HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Barcelonai olimpia '92 – Birkózás, cselgáncs, boksz

2009.08.08. 01:15 :: Gudea enszi

Ma a küzdősportok fantasztikus emlékeivel folytatjuk olimpiai visszatekintőnket. Elhagyva a példátlanul sikeres uszodát, továbbhaladunk a szőnyeg, a tatami és a ring irányába, és az összes helyszínen csillogó érmeket fogunk megcsodálni. A hagyományos magyar sikersportágak mellett akadt itt meglepetés is, aminek alig győztünk vigyorogni.

 

 

 

      A birkózás igazi magyar sikertörténet, hiszen az egyik legeredményesebb sportágunkról van szó. Sajnos e remek sportot illetően is megalapozott a nosztalgiánk, hiszen ekkoriban még nem keverték össze a kézi lottóhúzással. Őszintén szólva már azon sem lepődnénk meg túlságosan, ha következő újításként kaparós sorsjeggyel döntenék el, hogy ki legyen a kedvezményezett. Barcelonában ezzel szemben még a klasszikus birkózásból kaptunk ízelítőt, és meg is lehettünk elégedve vele, hiszen szépen termett a nemesfém.

 

Kötöttfogás, 68 kg; 1992. július 28.

     Vélhetően sosem fogjuk elfelejteni Repka Attila győzelemittasan vöröslő fejét, aki a magyar birkózóhagyományokhoz hűen vette az akadályokat, hogy a nap végén a nyakába akasszák az aranyat. Nem volt egyszerű útja a döntőig, ám a végső győzelem utáni arckifejezéséből ítélve simán megcsinálta volna ugyanezt mégegyszer. Szovjet FÁK-beli ellenfele még a Tyson-trükkel is megpróbálkozott, de nem sikerült leharapnia Repka karját, így meg kellett elégednie az ezüsttel.

 

Kötöttfogás, 82 kg; 1992. július 30.

     Farkas Péter, a magyar sport fenegyereke igazi közönségkedvenc volt itthon, és az olimpia után már külföldön is. A szakértők egybehangzó véleménye szerint páratlan tehetségű birkózó a szakértők véleményéhez méltóan verte végig a teljes középsúlyú mezőnyt. Az aranypróba fotója világszerte híresebbé tette Grósz Károlynál is, és aligha volt, akinek ne lett volna szimpatikus ez a bohém, borostás gyerek. Ez a borostás fiú pedig azóta még bohémebb lett, mégsem tudunk rá neheztelni. A nép szemében az ilyen Viszkis-szerű hősök egyszerűen nem tudnak elkopni, kivéve ha sportbűntényt követnek el. Ha Farkas nem tavaly, hanem még aktív sportolóként igazolt volna át Thaiföldre, hogy nekik nyerjen újabb érmet, most egy teljes nemzet megvetésével nézne szembe. Így viszont ő a vagány bajnok, aki elsőként beleharapott az aranyérmébe.

 

Cselgáncs; 1992. július 28.

     A magyar cselgáncsról nem sokat mondhatunk, hiszen Barcelonáig gyakorlatilag nem létezett. Ekkor viszont jól megmutattuk a világnak, hogy vége a kelet-ázsiai belterjességnek, mert a magyar dzsúdócsapat óriásit domborított. Csák József ezüstje a 65 kilósok között engem már a legnagyobb elégedettséggel töltött el, kiváltképp, hogy nem is nagyon tudtam mi az a cselgáncs. Egy teljesen magyaridegen sportágban ezüstöt nyerni – már gyerekfejjel is felfogtuk, hogy nem itt kell alkalmazni a magyaros telhetetlenséget, mert ez bizony nagy királyság. Pedig nyugodtan lehettünk volna telhetetlenek. Hajtós Bertalan csak azért nem lehetett olimpiai bajnok, mert a bírók elkezdték alkalmazni a profiboksz szabályait, és >>nagyon<< meg kellett volna vernie a címvédő japán legendát. Ő viszont „csak” megverte, és ez még a legendásan hatékony magyar sportdiplomácia ellenére is kevés volt az örömhöz. A két ezüst után viszont jött a korona, ami stílszerűen természetesen aranyból készült. Paks (ezutáni) büszkesége, Atom Anti ugyanis minden ellenfelét jól belegyömöszölte a tatamiba. A 20 éves Kovács Antal gyorsan a magyar tévé kedvence lett, ő meg minden nyilatkozatkor elmondta széles vigyorral, hogy milyen sokat köszönhet Paksnak. Az egész cselgáncsőrületnek Csősz Imre adta meg a slusszpoént, aki a nehézsúlyúak versenyében még egy bronzot is bedobott a magyar perselybe. Valószínűleg ez volt az utolsó olimpiánk, amelyen a cselgáncs eredményesebb volt a vívásnál.

 

Boksz; 1992. augusztus 7.

     Nem panaszkodhattunk boksz terén sem, hiszen jöttek az érmek. Csak éppen mind bronz, és hát a magyarnak ez kevés. Abban viszont igazunk volt, hogy Kokótól joggal vártuk az aranyat, hiszen már akkor is a súlycsoportja királya volt. Sajnos a koreai ellenfél jobban időzítette a csúcsformát, ezzel pedig elérte, hogy Kokó négy év csúszással kezdje lepofozni az Universum által elérakott mexikói és afrofrancia legényeket. A boksz vége 3 bronz lett, Kokón kívül még Mizsei György és Béres Zoltán is elődöntőig verekedte magát a kubai-FÁK felségterületen.


11 komment

Címkék: barcelona 1992 olimpia évforduló kokó farkas péter atom anti repka attila kovács antal

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr511295904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.08. 12:27:56

Olthatatlan szenvedélyem az ökölvívás iránt csak később fedeztem fel.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.08. 17:25:54

@Rorschach:

Miután egy játékterem előtt ( amelyek akkoriban igen népszerűek voltak, bizony ) Megkaptam életem első ököllel pofonverését, miután körbe lettem állva, mert vonakodtam kölcsönadni a zsebemből a fémhuszasokat.

Ettől függetlenül hiszem, hogy bizonyos dolgokat kevésbé jó nézni...
( A foci rajongókat se értem teljesen. Élek a gyanúpörrel, hogy egy átlagos színvonalú hazai meccsen senkit se érdekel, hogy mi történik a pályán. De egy futballguru majd kijavít )

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.08. 17:29:10

@haromt:

Pardon, ezt magának válaszoltam, nem monológnak volt...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.08. 17:34:11

@haromt:

És bocsásson meg az ismételt offolásért, megint elkapott a nosztalgia. Veszélyes ez a maguk blogja.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.08. 17:35:14

@Rorschach:
Itt a nosztalgia nem számít offolásnak, legyen az bármennyire szubjektív. :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.09. 23:27:18

@Kurtz ezredes:

:)
Köszönöm ezredes, de azért igyekszem majd nem visszaélni a jóindulatukkal.

adele 2013.04.07. 15:57:57

"Valószínűleg ez volt az utolsó olimpiánk, amelyen a cselgáncs eredményesebb volt a vívásnál. "

Ezt még mindig így gondolod, London után is? :)

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2013.04.08. 11:15:00

@adele:
Szép eredmény az ezüst-bronz, de nem egyértelműen jobb eredmény, mint egy aranyérem. A pontszerző helyek meg elsősorban a sportolók szimpátiaindexét növelik, de katartikus örömet azért -- lássuk be -- nem okoznak. Ha már emlegettük Hajtósnál a profi bokszot, a londoni vívás-cselgáncs meccsünket tágan értelmezett döntetlenre adom.

Napo 2013.04.14. 16:27:09

@Gudea enszi: Mikor írtok újra posztokat? Nagyon eltűntetek :S
süti beállítások módosítása