HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Foci VB 1990 nyitódal - To Be Number One

2010.08.01. 09:00 :: Papi83

Leülepedtek az idei foci VB élményei, és hisszük, nem vagyunk egyedüliek, akikben maradt némi hiányérzet. Nem magára a játékra, a rúgott gólok, sárgalapok, bírói tévedések számára gondolunk – sokkal inkább az egész torna hangulatára. Egyáltalán: foglalkozott valaki ’90-ben, ’94-ben vagy ’98-ban a focin és a játékosokon kívül mással? Sajnos az idei VB-re teljes mértékben rátelepedett a legrosszabb értelemben vett "afrikaiság". A fekete kontinens beleadta minden frusztrációját az első saját világbajnokságába, amely így egy hatalmas, önsajnáló "Africa will show da world"-dé változott. Végülis sikerült, hiszen minden meccsre képes volt delegálni legalább 20 ezer idiótát, akik a 90-ből 100 percen át fújták az egyetlen hang kiadására alkalmas, hagyományosan afrikai, Sanghajban fröccsöntött vuvuzelát. Ehhez őszintén gratulálunk. Most viszont idézzük meg inkább azokat az időket, amikor a világbajnokságot még a néhány borzalmas meccs ellenére is valami ellenállhatatlan légkör lengte körül!

Mindjárt itt van évtizedünk nyitótornája, amellyel hamarosan megjelenő írásunkban fogunk részletesebben foglalkozni. Előtte, amolyan felvezetésnek jöjjön a ’90-es VB hivatalos dala, a megnyitóünnepséggel fűszerezve. Bizony, ez akkoriban még valóban azt a célt szolgálta, amire hivatott volt – felvezetést a nyitómeccs előtt. Ennélfogva a fociról szólt, nem pedig rendszerváltásokról, politikáról, éhező tömegekről, a másik oldalon pedig millió dolláros, fahangú sztárocskákról és a Kínától importált még több tűzijátékról. Akkoriban még szükségtelen volt egy nappal korábban rongyrázó műsort adni. Néhány, a pályán végrehajtott, látványos életkép, melynek csúcsán a hivatalos dal, és már kezdődhetett is a játék. Az ünnepséget követő meccset pedig hagyományosan a címvédő játszotta, nem pedig a házigazda. Ki másnak is köszönhetnénk e nemes hagyomány felrúgását, mint az Afrikánál nem kevésbé frusztrált németeknek 2006-ban! A focirajongónak egyszerűen joga van elsőként a címvédőt látni, hogy ne kelljen adott esetben napokig találgatni, hogy ezúttal vajon mire lesz képes az előző bajnok. Kellhetett (volna)-e több motiváció a címvédő Argentínának, mint a rövid, ámde tetszetős műsor és a dal: To Be Number One!

És ha már a hivatalos VB-dalnál tartunk, nem haladhatunk el szó nélkül a tv-közvetítések bevezetője mellett sem. Ezúttal nem mennénk bele a 2010-es és az akkori közvetítések közötti mérhetetlen különbségbe – Knézy Jenőről (Isten nyugosztalja) és többiekről már korábban volt szó. A ’90-es VB zenei intrója azonban tényleg igazi mágnesként működött. A gitárszóló felcsendülésekor azonnal le kellett dobni az udvaron a bringát, és még a legelszántabb várépítőknek is kiesett a kezükből a vödör meg lapát: mire az énekhangokra került a sor és a focilabda Dávid szobra körül keringett, már illett a cipőt lerugdosni magunkról, hiszen a szobába menet még fel kellett markolnunk a snidlinges zsíroskenyeret is. Hiába, van azért, ami sosem változik: VB ideje alatt a szobában eszünk és kész. Ennek a dalnak viszont valóban szívóereje volt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy zsenge ifjúként kiolthatatlan focilázat szítson bennünk.


6 komment

Címkék: világbajnokság foci vb world cup 90 italia 90 to be number one

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr442153308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2010.08.01. 09:23:45

Csodás vb volt, akit a gólátlagok érdekelnek csak, az meg nem ért a focihoz. Az idei nyomtalanul elmúlt, viszont a 90-és vb minden apró rezdülésére úgy emlékszem, mintha tegnap történtek volna.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.08.04. 08:23:29

@dino vercotti: baggionak volt egy egészen fain kis gólja
ja, meg az animált pálcikaember is nagy flesh

Angelinah 2010.08.04. 16:09:04

Jajistenem, imádom... ez volt az eredetije amúgy, olaszul még nagyobb hangulata van az egésznek, még most is tudok könnyeket produkálni rá:
www.youtube.com/watch?v=VD0daTSMxMM

Schillaci basszus... de jó is volt az a VB... :)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.08.04. 22:46:39

@Angelinah: télleg...schilacci viszonylag ismeretlenül lett gólkiráély
oda már ki se jutottunk :(

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.08.08. 23:55:44

@Angelinah: nagy szám... annak a csajnak (?) nagy hangja van, csak a szerkója zavar egy kicsit.

OFF:

velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2010/08/08/visszavonhatatlanul_visszatert_a_90-es_evek/

Ehhez mit szól a T. Szerkesztőség?
süti beállítások módosítása