HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Tremors - Ahová lépek szörny terem

2013.11.28. 15:13 :: BrunszvikTeréz

ahovalepekszornyterem.jpg

Az 1990-es Tremors - Ahová lépek szörny terem című film volt az első igazi trash-horror-vígjáték amit életemben láttam. Három videókazin is megvolt, és mindegyik verziót nyúlósra néztük. Igazi VICO hangulat, igazi kaland.

 

Kevin Bacon azon kevés sztárok közé tartozik, akik bár bevállaltak horror-vígjáték főhős szerepet, mégis tovább tudtak lépni ezen a minőségen. Első nemzetközi sikere még a ’84-es Gumiláb volt, azonban a Tremors meghozta neki azt a hírnevet, amivel később bekerülhetett az Egyenesen át stábjába, elég jó nevű kortársaival együtt és onnan már nem volt megállás a stabil világhír felé.

Na de kanyarodjunk vissza a rövid és hiányos színészportrétól ehhez a csodálatos filmhez, mely Nevada sivatagos tájain egy elszigetelt kisvárosban Perfection Valley-ben játszódik. Furcsa halálesetek történnek a városka peremvidékén. Ezt tetézve furcsa rengéseket jeleznek a völgyben egyetemi szeizmológiai terepgyakorlatot tartó Rhonda LeBeck (Finn Carter: magyar hangja Vándor Éva) műszerei. Earl és Val a helyi ezermesterek és helyi „alfahímek” pedig a városka lakóival karöltve és őket védelmezve felveszik ezekkel a különös képességekkel bíró lényekkel a harcot, mert már ugye ki akar vacsora lenni.

Szóval a történet azzal kezdődik, hogy Val (Valentine McKee; Kevin Bacon: magyar hangja, Rátóti Zoltán) és legjobb barátja Earl (Earl Basset; Fred Ward: magyar hangja Dózsa László) eldöntik, hogy megvalósítják az amerikai álmot és elköltöznek a helyi nagyvárosba Bixby-be. Azonban amint elhatározzák, fordítanak meddő sorsukon, és megpróbálják elhagyni a völgyet, sorozatos megmagyarázhatatlan és kegyetlen halálesetek történnek. tremors-3.jpgElőször úgy hiszik, valami őrült gyilkos vágja le sorra az emberek és állatok fejét, aztán ahogy megtalálnak egy kocsit a föld alá temetve, felmerül bennük a gyanú, hogy valami nagyon nincs itt rendben. Négy megmagyarázhatatlan haláleset után a véletlen nem elhanyagolható segítségével megölnek egy VALAMIT, ami nagy, gyors, a föld alatt mozog és irtó büdös. Rhonda (akinek a nevén rengeteget röhögtünk) Val és Earl az óriási tetemet vizsgálgatva rájönnek, hogy a VALAMI a föld alatt él, irtó gyorsan mozog, kiváló a hallása, a föld rezgéseivel tájékozódik, feneketlen a bendője, nagyon tanulékony.

tremors_1.jpgRhonda megnézi a szenzorok méréseit és egy rögtönzött adatelemzést követően közli a jó hírt, hogy még további négy lény tanyázik a völgyben. A lények jönnek is, és a sziklákra kergetik hőseinket. Egy kényelmetlen, a sziklákon töltött éjszaka után, sikerül eljutniuk Rhonda terepjárójáig, és visszasietnek a városba. Mire meggyőzhetnék a többieket, hogy el kell hagyniuk a várost, addigra már késő. A lények megérkeztek, és akár a házak lebontása árán is, de mindent megtesznek, hogy éhségüket a lakosság korpuszával csillapítsák. Néhányukat sikerül megenni, de ekkor Earl és Val kitalálják, hogy mivel menekülhetnének el. A szokásos istent hívják segítségül a nehéz döntések meghozatalához: kó-papír-olló segítségével leosztják az életveszélyes feladatokat. A terv nagy része sikerül, és a kis csapat elindul a hegyekbe, hogy ott húzhassák meg magukat, amíg a segítség megérkezik. Természetesen a lények ezt nem hagyják annyiban, és csapdát ásnak a bátor túlélőknek. Azonban ha sors lök egyet rajtad, hát lökd vissza, szóval a végén Val megment mindenkit, és még a lány csókját is elnyeri. Most sorra vehetnénk a film archetipikus karaktereit, akik azért csodálatosak, mert mind egytől egyik igazán mélyen ki vannak dolgozva, sorra vehetnénk a trükköket, a filmes eszközöket melyekkel az alkotók megteremtették azt a fantasztikus nevetés-rémület egyveleget, amitől működik a dolog, de nem tesszük.

Inkább elmondjuk, hogy olyan fontos dolgokat tanultunk meg bimbózó kamaszként ebből a filmből, hogy azt mondja: „Neked a farkad körülmény?” illetve, a jó nő ismérvei: „Hosszú szőke haj, nagy zöld szem, óriási csöcsök, beszédes segg és olyan láb, hogy egyből szétcsússzon!” továbbá: „A porszívót minek hozod? Egyszerűen csak tetszik!” és a felnőtté válás esszenciális manifesztációja egyetlen mondatban: „Nemet mondtunk az ingyen sörre!”.

A film már akkor is annyira közönségsiker lett, hogy további három folytatást is leforgattak hozzá, igaz azokat csak direkt VHS-en forgalmazták csupán, a négy nagy film után pedig sorozatot is készítettek belőle. Aki nem látta feltétlen pótolja! Végezetül pedig itt van nektek a film trailere:



Szólj hozzá!

Címkék: amerika akciófilm kevin bacon akcióvígjáték tremors ahova lepek szorny terem

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr105661850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása