HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Vác FC Samsung

2009.03.13. 21:43 :: Kurtz ezredes

Belevágunk a legélvezetesebb és leghálásabb témába, milyen is volt a magyar foci a 90-es években. Nos, ha szigorúan nézzük a korabeli játék, csapatok, focisták, mezek, labdák, stadionok, szponzorok alapján már rég nem kéne élnünk, hiszen ezek bizony egyesével is komoly érvek a csoportos öngyilkosság mellett. Mi mégis teljesen biztosak vagyunk benne, hogy olvasótáborunk szarrá röhögi majd magát Zvara József, Marius Cheregi vagy éppen Roman Tolocskó nevének hallatán.

Mindenki nézze el nekünk, hogy nem kronológiai sorrendben vágunk neki a téma tárgyalásának. Ma sem 1989 bajnokával indítunk, aminek az az egyszerű oka, hogy szeretnénk egyből a mélyponttal kezdeni. A 90-es évek eleje a hazai bajnokság szempontjából tragédia volt, így ennek a kornak nem is lehet más a prezentálója, mint 1994 bajnoka, a lelkes, de határtalan profizmussal azért nem vádolható Vác FC Samsung. Mielőtt az összes fanatikus váci drukker rajtunk töltené ki dühét, szeretnénk érvekkel és objektív elemzéssel alátámasztani ítéletünket.

Koszta János: A labdarúgás Rosta Miklósa. A szeretnivaló, mackós tesitanár, alkatát meghazudtoló bravúrokra volt képes. Ne feledjük, hogy váci évei után még a BVSC csíkócsapatával is a végsőkig kihúzta. Harcsabajsza messziről megismerhető „trade mark”-ként ingerelte a beszólókat. Emlékezetes az örökzöld „szappan leszel Koszta! Vagy lámpaernyő” rigmus. Ja, cserekapusként még egy UEFA-kupa döntőt is végigült. Ennyi kalandba még Indiana Jones is beleszédülne.

Nagy Tibor: A kreol jobbhátvéd, majd söprögető hihetetlen stabilitást és erőt jelentett a Duna-partiak védelmében. 15-szörös válogatott, azok a rohadék gázcsapolók azóta is átkozzák sistergős, utolsó perces bombáját. Jelenleg alacsonyabb osztályban edzősködik. Kívánhat-e többet az ember?

Hahn Árpád: A szőkés söprögető (akik nem tudják értelmezni ezt a kifejezést, azokkal nincs több tárgyalnivalónk) igazán csak leszálló ágában, kispesti éveiben hagyott bennünk komoly nyomokat. Akkortájt már nem volt átjátszhatatlan, viszont Vácon nagyon elkapta a fonalat. Meghazudtolva a szokásos futballista életpályát, manapság golfot oktat. Irigyeljük érte.

Puglits Gábor: A mérsékelt tehetséggel megáldott, ambiciózus középpályást megismerve talán nem is olyan érthetetlen, mit gyűlölt Eric Cartman annyira a vörhenyesekben. Neve szitokszónak számított bármelyik dühöngőben. A tűző nap mellett különösen az alacsony súlyponttal megáldott ügyes cselgépekkel vívott kilátástalan harcot a középpályán. Nagyon szeretheti ezt a remek játékot, mert a győri, majd soproni évek után még ma is aktív és élvezi a gondtalan mindennapokat.

Aranyos Imre: A szorgos baloldai védő 1994-ben ért fel az NB1 Mount Everest-jére. Az 1996-os csúcstámadás a BVSC-vel csak ezüstéremre volt jó. Dicséretesen nem érte be ennyivel, és még nyáron átigazolt a Fradiba. Az emlékezetes göteborgi gólvonalas luft azonban megpecsételte a rendkívül szerény és szimpatikus „Arany” zöld-fehér két hetét. Valamit viszont visszakapott a sorstól, hiszen a szerető Vasas család befogadta, és határtalan nagyrabecsüléssel dédelgette 2004-es visszavonulásáig.

Nyilas Elek: Fejre a 90-es évek Gyánó Szabolcsa, testalkata pedig valószínűleg a legkomolyabb szakmai kihívást jelentette volna a sport tudományos hátterét kutató okostojásoknak. Bizonyára mindenki emlékszik még az ezután lehúzott fradis (megjárta még a BL-t is!) éveire. Csúcspontként vágott kettőt tétmeccsen Bakuban. Egy rövid győri agónia után tűnt el a süllyesztőben.

Romanek János: Vannak játékosok, akik csinálhatnak bármit, úgyis egyedül horrorisztikus sérülésükre emlékszik csak a hálátlan közönség. Romanek cselezhetett, futhatott, lőhetett ahogy csak akart, ő örökre az a szenvedő alany marad, akit Keller Józsi úgy rúgott fejbe, hogy még Nyilasi Tibinek is fájt. (Külön említésre méltó az elején bevillanó Héder Barna legendás, lilás-bordós TS konfekció-öltönye, ami természetesen még górcső alá kerül majd)

Füle Antal: A világon semmi nem jut róla eszünkbe, se egy csel, se egy fejes, se egy becsúszás. Talán csatár volt és utána az MTK is alkalmazta, de ez csak egy megérzés. Ma már vadászbolt-tulajdonos és egykori mesteréhez hasonlóan őt is a muflonok, őzek, vaddisznók hozzák lázba igazán.

 

Csank János: Ózd harmadik legnagyobb híressége Majka és Barbee után. A szófukar edzőzseni igazán magának érezhette a 90-es éveket, hiszen itt nem volt helye kényeskedő tehetségeknek. A politikától kezdve az olajszőkítésen át a focipályáig az érhetett el valami kézzelfogható eredményt, aki nem volt rest szarból várat építeni. Szövetségi kapitánysága a sokat emlegetett dicstelen Jugók elleni alázós pótselejtezőkkel végeztetett be. („Boldog, boldog, boldog születésnapot, kívánjuk, hogy legyen még, sok ilyen szép napod!” zúgta az Üllői Út lelátója). Tavaly a Fradit próbálta visszaerőltetni az első osztályba, minden nem jöhet össze.

Futottak még: Simon Antal, Kriska Gábor, Vig Péter, Szedlacsek István, Kasza István, Dzurják József, Nyikos József, Schwarcz Zoltán, Hámori István

 


14 komment

Címkék: bajnok nb1 vác

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr481000853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.04.15. 20:09:59

Kedves devai, sajnos technikai malőr történt, ezért tűnt el a hozzászólásod. A reagálásunk persz nem marad el. Ez nekünk is rossz, hiszen így a válaszunk több poénja is érthetetlenné válik a külső olvasó részére.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.04.15. 20:19:48

Kedves devai, én őszintén mondom megkövetlek ezek után. Látod micsoda blog ez... Egy Csankcsapat pontrúgása után legalább mindig katonás rend uralkodott, nem ilyen disznóól mint itt...

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.04.17. 10:07:50

Kedves Puglits Gábor (devai)! Mi teljesen megértjük, hogy frusztrál téged, hogy magyar focistaként eleve borítékolt volt, hogy nem viszed majd semmire a szakmádban, és ez így is lett. Megértjük, hogy már fájlalod egykori választásodat, hiszen ebben az országban oly szép karriert lehet befutni vízipólósként, kézilabdázóként, kajakosként, kenusként. Mi viszont más eredményeit nem szoktuk kifigurázni, ellentétben a >>nem eredményekkel

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.04.17. 10:12:40

Így került sorra a Vác FC Samsung, és ne legyenek kétségeid, jönnek még páran a kollégáid közül. Apropó eredmények! Annak az évnek a magyar „focieredményeiről” beszélünk, amikor csak Illés Béla zsenijének köszönhetően kerültük el a szégyent Hollandiában. Legalább a becsületgól meglett a 7 mellé. Most jut eszembe, hogy azon a meccsen te is játszottál. Hát akkor igazán érted miről beszélek. Végül csak a megnyugtatásodra közlöm, hogy mi sem viseltük tovább Kurtz ezredes agyrémeit és csökevényes humorát. Megöltük őt, és a fejét egy karóra tűzve elküldtük Újbudára. Ja nem… Vácra. Az elhantolására külön buszt szerveztünk a Dunakanyar-belieknek, hogy leköpködhessék a hulláját. Kár, hogy erről is lemaradtál. Kezdjük érteni, hogy miért focista lettél. Ja, és mi már akkoriban is valakik voltunk, ezért a focihoz (is) értettünk, és már csak ezért sem vettük komolyan az NB I-et.

orszk 2009.05.08. 16:35:17

Büszke lehetsz az írásodra!!!!!Ennyit tudsz!!!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.05.08. 17:20:53

Kedves Puglits Gábor (devai, orszk)! Akárhányszor is regelsz újra, mi mindig tudni fogjuk, hogy te rejtőzöl a nicknevek mögött.

orszk 2009.05.09. 00:07:25

"Minden nem jöhet össze".Nem vagyok Puglits Gábor.
"Mindenki nézze el nekünk,hogy nem kronológiai sorrendben vágunk neki a téma tárgyalásának".
Kár.Pedig szívesen elolvastam volna az elemzésedet az 1991-92 bajnokáról a Fradikádról is.
Fradikádról:(Semleges írónak: Nyilasi Tibor nem Nyilasi Tibi , Keller József pedig nem Keller Józsi).
Tudsz mindent.Lehúzod Hahnt,Puglitsot.
Kreolozod Nagy Tibort.Persze senki nem érhet fel a csodálatos Keller Józseffel aki 92 tavaszán fejbe rúgta Romanek Jánost.
(A Bajnok FTC dicső tagja).
"Csank János Ózd harmadik legnagyobb híressége"
Persze Nyilasi Tibor és stábjáról is emlékezzünk meg. 91 őszén a Veszprém ellen három helyett, négy idegenlégiós futkosott egyszerre a pályán.Nyilatkozat"Sajnos nem vettük észre hogy már hárman pályán vannak".
Szegény Tibor nem tudta hogy három után a négy következik.(A Bajnok FTC dicső
vezetőedzője)
Persze a tüzet az MLSZ eloltotta.(Büntetés helyett újrajátszották).
1991-92 bajnokcsapata így az FTC egy számolni képtelen edzővel+favágó+MLSZ vezetésével.
Szóval 1994 a tragédia? Már 1992 az.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.05.12. 09:25:35

@orszk:
La leoltjuk a hájas disznó Limpergert, az idegbeteg Varga Zoltánt meg a román Miriutát akkor teljesen össze fogunk téged kavarni. Szerinted egy hithű fradista Bélát tenné be Blümchen mellé a fejlécre?

orszk 2009.05.12. 10:47:58

Persze.Béla családtag.
Várszegi Gábor (Fotex) az FTC és az MTK egykori tulajdonosa.
Na csá!!!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.05.12. 12:38:46

@orszk:
Csúnya dolog ekkorákat rúgni a nemzet kincsébe, hát nekik már csak lehet picit csalni nem?

javierescude 2009.11.26. 12:37:38

ebben az időszakban Vácon fociztam a serdülő csapatban, nagy élmény volt átélni a bajnoki címet, volt aláírásom minden játékostól, volt nagy ünneplés a főtéren

barátaimmal azért már mi is visongva röhögünk ezen a csapaton, hogy milyen arcokból állt

a legkomolyabb egyébként hogy a Koszta Jani még mindig véd a megye I.-ben, 51 évesen :-)

Flankerr 2009.11.26. 22:59:30

@javierescude:
Ez komoly? Hol véd Jani bácsi?

javierescude 2009.11.27. 09:16:27

@Flankerr: Nógrád Megye I. Berkenye, és a Füle Anti a játékosedző :-)

jozinho 2009.11.28. 22:24:16

Nyilas például jóval több volt ennél, amit leírtál.
Gyúrtál egy nagy fikagolyót, azzal gurítasz, értem. Azt is értem, hogy ez neked jó.
Most jövök rá, hogy értek mindent.
süti beállítások módosítása