HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Reszkessetek betörők!

2009.12.24. 19:55 :: Gudea enszi

Év: 1990

Nemzetiség: amerikai

Most benyúlunk a szekrénybe, és kihúzzuk a „Reszkessetek betörők” feliratú, 195 perces TDK kazettát. A másik film a Jó reggelt, Vietnam!, de azzal most nem foglalkozunk. Áldozunk hát egy kicsit a mágnescsík oltárán, hogy méltóképpen megünnepeljük a karácsonyt. Macauley Culkin még vagány kiskölyök volt, nem pedig egy elnarkósodott szerencsétlen exceleb. Mi pedig sokadszorra is őszintén drukkoltunk neki.

Az egész család bolond, arrogáns és hisztis, mégis te kapod a lecseszést. Mindannyiunkkal megesett már ilyen igazságtalanság, de egyikünknek se voltak szabadkőműves kapcsolatai, hogy eltüntesse az engedetlen családját. Kevinnek sikerült mindez, mégpedig azért, hogy mi áteshessünk gyerekkorunk egyik legviccesebb másfél óráján. A megható, emberközeli, családhiányoló pillanatok se voltak rosszak, de azért igazán az utolsó félórában kialakuló nagyderbire készültünk rá mindannyiszor, ahányszor csak előhúztuk a kazettát. A két tökkelütött betörő, Harry és Marv kellőképpen megágyazta a hangulatot, a sóval marós sorozatgyilkosnak hitt nagypapa pedig egészen a templomos jelenetig Mr. Wilbeforce-szal volt egy szinten a szemünkben.

Kevin persze kezdetben ugyanazt csinálta, amit mindannyian tettünk volna a helyében. Szétbarmolta a lakást (természetesen elsősorban a bátyja szobáját), és csipszet evett pizzával. Aztán a betörők megjelenésével elkezdett érvényesülni a teher alatt nő a pálma elv, és a kissrác megejtően gyorsan elkezdett felnőni. Lazán lezavarta a bevásárlást, és minden egyéb felnőttes feladatokat is, és párszor elijesztette a betörőket, amíg rá nem készült a Nagy Honvédő Háborúra. Kicsit azért irigyeltük is, hiszen ilyen ötletgazdagon még a filmekben sem vágják haza mindennap a gonosztevőket. Eközben a meglehetősen ellenszenves család Európában próbál aggódó arcot vágni az otthonfelejtett gyerekhez. Na de ne is húzzuk az időt, hiszen mindannyian a fő akciót várjátok!

A vízinaplopók bizony rossz fába vágták a fejszéjüket McAllisterék házával. Amit kaptak az akció estéjén, attól alighanem még a Sikoly maszkos-köpenyes figurája is végleg elfeküdt volna. Többet voltak vízszintesben, mint talpon. Habár szerencsétlen hülye Marv eleve nem a talpán közlekedett. Az enyvezett lépcső, a szög és a karácsonyfadíszek megtették a magukét, így a játékokra bukó és a kirabolt házakat elárasztó szuperbetörő lábélen közlekedve járta be a jókora házat. Az üvöltései pedig bizton a magyar szinkronipar gyöngyszemei közé sorolhatóak. És fél a sötétben. A két jómadár egyébként kiválóan kiegészítette egymást. Marv nyakigláb és reménytelenül debil, Harry pedig alacsony és céltudatos. Marvnak a lába szenvedett nyolc napon túl gyógyulót, Harrynek viszont a feje égett még Gurmai Zitánál is nagyobbat. Na és nem feledkezhetünk meg a trükkök százairól. Sóval tökönlövés, vasalóval homlokoncsapás, festékesdobozzal homlokoncsapás, homlokkal házfalnak csapatás... Sokkal viccesebb volt, mint a Csíííz. De azért a pajszert végig ott szorongatták a kezükben, hiszen anélkül mégsem lehet jól betörni! A zárópoént végül szépen megoldotta a hólapátos öreg, aki úgy csapta hókon a két hülyét, ahogy az a nagykönyben meg van írva.

A film vége aztán némileg el lett nyálazva, de ez egyrészt akkoriban még nem zavart minket, másrészt akkoriban még az elnyálazás sem olyan volt, mint a mai filmekben. Kevin anyukáján láthattuk az őszinte megbánással vegyülő szégyenérzetet, a család művieskedő meaculpája viszont már akkor is csak még ellenszenvesebbé tette őket a szemünkben. Nem is beszélve a tahó Buzzról, akinek – családtag ide vagy oda – ugyanúgy kijárt volna a hólapát.

Boldog karácsonyt, és tartsd meg az aprót te mocskos állat!


38 komment

Címkék: reszkessetek betörők

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr891620954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2009.12.24. 21:20:20

Heh, nagy feeling. Anno nem volt karacsony nelkule. Emlekszem mikor altsuli elsobe kitargyaltuk a filmet az udvaron :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.24. 21:33:30

Amikor ezt a filmet láttam a moziban, emlékszem, akkoriban még tudtam szívből röhögni. Taknyom-nyálam egybefolyt ezen a filmen :)

TorrenteXY 2009.12.24. 23:30:14

A tökéletes karácsonyi film. Ennyire jó, ami az egész családot ugyanúgy el tudja szórakoztatni, nagyon ritka. Vannak nagyon jó karácsonyi filmek, pl. Tapló Télapó, Igazából szerelem, Karácsonyi vakáció, de a Reszkessetek ezeken felül áll. Kár, hogy a második részben hihetetlenül megnőtt a nyálfaktor, úgyhogy azt másodjára már csak tekergetéssel lehetett megnézni.

10/10, mindenkinek ajánlom!

BrunszvikTeréz 2009.12.24. 23:55:25

Bocsánat, de én nem szerettem. Mindig sajnáltam benne a betörőket, aki ennyit kiáll, az megérdemli a szajrét.
Egyetlen egy jelenetet szerettem benne, mikor az első reggel megborotválkozik, felteszi az arcszeszt és üvölteni kezd, mert az azé éget. :D De jó zenék vannak benne.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.25. 00:39:36

@BrunszvikTeréz: én se szerettem, bár én mindig csak a fanyalgó-modoros kecsege vagyok itt :))

A "tartsd meg az aprót, te mocskos állat" azért nagyon ott volt. A válogatott kínzások pedig egy jobb Tom & Jerryvel is felvették a versenyt.

Amúgy a Gyűlöltellenségeink-vonalnak üzenem, hogy Macaulay Culkin bizony ÍR katolikus családból származik

stardustmemory 2009.12.25. 04:15:39

Óóóó,de jó is volt,a jó öreg Maculay,aki a film után Jackó ágyát és több elvonót is megjárt.Nem tudom,hogy csak én vagyok-e így ezzel,de régen még voltak kollektív moziélmények,gegek,tartsdmegazapróttemocskosállatok,
amelyek összehoztak kövér gyereket,girnyó gyereket,butát és okosat,gazdagot és szegényet egyaránt.Nyilván kellett hozzá a korlátozott infrastruktúra is(közös élmény=kevés mozi vagy egy videotéka).Mondjuk a film császár.Az amerikai álom erődemonstrációjának sem utolsó.Nyugatról keletre.Gyerekszemmel.

ElviraMujito · http://www.mujito.com/ 2009.12.25. 10:28:44

Tartsd meg a mocskot, te apró állat. Hű, de rég láttam már... :)

Papi83 2009.12.25. 10:34:20

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!:):)
Amúgy igen, gyerekként nem láttál a több tonnányi játéktól, felnőttként meg a "3 szintes házunk van de azér menjünk már el Európába karácsonyozni, mer az vicces" rongyrázáson gondolkodsz el.
"The land of the free and the home of the brave..."

fransancisco 2009.12.25. 12:47:51

egy hasonló gyoengyszem a Xmas kultúrkorbol: Karácsonyi történet - A Christmas Story [1983]

Czelder Orbán 2009.12.25. 13:17:29

...és tartsd meg az aprót te mocskos állat!

Aki nem ismeri ezt a beszólást, annak nem is volt gyermekkora! :)

Czelder Orbán 2009.12.25. 13:20:20

@Modor Tibi:
Jaja, szegénynek elég elbaszott egy gyermekkora volt a két álszent, pénzéhes szülője mellett. Az meg már csak hab a tortán, hogy felnőttként is csak Michael Jacksonnal értette meg magát...
Szegény.:(

aribeth 2009.12.25. 13:29:31

@BrunszvikTeréz:
"Mindig sajnáltam benne a betörőket, aki ennyit kiáll, az megérdemli a szajrét."

Nem értek egyet. Indiana Jones és Lara Croft megérdemlik a szajrét, mert ők olyan kincseket csórnak el, amelyek több száz, ezer éve feledésbe merültek, és a kutyának se kellenek néhány elmebeteg nácin, zombin meg egyéb gazembereken kívül. Némi jóindulattal a maffiafőnökök, korrupt üzletemberek és háborús bűnösök Rembrandtjait és gyémántjait meglovasító Clive Owenek is megérdemlik a gazdagságot.

Azok az emberek viszont, akik egy átlagcsalád átlagházába törnek be, elviszik az összes mozdítható értékes cuccot, majd brahiból szétverik a berendezést, megindítják a csapot, és így két óra alatt lenullázzák több ember 20-40-60 évi munkájának eredményét (gyakorlatilag tönkreteszik az életüket), nos, azok rászolgáltak mindenre, amit Kevin tett a filmbeli betörőkkel, plusz jár még nekik három irgalmatlan nagy tökönrúgás fejenként. Az ismeretségi körünkben volt pár hasonló eset, az egyiknél órákig fenyegették fegyverrel a lekötözött családot, és akkor még nem beszéltem a kibelezett Józsi bácsikról és Mari nénikről a hírekből - szóval felőlem megdögölhet az összes betörő.
Soha nem értettem azokat, akik a kölyök kínhalálát kívánták - persze, kicsit idegesítő gyerek, de egyrészt ilyen családban ez nem csoda, másrészt legalább megvédte a családi házat a két lükétől. Hányan tudnák utána csinálni? :-)

Gyerekkoromban megvolt legalább ezerszer mindkét rész, de legalább tíz éve láttam utoljára, ezért tegnap újranéztük a családdal. Most is nagyon élveztem, viszont felnőtt fejjel nekem is több dolog szúrta a szemem. Legalább öt percenként felhördültem valamin:
- banyek, azé' ezek a Mekeliszterék kurva gazdagok
nem hiszem el, hogy...
- egy darab ébresztőórára hagyatkoztak
- egyetlen felnőtt se ébredt fel hajnali ötkor (vagy csak az én szüleim töltik ébren a fél éjszakát? :-))
- a reptéri bejelentkezéskor nem tűnt fel, hogy eggyel több útlevelük van
- a szülők felügyelet nélkül hagyták a kölyköket a turistaosztályon
- a legalább tíz órás úton egyszer se mentek hátra
- azt a kis Les Incompetentezős libát senki se csapta pofán
- a rendőrség és a gyerekvédelem nem csapott le rájuk a gyerek veszélyeztetése miatt
- egyetlen szomszéd se maradt az utcában
- ha valaki itthon előadná Kevin lakásvédő akcióit, egy vaskos súlyos testi sértésekkel teli vádemelést kapna a nyakába

A "tartsd meg az aprót, te mocskos állat" mekkora klasszikus! :-) Újabban én is az elvetemült csakeredetibennézekmindent alakok közé tartozom, de az ilyen istenkirály pillanatok miatt imádom a jó magyar szinkront.

Quentin Montargis-ból 2009.12.25. 13:33:34

A hisztérika anyukával telefonáló rendőr nem Mr. Hackles a Jóbarátokból? (még őszülés előtt)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.25. 15:06:39

@aribeth:

Vérszomjas vagy :) Egyébként egyetértek, utálom a betörőket, de ugye ezek nem igazi betörők, hanem afféle balfácán, filmbeliek, úgyhogy lehet őket sajnálni kicsit.

aribeth 2009.12.25. 15:43:38

@Rorschach:
Igen, ők alapvetően aranyosan szerencsétlenek, de a vizes trükkel kihúzták nálam a gyufát. :-) (Képzavar.)

aribeth 2009.12.25. 15:46:16

@aribeth:
Ehh, újraolvastam az irományom, és most látom, hogy a legalább szót egy évre előre elkoptattam. :-)

aribeth 2009.12.25. 16:08:57

@Rorschach:
Igen. :) Szeretem a Bioware-játékokat, és bár az NWN története nem nagy eresztés, Aribeth karakterére azóta is emlékeznek a népek.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.25. 17:38:05

@aribeth:

Szerintem jó játék volt, nekem a története is tetszett :) Online még a kiegészítőit is megvettem, pedig nem szoktam fizetni játékért :)

Terry Wrist 2009.12.25. 22:02:12

ma már eredetiben nézek mindent, és bár nagyobb élmény így, azért azt sajnálom, hogy a "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!"-ok így kimaradnak. merthát az angolt csak nem idézhetem akármilyen társaságban...

hatalmas film, számtalanszor láttam, de persze megnéztem azért tegnap is :)

Seth Gecko 2009.12.26. 10:17:28

Mindenkinek az aprós rész maradt meg igazán? Manapság a haverom csendben elmormolja, ha a pultos egy paraszt :D

katacobain 2009.12.26. 14:45:49

Az aprós után a kedvenc részem:
"Hamuripők, hol a cipőd?"
"Állj már üresbe, mért van toll a füledbe?"
:)))
Jó volt tegnapelőtt újranézni

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.12.26. 15:24:13

A másik, szerintem az átlagosnál jobban sikerült vígjáték az a Karácsonyi vakáció volt Chevy Chase-el.

"-Fiam, kitaláltuk neked idén a legjobb ajándékot"
"-Ugyan már, igazán nem kellett volna semmit---"
"-Eltaláltad, fiam!"

migueldiez 2009.12.26. 18:08:05

Ez az egyik olyan film, ami annak idejen, messze felulmulta a varakozasaimat.

Es ugyan Joe Pesci a NagyMenökert kapta az Oscart, ezert is siman megerdemelte volna (!), ha ugyan nem jobban (pedig Nicky Santoro, meg Leo Getz is jatszanak) - kar, hogy vigjatekert nem nagon szoktak Oscarokat adni. De hihetetlenul jol eltalalt karakterek, mindegyik! A zene is odarakott (John Williams), es szerintem, aki rendezte, azota se csinalt ilyen jot...

raoul_duke 2009.12.27. 00:16:39

Pécére csináltak belőle játékot, azzal nem tolult senki?

aribeth 2009.12.27. 02:28:16

@raoul_duke:
Párszor nekifutottam, de folyton elcsesztem a készülődést.

raoul_duke 2009.12.28. 10:54:59

@aribeth: teljesen én sem tudtam végigvinni sajnos, pedig nagyon sok szart szétpakoltam a házban, és szívtak is sokat a betörők, mégsem értem egyszer sem a végére. Pedig talán még puska is volt nálam :).

BrunszvikTeréz 2009.12.29. 14:16:41

@aribeth: Jó, ne légy velem szőrös szívű. Egyértelmű, hogy nem így van, se sarkítva, se kerekítve. Aki rossz az rossz és ejnye, aki jó az jó és éljen. Persze, hogy nem érdemlik meg mások munkája által felépített dolgokat.
De akkor is, az a gyerek egy szemét kis lókötő, elkényeztetett nyikhaj, aki igazán megérdemelne egy atyai pofont, és nyári tábor helyett inkább nyári munkát, amúgy jellem fejlesztés céljából.

amzso 2009.12.31. 02:26:02

én túlzás nélkül kb 20x láttam. de lehet 30 is megvan. tudtam kívülről a szöveget. emlékszem óvodában csendespihenő alatt azzal ütöttem el az időt, hogy magamban végig lejátszottam a filmet. sajnos zseni nem lett belőlem, de durva dolgokra képes az átlagos gyerekagy :)

random idézetek csak úgy:
pizza pizza pizza!!
a franciák úgy mondanák, te egy kis imbecil vagy.
telepumpállak ólommal
hisztérika a kettesen
kígyó-gyogyó
fohhhófejű vagyok
Kevin!!!

Balfake 2010.01.03. 00:00:48

Ritka visszataszító kis köcsög a főszereplő, mindig a betörőknek drukkoltam, persze csalódnom kellett.

DArchAngel 2010.01.05. 01:25:02

A hozzászólások alapján úgy érzem, túl felnőtten láttam ezt a filmet, amikor ez a gyermeteg humor már nem igazán jött át.
Valahogy a végére megint elhatalmasodott az ismerős érzés, hogy "...ott kéne atomot robbantani!..."

sorica123 (törölt) 2010.01.12. 22:05:53

@amzso: hát ehhez képest az én nyolcam bakfitty. Valami alsós lehettem, nekem még átjött a tomésdzerris humor. Most már para volt helyenként, hogy egy emelet magasból a csávó fejére ejti a vasalót és társai... hasonló eset volt még a Dennis a komisz filmváltozata. Abban is jókat röhögtem a rablón, pedig az is kapott szegény. Amúgy az igazságszolgáltatós részhez: egyfelől valóban egy tipikus idétlen, mikrohullámú makaróni-agyú amcsi kölyök a srác (na ugyan mitől), viszont a betörők is jó nagy szemetek, hogy egy kiskölyök alól kirabolnák a házat, így aztán a gyerek reakciója a 'fagyi visszanyal' tipikus esetének fogható fel. Meg azért az is jó, hogy a gyerek megkomolyodik, jót tesz neki a sok szokatlan, ijesztő helyzet - és talán a hülye családja is kicsit másképp látja a megszokott dolgokat az eset után.

Balance Of Power 2010.01.13. 09:50:20

Az mekkora, amikor a kotelen kapaszkodnak a fara epitett kucko fele: "Szedd a kezed!" :))) Balazs Peter rules!
Es az mekkora geg, amikor kamu hazibulit csinal a kolyok, hogy azt a latszatot keltse hogy itthon vannak.

nagyaron86 2010.03.08. 13:13:23

és a John Candy is benne volt, az volt a karakterének a neve (valami zenészt játszott), hogy Polak Romanski!
tényleg:
Polak Romanski! Subidubi ezt kapd ki!
ezt mondta
és a diker-siker polka?

2010.09.07. 12:07:55

A film letöltéséhez egy kis szomorú adalékot sikerült kifognom (egyébként imádom a Betörőket! :) ):

"Magyar nev: Reszkessetek betorok 1

Eredeti nev: Home Alone

Mufaj: Vígjáték, 99 perc

...

Figyelmeztetés: Az X264 kodolással készült filmeket a legtöbb asztali lejátszó
nem játsza le. A kodolás azoknak készül akik a szgépet a TV-vel összekötve nézik
és szeretnének minöségi képet és hangot. Aki asztalin szeretné nézni az inkább
válassza az XVID kodolásokat."

NEKED MEG A KURVA ANYÁDAT, KEDVES FELTÖLTŐ!!! :(((

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.09.10. 17:01:52

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára:
Semmi mágnescsík?! Semmi hangkattanás?! Semmi TDK 195?! Nagyatyaúristen! A technika lassan tényleg megöl mindent, ami emberi és őszinte.
süti beállítások módosítása