HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Azok a modoros 90-es évek... I.

2011.01.15. 08:30 :: 90es blog

Számtalanszor hangsúlyoztuk már a 90-es évek naivitását és őszinteségét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ebben az aranykorszakban napjainkhoz hasonlóan ne lett volna jelen az álságos modorosság, amelynek semmi más célja nincs, minthogy elfedje gazdája nyomorult tökéletlenségét, valamint megkeserítse az életünket. Modorsztárjaink kivétel nélkül a célcsoport kiszolgáltatottságára alapoztak, hiszen nem volt hova átkapcsolni, nem volt milyen másik válogatottnak szurkolni, és a nők sem vetkőzhették le a csöpögős modorra vágyásukat.

Ablak

A pénteki nyuggerdélután szépségkirálynője két udvarhölgyével ellentétben – Évgyűrűk, Téka – talán még jelent valamit a kor fiatalságának emlékezetében, hiszen a nagyszülők kedvence volt. A hatvan feletti korosztály teljes érdeklődési körét behálózó magazinműsor állandó háttérzaj volt az Ezredes számára a kötelező wolfozások alkalmával. Ha kellő jófejséggel és verbalitással megáldott nagypapánk volt, akkor itt szembesülhettünk először azzal a megkérdőjelezhetetlen ténnyel, hogy a nők hülyék. Erről az olyan – okos nagypapák idegeit amortizáló – nagyságok gondoskodtak, mint manapság a Hírtvben nyomuló Nagy Katalin, vagy az időjárásjelentő modorosság császári párjának nőtagja, Pártai Lucia. Déri János fájó korai halála után a tévés modormérce legtetejét ostromló Feledy Péter gondoskodott róla, hogy a férfiakról is el lehessen mondani néha ugyanezt. Az összképen a műsor esze, Szentmiklósi doktor, és a palánták Maradónája, a mindig derűs Bálint gazda javított, annyit azonban nem dobtak rajta, hogy ne jöjjünk rá, a nyugdíjas tévéműsor nem a mi világunk és remélhetőleg nem is lesz az soha.

Richard Clayderman - Ballade pour Adeline

Micsoda jóképű fiú, és milyen gyönyörűen muzsikál! Ő egy valódi érzékeny lélek. Az összes szép zenét eljátszotta már zongorán, és azok az ő előadásában még szebbek, nemde? És a legszebb zenéje az az Adeline, hát az valami fantasztikus, napokig is el tudnám hallgatni! Gyönyörű fényes szoba, fehér zongora, és talpig fehérben ez a szép ember, ez az igazi romantikus szőke herceg. Egyszerűen minden fehér, még a csokornyakkendő is, minden, minden, mint amikor egy albínó eszkimó kiveri a hóba. Sajnos azonban a zongora félhangjait elfelejtették megjavítani, és azok a billentyűk feketék maradtak, jelentősen rontva az összhatást. Az első refrén előtt érkezik el a dramaturgiai katarzis, amikor a zene csak fokozódik, fokozódik, a kamera kihátrál, majd egy lélegzetvételnyi szünet, és utána felszabadulnak – mit felszabadulnak, kitörnek – az igazi mély, őszinte, hiteles érzelmek, amelyek Richard belsőjéből fakadnak. A női szívek híres megdobogtatója ez a francia lovag, akinek a zenéjét easy listening műfajba sorolja a Wikipédia, mi azonban bátor szívvel helyeznénk el őt a hardcore előadók közé. Anyukák, nagymamák, valamint szerencsétlen fiaik és unokáik tudták egyaránt betéve az Adeline minden egyes nyomorult hangját, a modorherceg pedig jobban megélt ebből az egyetlen dalból, mint bármelyik pályatársa. Aztán ahogy a dal végén átszellemült, szerelmes pillantással kinéz a kamerába ez a szép pasi, hát attól 40 felett bugyi nem marad szárazon.

Emberek - Mama

Nehéz fenntartani az elmúlt néhány perc szintjét, így választásunk a hazai mezőny egyik igazi zenei favoritjára esett. Ha a megszilárdult, de ugyanakkor még kicsit képlékeny gennyből Richard Clayderman Mount Everest méretűt volt képes saját maga alá gyűjteni, akkor büszkén húzhatjuk ki magunkat, hiszen a mellette tornyosuló, zöldessárga K2 csúcsait épp egy magyar csapat ostromolja önfeledt mosollyal az arcán. Akit a 90-es években női osztályfőnökkel vert meg a sors keze, az bizony eséllyel ballaghatott a „Mama” című, méltán befutott megaslágerre, ami annyira megkönnyítette az együtt töltött évek utáni kényszerű elválást, hogy kötelező hallgatása közben erről a szomorú tényről teljesen elfeledkeztünk. A legnagyobb, legmagasabb, legerősebb fiú egyenesen az osztályfőnöknő mögött volt kénytelen moderálni elő-előbuggyanó véleményét, de az osztály valamennyi, hangadó sráca is túlságosan hallótávolságon belül volt egy kellő erejű „Akkor induljál már BASZD MEG, csak legyünk már túl ezen” eleresztéséhez. Krisztus Golgotára vezető keresztútja Will Smith videóklip lehetett ehhez az araszoló vonatozáshoz képest, hiszen a tömegből teljesen véletlenszerűen bukkantak ki boldog, mosolygó anyuka – és nagymamaarcok, bár ez némi segítség volt tapasztalatlan, kellő emberismerettel még nem rendelkező egyéniségünknek, aki ugyanis ezt a számot gyűlölte, bizton jó ember volt.

Béla bácsi

"Ezek a mai gyerekek... Bezzeg a mi időnkben!" Nyilvánvalóan minden magyar gyerek szembesült ezekkel a dörgedelmekkel a Vérszerződés óta, a Nemzet Napszámosa azonban senki máshoz nem fogható színvonalon adta elő az ismert szöveget. Felemelt mutatóujjal, lendületesen kioktató kézmozdulatokkal, mondatismétléssel nyomatékosítva magyarázta az engedetlen lurkótól az igazgatóig bezárólag bárkinek, hogy mi helytelen. Szavanként tagolt, bölcsnek álcázott beszédmódjától egy teljes generáció hátán állt fel rendszeresen a szőr. Béla bácsi szuperképessége az öregkorán nyavajgás amikor senki sem kérdezte, születésnapi felköszöntéskor viszont a háborgás, amiért emlékeztetik a korára. A háborgás egyébként is erőssége volt az öregnek, remekül bele tudta csomagolni az önsajnálatát. Ennek jegyében évente be is jelentette a tantestületnek ez a gerincoszlop, hogy ennyi pénzért tovább nem hajlandó dolgozni, legfeljebb ingyen, szenvedélyből... Aztán mégis pénzért. A szoci bukása után érezhetően nem találta a helyét szegény. Magyar-történelem szakos pedagógusi pályája eleve főideológusi  szerepre rendelte őt, ám ő hol az oroszoktatás megszűnése ellen lázadt, hol sejtelmes "áh, inkább nem is mondom"-okkal szidta az előző rendszer aljasságát, s így valós világnézeti preferenciái sosem derültek ki. A hajlékonyságából ítélve vélhetően megbízható kommunista volt még a sorozat indulását megelőző évben is, amit aztán 19. századi pedagógusmodorral igyekezett palástolni. Sikertelenül, mert mi már annak idején is teljes joggal gyűlöltük ezt a modoros gazfickót, a gyerekek életének megkeserítőjét, az előreálló alsó állkapcsával, a megkövesedett fogsorával, a bölcselkedő kioktatásaival és a képernyőn keresztül is tisztán kivehető öregszagával.

Verebes József

„A győzelmet nem kell magyarázni, a vereséget meg nem lehet”

Earvin Johnson magyar megfelelője bizonyára mosolyra fakadt e sorok hallatán, hiszen a modoros futballközhely-király születésünk előtt aratott győzelmei után komolyabb szakmai kihívásnak érezte csapatai zakóinak bagatellizálásával szórakoztatni Magyarország futballszerető közvéleményét. Különleges tehetségmotiváló látásmódjával Bundesliga-szintű lehetett bármelyik kerettag, és motivációs technikájának hála – a bekapott gólok semmibe vételével – a legsúlyosabb vereséget is elviselhetővé varázsolta nekünk, szurkolóknak. Teljesen érthetetlen, hogy zsenijét miért csak magyar csapatok értették meg, ráadásul az évtized eleji MTK-Kispest-Magyar Válogatott felívelő pályát is hamar másodosztályú egyesületek vezetőedzői posztjai tarkították. Az osztrák tévéshop koronázatlan királya, Horst Fuchs sem tudta úgy arannyá verbalizálni a szart, mint ahogy Mágusunk állandó hűséges fegyverhordozóját, Pintér Attilát. Biztosak vagyunk benne, hogy a láthatóan pályaalkalmatlanul lassú hátvédet saját elméjében a gepárd és Roberto Carlos közé álmodó Mágus füstölgő pisztollyal a kezében is simán megúszna egy gyilkosságot.

Kurtz ezredes, Gudea enszi


45 komment

Címkék: emberek verebes istván szomszédok ablak modoros béla bácsi richard clayderman

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr442584238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papi83 2011.01.15. 15:11:25

Huhh, Risártól megint fél perc alatt kivert a víz - és a Tövismadarakról még szó sem volt:) Az Embereket már meg se hallgatom, épp elégszer rövidítette már az életemet így is.
Béla bácsi a velünk élő Kádári örökség volt a sorozatban: őskommunistaként folyamatosan az éppen aktuális rendszert szidalmazta:)

TantóNéni 2011.01.15. 16:21:07

Én úgy, de úgy utáltam péntekenként a mamáékhoz menni, mert mindig ment az ablaka és azt kellett nézni. A Ricsardot az egész család imádtam, ha megjelent a fehér zongoránál robogott mindenki a tévéhez. Az emberek már később jött, akkor én már rocker voltam, jeeeee.

Mitya Ivanov 2011.01.15. 18:50:56

számomra az Ablak szignálja mindig egyenlő volt azzal, hogy péntek van és nem kell mésnao iskolába menni. Emiatt nagyon szívesen emlékszem rá

pisces 2011.01.15. 19:07:21

Volt még az Angyalbőrben, meg a Kisváros sorozat. Hunyadi főtörzs - Usztics Mátyás, ahogy próbálta eladni az apátok helyett apátok leszek kincstári modorosságot.
Vagy ahogy a szponzorokat bele írták a filmbe:
Megjött a Kádár Trans kamionja, órát lehet igazítani hozzájuk.

GERI87 2011.01.15. 19:09:32

ÁÁÁ.....Béla bácsi:)
Úgy néz ki mint Brezsnyev.
Az egész szomszédok....tökéletes...ha egy külföldi képet akar kapni arról milyenek a magyarok, ezt kell végignézetni vele...Béla bácsival.

"-az én nyolcadikosaim panaszkodnak
"-helyes.."

"mi a nemzet napszámosai vagyunk.."

"fujj...béla" pofonvágja magát.

"csak zsebhoki.."

uhhhh hát ez....ki se mondom:)

Nincs az a pénz, életszinvonal, amennyiért ezt meg lehet szokni:)

2011.01.15. 19:40:58

Az Embereket első olvasásra nem is értettem. Ez egy zenekar vagy hogy nevezik, ilyesmi volt.

Ezekszerint az ő slágerük volt a Mama indulnom kell.. stb. Nem is tudtam.

Egyszer a legkisebb gyerek hívta fel rá a figyememet, mikor épp csomagoltam neki a koleszba indulás előtt, hogy ez most itt nekünk aktuális.

Az az igazság, hogy nem értettem a szövegét, és azt hittem hogy a mama helyett valami nevet mond, a mamára nem gondoltam. Egyszer valami ballagáson is hallottam, csak nem értettem, hogy hogy jön ez oda, de akkor ott megvilágosodott minden.

Szóval Emberek, na most már ezt is tudom.

Vipera01 2011.01.15. 20:40:02

@Papi83: Richard Cleydermant ne keverd Richard Chembarlain-nel.

Amúgy a zenéje szerintem egész jó.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.15. 21:10:07

Alapvetően nincs bajom a 90-es évekkel, elhozta nekünk a Babylon5-öt, meg a Star Trek next gen-t, a Voyagert, X-Atkák, Vészhelyzet. A másik oldalon ott volt a Kisváros, Szomszédok, elkésve a Dallas és klónjai. Esmeralda, Tónyó, stb. És csak két csatorna volt alapból. Persze jött a Duna TV, a kábeltv, meg a műhold. Lehetett videótékába menni. Ekkor már volt alternatív szórakozás. Az Internet elterjedése is ez az időszak. Ekkor alapozódott meg a későbbi varez kultúra.

Mitya Ivanov 2011.01.15. 21:18:18

asszem pont a belinkelt meccs után mondta Verebes, hogy ezek a fiúk edzésen mindent megcsinálnak, a meccsen meg mindennek az ellenkezőjét. Ha kiejetette volna a Vasast a francba, akkor ezért is hálás lettem volna neki, nem csak amiatt, hogy Híres Gáborral elhitette, hogy ő európa legjobb középhátvédje és bajnoki címet nyert az MTK-nak. Csak sajnos pár meccs után kirúgták, és jött Illovszky Rudi bácsi és Vincze Ottó segítségével benntartotta a Vasast. Meg persze pont azokat a meccseket vették meg, amik az ellenfélnek már nem számítottak.
Geress, Galaschek, Juhár, Máriássy, Gubucz: ma ők ikonok lennének

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.15. 22:18:12

bélabácsi civilben bástya elvtárs volt, dezsőn lovagolt, karján egy szelíd pelikánnal.
már megint nyomják krahácsot!

2011.01.15. 23:04:46

Az Adeline-nél a zenetörténelem során szerinem csak egy rojtosabbra játszott csillező zenemű volt, Stevie Wondertől az "Ádzseszkó".

@pisces:

Mindenképp érdemes még megemlíteni a Família Kft. című opuszt, na az mindent vitt szerintem. :) Tipikusan az a kategória, hogy annyira hülyeség, hogy azt már látni kell. A felejthetetlen szállóigék: "Vili, te nagyon hülye!", "Hajnalkám, te ezt nem tudhatod!" :)

Magyarnaba 2011.01.15. 23:41:24

Nekem a 90-es évek modorosságaiból nem hiányozhat Koltai Róbert életművének nagy része sem.

Patika... Ez mindent visz (főleg a zenéje, jajj...), de volt még Szamba, Hyppolit (ezért börtönt érdemelt volna) és az Ámbár Tanár úr.

A Sose halunk meg (az tényleg jó volt) csak enyhít a fenti bűnökön, de nem menti fel a művész urat.

Magyarnaba 2011.01.15. 23:42:15

Akarom mondani: Hippolyt

Magyarnaba 2011.01.15. 23:43:56

És nem mehetünk el a "Frici, a vállalkozó szellem" sorozat mellett sem szó nélkül, ha valaki emlékszik rá.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.16. 00:33:30

Kurva anyját az Ablaknak, gyűlöltem, olyankor a másik adón Tom és Jerry ment!

noirp 2011.01.16. 09:52:10

@Mitya Ivanov: :) Én is ezért szerettem az Ablak szignálját. Viszont megértem Donna Anna szívbeli elkeseredését. Nálunk a nagyiék átkapcsoltak a kedvemért arra a 18 percre, mázlista gyerek lehettem.
@tff: "eddig eddig eddig vagyok!"
Emberek: Mama--örömmel látom, hogy itt is mindenki falnak megy tőle. Hálisten mire kijött (1996) már gimnazista voltam, ffi ofővel, de láttam más osztályokat szenvedni.
Béla bácsi bázmeg. Hány bélabácsi van a környezetemben, nem is számolom :D
A Ballade pour Adeline-ról most tudtam meg, h ez a címe. Ej milyen bunkó vagyok.
Amúgy a fickó kétségbeejtően hasonlít arra a színészre, aki a _Klinika_ c. örökbecsűben Udo Brinkmannt játszotta.
Asszem am a _Klinika_is hozzátartozik a kora-90-es évekhez...

Mitya Ivanov 2011.01.16. 10:24:15

@Magyarnaba: tényleg. Az is ilyen népnevelő, gazdasági gyorstalpaló sorozat volt, susogós melegítőben.
Az egészet Tatárszentgyörgyön vették fel, ahol a felvétel évében, 1993 nyarán sáskajárás pusztított.
A keményen kormányellenes Kurír (az akkor blikk) pedig összefüggést látott a két esemény között.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.01.16. 11:03:02

@Bachterman: Béla bácsit elkezdtem nézni, de két perc után ideges arcrángást kaptam, és le kellett állítanom. Ez az a típusú tanár, aki akkor is megalázza a diákot, amikor dicséri.

Még Szandi valamelyik száma belefért volna a posztba!

pl. ez: www.youtube.com/watch?v=-6Ol_NYCF1A

virágelvtárs 2011.01.16. 11:43:55

Az semmi, Richard fehér zongorája tovább él, hősünk remek üzletember: jelenleg Kelet-Ázsiában szakítja sármjával a nagy lóvét. Egy túlélőművész, én mondom.

Papi83 2011.01.16. 18:21:52

@Vipera01:
Richard Chamberlain nem kevésbé modoros, de itt arra céloztam, hogy Claydermann repertoárjából nem hiányozhatott a Tövismadarak filmzenéje sem. Ahhoz az albumához volt szerencsém, egy életre elég is volt Claydermanból.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.16. 18:29:00

@Papi83:
Az mekkora modorparádé már.
Talán 5 másodpercet láttam belőle, az is valami olyasmi volt hogy az aranyló naplementébe bámult bele az "ándzsin szán".

ravezed 2011.01.16. 18:54:33

"albínó eszkimó kiveri a hóba"
az ilyen gyöngyszemek miatt (is) lehet imádni ezt a blogot :D
ez a Clayderman valami hihetetlenül übernyálas fazon, a zenét sajnos én is ismerem.
A Mamánál meg tényleg áll, amit leírtok, nálunk is ez volt a szalagavatón.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.16. 19:45:52

@Blassius: Ándzsin szán szerintem a Shogun-ban volt. Az viszont 70-80-as évek. Általánosban mindenki szamurájost játszott. Kurucos-Labancost meg amikor ismételték a Tenkest.

90-es években a Zat ájnz, a Rádiótelevízióluxemburg és a Prózíben törtek be a nappaliba.
"Dász Á tím", "Májkűlnájt", "Já, Já, Gút, snelle, snelle, ihkomme, ihkomme" Tiroli bőrnadrágos természetfilmek. :)

Ezek mind korábbi termékek, de hozzánk ekkor ért el.

medvedr 2011.01.16. 19:48:01

A 90 -es évek utcai öltözködése is szép volt. Lila /répa színű zakók. Vékony nyakkendő- lehetőleg műbőr+ kockás ing nájlon+ farmer + fehér puma cipő együtt. Táska nokia és Burberry trenchcoat kabát színes selyemsállal natürlich, az idejött külföldi nagymenőkön stb. NDK-s szandál v. alföldi papucs casucci farmerrel stb. Felejthetetlen, pedig nem vagyok stylist.

cometneni 2011.01.16. 20:30:47

@medvedr: kéretik az alföldi papucsot nem bántani! az egyébként előbb volt. 82 környékén már javában hordtuk!

nandras01 2011.01.16. 20:49:30

lehet röhögni, meg szörnyűlködni azokon az időkön és azokon a modorosságokon, de egy előnye vitathatatlanul volt: 20 évvel fiatalabbak voltunk... (és ez az állapot az idővel egyre romlik)

medvedr 2011.01.16. 20:59:54

@cometneni: Igazad lehet. Bölcsészkaron (is) nagy divat volt + a nemeztarisznya. Ha ehhez szakálla is volt a delikvensnek, akkor tuti volt az igazoltatás. Ennek ellenére, a kőmosott casucci és az alföldi papucs így együtt 90-92, legalábbis az én fejemben.

Hintz ezredes 2011.01.16. 22:51:55

@medvedr: Milyen igazoltatás?! Ha én akkoriban rendőr lettem volna, még a tarkólövés is tuti lett volna...

Vipera01 2011.01.17. 09:52:30

@Papi83: Én kérek elnézést, nem tudtam hogy ő csinálta a Tövismadarak zenéjét.

Amúgy a Ballade pour Adeline is ment ballagásokon, nemcsak a Mama. Sőt, tán egy esküvőről is rémlik.

medvedr 2011.01.17. 14:16:40

@Hintz ezredes: Ha rendőr nem is voltál, de remélem lila zakód csak volt!

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.01.17. 15:36:39

@Blassius: Értem én, csak nem a 90-es évek terméke és nem akkor jutott el hozzánk, 80-as években játszották a tv-ben, ezért zavart kicsit az összemosás. De most már teljesen értelek.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.17. 19:47:08

udo brinkman és risár klajderman egy és ugyanaz az ember. ;)

Dr Milton 2011.01.17. 21:50:08

Volt valami hajnali gondolatok c. agrárműsor. vagy hajnali gondolatok, utána meg agrárműsor hajnali 5kor mtv-n :D Utána indult a nap tv/ nap-kelte

peti papagáj 2011.01.17. 23:48:54

Béla bácsi b+, csodás leírás volt.
Az öreget nyilván egy szeretnivaló, kedves, zsémbes öregúrnak szánta az Ádám, de engem nagyon érdekelne, hogy akadt-e akárcsak egy néző, aki nem akarta agyonütni bármelyik jelenetében a vén komancsot.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.01.18. 13:56:34

húvazze. a mamára szalagavatóztunk. azóta hányok tőle.

szomszédok, dallas, família kft, vészhelyzet, x-akták, fekete-erdei klinika...

és amire nagyon szívesen emlékszem:
-volt egyszer... az ember ismeretterjesztő rajzfilm
-elsüllyedt világok francia sci-fi rajzfilmsorozat...

Vipera01 2011.01.18. 15:34:58

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
Ezeket én is imádtam. De megérne egy posztot kedvenc évtizedünk végének kulturtörténelmet író, animációs remekműve, a Dragon Ball Z.

EvilHedgehog 2011.01.20. 19:04:15

Jajj..de utáltam az Ablakot, meg az Évgyűrűket is...mindig a Walt Disney rajzfilmek előtt adták és borzasztóan unalmas volt.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2011.01.23. 20:57:34

Évgyűrűk, Ablak mindig pénteken, amikor az ember gyermeke már az esti Dallast várta... de nagyon :)))

2011.01.28. 21:33:50

Béla bácsi sportfoglalkozást tart a lurkóknak:

napimaflas.blog.hu/2011/01/28/egy_kevesse_ismert_harcmuveszet_a_shuai_jiao

Ez nem egy zsebhoki, az biztos is!

T. Norbert 2011.02.07. 18:08:30

Volt egy Guldenburgok öröksége epizód, abban szerepelt Clayderman, saját magát alakította, és előadta ezt a számot.

83.09.27. 2011.05.29. 01:00:24

Az ablakot én is imádtam,mert péntek délután volt!
A Dragonból egyenlő a Pikácsuval? Én azt nem néztem,de az osztálytársaim nagy része igen,és nagyon menő volt!
süti beállítások módosítása