az utolsó szemeket is lerágcsáljuk a torzsáról. Utána vagy bátrak vagyunk, és megengedünk egy csábító kukoricás mosolyt a strandröpizős lányoknak, vagy rögtönzött öblögetés céljából ismét a nyílt víz felé vehetjük az irányt.

 

Palacsinta

A strandpalacsinta pontosan olyan hungarikum, mint a korrupció. Máshol is csinálják, de nálunk a legjobban. A pult külső oldalán tétován ácsorgó strandoló fiatal valóban keleti kényelemben érezheti magát a gazdag kínálat láttán. Ízes, kakaós, nutellás, fahéjas, na meg minden palacsinták örökös uralkodója, a túrós. És mindez porcukorral finoman, gusztusosan meghintve. Az omlós tésztát markolászva, az iménti kolbászt felidézve ismerhettük fel, hogy a zsírnál kevés sokoldalúbb dolog van a világon. Semmi sem zárhatja le olyan tökéletesen a strandi étkezést, mint két palacsinta papírtálcán, a tűző napon, a pokrócunk felé gyalogolva.

 

Gofri

A palacsinta kistestvére, már ami a funkcióját illeti. Nem a kaja lekísérésére, hanem afféle délutáni nassolásra kitalált csemege. Ugyanakkor a strand egyik legellentmondásosabb étele, hiszen rendkívüli konfliktusforrás. Az eperlekvár-csokiöntet-tejszínhab feltétnek nem csak mi nem bírunk ellenállni, hanem a párfős desszantokban megjelenő darazsak sem. Volt aki a betonozott gyalogosúton vette fel velük a harcot, mások a zöldövezetbe futva, a büféktől a lehető legtávolabb remélték az éhes martalócok lerázását. Mindenesetre sokan fiatalon, az ételhalálharc közepette kötöttünk termékeny barátságot a csíkosokkal.

 

Kürtős kalács

A naplementéhez közelegve, először érezvén meg újévi malac-színre emlékeztető hátunk fájdalmas jeleit, mi is szolgálhat jobb fájdalomcsillapítóként, mint egy kürtős kalács? A strandon működő „házhozszállítást” igénybe véve majszolgathatunk egyet a kedvenc ízünkből (nálam dió), rendszerint árengedménnyel, így zárás előtt. Ami ugye pont arra jó, hogy a nagyobbikat vegyük. Esetleg beruházzunk még egyre, csak hogy legyen mit csemegéznünk addig is, amíg elérjük a strand és a nyaraló között elterülő dinnyést, hogy azután az esti lakmározáshoz, valamint az azt követő mulatsághoz fogjunk. De mindez már egy másik történet…

Papi83, Gudea enszi


15 komment

Címkék: kaja lángos palacsinta gofri strand hamburger kolbász kürtős kalács hurka sültkrumpli hot dog főtt kukorica sült hal

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr941421691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.02. 00:30:34

Istenek vagytok, de ezúttal mellé lőttetek. Én még emlékszem a feketefehér tévétornára, a hétfői adásszünetre, meg amikor a híradó a trombitára ráforduló kamerával kezdődött. ÉS elmondhatom, hogy ez a hamburger, meg a sült kolbász, ez kajakra a 80-as évek. Annyira, hogy a képük egyből felidézett vagy tizenkét tucat emléket, egyszer például konkrétan megfulladtam egy sülthaltól a a révfülöpi strandon, de olyat szerintem mindenki csinált gyerekkorába. Viszont azóta a hal valahogy masszívan kimaradt az életemből, de a gofri is, szóval nem szignifikáns a dolog.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.10.02. 01:32:33

@Rorschach:
A képeken igazítottunk kicsit, de csak azért, hogy jobban idézzék a strandvidéki nyálösszefolyást a büfé előtt.
Hát amiket felsoroltál, azok nekem is megvannak. (Istenem, de utáltam gyerekként a hétfőt.) Miután a felvágós köröket letudtuk, rátérhetünk a témára. Lehet, hogy így néz ki a 80-as évek sült kolbásza. Minket viszont csak a csopaki strandon a 90-es években felfalt sült kolbász érdekel, ami ezek szerint kísértetiesen hasonlít a 80-as évekbelire. A hambival ugyanez a helyzet. De ugyanígy ráfoghatnád a 2000-es éveket is. Csak abból lehet tudni a különbséget, hogy Bad Boys Blue, Real McCoy, vagy Tiesto szól a kolbász körüli éterben.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.02. 02:17:04

@Gudea enszi:

:D

Mint egyből kiváló pszichológiával ráéreztél, a poszt apropóján pusztán felvágni kívántam a tévétornával, meg az adásszünettel, nem bírtam ki, hogy el ne dicsekedjek vele.
City Grill-es hamburgerezés is megvan? Mert akkor végképp kifogytam a munícióból.

TorrenteXY 2009.10.02. 09:37:53

Tudom, hogy inkább 2000 után lett divatos, de mi már a kilencvenes évek elején is csodálkoztunk, hogy miért írja minden büfés hibásan azt, hogy "GYORS". :D
Bár csak mostanság terjedt el, de én már a kilencvenes évek végén is szeretettel lakmároztam a görög/török konyha legremekebb ételalkotását, a pitába rakott tzazikis gyroszt!
Sőt egy teljesebb összefoglalóba beletartozna például a vattacukor, a csavarosfagyi, vagy az Eskimo/Schöller jégkrémek feletti örökös viaskodás.

Amúgy nagyon tetszik a cikk!

Penya666 2009.10.02. 09:41:29

Na meg a szitigrill reklam flipper ocsivel ('stennyugosztalja). Meg a vogaek is megenekeltek a popparodiakban.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.10.02. 10:33:24

a révfülöpi strandon volt a legjobb a lángos, ezt mindenki tudja. aki mást mond, az hazudik. plusz, gudeával tegnap megállapítottuk (közvetlenül azután, hogy mikor ér oda vacsorázni hozzám de aztán nem jött,mert éjfél lett), hogy a gyros nem a strandra való. nem nem és kész. annak nincs keresnivalója a strandon.
más.
a hétfői adásszünetet én is utáltam, de sokkal nagyobb trauma volt, hogy hétfőnként a garfieldot néztük videón németül, és még így is halálra rémültem a garfield a kalózok szigetén c. résztől.

Papi83 2009.10.02. 10:34:03

@TorrenteXY:
A "Gyros-dilemma" nekem is évekig megfejtethetlen rejtély maradt, és ahogy mondod, inkább a '90-es évek végén kezdett betörni, akkoriban még nem ez határozta meg a balatoni büfék kínálatát.
A vattacukor/jégkrémek pedig szándékosan nem kerültek most terítékre, mivel olyan mély nyomot hagytak bennünk, hogy külön posztot fognak érdemelni:)

BrunszvikTeréz 2009.10.02. 11:12:07

@Bettie Page: A hétfői adásszünet igenis jó volt. Akkor volt a rádiókabaré, a családdal társasoztunk, együtt voltunk. Szerintem mindőségi változást hozna az emberek életében, ha a héten egy napig megint adásszünet lenne. Tényleg, demagógia nélkül, de komolyan.
A legjobb büfé pedig a Balatonszepezdi szabadstrandon volt, mert ott volt még csavaros fagyi is.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.10.02. 12:12:27

@BrunszvikTeréz: figyelj, tudom, hogy szepezden volt csavaros fagyi, de aztán átjöttek hozzánk a révfülöpre is a csavarosfagyiék . a strandpalacsinta is nálunk volt a legjobb, mert azt meg a nagynéném sütötte. jó? szóval ne vágj fel ennyire szepezdedre, nézd meg ma hol a mi strandunk, meg a tiétek. sehoool! (ezt a bunyót le is játsszuk nyáron úgy érzem.)

BrunszvikTeréz 2009.10.02. 15:22:55

@Bettie Page: a csavarosék ott is maradtak :-) max lemásolták őket. A nagynénéd palacsinátját pedig rokoni szálas részlehajlás miatt preferálod. Ez így, meg nem minősül reprezentatív felmérésnek. Nem tudom, hol tart most a strand, meg irreleváns is, mert a '90-es évek számítanak, nem a 2000-sek :-)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.02. 23:48:30

@BrunszvikTeréz: Nekem fel se tűnne ha adásszünet lenne hétfőn, én már visszahoztam ezt a szép régi hagyományt, de nem csak hétfőre. Általában minden tévé távirányítóján van egy nagy piros gomb, amit ha nem nyomsz meg, akkor lehet társasozni és családozni bármelyik nap :)

Viszont milyen vicces lenne egy hétfői internetszünet... :))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.03. 01:01:59

@Gery Greyhound >: nekem nincs tévém, de az internetet nem adom :))

Gyerekek, az összeállítás állat, és nem érdekel, hogy 80-as vagy 90-es évek. Amúgy a mai napig be tudom szerezni az összeset, a NÉP igénye is egyre erősebb a megszokott ízek iránt.

De ha már 90-es évek, akkor Eskimo, nem gagyi Langnese :-))

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.10.03. 07:10:44

@Gery Greyhound >: jééézus a hétfői internet szünet SOKKAL durvább lenne, mint az adásszünet. nnnnnneeeeeeee

sweet_child 2009.10.03. 20:10:48

Emlékszem, hogy 8-9 éves koromban elment a kedvem a lángostól, és csak 12-13 évesen szerettem meg újra, de a jó öreg sültkrumpli ketchuppal nagyon hálás :D

internet szünet.. hmm kíváncsi vagyok hogy reagálna rá a jó nép...
jut eszembe, unokatesóm mesélte, hogy az iskolájában mondta a tanár, hogy nyujtsa fel az a kezét akinek nincs internete [hehe olyan ugye nem volt].. ha bele gondolok jó pár évvel ezelőtt még inkább úgy kérdezték volna meg, hogy kinek VAN internete :D
süti beállítások módosítása