HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Az Oroszlánkirály

2014.01.06. 08:36 :: BrunszvikTeréz

Oroszlankiraly_plakat.jpgSoron következő Disney rajzfilmünk az Oroszlánkirály, mely a legsikeresebb egész estés rajzfilm lett a Disney mesék közül. Ezt mi sem támasztja alá jobban, minthogy két folytatást is megélt, illetve számos oldalági történet született a rajongók legnagyobb örömére. Ez a világszinten több mint 783 millió dollárt hozó mű két Oscar és három Golden Globe díjjal büszkélkedhet, és talán még a Robin Hoodénál is többen kezdik azonnal dúdolni fő betétdalát…. Can you feel the love to night/ Érzed már a szív szavát… ugye, hogy ugye!

 

A történetet számos vád érte, hogy annak minden egyszerűsége ellenére több forrásból táplálkozik. Egyrészt merít az 1960-as években készült Kimba a fehér oroszlán animációs sorozatból melyet Osamu Tezuka készített, bár a Disney-ék ezt tagadják, a hasonlóság azonban eléggé meggyőző. Másrészt a történet bizonyos elemeiben erősen emlékeztet Shakespeare Hamletjére, az 1942-es Bambira, valamint minden olyan történetre, ahol a trónról lemaradt jelölt, megöli/elkergeti/letaszítja az éppen trónon lévőt, és dátum szerint régebbi.

 

Oroszlankiraly_csoportkep.jpgEredeti címe „A dzsungel királya” volt, és ahogy a Bambinál is tették az animátorok, most is hús-vér állatokat tanulmányoztak, Afrikába utaztak, hogy a leghitelesebben tudják visszaadni a jellegzetességeket. Érdekesség még, hogy a Pocahonstas-szal egy időben készült, és a mesegyár az indián lány történetétől várta a nagy sikert, az Oroszlánkirályt egy másodlagos projektként kezelték. Nálunk 1994 december 1-én mutatták be a mozik.

Mivel Oscar-díját a zenéjéért kapta, így említsük meg, hogy a filmzene Hans Zimmer munkája, a dalokat Elton John szerezte és az eredeti szövegeket Tim Rice írta.

 

A történet:

A Büszke Birtok Trónszirti népe nagy napra ébredt, hiszen a királynak be kell mutatnia az új trónörököst, a kis Szimbát. Ahogy cseperedik az ifjú herceg, úgy kezdi el élvezni a birodalom adta lehetőségeket, azonban tanulni, vagy szabályokat betartani már annál kevésbé szeret. Legjobb barátjával, Nalával csak csínytevéseken törik a fejüket. Egy alkalommal elszöknek az elefánttemetőbe és a nagy játszadozás közepette a hiénák fogságába kerülnek. Utolsó pillanatban lép a színre Mufasza, hogy megvédje a gyerekeket. A gyerekek kóborlása közben Mufasza meglátogatja Zordont és felrója neki, hogy az távol maradt a trónörökös beiktatási ceremóniájáról. Zordon Mufasza tudtára adja, hogy nem is akart menni, hiszen Szimba születésével, ő elvesztette a jogát a trónra. Mivel azonban Zordonnak igenis ambíciója az uralkodás így tőrbe csalja Szimbát, és Szimba a legnagyobb igyekezete ellenére is okozója lesz apja halálának. Természetesen a terv része, hogy mindkét uralkodásra jogosult rokont elveszejtse, így Zordon biztosra megy és nem segít Mufaszának, hanem letaszítja őt a mélybe, ahol a megvadult gnúcsorda halálra tapossa a királyt. A történtekért Szimbát teszi felelőssé, és sugalmazására Szimba elmenekül, otthagyja a Trónszirtet.

Oroszlankiraly_timon_pumba.jpg

Szimba hosszú vándorlás után a sivatagban elájul, azonban két mókás figura, egy varacskos disznó és egy szurikáta, megmentik az életét. Csordájuk így három főre duzzad, és Timon és Pumba bogárevő, játékos cicussá szelídítik a vad oroszlánt. Az élet súlytalan könnyedségét a „Hakuna Matata” filozófiáján keresztül tapasztalják meg. Mi pedig egy dalba foglalt életvezetési tanácson keresztül láthatjuk felnőni a kis oroszlánt, igazi NAGY oroszlánná. Felhőtlen kamaszkoruk egészen addig tart, amíg meg nem jelenik a már szintén felnőtt Nala. A szerelemmel együtt a realitást is visszahozza Oroszlankiraly_Nala_szimba.jpgSzimba életébe. Elmondja, Zordon a hiénák segítségével elfoglalta a trónt, a birodalom lepusztult, az állatok éheznek vagy elvándoroltak. Szimba lerázza magáról a felelősséget, mert még bűntudata van apja halála miatt, azonban mikor magányában mélyen a lelkébe néz, megjelenik neki apja szelleme és ez erőt ad a visszatéréshez.

Zordon nem örül a viszontlátásnak, és hogy saját magát mentse, mindent a hiénákra fog, akik háborúba kezdenek az oroszlánhölgyekkel. Zordon pedig megtámadja Szimbát és csatájuk közepette elárulja neki, hogy voltaképpen ő apja gyilkosa. Szimba nem öli meg bosszúból Zordont, ám mikor az a viadal közben a mélybe zuhan, a hiénák közé esik. A vihogó szolgák nem tűrik Zordon árulását és megölik őt. Szimba elfoglalja a helyét, a Büszke Birtok ismét zöldbe borul, elveszi feleségül Nalát, és gyermekük bemutatása a katartikus záró képsor.

Oroszlankiraly_Zazu.jpgA főbb szereplők közé tartozik még Zazu, aki az udvari hírmondó és egy piroscsőrű tokoról mintázták, illetve a bölcsességet, a sámánt megtestesítő Rafiki, aki egy mandrill (nem pávián) és mindig jelen van, amikor a történetnek isteni beavatkozásra, elrendező gondoskodásra van szüksége.Oroszlankiraly_rafiki.jpg

Shenzi, Bazaj és Ed az elefánttemetőben élő hiénák Zordon szolgálatában állnak, de hűségük jóllakottságukkal áll egyenes arányban, nincs itt egyéb elvközösség. Az Oroszlánkirály igazi családi kedvenc lett. Két folytatása ugyan már csak a tékákba készült, azonban Timon és Pumba karaktere nem csak egy előzmény mesefilmet termelt ki, hanem egy egész rajzfilm sorozatot is építettek a két hibbant figurára. Végezetül itt van nektek, ebben a kissé borongós decemberben, egy könnyű élet filozófiája - a fő kedvenc dal - a „Hakuna Matata!”

 


16 komment

Címkék: az oroszlánkirály

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr155715201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2014.01.06. 13:24:00

A maga nemében egy remekmű - megkockáztatom, a Pocahontas a nyomába se ér.

m6ti 2014.01.06. 19:26:02

Én akkor harmadikos voltam az iskolában, és mikulásnapi meglepetésként elvittek minket az egész osztályt egy délelőtti vetítésre. (Valószínűleg a szülők is közreműködtek ebben, bár a részletekre nem emlékszem.) Nekem ez volt az első moziélményem, és máig emlékszem mennyire lenyűgözött mindannyiunkat.

Adani 2014.01.08. 23:09:07

Az egyik legjobb Disney film valóban. Hakuna Matata mindenkinek megvolt, Zazu beszólásai is nagyok voltak. Zordon és a náci módra menetelő hiénák.

És persze mindenki bőgött mikor meghalt Mufasza.

~Melcsy 2014.01.11. 00:40:37

A Disney reneszánsz korszakából ez a legnagyobb kedvencem.

--

Az elefánntemetős rész (amikor Nala és Simba lenéznek a csontokra közben az az ijesztő hang szól) + Zordon dala (www.youtube.com/watch?v=XkU23m6yX04) Végén az a sok röhögő hiéna meg nevetés a frászt hozta rám. :S

Adani 2014.01.13. 08:08:10

Evolúciós fejlődés:
13 évesen
Jajj menny már, dedósoknak való rajzfilm kapcsold ki
27 évesen ha berakom a melóhelyen:
-Aztaaaa, Oroszlánkirály, hangot rá!!!
(Mikor beraktam Zordon dalát a Youtube-ról).

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2014.01.14. 15:24:46

Aranyos filmecske, de nem mondanám a legjobbnak. Viszont a mai Disney-mesékhez képest tényleg kiemelkedő alkotás. De azért az igazi, régi klasszikusok a legjobbak mégis.

A folytatások szerintem már pocsékak lettek.

hitechamgee 2014.01.25. 01:45:34

Találtam egy családfát az Oroszlánkirályról:

wohoo.hu/image_700/12213.jpg

Ezen a családfán több ismeretlen oroszlán is van. Simba nagyszülei, valamint a fia a The Brightest Star és a The Lion King: Six New Adventures nevű novellás kötetekben bukkantak fel először. A könyvek a Walt Disney hivatalos jóváhagyásával jelentek meg, ami azt jelenti hogy a bennünk szereplő karakterek mind kanonikusnak számítanak.

Számomra mindig problémát okozott az Oroszlánkirályban, hogy ki kinek a kije. Ezért kíváncsiságból kissé utánanéztem néhány dolognak és elég érdekes információkra bukkantam. Az Oroszlánkirálynak létezik egy sokkal sötétebb árnyoldala. Röviden így jellemezhető: brutalitás, gyilkosság, szex és vérfertőzés a köbön...

hitechamgee 2014.01.25. 01:47:26

Nézzük először is Nalát. Elég sok vita kering akörül, hogy mégis ki lehet az apja. A rajongók szerint Nala anyja egy másik oroszlánfalkából származott és amikor Mufasa befogadta, akkor már terhes volt Nalával. Viszont ez elég valószínűtlen, már csak azért is, mert erre az égadta világon semmilyen utalás nincs sem a rajzfilmben, sem más hivatalos forrásból. Arról viszont kevesen tudnak, hogy az Oroszlánkirálynak volt egy korai változata King of the Jungle néven. Röviden így jellemezhető: erőszakos, szuggesztív, kirívó vérfertőzéssel és egyáltalán nem gyerekbarát. Ebben a változatban Nala apja eredetileg Mufasa volt. Mheetu, Nala testvére is ebben a változatban szerepelt amit később töröltek.
Nézzünk szembe tehát a tényekkel: egy olyan oroszlánközösségben, ahol csak két hím oroszlán van, és azok közül is csak az egyik az alfa hím, a lehetőségek erősen lekorlátozódnak az utódok nemzésére vonatkozólag. Ez az egyik. A másik; elég valószínűtlen, hogy a szavanna vezető oroszlánfalkája csakúgy, szívjóságból befogadna egy jöttment (ráadásul egy ismeretlen oroszlántól vemhes) nőstényt a köreibe. A harmadik, Zordon már említettem miért nem lehet az apja (neki nincs joga párosodni a nőstényekkel) másrészről Nala és Zordon között semmilyen genetikai hasonlóság nincs. Végezetül, van egy olyan teória is, miszerint Nala anyja már gyerekkorától kezdve a falkában volt, aztán felnőtt korában valami jöttment ("Ni" nevű) oroszlán csinálta fel. Viszont ez sem túl valószerű, hiszen semmilyen kanonikus forrásban nincs erre utalás. Marad tehát Mufasa, majd az ebből eredő vérfertőzés... :P

Most jöjjön Kovu teóriája. A rajzfilmből kiderült ugye, hogy nem Zordon a vér szerinti apja. A rajongók többféle teóriával is előjöttek ezzel kapcsolatban. Lássuk a leghitelesebbet: Amíg Simba távol volt (Timon és Pumbaa társaságában), addig valószínűleg egy év is eltelhetett. Ezt az időszakot azonban teljesen homály fedi. Ebben az időszakban ugye Zordon uralkodott Büszkeföldjén. És mint minden uralkodónak, neki is gondoskodnia kellett az utódnemzésről. Itt jön a képbe Zira, akivel már valószínűleg régóta viszonya lehetett. Azonban Zordon nem azt kapta tőle, amire számított. Az első – Nuka - selejtes lett, a második - Vitani – pedig nőstény, ebből kifolyólag nem lehetett trónörökös. Ezen a ponton Zordon töke teliszottyant és megfenyegette Zirát, hogy Nalával fog párosodni, ha nem képes normális utódot produkálni. (Sarabi azért sem jöhet itt szóba, mert a rajzfilmben is látható, hogy a kettejük viszonya elég rideg és érzelemmentes, továbbá túl idős volt ahhoz, hogy utódokat nemzzen. Nala pedig – származását is tekintve – magas rangú nősténynek számított a falkában.) Zira ezután jött össze egy másik oroszlánnal (akit a rajongók Kijani-ként emlegetnek) aki nagyon hasonlított Zordonra. Így született Kovu, és Zordon (mivel azt hitte, hogy az ő gyereke) őt tette meg trónörökösnek. Viszont Simba valahol ezen a ponton térhetett vissza. Legyőzte Zordont és megfosztotta a tróntól, akit utána megöltek a hiénák. Zira amikor megtalálta Zordon testét, azt hitte, hogy Simba végzett vele ilyen kegyetlenül és ezután bosszút esküdött.

Végül jöjjön Kopa története. Simbának és Nalának Kiarán kívül volt még egy gyereke, Kopa aki eredetileg a trónörökös lett volna. Kopa kanonikus karakternek számít. Először a „The Lion King: Six New Adventures” című hatkötetes novellában tűnt fel. Azonban már nem látható a rajzfilmben. Habár mégis. Az Oroszlánkirály 1 végén látható Simba és Nala elsőszülött gyereke. A legnagyobb rejtély itt az, hogy a készítők nem említették hogy ez fiú vagy lány, egyszerűen "Fluffy" azaz bolyhosként hivatkoztak rá. Ha az ember jobban megnézi, rendkívüli hasonlóságot mutat az újszülött Simbával. Ráadásul a könyvben Kopa szinten majdnem ugyanúgy néz ki, mint Simba gyerekkorában. A 2. résznél Kiara megjelenése egy kissé eltérő az újszülött Simbáétól, plusz az "ismeretlen kölyöktől" (a bundájának a színe is más árnyalatú). Hogy Kopa miért nem jelent meg a 2. részben, ha olyan fontos karakter? Létezik erre is egy teória ami állítólag nem kitaláció a rajongók szerint (bár forrást nem találtam ami ezt igazolja); az Oroszlánkirály 2 történései előtt Kopát Zira brutálisan meggyilkolta, méghozzá bosszúból, Zordon halála miatt. Simba viszont nem ölte meg Zirát emiatt, hanem csak száműzte a gyerekeivel együtt Büszkeföldről. Kiara Kopa halála után nem sokkal született.

hitechamgee 2014.01.25. 01:48:02

A Kopa által képviselt űr az Oroszlánkirály 2-ben is megmutatkozik. Simba – teljesen természetellenes módon – Kiarát akarta örököséül megtenni. (Eredetileg a hiénáknál jellemző a matriarchális társadalom. Egy kissé furcsán hat ez az oroszlánoknál, pláne a szavanna uralkodó falkájánál.) Ráadásul elég kézzelfogható a gyűlölet Simba, Nala és Zira között, mégpedig nem ok nélkül. A másik, Simba beteges aggodalma Kiara biztonságát illetően, ami a filmben is látható - sehová sem engedi egyedül. Ugyanez azt is megmagyarázza, hogy Simba miért viselkedik olyan ellenségesen Kovuval. Végezetül az első rész végén és a második rész elején látható két újszülött kölyök közti fizikai különbségek és a készítők gyanús titkolózása.

mortullus 2014.09.14. 19:48:22

@Adani: az Muszafa lesz, nem? :)

mortullus 2014.09.14. 19:49:36

@mortullus: jah, csak s-el kell írni :)

djangyu 2014.09.14. 22:05:03

Nem, en nem sirtam (ezen).

Es nem hazudok.

braue 2014.09.15. 04:14:29

Azt se tudom miről beszélsz. De azt kijelenteni, hogy mindenki, mert te igen.....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.15. 09:15:54

aranyos meg minden, de messze nem a legjobb disney alkotás.

Lucretia/My Reflection 2014.09.15. 09:47:47

A legjobb.

Azt nem tudom, hogy gyerekként bőgtem-e rajta, de amikor jó néhány évvel később, felnőtt fejjel újra megnéztem, konkrétan háromszor (!) is sikerült, pedig nem vagyok egy kimondottan sírós jány. Mondjuk ebben a zseniális dallamokat is ludasnak érzem. :)

rego5555 2014.11.12. 21:02:50

@hitechamgee: ne okoskodjál ezt a szöveget csak bemásoltad a por.hu-ról.
süti beállítások módosítása