HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Tökéletes katona

2009.08.19. 00:51 :: Kurtz ezredes

Év: 1992

 

Jó: Jean-Claude Van Damme

 

Rossz: Dolph Lundgren

 

Csaj: Ally Walker

 

Nehéz bármit mondani. Videotéka rovatunkban a korszakalkotó művek felhőkarcolójának -5. szinten lekalapált tartóeleme következik. Először moziztuk, utána kivettük, majd felvettük. Először fekete-fehérre, majd futósra néztük. Mára semmi sem maradt belőle, csak az emlékek, és jó esetben a kazetta.

Tényleg irdatlan nehéz belekezdeni ebbe az egészbe. A történetet meg ilyesmiket ciki lenne itt elmesélni, mert mindenki látta legalább húszszor – igen, szerintünk még a csajok is – így hát nem marad más hátra, mint elemezni és emlékeket feleleveníteni. Ugye, hogy ebben a filmben volt valami németes? (Nem, természetesen a gyári körülmények között tartott, lelketlen, szőke gyilkológépek fogalma, akik már 4 évesen is csak parancsra nyomkodhatták a sógyurmát, teljesen idegen a német kultúrkörtől) Részben német írta, német rendezte, német volt a producer, és ez az egész sztori nagyon hajaz valahogy Frankensteinékre. Ennyi német pedig nem tévedhet, ha rendszeralapú gyilkolászásról van szó.

A frankensteini lét annyiban merült ki, hogy a két főszereplő – GR44 (a néhai Luc Deveraux) és a valamivel előrébb sorszámozott GR13 (a néhai Andrew Scott) – kéz a kézben nyírták ki egymást a vietnámi háború mellékhadszínterén. A minden hülyeségre fogékony, és titkos projektek százait futtató CIA azonban sajnál kidobni két ilyen remek alapanyagot, így a testeket begyűjtik és lejegelik, hátha lehet még kezdeni velük valamit. Hát lehetett.

Nagyon hideg, modern célzóberendezés, memóriatörlés és szíverősítő, ennyi publikus a (német) katonai gumibogyó-szörpből – azért reméljük, hogy ez tényleg csak fikció, és most nem esnek neki markolóval a katonai temetőiknek – viszont a modern média világában még egy ennél sokkal apróbb huncutság sem maradhat homályban. A kosztümös újságíró-jócsaj nem is bír azon a formás kis seggén maradni – nem mellesleg némi bepillantást engedve a bulvárhíradós jövőbe, ekkor Magyarországon a híradós csaj fogalmát még Liebmann Katalin jelentette –, így a főhőssel megszökve remek kerettörténetet biztosít a céltalan öldöklésnek. A jó győz, a rossz egy mezőgazdasági aprítóban végzi. Stb. stb.

Nem ez az igazán lényeges, hanem az a páratlan színészi játék, amit ez a két akcióóriás biztosít nekünk. Lehet, hogy most néhányan fanyalognak, de egyszerűen tudomásul kell venni a tényt! Ez egy ilyen műfaj. Hiába színészkirály Latinovits Zoltán, egyszerűen hiteltelen lenne fülfelfűzés közben a vietnámi dzsungel gonoszaként. Ruttkai Éva is sokszorosan többet tudott a színészetről Ally Walkernél, de neki sem menne a menekülési jelenet a miniszoknyáig érő töltényhüvely-rakások között. Akciófilmezésre születni kell, és egyáltalán nem baj, ha az ember színészi repertoárja a pufogtatásnál ér véget, de legalább abban legyen hiteles. Jean-Claude és Dolph pedig a végítéletig tudná gyilkolni egymást. Őket egyszerűen a „kommandós” képére teremtette az Úr.

Beszólások/Aranyköpések: Igen erős ez a film még ilyen téren is. Van Damme csehós zabálását sokan utánozták a menzán – természetesen a konyhásnéniket szétverni senkinek eszébe sem jutott – a tarkóba adott szuri pedig sok álmatlan percet okozott úgy fél egy és negyed három között – az elején még sanda mosollyal fogadtuk, ugyan meddig élhet egy akciófilmben egy fehér köpenyes néger, aztán a székbenyomását már csak a két ujjunk közt mertünk nézni. Az iskolaorvos kötelező védőoltására várva azonban mertünk vele viccelődni a libasorban. A füles poént már említettük – Jakab Csaba hangja azóta is felejthetetlen – mint ahogy a „Szükséged lenne egy szíverősítőre!” kárörvendés is élénken megmaradt. Ilyen rohadt kánikulában meg igazán irigyeljük a spárgázás királyát, amikor egy csini kis nő hűti, és a jéggel feltöltött kádból csak a feje kandikál ki.

Összegzést írni még nehezebb, mint elkezdeni. Korszakalkotó, alap, kihagyhatatlan, bűn volt folytatni meg ilyenek, de ha az unoka egyszer megkérdezni, hogy mi volt a menő 1992-ben, akkor senki ne beszéljen mellé. Ez!


13 komment

Címkék: sci fi jean claude van damme akciófilm dolph lundgren tökéletes katona ally walker

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr951321070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.19. 01:43:53

klasszikus. Kedvenc jelenetem, amikor 30 mérföld per órával tolta a terepjárót, mert elfogyott a benzin. Ha én ilyet tudnék.

dionysos04 · http://oranje.blog.hu 2009.08.19. 02:40:27

Vass Gábor hangja a gonosz ezredesként kurva jó, amúgy szinte minden korabeli műalkotásban közreműködött páratlan hangjával. No, azért akkoriban még tudtak rendesen szinkronizálni, valahogy ez is a 90'sal eltűnt, ma már csak megélhetési szinkronszínészek vannak :( (bár van kivétel: jay és néma bob visszavág, de a kivétel erősíti a szabályt)
A főszereplőkről meg annyit, hogy van Damme jó kurva anyját amiért nem vállalta a szerepet a the expendables-ben!

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.08.19. 09:22:10

Én bírtam ezt a filmet. Ha ciki, akkor is vállalom. Bármikor megnézném ma is.

tommygun 2009.08.21. 15:16:11

A Jay és Néma Bob magyarul, az a legnagyobb istenkirályság!

Zorddd 2009.08.21. 19:15:34

én '90ben születtem, de ez a film nekem is all-time kedvenc...

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.10.28. 20:54:29

Vasárnap este megvolt, de már el is felejtettem, h erről is volt szó nálunk. Kár, hogy későn adták, és elaludtam rajta. Azért a parmezánreszelésre felébredtem a végén.

DArchAngel 2009.10.31. 21:31:25

@Gudea enszi: Félszemmel néztem, miközben Fallout-oztam, igazándiból hangulatos volt a kettő együtt.
"-Hol van az őrmester?
-Szerteszét..."
Ezen olyat röhögtem, hogy az asszony majd felébredt.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.01. 12:21:48

@DArchAngel:
A Fallout nekem nem volt meg, csak láttam. Az egyik cimborám esküszik rá nagyon. De azért elképzelem, hogy milyen lett volna Wolfozni a film alatt... Akkor sejtem, h jól érezted magad. :)

DArchAngel 2009.11.01. 22:10:35

@Gudea enszi: A Fallout 1-2 a '90-es évek és az egész számítógépes játékipar egyik legmeghatározóbb alkotásai. Teremtettek egy olyan atmoszférájú poszt apokaliptikus világot, melyet előttük másoknak nemigen sikerült. Mindezt a kor átlagát felülmúló grafikával a CGI animációkkal.
A játékmenet sem maradt meg az egyszerű "megyek a labirintusban és ölök" szinten. Szabadon bejárható pályák és játéktérkép, sok helyszín és rengeteg utalás különböző művekre.
Például az egyik városban a helyi "seriff" megkérdezi, mit akarsz, az egyik válasz opció: "I'm here to kick ass and chew bubble-gum...but I'm already out of gum..."
Erre az öreg elhajt a fenébe, hogy keresd a balhét másutt, tejfelesszájú

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.02. 03:00:37

@DArchAngel:

Említsük meg itt a játék rajongók általi magyarítását, ami egészen új szintre emelte a magyarítás műfaját. Minden idők legjobb játékának minden idők legjobb fordítását sikerült összehoznik, respect.

toxik 2010.02.10. 16:51:09

Gondolom hallottatok róla, hogy tavaly készült folytatása a filmnek. Főszereplők van Damme és Lundgren(bár őt nem értem miként írják vissza). Most készülök megnézni. Biztosra veszem, hogy ultra gagyi zs kategóriásra sikeredett, "inkább ne készült volna el" film lett, de akkor is kötelező megnézni, ha már a két akciósztárt sikerült rávenniük, hogy álljanak kötélnek egy folytatáshoz. Ha megnéztem írok valami véleményt róla. Ja ha valaki rá akarna keresni, a cime Ultimate Soldier R.

toxik 2010.02.10. 18:40:29

Nos vége lett a filmnek...
Csak azok nézzék meg akik szeretik az Asylum Project féle színvonalon aluli filmeket. Még a két színészóriás sem tud annyit emelni a filmen hogy jóindulattal is nézhetőnek nevezzem. Az egész film alatt mindössze az a 10 perc volt élvezhető, míg Jean-Cloud bevonul az épületbe és komoly vérengzésbe kezd. Meg talán a Lundgren-van Damme párharc, Bár ott azért váram volna egy "rég láttalak tizedes"-t. Alig van köze az eredeti alapműhöz.

Vipera01 2010.03.02. 17:15:02

Lundgren arckifejezése, amikor a film végefelé a riporternő felé dobja a gránátot, majd a robbanás után eltorzult arccal, lassított felvétellel üvölt, az mindent megér. "Muuuööörgh" :)

A memóriatörlés szó kamaszkorunk piálásaikor gyakran felhangzott.
süti beállítások módosítása