HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A ’90-es évek ízei 2. Az üdítő visszavág

2009.05.18. 19:45 :: Papi83

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a ’90-es évek igazi ízeit keressük. Ezúttal az antialkoholisták, valamint az évtizedünkben gyermekéveiket élők számára kedveskedünk egy csokorral a legjobb üdítőitalokból.

 

Cherry coke

Kevés olyan üdítős reklám jut eszünkbe, aminek a zenéje is óriási sikert futott be: talán mindnyájan emlékszünk az akkoriban hihetetlenül ütősnek számító Cheroky-ra. Ettől függetlenül lehetett természetesen külön-külön is szeretni őket: az italt leginkább szokatlan, új ízvilága miatt, mely igazi kitörést jelentett a piacon kapható kólák közül. Tinidiszkók büféjének oszlopos tagja, általában nem lehetett elég készletet felhalmozni belőle, mert mindig rekordidő alatt elfogyott. Fanatikusok nyilván tudják: bár igencsak korlátozott számban, de ma is kapható, leginkább csak félliteres kivitelben, de szerencsére még színesíti a kínálatot napjaink cukormentesen íztelen világában.

 

ETÜD-termékcsalád

Talán nem mindenki emlékszik már rá, hiszen a rothadó kapitalizmus térnyerésével együtt szép lassan teljesen feladta a versenytársakkal folytatott küzdelmet, mint manapság Kovalainen a pontszerzés reményét. Legismertebb tagja a neonzöld színben pompázó kiwi ízű volt, melyet leginkább literes üvegben (nem műanyag flakonban!) lehetett megvásárolni. Jó gyerekek számára a hétvégi ebédhez mindenképp járt belőle egy pohárral. Na jó, a rosszaknak is. A kétezres években szörppé silányult utánzatát emberi (de még állati) fogyasztásra sem javasoljuk, az eredeti emlékét örökre megőrizzük. R.I.P. ETÜD!

 

Sztár-üdítő család

Kisiskolás korunk legszebb emlékei közé férkőzik be ez az ital, amely (nem létező) minősége helyett az olcsóságával hódított: bármelyik nebuló könnyedén összekuporgathatta a kis zsebpénzéből a betevő sztárüccsire valót. Főleg a negyedórás nagyszünetben a lógás vétségét kockáztatva illett beszerezni, rendszerint egy-két zacskó szotyi társaságában. A sláger a kétdecis, narancsízre hasonlítani akaró típus volt, a citromos és tonik már gyerekként is az ihatatlan kategóriát képezte. Aki manapság netán találkozna vele, ne habozzon beszerezni belőle, bár kisgyermekkorunkkal egyetemben alighanem ez is már csak az emlékeink kelléktárát gazdagítja.

 

Márka-üdítő család

Azon kevés üdítők egyike, amely még ma is bőven ott lapul a boltok polcain – változatlanul silány minőségben. Szinte ugyanazok mondhatók el róla, mint a sztár-tesóról, annyi különbséggel talán, hogy ezzel általában szüleink „kedveskedtek” egy-egy balatoni nyaralás, ritkábban „hétköznapok hőse” kitüntetés alkalmával, literes kiszerelésben. Legművibb változata az azóta fogalommá vált „meggymárka”, amely néhány éve még az automatás üccsik közé is beverekedte magát egy rövid időre. Szerencsére privát történelmünkben azóta az őt megillető helyre került: kétliteres műanyag flakonba, az éjjel-nappali bolt bejárati ajtaja mellett tárolt rekeszbe. Fanoknak egészségükre a fogyasztásához – de ne legyenek illúzióink: arra nem fog menni.

 

Queen-család

„Egy kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a mienk”, avagy: márkás és csak kicsit jobb minőségű külföldi termékek magyar koppintásban. Gyerekként az akkor újdonságnak számító háromdecis, fémdobozos változat hódított leginkább, többféle ízben. Legrettenetesebb a kólás volt, ennek emlékét ma az a bizonyos kék-fehér színekben pompázó, bántóan olcsó „márkatermék” idézheti fel bennünk. Összességében mindenképpen igaz rá, hogy nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Sokkal nagyobb.

 

Traubisoda

Bár nem a ’90-es évek találmánya, aki gyerekként is tudta értékelni az igazi magyar minőséget, annak muszáj volt szeretnie. Minden politikai töltet nélkül ugyan, de meg kell jegyeznünk: a demokrácia szinte a kihalás szélére taszította mindenki imádott traubiját. Mert legyen bármilyen sokszínű a világ, ennek az előállítása csakis diktatúrában működött jól: szigorúan egyféle recept alapján, egy vállalattól. Mai változata inkább csak külsőségekben igyekszik utánozni a nagy elődöt: az eredeti formára hajazó, kétliteres műanyag flakonban kapható B-variáns minden tekintetben csalódás. Másra emlékeztünk mi anno! A kétdecis üvegben legyen bár ugyanaz az ital, mégis a legszebb „traubis” élményeket idézi fel bennünk. Itt-ott még fellelhető, ne hagyja ki, akinek útjába kerül!

 

ÜVEGES kóla

A kiemelésbből már mindenki tudja előre, mire gondol e sorok szerzője: a két piacvezető kólagyártó végzetes hibát követett el az üvegbetétes termékek kivonásával. Az átmeneti, visszaváltható kétliteres műanyaggal próbáltak átcsalni bennünket a PET-palackok világába, de az igazi minőséget kedvelő fogyasztó hamar kiábrándult: azt ugyan már nehéz megállapítani, hogy valóban rosszabb-e az „új” változat minősége, de nyugodt szívvel kijelenthetjük: a fíling egyszerűen már nem is hasonlít. Igazi rangot és nem hétköznapi megelégedettség érzést jelentett „domborcocát” vagy „fehércímkéspepsit” venni a sarki kisbolt hűtőládájából… A PET-palackjaikkal együtt a kólagyártók szépen ki is vonultak a ’90-es évekből, ezzel pedig a mi életünkből is. Az eredeti, üveges változat emlékét örökre megőrizzük. A többit nem.

 

Mountain Dew

Azon kevés üdítők egyike, amely e sorok írójának a legkevésbé sem hiányzik a ’90-es évekből. Illetve talán egy kicsit mégis: már akkoriban is szinte viccesen pocsék ízű, színében leginkább a vizeletet idéző folyékony valami nem sok sót evett meg sem hazai, sem pedig külföldi vetélytársai mellett. A dögös hegyikerékpáros reklám sem hozott lázba bennünket, így alighanem csak amolyan gúnyos nosztalgiával gondolunk vissza az ismert „P” betűs kólagyártó cég befuccsolt újítására.

 

Canada Dry

Ma már többféle gyömbér kapható a piacon, de mégiscsak az első és eredeti az igazi: semmi ® vagy ™. Nem. Valahogy a „TÖRV. VÉDVE” szignó nagyobb garancia volt a minőségre – a többi üdítő esetében is. A korábban fejtegetett PET-palackok agresszív támadásának sajnos ez a márka is áldozatul esett, de a kétdecis üveges változat, eredeti címkével ma is megdobogtatná szívünket. Gyerekként a Canada-cowboyt utánozva szerettük volna egy mozdulattal lepöccinteni a kupakot a helyéről, de azért némi lazítgatás után sikerült ez a bravúr is.

Miss you, original Canada!!!

 

Hey-ho gyümölcslevek

Az olvasó méltán lepődhet meg: igen, a márka bár ma is létezik, mi most csak a gyerekkori kétdecis, dobozos változatra térnénk ki néhány sor erejéig. Hiszen ki ne szeretett menőzni egy jókorát a többieknek a suli nagyszünetében elkövetett dobozdurrantásos merénylettel? Tízórais szendvics mellé, valamint iskolai osztálykirándulásokra is ideális útitárs, ezúton is köszönet az anyukáknak a bennünk rejlő rosszfiú kiengedéséért. Ha pedig a durrogtatást már meguntuk, a szívószál segítségével kiválóan lehetett az apukák vagy tanárnénik idegeire menni a bugyborékolással. Kétarcúság minden mennyiségben: "igazi" gyümölcslé 12% gyümölcstartalommal, ártatlan külső, kiürülés után komisz beltartalommal. Bumm!

 

Az első részhez hasonlóan itt is megjegyeznénk, hogy a felsorolás korántsem teljes: aki tehát nem találkozott most kedvenceivel, ne csüggedjen: már gyűlik az anyag a kiegészítés közzételéhez. Addig is kellemes nosztalgiázást mindenkinek!

 


36 komment

Címkék: sztár márka coca cola queen traubisoda mountain dew cherry coke etüd canada dry hey ho

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr361130114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 00:38:05

Nemá, a Márka szőlő a legjobb a mai napig. Meggy már durvul, de az íz a régi.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.05.20. 01:23:48

Esküszöm vissza fogok térni lassan és megírom a maradékot. Hihetetlen nagyságok maradtak ám még parlagon, és akkor még a kis zacskós italporokat meg a hígítható szörpöket nem is említettem.

Empty 2009.05.21. 12:48:40

Limo, málnás! Ujjunkkal ettük. 2 Ft-ért vettük az eldugott kisboltban és 5-ért árultuk az iskolában. A különbözeten persze újra Limot vettünk.

Biteburg Ménrót 2009.05.24. 17:42:08

Kimaradt a 'szevenáp' (7up), amit a félreérthető logója miatt többen is ZUP-nap hívtak! ("Adsz egy kortyot a zuppodból?")

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.05.25. 01:40:27

@Biteburg Ménrót:
Semmi sem maradt ki, jönnek majd a következő fejezetek :)

hg002 2009.06.30. 09:45:33

A kategória legalját súrolgatta a kólaszörp, ami mára szerencsére teljesen eltűnt a polcokról...

Gazuzem 2009.06.30. 10:28:52

Az Etüd üdítő nedű.

pilota_keksz 2009.08.13. 09:44:01

Bocsi, de ezeknek nagy része inkább 80-as évek...

Papi83 2009.08.13. 15:37:27

@pilota_keksz: teljesen igazad van, egy részük a 80-as években született, viszont a mi gyerekkorunkban még éppen léteztek, és azután szűntek meg - a mi történelmi emlékezetünkben már csak '90-es italként maradnak meg:)

==T== 2009.08.18. 20:21:53

A Canada-dry és a cowboyos reklám nekem is nagy kedvenc volt!:)

hongrois 2009.08.21. 09:22:38

Meg a Fanta - vidéken néhol - szőke kóla...

Ivan Berger 2009.08.25. 01:10:03

Valami sztár kóla (és persze narancs, meg egyéb ízek) nevű gané emléke is dereng a 90-es évek közepe tájáról, na meg az elsősorban 0.33-as dobozban kapható Tango.
Utóbbit egy tetőtől-talpig narancssárgára mázolt, kidobóember mérető kopasz emberke reklámozta a tv-ben, és egyszer besétált Mr. Rozsda élő adásába is :) (tényleg, róla lesz poszt?)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.25. 15:07:30

@Ivan Berger:
Milyen igaz, a Tangó. Elég formabontó reklámja volt. Kösz a tippet, szerintem fogunk vele foglalkozni.

Phil Laak 2009.09.02. 13:03:13

@hg002: Dehogy tűnt el, én vettem két hónapja, és be is pusztítottam nosztalgiából.

MLAci 2009.09.11. 01:04:57

ezt nem értem, anada dry, és cherry coke is kapható szinte mindenhol (pl auchan), ráadásul 2 literes kiszerelásben. Én manapság is ezt a kombot veszem, ha üdítőt vásárolok :-) Jah, és cherry coke még a cégnél kirakott cola automatában is van

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.09.11. 21:09:44

@MLAci:
A Canada Dry nem kimondottan 90es.
A Mountain Dew már annál inkább.

sorica123 (törölt) 2009.09.13. 10:28:18

Plusssz vagy kimaradt, vagy másik poszt:)
@Gudea Enszi: Az a narancssárgára festett, kuglifejű csávó volt a Tango reklám, aki rohangál, mindenkit elsodor, és a végén benyögi valaki, hogy kabbbe?:)
@:MLaci, az egy dolog, de az itt felsoroltak valamilyen formában mégis a '90-es évekhez tartoznak. Pl akkor jelentek meg vagy jöttek divatba.
Márkával nem sok emlékem van -egyik, amikor retró jeligére visszahozták (két éve, létezik?). Valamivel előtte kezdtem egy zenekar próbáira lejárogatni - többek között 'na még mit találjunk ki' jeligére játszották a Márkadalt is Hullala címen:))

jack o'neill 2009.10.24. 22:32:02

Hááát ízlések és pofonok, de pl. a Mountain Dew-t mi anno nagyon szerettük, ami a Márka üdítőket illeti, a 90-es években valami borzasztóan utáltam őket, ízetlen, agyoncukrozott lónyálak voltak. Aztán valami ötlettől vezérelve tán a nyáron vettem, valami komoly változás lehetett, mert nagyon finomak. Főleg a málna + a narancs.
Canada Dry-t, meg a Traubit meg ki nem állhatom. Azt nem értem hogy a borzalmas traubi hogy lehet 349 Ft / 2L ???

Motorpenis 2009.10.28. 14:43:10

Emlékszik valaki a Panda üdítőcsaládra? Fémdobozos formátumban volt kapható, én a Cola-ra emlékszem, ami piros dobozban volt, és létezett Shandi is ebből a családból , de nem tudom ,az milyen ízű volt.

Mangó, és maracuja ízű, kannás szörp?

bldo 2009.11.06. 14:30:58

Ez a post sajnos ezer sebből vérzik:
- Canada Dry spec. bőven már a '80-as években is itt volt, ráadásul reklámozták is a tévében - biztosan mindenki emlékszik a repedezettre száradt földön mászkáló cowboyra, aki minden üdítős üveget szilánkokká lőtt, csak a Canada Dry palackja állta a golyót. Népszerű volt, lehetett kapni, nem '90-es évek.
- Ami '90-es évek és nincs a postban, az a 7Up. A lengyelpiacot semmi perc alatt elárasztották a Fido Dido-s (ő volt a 7Up kabalafigurája akkoriban, a vonalrajz-srác) bermudagatyák és pólók. Életem első PET-palackos üdítője amit vettem, egy 2 literes 7Up volt, majd' 100 forintot kóstált a '90-es évek legelején.
- Márka, Etüd, Queen: egyértelműen '80-as évek. Traubi, Sztár szintén.
- Mountain Dew szerintem még mindig kapható (én néhány hónapja vettem utoljára), bár tény, hogy a sikeressége erősen kétséges.
- A kisüveges kólát szintén inkább a '80-as évekhez kötöm, bár az is igaz, hogy a 0.33-as Coca pl. a '90-es évek elején jelent meg, és egy-két év után ki is tolták a piacról a félliteres PET-ekkel meg a dobozosokkal.

Papi83 2009.11.06. 15:28:28

@blackdogone:
Nem te vagy az első, aki ezzel a kritikával él, valóban egy részük inkább '80-as. De mint ahogy azt már korábban jeleztem, nekünk ezek a '90-es években voltak meg, és szerintem azokra is éppoly jellemzőek.
Mountain Dew-t már régóta nem láttam (Cherry Coke-ot annál inkább), de érdekelne, hol lehet beszerezni.
Természetesen jönnek még a továbbiak is; hogy mikor, az még nekünk is kérdés, tehát figyeld továbbra is blogunkat!

bldo 2009.11.09. 13:18:20

@Papi83: Bent vagytok a Google Reader-emben. :)

ravezed 2009.11.22. 21:06:56

És mi mekkorákat bulizunk még mindig a Cherokeera! Az egyetlen zene, amit egy üdítőről írtak, és az is happy hardcore!

Rocko- 2010.03.20. 23:39:47

hmm.
a Mountain Dew-nak nem véletlenül volt a beceneve Mountain Húgy (vagy csak én találtam volna ki?).
viszont érdekes, h ez nem ízlik a Canada Dry pedig igen, holott szinte ugyanaz.

nekem személy szerint nem volt bajom egyikkel se.

Gukker 2010.05.11. 13:35:06

Kihagytad a Shizan üdítőt!
Valamikor '95-'96-ban nyomták a Mountain Dewval együtt.
Borzalmas volt.

Gukker 2010.05.11. 13:36:38

Azaz Sheezan, valami mangós szirup volt.

szirmaik 2010.07.03. 21:19:28

Én úgy 96-97 körülről emlékszem egy bizonyos Koala kóla nevű löttyre. Valami perverz okból kifolyólag asszem szerettem is.

Sínentúli 2013.08.16. 01:10:43

@szirmaik: "Koala kóla, az bizony. Ez jobb, mint az iskóóóla. Koala kóla, ezt iszom. A leves nem nagyobb csoda."

Ortisz · http://brog.blog.hu 2013.10.22. 15:30:44

Na most reagálok egy 4 éves posztra!

Queen Cola emlékeim szerint továbbra is folyamatosan létezik, évente egyszer-kétszer veszek a '90-es évek emlékére (Reál, Coop pl. a lelőhelyek, a 00's évek elején pedig a Lurdy megboldogult Max nevű élelmiszerosztályán volt)
Annyira nem szar. (mint pl. a Twinto kóla volt)

ZUPP! Azt nagyon bírtam, vettem is Fido Didos "légyszaros pólót" a piacon.
(apropó: ez egy igen kitárgyalatlan és dokumentálatlan terület az internet világában. Fehér póló kis fekete, váltakozó átmérőjű pöttyökkel, mint a légyszar. A közepén pedig hatalmas ADIDAS

RC Cola: sokan azt hitték, hogy román kóla, valószínűleg ezért nem volt sikeres nálunk. Pedig amúgy Royal Crown, és amerikai.

A Manten Tyúkot többször is megpróbálták bevezetni; a béna hegyi kecskés reklám már a második eljövetel volt. A marketingesek valahogy elfelejtették kiemelni, hogy koffeintartalmú, talán úgy sikeresebb lehetett volna. Az már más dolog, hogy az íze megegyezett a citromÍZŰ szörpével. Szürkeimportban delikáteszekben még kapható, néha veszek.

Tango: a '90-es évek első felében nagy Music TV-fogyasztó voltam, és lenyűgöztek a Tango reklámjai. Örültem, amikor Magyarországra is bejött; szürkeimportban kapható még úgyszintén.

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.12.01. 12:24:04

@Biteburg Ménrót: A ZUP! Imádtam, anno sokat vettünk kicsiként. De aztán egyre kevesebb szénszavas üdítő került az asztalra. Talán az ára miatt.

Void Bunkoid 2013.12.12. 14:32:54

A zup nagyon leromlott, régen literenként 7,4(!) gramm széndioxidot tartalmazott. Semmitől nem lehetett olyan őserejűt böfögni, mint egy jó egy húzásra megivott kétdeci zuptól.

Ma már olyan harmatgyenge (tán 4 g/l sem), hogy kb másfél napig a konyhapulton felejtett cévitaminos plussssz pezsgőtabletta-italra emlékeztet mind a szénsavassága, mind az íze.

Ja ezaz, a Plusssssz, egerszegi krisztinás reklámmal. De asszem tán még az is vastagon 80-as évek :)

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.12.12. 16:18:01

A Plusssszt mi is ittuk, vagyis csak én, mert anyu néha vett mandarinosat. De annyira nem ugráltam érte. Inkább a gyümölcslét szerettem.

Tényleg! Kimaradt a felsorolásból a Gumibogyó szörp, amit a Gumimacik (az ominózus Disney-rajzfilmsorozat) kapcsán lehetett kapni. Na, azt nyakra-főre nyakaltam befelé. XD

2014.02.11. 14:09:22

Én nem tudom, mit csináltak a Traubival, de nagyon el lett baszarintva. Múltkor vettem egy kétlityóst, jó drágáért, és egy ÍZETLEN löttyöt találtam a palackban! Márka szőlő viszont nagyon jó, a meggy ízt viszont mindenben utálom a mai napig (oké, meggybor azért játszhat :)).
Canada Dry: szintén negatív élmény - lehet, hogy tényleg az üveges cuccok voltak a jók? Viszont a Lidl-nek van a Freeway termékcsaládja, a gyömbérük szerintem nagyon jó, és a kóla is egész iható, de a tonik veszett szar.
Mountain Dew-t sajnálom, én szerettem, Tango-hoz nem volt szerencsém.
Cherry Coke - ISTENKIRÁLYSÁG!!! De jó, hogy még mindig kapni (csak ne lenne méregdrága!)!! :)

Void Bunkoid 2014.02.11. 23:48:46

Amúgy kisüveges üvegeskóla máig van, csak nem szabad kisker forgalmazni, de vendéglátóhelyeken (főleg éttermekben, nem ilyen útszéli üvegtigrisekben meg kocsmákban) máig ha két deci kólát kérsz, akkor a már ismerős nett kis kétdecis sörbontós üvegben hozza ki, az orrod előtt nyitja ki és önti ki pohárba a pincér. Mer' úgy illik.

Barakov 2014.02.19. 02:27:12

Hm... És az Almdudler az smafu? :)
Önálló cuccként lehetett kapni sokáig, ezt az almás... izét. Aztán, miután a CC felvásárolta, gyorsan meg is szüntette. Mostanában megint lehet látni a polcokon, itt ott.
www.youtube.com/watch?v=_X42SaWpCQQ

És ha már CC:
Sokáig a Fanta, mint narancsüdítő volt a kínálatában. És mellette volt a Lift, amelyet citrom ízesítésben lehetett kapni. Abból lett a Fanta citrom, a Lift, mint olyan, sokáig talonban maradt. Néhány éve lehet kapni, mint B kategóriás üdítőital családot, a CC kínálatában.

A Cherry Coke- hoz még, a zenén kívül annyit:
A 90- es években lázasan tombolt a kupakgyűjtési láz. A Cherry Coke- é vitte a pálmát, mind közül, a "Tedd ki a répát!" című játékával. A kupakokban a répa betűit lehetett megtalálni, a szót kellett belőle kitenni és beküldeni. A játéknak konkrét nyereménye nem volt, hanem minél nagyobb őrültséget kellett kérni a szó mellé, mint nyeremény. Így kerülhetett sor egy nyeremény keretében arra, hogy az egyik budapesti hidat lezárták, egy kétszemélyes vacsora miatt, melyet egy fiatal pár "nyert".
süti beállítások módosítása