HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

European Championship 1992

2009.07.06. 23:00 :: Kurtz ezredes

Hamarosan terjedelemes elemzéssel jelentkezünk 1992 nagy futballeseményéről, előtte azonban egy kis kedvcsináló. Ha 92-es foci EB, akkor nem maradhat ki az interaktív verzió sem. A futballszimulátorok egyik alapító atyja, az Elite Systems remekműve, az EC 92.

Sajnos a mai PC-s és konzolos játékok világában már csak néha villan be ez a gyönyörű hőskor, de erre a játékra biztos emlékezni fog, aki volt olyan szerencsés, hogy akárcsak egyszer is játszhatta. Vonzereje a mai napig érezhető számunkra. Itt nincsenek trükkös billentyűkombinációk, mindössze a négy iránynak, a passznak és a lövésnek szántak gombot az alkotók. Ez az erős minimalizmus azonban egyáltalán nem ment a jászhatóság rovására, sőt! Véres csatákat lehetett vívni ketten egy klaviatúrán – joystickunk akkor még sajnos nem volt – amit az nyert meg, aki ügyesen alkalmazni tudta a játék apró trükkjeit.

Az egyik ilyen volt a „minden helyzetből tüzelj!” kanadai mondás, hiszen a játék grafikusai irreálisan nagy kaput álmodtak meg az alapvonalakra. Az egyébként bravúrt bravúrra halmozó portások nullszögből és lepattantókból viszont rendkívül sebezhetőnek bizonyultak – ki ne emlékezne a kapusról lecsorgó labdát 25 méterről csukafejessel gólra váltó szemfüles csatárokra? – és néha bizony lepkézés is előfordult. Még a legjámborabb felnőttet is őrületbe lehetett kergetni a játék fantasztikus hangeffektjeivel. A csicsergős gólöröm vagy a menü zenéje örökre fülünkben marad, mégis talán a szokatlanul éles bírói síp jelentette a legtöbb konfliktus forrását.

A játék tippek/trükkök rovata is megérne egy tanulmányt. Arra viszonylag hamar rájött mindenki, hogy megéri a labdát vezető játékossal a bíró körül sertepertélni, mert a becsúszásokban itt nem sok kímélet volt. Bizony ha a szerelni igyekvő láb a bírót is elkaszálta, az egyből pirosat ért – érdekes de más nem nagyon – így könnyedén meg lehetett kicsit ritkítani az ellenfél sorait. Ügyesebb játékosok próbálkozhattak az oldalvonal melletti labdavezetéssel, bár a partjelző felrúgatása sokkal nehezebb feladatnak ígérkezett. Szintén mókásnak hatott a beadások után keletkezett ordító gólhelyzetek kezelése, mivel az egy darab lövőgomb miatt a játék döntötte el, hogy ez most fejeshez való felugrás, vagy lövés lesz. Ilyenkor sok dühös játékos képtelen volt belátni, hogy hiába nyomogatja lelkesen a tűzparancsot, a játékos itt már csak felugrani fog. A higgadtabb ellenfelek ilyenkor egy könnyed mosolyt ejtettek a ötös sarkában indiánszökdelő csatáron, voltak azonban dühösebb pléjerek, na őket lehetett ilyenkor könnyedén lekontrázni egy igazi korszerű akcióval.

Külön figyelmet érdemel a fantasztikus sokszínűség és olyan megoldások sokasága, amelyeket bizony még ma sem tudunk nélkülözni. Itt már van lehetőség a legszebb jelenetek elmentésére. Van visszajátszás, és nem csak az EB-n eredetileg résztvevő nyolc csapattal játszhatunk – hmmm, de szép idők voltak ezek! – hanem egész pontosan 25-tel, Észak-Írországot, Luxemburgot és természetesen az EB-részvétel jogát a való életben is kiharcoló FÁK-at is beleértve. Sajnos a mieink meggypiros mezét hiába keressük, Kovács Ervin és társai nem köszönnek vissza a menü képernyőjén, talán csak ez az egyetlen igazán fájó hiányosság az egész játékban.

A játék egyik csúcspontja: A meztelen nő!

 

Ha a kedves olvasó már emelte magasba a kupát a döntő végén, akkor nem kell propagandát csináljunk ennek a gyöngyszemnek. Minden más esetben erősen ajánljuk kipróbálását! Aki játszani akar, az innen töltheti le, aki nem, annak jó visszatérést a DOSba!

Egy portugál-angol szuperrangadó

 


6 komment

Címkék: foci 1992 eb ec92

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr711227439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.09. 01:09:48

ááá, ezt nem hiszem el, köszönöm, köszönöm.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.07.09. 14:06:13

Nagyon szívesen :) lesz még rengeteg legendás játék, de nyugodtan lehet javasolni is, hátha mi sem emlékezünk mindenre.

sweet_child 2009.07.09. 17:02:51

húú mi még a commodore 64-es játékokat nyomtuk.. Név szerint már sajnos nem emlékszem rájuk, de klassz volt hehe :)

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.07.09. 21:49:47

@Kurtz ezredes: sensible soccer, mint kiderült, az is 92es változat, de én vhogy a 90es évek közepén játszottam.
www.youtube.com/watch?v=kL2T4Yn2Tq8

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.07.09. 23:42:54

@Bastille:
Remélhetőleg ezek fel lesznek majd dolgozva. Noszogassátok a blog többi munkatársát, mert én lehet, hogy megint nem leszek egy időre.

Bruno Salazar 2013.03.22. 14:20:55

Aki nem szaladt neki a kapufának, az nem is tudja milyen az igazi röhögőgörcs...
süti beállítások módosítása