HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Gyerekkorunk legendás reklámjai

2009.11.21. 23:54 :: Kurtz ezredes

Reklámrovatunkban ma megpróbáltuk összegyűjteni azokat a darabokat, amelyekre biztosan emlékszik mindenki, aki a 80-as 90-es évek fordulóján volt gyerek. Igazi nagyágyúk következnek.

 

Kezdésnek jöjjön egy 80-as évek végi klasszikus, a korszak egyik legjobb gyorséttermével. Ha volt olyan mázlista, akit elvittek otthonról kajálni valahova, az végre tapasztalhatott valami finomabbat az ovis menzánál. Jobb volt, mint a mostani hasonló kategóriájú láncok nagy része. A főszereplő Flipper Öcsi és a City Grill sincs már köztünk, mindkettőt nagyon sajnálhatjuk.

 

„Ez a műsor nem jöhetett volna létre, ha nincs a Kontrax.” Ez korszakunk legeslegmenőbb műsorának, a Friderikusz Shownak a szlogenje volt, így közvetve ez a cég hozta el nekünk Michael Knightot, Jockey-t. Már csak ezekért is kiérdemelték itteni helyüket, de a 90es évek legelején hódító rövidke spot a fénylő piramisokkal, high-tech grafikai megoldásokkal és a kordivatnak megfelelően kinéző titkárnővel hatalmasat tarolt. A rendszerváltást követő gazdasági dzsumbujt a cég sem élte túl, reklámjuk viszont megmaradt az örökkévalóságnak.

 

 Egy reklám, ami orvul ránk, fiúkra fókuszált. Minden volt benne, ami akkor egy menő fiúnak kellett, csoki, távirányító, foci, csinos anyuka. Az egyetlen apró szépséghiba, hogy hiába hivatkoztunk rá, ugyanúgy szaladtunk fel a lépcsőházban, lecseszés lett a vége, ha így haraptunk bele a táblába. Aztán a reklámból rendőrvicc született, és akkor is ment még, amikor rég más dolgok érdekeltek minket.

 

A napfény évtizedének egyik legsötétebb pillanataként következzen az a reklám, amitől sok lurkó szarta össze magát. Aki volt olyan bátor, hogy végre oda mert nézni a végére is, joggal értetlenkedett rajta, mi a nyavalya szállt le a kis ejtőernyővel. Persze a szülők, pláne a nagyszülők válaszra sem méltatták kíváncsi tekinteteinket. A „jól értesültek” persze kérkedtek másnap a napköziben, hogy az éc halálos és nem tüsszentéssel terjed.

 

Ez a spot volt a méltó bosszú a felnőttek számára az előbbiért, most ők álltak értetlen arccal a képernyő előtt. Ki ez a keménykalapos fazon és mit csettintget itt? Jobb helyeken legalább a kötvényt és a szoftvert értették. Minket ezek nem érdekeltek, elég volt, hogy divat lett a csettintgetés a suliban. Azóta kiderült, hogy az egész valami szövetkezetet hirdetett, és a Kontraxhoz hasonlóan messze-messze túlélte hirdetőjét.

 

Sorozatunk hamarosan folytatódik, úgyhogy most az egyszer mindenkit szépen kérünk, csak semmi spoilerezés! Ha javasolni szeretnétek, akkor azt ímélben szívesen fogadjuk.


18 komment

Címkék: reklám nestlé no aids müszi city grill kontrax

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr631542854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.22. 01:10:37

Az az Aids reklám olyan rohadt ijesztő volt, hogy most is majd össze fostam magam.
Volt egy rajzfilm is, igaz, az már jóval később, de talán még a 90-es években, ahol meg a környezetvédelmet sulykolták bele a lurkókba. Egy ilyen nyomorék levelibéka osztotta benne az észt. Abba a rajzfilmbe egyenesen olyan horrorbetétek voltak, hogy totál kivert a vérverejtékes frász, pedig addigra már jóval idősebb voltam. Azóta is komposztálom a tetrapakkot.
Más:
Fogsor-doktorra emlékszik valaki? Csak pár hétig volt műsoron, egy ilyen nyomorék, gusztustalan mupettnyúl (abban az időben nagy divat volt, DJ. Topcat Show, emlékszik valaki?), szóval volt ez csáléfogú kapitalista szardarab, és bemutatkozott hogy ő a fogsor-doktor, majd a Colgate fogkrém segítségével megmosta a fogait minden esti mese előtt, mert a fogmosás fontos. El is pofázta vagy 20-szor abban a 40 másodpercben, hogy a tökéletes fogakat csakis a Colgate fogkrémmel lehet jóóól megmosni, kedves gyerekek.

öntelt radírpók 2009.11.22. 09:07:08

klasszik Postabank a golyókkal és macival?

www.youtube.com/watch?v=RmRHmvBNTp4&feature=related

szenzációs négyes?

első westel/pannon reklámok, blokktégla méretű telefonokkal? westel 450?

Klárensz 2009.11.22. 09:36:44

Ezek közül csak a Nestlé reklámra emlékszem, arra is leginkább azért, mert a szlogenje megfejthetetlen volt számomra. Mi az, hogy "mindegyik táblában egy jó pohár tej van"? Le akartam ellenőrizni, hogy tényleg van-e benne egy pohár tej, de rámtört a felismerés, hogy _jó_pohár tej van benne, jó pohara meg biztos csak kevés embernek van.

Klárensz 2009.11.22. 09:37:28

@Klárensz: Meg az a nő mi a halálért nyomogatja a csokit?

öntelt radírpók 2009.11.22. 09:39:59

ami még rémlik, hogy mintha egy-egy kampány nem pár hónapig, hanem évekig tartott volna

pl. a fenti Nestlés szpot tuti, hogy vagy 3 évig képernyőn volt, mert kb. 470x láttam

Dave_hu (törölt) 2009.11.22. 09:58:29

@öntelt radírpók: amikor fiatalok (kicsik) voltunk, akkor egy két hónap, vagy egy év örökkévalóságnak tűnt. Nem ment az 3 évig, csak ha annyi a dolgod, hogy suliba járj meg tévézz...

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2009.11.22. 10:00:25

A City Grill-nél nem hogy Flipper Öcsi hanem az egész STEP együttes ott van!

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2009.11.22. 10:02:15

A Kontraxot utólagosan is Plágium miatt perelhetné a Kraftwerk (Musique Non-Stop)

TorrenteXY 2009.11.22. 13:22:43

Én úgy látszik fiatal vagyok, és csak a Nestlé csokisra emlészem, de arra nagyon. Mindig úgy megkívántam egy tábla csokit, amit mellesleg sose így harapva ettem. Na majd most!

Egyébként ez szerintem is futott évekig, a táblacsoki mint távirányító és tér/idő-dimenzió ugrási eszköz már akkor is csábító volt. Nem mellesleg csoki íze volt! :D

Papi83 2009.11.22. 13:55:33

Az AIDS-reklám tényleg ütős. Azt se tudtam még mi az, de féltem tőle, mint a tűztől. A készítők elérték vele a céljukat:P

RaczUr 2009.11.22. 14:15:51

Nővéremmel azzal szórakoztunk, hogy egyikünk benyomta a videón az ff(>>)-et, másikunk meg a nestlé csokin a "gyorsító gombot".

hg002 2009.11.22. 21:06:06

Hű, a City Grill az bizony nagyágyú volt. Nálunk (Miskolcon) is volt rövid ideig, ettük is a sültkrumplit, amikor néha-néha bevittek a szülők (talán 1-2 évet élt meg az étterem itt a városban).
Nem tudom miért, de engem azok a habszivacsból készült hamburger-tartók fogtak meg nagyon (a reklámban is), először kifejezetten egy ilyen miatt vásároltam ott hambit.

kacce 2009.11.22. 22:38:07

A Müszi reklám már kész legenda :) Imádom, hogy a régi reklámok olyan kis bénák voltak.

Óóóó, a békeidők :DDD

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.23. 13:51:31

@öntelt radírpók:
Tényleg komolyan kértük, hogy kommentben csak semmi spoiler, mert a későbbi élmény rovására megy. E-mailben szívesen fogadunk bármilyen ötletet.

@kacce:
A Müszi az valami, egy új korszak kezdete. :)

Pignon 2009.11.30. 02:30:11

A MÜSZI-nek volt egy másik változata is, amiben egy idősebb férfi szerepelt, az sokkal jobb, jellegzetesebb volt. A postban szereplő változatra nem is emlékszem.

Az a Nestlé csoki pedig még tényleg Nestlé volt...

@hg002: Nem emlékszel, hogy Miskolcon hol volt a City Grill?

dritte33 2009.12.01. 15:11:18

Az AIDS-spothoz csak annyit, hogy azóta sem sikerült itthon hasonlóan hatásos alkotást bemutatni. Hála napjaink "sikeres" hazai HIV-ellenes politikájának , ez a filmecske még mindig az egyik leghatásosabbnak tűnő megelőző eszköz, neki is (és persze sok civil kezdeményezésnek)köszönhető, hogy a betegség feltűnő (kormányzati) félvállról vétele ellenére is viszonylag kevés nálunk a fertőzött. Jó lenne pl. ma (december 1. - does it ring a bell?) is többször látni ezt, vagy legalább valami hasonlót a TV-ben is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.03.19. 21:46:46

Az aids "reklám" füttye és a MÜSZI reklám egy az egyben mém lett, bár a fütty már kihalóban van, nem igazán reagálják le az emberek, ha ezt valaki elfütyüli. Müszi viszont örök darab.

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2015.07.03. 17:22:42

Az a reklám megvan valahol, amikor a Hawaii Five 0 zenéjére lassított felvételben kiömlött valami a turmixgépből, és porszívóval, vagy valami takarítógéppel takarították fel?
süti beállítások módosítása