HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Robin Hood a tolvajok fejedelme

2010.05.01. 08:30 :: BrunszvikTeréz

A kilencvenes évek azért is voltak csodásak, mert megszületett egy csomó film, amit most lehet remake-elni. Ilyen a Robin Hood is. Azért szép ez a legenda, mert nem tudni, hogy igazából létezett-e, ha igen mikor, továbbá minden korszak kicsit hozzá tette a magáét.

 

 

 

 

 

 

Ez a tény már önmagában megkérdőjelezi azt a szándékát a mostani Ridley Scott félének, hogy "ez lesz a valaha készült leghitelesebb" Robin Hood feldolgozás. Azonban a balladák többségéhez hasonlóan ez is megtalálható a legtöbb kultúra történeteiben. A miénk amolyan balkáni, egy Rózsa Sándor fért ki belőle. Az angolok ködös-párás-mocsaras víziói ennél kicsit másabbra, többre épülnek. Bár ki tudja, hiszen EREDETI történet, mint olyan nincs. A Robinról szóló balladák úgy a 14. században terjedtek el, leginkább a trubadúrok által. Alig egy század alatt pedig már a nyárköszöntő mulatságok egyik jellegzetes karaktere lett. A történészek szerint eredetileg Yorkshire-ben tevékenykedhetett a számkivetett. Arra nézvést, hogy nemes volt-e, vagy szabad paraszt, esetleg katona, vagy bármi más, sincs megállapodás. Bizonyos szövegek, vagyonából kiforgatott nemesként említik, mások másnak. Az is tény, hogy abban az időben a Hode illetve a Robhod neveket, gyakran viselték mindenféle törvényen kívüliek, tehát az sem biztos, hogy a fennmaradt szövegek azonos emberről mesélnek. Még a királyok sem azonosak, van ahol II. Edward, van ahol a gonosz János és seriffje ellen küzd, illetve csak simán az erdőben él, és rabol.

Azt, hogy fejlett igazságérzettel rendelkezik, azaz a gazdagtól elvesz és a szegénynek ad, harcol a zsarnokság ellen, már a szájról szájra haladó történet és a mesemondók tették hozzá. Ami viszont azonos a fennmaradt szövegekben az Little John Tuck barát, Much a molnár fia, Will Scarlet és Marian karaktere. Egyikük-másikuk mindig előfordul Robin Hood karakterével együtt. Továbbá azon jellemvonása, hogy törvényen és egyházon kívüli, aki az erdőben él, szintén karakterének fontos része.

Bizonyos feljegyzések miatt pedig úgy hiszik, személye megegyezik egy normann nemesemberrel akit Fulk FitzWarinnak hívtak és miután kiforgatták a javaiból János király ellen fordult. Bárhogy is legyen, a történészek szerint sokkal inkább volt egy kegyetlen, véreskezű mészáros, mint a középkori Anglia szabadságjogi aktivistája. Karaktere azonban túlnőtt a róla szóló balladákon és ikonikus hőssé vált.

Rengeteg könyv született róla, mese, rajzfilm sorozat és természetesen a mozivászonról sem maradhatott le. A Kevin Costner által megformált Robin alakja igazán törekszik a hitelességre. A tékozló fiú hazatér a messzi hitetlenek földjéről. Egy börtönből szökött haza, szökés közben pedig mellé szegődött egy mór férfi is, akinek megmentette életét, amaz pedig viszonozná, így eljön vele Angliába. Nemesi ficsúr volt mikor elment, és meglett, a háború alatt kissé megtört, de bölcs és erős férfiként tért vissza. Azt hitte majd jó lesz  neki itthon, erre a vára leégett, apját megkínozták és megölték, mostohaanyjáról meg nincs is híre. Birtokai elvesztek, állatai szétszéledtek, nincs hova mennie. Hát kószál kicsit a vidéken hű csatlósával, amikor is megvédelmez a seriff embereivel szemben egy ártatlan fiút.

A védelmezés kicsit túlfűtötten sikerült, merthogy a bíró néhány embere meghalt. Így Robin of Locksleynak menekülnie kell. Még megpróbál menedéket keresni régi barátja birtokán  aki meghalt a Szentföldért vívott küzdelemben de nem talál. Talál viszont mást: Lady Mariant, aki makrancos kislányból igazán szépséges és szűzies hölggyé fejlődött. Viccelődnek, évődnek kicsit egymással, Marian lovat ad nekik, és mivel jönnek a bíró emberei, így elszelel. Mindenki tudja, aki kicsit is ismeri ezt a környéket, hogy a legjobb búvóhely az erdő. Igen, a Sherwood-i. Tehát arra veszik az irányt. Egy folyónál rögtön össze is találkoznak a helyi útonállókkal. Robin kicsit verekszik Little Johnnal. A férfias kakaskodás után össze is barátkoznak. Little John elviszi őt az övéihez az erdőbe, ahol a zsigerelt nép keres magának menedéket. Robin döbbenten és letaglózva figyeli az életéért küzdő számkivetett kis csapatot. Majd az élükre áll. Kicsit harcol a bíró ellen, ennek híre megy, a reményvesztett emberek csak úgy özönlenek. Robin pedig ezt látva, hadsereget, illetve afélét kovácsol a parasztok csapataiból. Az erdőt átalakítják saját játszóterükké: „Aki át akar haladni annak vámot kell fizetni.” Nottingham hercege ennek annyira nem örül, hiszen a trón megdöntéséhez érkező ékszerek és pénzek nem jutnak el hozzá. Hatalmi törekvései pedig így megdőlni látszanak. Aztán elszabadulnak a történések.

A herceg levonul az alagsorba a boszijához, az csontot vet és vért folyat rá, majd sejtelmesen azt mondja:

Hívd a vadakat, a vérengzőket!
Akik holtak húsát eszik???
Hívd a Keltákat!


És hívja! Azok jönnek, látnak és győznek is. A legtöbb embert elfogják, akit nem, azt helyben megölik. Marianért is elküldet és elfogatja. Aztán jön a finálé. Will Scarletet kiengedik a börtönből, hogy ő majd Robin bizalmába férkőzve a kezükre játssza őt. Kitűzik az akasztást, ami egyben Marian és a herceg esküvője is. Mit mondjak, valószínűleg innen ered, hogy inkább a nők szervezik az esküvőket. Ez mind oda vezet, hogy láthatjuk végre a plakáton szereplő Robint, amint a tüzes nyilat íjába feszítve tartja és céloz. Nem ragozom tovább, minden jó, ha jó a vége.

Hogy ne csak történetmesélés legyen, hanem elemzés is, tegyünk említést a történeti hűség próbájáról is. Ugye láthattuk, hogy nem sok hitelt érdemlő tényanyag áll rendelkezésre a karaktert illetően. A film abban próbál balladai, avagy meseszerű lenni, hogy megjelenteti a mór és a boszorkány karakterét. Hiszen az angol mondakör nem lehet meg egy kis voodoo nélkül. Ez a fogás jól mutatja a sorsszerűséget és az elkerülhetetlent. A film készítői arra is figyeltek, hogy az eredeti mondák egyszerre komédiák és tragédiák, ami eléggé kedvez az amerikai filmkliséknek. Ergo sírhatunk, nevethetünk, izgulhatunk a filmen.

 

 

Főbb karakterek:

Robin Hood (Kevin Costner): Azaz Robin of Locksley, a tékozló fiú, aki haragudott újranősült apjára, amiért az bemocskolta halott anyjának emlékét. Sosem bocsátott meg neki. Ficsúri dölyfös haragjában elment Oroszlánszívű Richárd oldalán a Szentföldre kereszteshadjárni. Ott börtönbe került, majd fifikásan megszabadult, mielőtt levágták volna a kezét. A börtönben legjobb barátja (Marian bátyja) már eléggé legyengült állapotban volt és a szökés alatt életét áldozva Robinért, meg is halt. Szóval láthatjuk, hogy Robin jellemfejlődése a számos igen agresszív beavatkozás hatására sem egy eltorzul és deviáns szadista állatot formál, hanem egy igazán nemes és változtatni akaró férfiideált. Széles vállakkal, ambícióval, becsülettel és igazán meggyőző kiállással.

Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio): Együtt nőttek fel Robinnal, de gyerekkorukból csak arra emlékszik, hogy Robin állandóan fel akarta gyújtani a haját. Így érthető, hogy kissé szkeptikus vele kapcsoltban. Kettejük között számos nagyszerű jelenet lejátszódik a filmben. Kezdődik a kardozással a várban, ahol a páncélba bújt Marian védi a sajátját, de hát azért csak megbékél. Aztán van egy templomos, ahol Robin mellé settenkedik. Van egy szerelmesem, ahol a vízesésben meglesheti a leendő ara a tisztálkodó Robint, egy tábori, ahol végérvényesen egymásba szeretnek, meg a poszterekről is jól ismert hajnali ködös mikor elválnak. Aztán persze, Robin megmenti Mariant és még jól össze is házasodnak, Oroszlánszívű áldásával.

Azeem (Morgan Freeman) A Mór férfi, akinek sebhelyek vannak az arcán, egyetemes erkölcsökkel rendelkezik, átlagon felül lojális és lényeglátó. Igen bölcs, aki mégis ridegen megtartja magának saját identitását. Ugyan részt vesz a harcban és az erdőlakók mindennapi életében, de igazán nem vegyül el köztük. Itt van, mert nem akar Robin adósa lenni, az életmentésért, de borítékolható a későbbi távozása. Jó, hogy jön, mert tök jól ért a puskaporhoz, a kardforgatáshoz és a karmatikus boszorkányok kiiktatásához.

 

 

Little John (Nick Brimble): Úgy is nevezhetnénk, hogy a helyi anarcho-aktivista, vagy szélsőséges szakszervezetis. Nagydarab, nagyszívű, amúgy jámbor ember. Nagyon szereti a feleségét és a gyerekeit. Igazi agrárploretár, aki először csak a saját kis mikrokörnyezetének akar jót, de jön Robin és azonnal szabadságharcossá avanzsál. Megbízik Robinban és a halálba is utána menne. Lojalitása és barátsága felől nem lehet kétség.

 

Will Scarlett (Christian Slater): Skarlát Will lett a magyar szinkronban a neve. Mindig csipkelődik, elégedetlen, frusztrált, túlkoros kamasz. Gúnyolja Robint és ellenáll profetikus missziójának, aztán a végén kiderül, hogy ő Robin mostohaöccse. Ő a második házasságból született gyerek, akinek félárván kellett felnőnie, mert apja elhagyta anyját Robin haragja miatt. Ezt pedig az anyja nem viselte jól és ha emlékeim nem csalnak, bele is halt. De megbocsátanak egymásnak, és Robin bevégzi a neki tett ígéretet, vezeti a népet, sikerrel, győzelemre.

Jól tudjátok Nottingham-ben, ha át akartok kelni, [hiába gúnyolódtok én erősebb vagyok], hát vámot kell fizetni!  ez volt Skarlát Will első megnyilatkozása. 

Nottingham Seriffje (aki egyébként George; Alan Rickman) Zseniális karakterformálás.  "És idén nincs Karácsony!" a közeli, görbített, premier plánok is segítenek tébolyának fokozásában, de a színészi érdem eltagadhatatlan tőle. Erőszakos, becsvágyó, törekvő és kegyetlen. Nincs vita, egy zsarnok uralkodó védjegyei ezek és átjön. Sajnos halállal lakol, amiért igazán kár. Jelleméről csak annyit, hogy iskolapéldája a rossz nevelésnek. Szüleiről nincs nagyon hír. Boszorkány dadusa(???) nevelte fel. Aki szemmel láthatólag nem szerette eléggé és nem engedte saját énjét kibontakozni. Gondolom társas interakcióit is szabályozta. Valami gyökérrel, fűvel, sással örökké körülugrálhatta szegény, falovacskázni vágyó gyereket. Emlékeztek, mikor a „menyegző” után el kéne hálni a nászt és kicsit nagy a ricsaj. Akkor is szegény azért fohászkodik – „...legalább, ez az egy dolog legyen rendben az életemben!” - majd arrébb löki a banyát.

Mortianna (Geraldine McEwan): A fekete mágia mindentudója. Igazi boszorkány, aki nem riad vissza semmitől. Csak Azzimtól, de akkor már késő. Jó stratéga, bölcs tanácsadó és kiváló manipulátor. Azt hiszem, ha kicsit is jobban nézett volna ki, akkor inkább kurtizán lesz.

Tuck barát (Michael McShane): A rebellis szerzetes. Igen-igen jó kedélyű, empatikus és csak kicsit alkoholista. Robinék egy portyázásuk során ejtik fogjúl. De amikor meglátja az éhező és nyomorgó menekülteket a táborban, teljes keresztényi lelkével marad.

Fanny (Soo Drouet): Little John felesége. Amolyan tenyeres-talpas teremtés. Amikor megismerjük őt, hengerded, nagyszájú asszonyságnak tűnik csak. Azonban hamar kiderül róla, hogy harmadik trimeszterben van sokadik gyerekükkel. A baba farfekvéses és Azzim segíti a világra egy amolyan tábori császármetszéssel. Bejön a dolog, a baba egészséges, Fanny sem hal meg szepszisben, szóval nagy az öröm az erdőben.

Ott van még Bill és Wulf, akik két bugyuta, de igen lelkes útonálló. Számolni nem tudnak, de hisznek Robinnak és harcolnak vele. Feltétlen híve az öreg Duncan is, aki Robin apjánál állt alkalmazásban és a bíró emberei megvakították. Mivel nehéz neki az erdei élet, ezért Robin megkéri Mariant, hogy vigye őt magával a kastélyába. Sajnos Mariant ugye elrabolják, a visszaúton pedig követik az öreget. Így találják meg a Kelták az erdőben Robinékat.

Oroszlánszívű Richárd (Sean Connery): Aki a film végén romantikusan belovagol az esküvőre. Megdicséri Robint, hozzáadja Mariant. Ez egyébként azért is volt jó pofa, mert Connery maga is eljátszotta már Robin szerepét még '76-ban.

 

Végezetül, itt van nektek ez a csodás, Grammy Díjas szerzemény, a méltán híres betétdalocska, amely sosem hiányozhatott a házibulik lassúzós szekciójából.

 


19 komment

Címkék: robin hood bryan adams everything i do i do it for you

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr201965587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2010.05.01. 10:44:25

Jaaj a brajen edemszes szandtrekktol a falra maszok meg most is. Anno annyit hallottam.

BrunszvikTeréz 2010.05.01. 10:51:30

@Penya666: ugye ugye. A jóból sosem elég???!!!??

Papi83 2010.05.01. 11:02:45

Alapmű, szerintem Kevin Costner legemlékezetesebb filmje - csak annyiszor nézek bele, ahányszor adják a TV-ben. Rengeteg poén van benne, különösen a nottinghami sheriff karaktere és beszólásai mókásak:)
Vagy amikor Tuck barát okítja a kezdő alkeszeket: "Látjátok testvérek, az Úr nem azért teremtette meg ezt a drága gabonát, hogy mi tudatlanok csak úgy felzabáljuk. Ezért adjunk hálát neki, amiért feltalálta nekünk: a SÖRT!:)
Az Everything I Do meg valóban a legnagyobb lassúzós szám volt a házibulikon.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.01. 11:16:14

Bravó, nagyon jó kis összefoglalás... :)

-Sose láttam még nemesasszony csecsét!
-És az idén nincs karácsony!
-Az úr adta, az úr elvette..
-Apám kardja nem ejt sebet rajtam.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.01. 11:17:30

-Tiéd a jobb, enyém a bal.
-És melyik a bal?
-Amelyik a másik mellett van.

Seth Gecko 2010.05.01. 11:41:15

A Fuszeklik fejedelme nálam viszi a prímet :)

"Mit követett el?"
"Leszarta a vaskirály lövőjét... ööö... Lelőtte a király szarvasát!"
:D
Meg amikor a királylány és komornája a lovaikat hívják az erkélyről! Áááá! Jönnek az emlékek! :):):)

Seth Gecko 2010.05.01. 11:46:12

Itt látszik, mennyivel gyengébb az angol szöveg!

www.youtube.com/watch?v=SFZYzJYO07U

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.05.01. 11:51:46

muaa ez a kedvenc filmem, köszi teréz:)))

BrunszvikTeréz 2010.05.01. 11:57:04

@Bettie Page: Szivesen :)
@Seth Gecko: A Fuszeklikben a legjobb a körülmetélő sátor: "Egyet fizet, kettőt kap" :D Zseniális :)

BrunszvikTeréz 2010.05.01. 12:02:50

@Seth Gecko: Kugenhaffelgof vagy mi a neve :)

Lencsemano07 2010.05.02. 08:47:04

Én a Brájen Edemsz számot is szerettem. Olyan jó volt akkor a klipje.
Meg mekkora trükkör és látványos filmnek számított ez akkor. Ahogy repül a nyíl a fák között. :)

Seth Gecko 2010.05.02. 09:23:13

@BrunszvikTeréz:

Farfelkugel! És azzal a németalföldi kiejtéssel! :P

BrunszvikTeréz 2010.05.03. 06:52:07

@Seth Gecko: tényleg! És aztán leugrott de ló kiment alóla :)

Tulazon 2010.05.03. 19:40:03

"Minden a mórok hibája, ha nem lettek volna istentelenek, Robin úrfi sohasem ment volna el...miféle név az hogy Azim?Cornwalli, vagy ír?
-Mór..."

BrunszvikTeréz 2010.05.07. 14:56:09

@Talamandas: :D :D

"Gyere leprás barátom, még sok bort kell szétosztanunk!" :)

Lencsemano07 2010.05.07. 15:08:35

@Seth Gecko: Tényleg, Farfelkugel :D.
@BrunszvikTeréz: Little John-on jót röhögtem, agrárproletár :)

DArchAngel 2010.05.17. 18:20:37

-Mi vagyunk Robin Hood és a trükkös fiúk!
-Trükkösek? Az ágyban is ?...
- Mondtam, hogy válasszunk másik nevet!...

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.11.27. 15:15:56

Imádom ezt a filmet, és nekem még a régi magyar szinkronnal van meg, nem ezzel az új felújítottal. Kevin Costner vitán felül az egyik legjobb Robin Hood (Russel Crowe elbújhat mellette), a film pedig a legzseniálisabb Robin Hood film, amit valaha volt szerencsém látni.

Nekem nem titkoltan Azeem és Will volt mindig a kedvencem. De a sheriffet/bírót (nem herceg) is bírom.

A cikk hatalmas, nagyon jól megragadtad a lényeget, ráadásul megfogtad a dolog poénosabb felét. Hatalmas gratuláció neked! XD

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.11.28. 09:18:23

Találtam egy kis pontatlanságot a cikkben. Will Robin féltestvére (az apjuk ugyanaz, az anyjuk nem), nem a mostohatestvére. Akkor lenne a mostohatestvére, ha Will és Robin apja nem lenne ugyanaz. Ráadásul Robin apja nem vette el Will anyját, a nő csak a szeretője volt.

Mortianna pedig Nottingham sheriffjének/bírájának a valódi anyja (ez kiderül a törölt jelenetekből), aki megölte az előző bíró valódi fiát és a sajátját csempészte a helyére még kisbaba korában.
süti beállítások módosítása