HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Autóskártya

2011.07.03. 08:00 :: Gudea enszi

Hengerek száma: 12… Áhh, nekem 10. Végsebesség: 329 km/h… Nekem 290 km/h. Hengerűrtartalom: 5770 ccm… Hahá, nekem 5900, én viszem! Aki nem tudja, hogy miről van szó, az a cikk elolvasása után sem fogja, a többieknek viszont már az első mondat után is minden tiszta volt.

 

 

Tanévzárós délutáni zsúron, osztálykiránduláson, két óra közti szünetben, szünet utáni órán, vagy csak úgy otthon, testvérrel, unokatestvérrel, az ember egyik legjobb barátja volt az autóskártya. Bárhol előhúzható, nem kell szétnyitni, hiszen csak a kézen lévő pakli legfelső kártyája játszik. Óra közben is sokkal praktikusabb a snapszernél, elég csak a tenyérbe rejteni a tantervhez igazított méretű minipaklit, aztán félig nyitott szájjal súgni a padszomszédnak a motorteljesítményt. Nem számít, ha nem magyar, hanem esetleg német, vagy valami egészen ismeretlen nyelvű kártya kerül a kezünkbe, pofonegyszerű kiigazodni rajta. A játék menetére pedig elég visszafogott jelző az izgalmas és a fordulatos. Itt nincs olyan, hogy nem lehet visszajönni vert helyzetből. A legjobb autók is sunyi módon megfoghatók egy-egy tulajdonsággal, hiszen lehet bármekkora hengerűrtartalmuk és végsebességük, ha túl nehezek ugyebár. A legkeményebb rész, amikor az egyik játékosnak csak három lapja marad, és immár válogathat, hogy melyikkel válaszoljon a kihívásra. Szerencsés lapjárás, jól átgondolt taktika és a kiváló lapismeret szükséges az ilyen végső szekérvár felszámolásához. Kicsit hasonlít a pókerhez. Általában nem is sikerül elsőre eltakarítani az ellenfelet, hanem az még újra és újra visszajön a partiba. Az persze a legkínosabb élmény, amikor a minden játszmát körbeülő nézősereg szeme láttára kapunk ki a megsemmisülés torkából visszakapaszkodó ellenféltől. A kártya eredeti megnevezése egyébként kvartett volt, a lapok négyesével voltak egymáshoz rendelve, és ezeket kellett volna egymás mellé begyűjteni a játékban. Na most a gyártók, és úgy általában senki nem gondolhatta komolyan, hogy egy fiúgyereket jobban fog érdekelni, hogy „3B”, minthogy „Teljesítmény: 405 kW”.

A kártyák egyik legemlékezetesebb vonása, hogy sztárok rejtőztek közöttük, amelyekhez érzelmi kötődés fűzte a játékosokat. Ezekre még ma is tisztán emlékszünk. Birtoklásuk presztízskérdés volt, a végső kimenetelben kulcsszerepet játszhattak, váratlan elvesztésük (ezeket csak váratlanul lehetett elveszteni, hiszen Szent Lászlónak tűntek a középszerű katonák tengerében) pedig kisebbfajta sokkhatásként taglózta le egykori gazdájukat. Igazi celebkártyák ezek, amelyek rendszerint csak egy tulajdonsággal voltak megfoghatóak, amúgy bármelyiket legyakták. A leggyorsabb Lola-Lamborghinivel – amelyről nem értettük, hogy ha ennyire villám, akkor a versenyközvetítésekből miért nem ismerjük –, vagy egy sokezer BRT-ás hajóval magabiztosan lehetett nyitni. A gyakran megkérdőjelezhető hitelességű forrásokból dolgozó tervezők néha megfejthetetlen csodabogarakat iktattak be a pakliba. Így esett meg, hogy gyerekkorom legtöbbet járatott paklijában egy külsőre tök átlagos sportkocsinál a hengerek száma sorban a várt 4, 6, 8, 10 számok valamelyike helyett a "12 szelepes" kitétel szerepelt. Erről ugyan akkor fogalmunk sem volt, hogy mit jelent, de erősnek hatott, és a biztonság kedvéért mindentvivőnek neveztük ki a kategóriában. Ezeknél csak egy nagyobb adu ász létezett, mert a Forma1-es kártyában az autókhoz tartozó versenyzők nevét is feltüntették. A nevekben természetesen nem lehet a számokhoz hasonló egzakt összehasonlítást végezni – egy kivétellel. Ha a játékos bemondta a McLaren Honda MP4/6 kártyára felírt Ayrton Senna nevet, az „mindentvivőnek” számított. A mindentvivő kártya, a főceleb elengedhetetlen része volt bármelyik paklinak, és mindenki fejből kente-vágta, hogy melyik az, és melyik kártya melyik tulajdonságával megfogható szerencsés esetben.

A műszaki adatok sokaságában önfeledten elvesző fiúk számára kevés dolog okozhat nagyobb örömet. Hasonló segédlet volt az ilyen kártyák bazári sokfélesége a Búvár Zsebkönyvek Autók c. kiadványához, amelyből játszva ismertük fel a járműveket a való életben is, hogy hibátlanul szavaljuk el az összes lényeges adatukat. A bazári sokféleségbe beletartoztak az autós, luxusautós, versenyautós, márka szerinti autós (többnyire BMW), terepjárós, forma1-es autós, ezerféle más autós, motorkerékpáros, kamionos, buszos, vonatos, hajós, harci repülőgépes, utasszállító repülőgépes, helikopteres, tankos kártyák, amelyek együttesen bőven kielégítő szintre hozták a fiúk elvárható általános műveltségét.  Csak az számított, hogy robbanómotor hajtsa a gépet, és akkor kártyán volt a helye.  Persze minél drabálisabb óriásgép volt, annál inkább éreztük, hogy itt valami igencsak férfias dologról van szó. A szülők időnként meglepődtek, hogy „te ezt meg honnan tudod?”. Nem is sejtették, hogy nem egyszerűen tudjuk, hanem belénk égett, álmunkból felriasztva is hibátlanul fújjuk, hiszen heves játszmák egész sorának a kimenetele múlott néhány méternyi szárnyfesztávolság-különbségen, vagy néhány km/h-án. Aki nem szégyelli, bátran húzza elő az alsó fiókból a kicsit megsárgult, elkoszolódott, viszont éppen megfelelően betört kártyát, hiszen ez akárhány évesen is óriási szórakozás! Aki pedig szégyelli, az lépjen túl ezen, és tegyen ugyanígy!


60 komment · 1 trackback

Címkék: autóskártya

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr263032629

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rallye-ra kidobott pénz 2011.07.03. 23:03:07

Jó étvágyat! - mondta apám, és beletette az üres vizespoharat a lecsóstál közepébe. Nem kell aggódni, azóta is jól szolgál az egészsége, de akkoriban éppen egy nyár legforróbb napjait próbáltuk meg átvészelni a betonkuckónkban, amelyek vetekedtek a m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Bloom 2011.07.03. 08:38:19

Koszonom. Ujra gyerek vagyok. :)

Tarfful 2011.07.03. 10:10:59

Óriási volt. Nálam volt talán 1 autós, 2 repülős és vagy 5-6 különböző mozdonyos (mint amilyen a képen is van).

enba 2011.07.03. 12:07:49

lola t! óriásiak vagytok megint!

RolloJuve 2011.07.03. 13:08:02

Jó poszt! Nekem ezek vannak, a repülőset alig találtam meg, már bosszankodtam, mert az volt a kedvencem:
www.kephost.com/images4/2011/7/3/ih9d3gxzwuxc0ifjy63h.jpg

Flashy7 2011.07.03. 13:53:09

amúgy hogy kellett volna rendeltetésszerűen játszani? :D

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2011.07.03. 13:53:42

Anno nem olyan rég egy síelésre menet a buszon elővettük. Vicces colt, de azért már nem kötött le két játéknál tovább :)

Napo 2011.07.03. 13:53:49

Jujj, micsoda vérremenő csaták mentek... egy egész fiú banda csoportosult körbe egy pad körül, hogy lássa barátai/ellenségei felemelkedését illetve bukását.

Nekem sajnos nem voltak ilyenjeim, viszont kegyetlen harcok mentek Dragon Ball-os illetve PokéMon-os Tazookkal (bár az már a kései kilencvenes évek). Nagy divat volt még valami matricás újság is, ahol a kedvenc autók/bélyegek foglalhatták el méltó helyüket.

oc 2011.07.03. 14:01:14

Hiányolom a klasszik autóskártyát, a "KGST, csatát kérek!" felkiáltással együtt. :)

retroelektro.uw.hu/dok/kgst_autoskartya/autoskartya.jpeg

Dr_utcai_arcos 2011.07.03. 14:04:04

ezekből az Álomautós megvan nekem is, de az igazi klasszik az a "piroshátú" és "kékhátú" paklik voltak.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.03. 14:12:20

@RolloJuve:
Kösz pajtás, ezen a képen rendesen elérzékenyültem! Sok régi ismerős van rajta. :)

@Flashy7:
Elvileg a kvartetteket (1A, 2A, 3A, 4A, 1B...) kellett volna valamiféleképpen összegyűjteni a játék során, de mi se tudjuk, hogy ment ez. Lehet, hogy a kvartett már létező játék volt korábban is, és alibinek megfelelt, hogy bevezessék a piacra ez az óriási új ötletet, hogy a műszaki adatokat is lehet versenyeztetni.

newnt55 2011.07.03. 14:18:36

A KGST-sben volt még Wartburg, Skoda, talán Moszkvics is.
De jó is volt.
Volt amelyiknél nem volt adat de már nem emlékszem melyiknél.

csócspöts 2011.07.03. 14:47:14

nekem a kamionos volt a kedvencem, és kamionsofőr akartam lenni :D

kotyomfitty 2011.07.03. 14:49:13

Valamelyik kartya torokul(?) volt, ugyhogy egy egesz generacio nott fel ugy, hogy koszonni vagy pohar vizet kerni nem tud azon a nyelven, csak azt, hogy hengerurtartalom.

drmc 2011.07.03. 15:02:24

@oc: Bizony, ez volt "AZ" autóskártya. A többi már csak gyenge utánérzés. Mi ezen nőttünk fel.

báró Leopold 2011.07.03. 15:20:32

Volt olyan is, amelyiken a fogyasztás is rajta volt és mi 7-8 évesen nem igazán tudtuk, hogy abból a kisebb a jobb :-)

bigthereal 2011.07.03. 15:30:16

@oc: az még a 80-asok elején volt:)
utána olaszországból hoztak nekem autóskártyát, 84-85-ben, én voltam az iskola császára:P
de tommaso pantera volt az aduász...

ennél már csak a gombfoci volt jobb, a ping-pong asztalokon:)

jocóka 2011.07.03. 15:31:49

@kotyomfitty: szerintem a Turbo rágó papírra gondolsz, azon volt a cilindir-motor a hengerszám és a hengerűrtartalom, az azami sürati a teljesítmény, és persze amit minden magyar srác tudott törökül: bejgír gücü = végsebesség :)

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.07.03. 15:33:30

@kotyomfitty:
modoros.blog.hu/2011/05/05/olvasoi_rovat_repulobuzi_tipologia

"Értelmező flight manual:

beygir gücü: lökettérfogat
azami sürat: legnagyobb sebesség
silindri: hengerek száma

a török gyártmányú Turbo rágóban."

szamarhegy 2011.07.03. 15:55:02

Nagyszerű poszt :) , sajnos én a 70' évek végén 'letudtam' ezt a korszakot, Lola-T és a Super Seven (végsebesség nincs adat, tehát mindent visz :) volt a két ász, ezen kívül rendelkeztem egy exkluzív tengeri vitorlások paklival.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.07.03. 16:01:17

Én a nyolcvanas években voltam ebben a korban és a képeken lévő paklikból egy sem ismerős, holott állandóan ezt toltuk. Volt motoros is meg kisalakú is.

fzoli415 2011.07.03. 17:16:53

Nekem is az a KGST fajta volt meg, amiben a Ferrari 265 GTB 4 volt a leggyorsabb. De hozzánk nem jutott el az a módszer, hogy ami nincs leírva, az mindent vivő. Így az Apal Corsa (2+2 üléssel, Porsche motorral - kösz b+!) lett a full-lúzer. :)

Sebesen suhanó nyílvessző: Ssssh 2011.07.03. 17:29:16

Az én autóskártyámban a Maserati Ghibli volt az ász.

szamarhegy 2011.07.03. 17:39:41

@KKKKKKK: Igen, ezek szerint a Formula autók egy másik fajta autós kártyában voltak ?

odamondó 2011.07.03. 18:18:50

Istenem :D

Ez a KGST-s kártyapakli volt az etalon. Azért megvolt a cikk legfelső kamionos és legalsó autós paklija is.

Különben én ismerősök közt kb. 1milliószor felhoztam a kérdést miért van 3A/3B stb számok a sarkokban, de annyi volt a tanulság, hogy biztos az egy csoport, de a játék szempontjából irreleváns.

Másik amire emlékszem, hogy bátyámék már "okosak" voltak és elmondták nekünk, hogy bizony fogyasztásból a kisebb jobb. Aztán végre a legszutykosabb kocsikkal is lehetett alázni :D

rognork 2011.07.03. 18:29:24

Hol van a forma autós??!!!!!

Elkzdtem az Apal Corsásra licitálni, de kifulladtam jópár ezresnél :(
Nekem még a helikopteres volt meg, a ruszki szörny mindent vitt!

horee6 2011.07.03. 18:56:07

Túl a 30-on majdnem sírtam, amikor megláttam ezeket a képeket. A klasszikus nekem is a kgst-s autós pakli volt, de legjobban a repülős mini-paklit szerettem. Ott a Tupoljev, meg a Boeing 747-es volt a két király. Egyik osztálytársammal annyit játszottuk, hogy már a kártya képéről tudtuk az összes adatot. Ezen is bukott meg a pakli, mert egyszer észre vettem, hogy ha szemben állunk a frankó nagy sztk keretes szemüvegéről kicsit visszatükröződött a a lap, amit a kezében tartott. A fotó feléről már felismertem a lapot, és tudtam, mit kell kérni ellene. Pár napig vicces volt, hogy az addig kiegyenlített csaták egyhangú alázásba fordultak, de aztán elmondtam neki trükköt. Nem örült. Onnantól már külön szabályai voltak annak is, hogyan kell egymással szemben helyet foglalnunk...

newnt55 2011.07.03. 18:59:49

Szép emlékek, boldog gyermekkor.
A valóságban pedig minden autót a hangjáról fel lehetett ismerni. Egyediek voltak.

Spanish VVax 2011.07.03. 19:22:47

Lola-T volt a mindent vivő, a két klasszikus akkoriban valóban a piros és kék hátú, "első sorozatú" autóskártya volt 78-80 körül. Honnan lehetne azt beszerezni vajh ?

68nyara 2011.07.03. 19:27:41

Hát igen, az is két generáció volt. Nekem a 70-es években a KGST pakli volt még a csúcs, eszelős mennyiségű csatát lejátszottunk. A kis alakú kártyák már inkább a legkisebb öcsém korszaka, az a 80-as évek vége, 90-es eleje, azokat nem is ismertem annyira.

68nyara 2011.07.03. 19:28:28

@Spanish VVax: szokott lenni fent a vaterán, de elég húzós árakat kérnek érte.

Spanish VVax 2011.07.03. 19:29:35

Van modern inkarnáció, a "piros hátú" mintájára, rajzolt autókkal : cartooncard.hu/

PaYa 2011.07.03. 19:43:14

Manapság újra kiadták őket - van vagy 10 fajta, a tankostól a repülősön át a forma 1-ig, ráadásnak filléres tétel.
Egy kép az új kiadásról:
compaya.hu/Image/3662/4252.jpg

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2011.07.03. 20:07:25

Van egy remek blog, Autóskártya a neve neki, na ott minden megtalálható ezekről. A klasszik kékhátú pakli nekem is megvan, a piros már ritkább, a sárga még inkább. De jó volt olvasni, hogy ez mára már másnak is ilyen kellemes emlékké vált.

Dr Milton 2011.07.03. 20:22:27

jó post! autós vonatos aytron senna kártya classique. És a német nyelv mindent vitt a kártyákon :D

Bedeko 2011.07.03. 20:32:46

Ilyen volt nekem, nekünk is, de nem a képen látható redesignelt csodák és nem is a 90-es évekből. Úgy '84-'85-ig bezárólag toltuk a haverokkal a jó öreg KGST kárytákkal. Utána már jött a C-16.

Hóember 2011.07.03. 20:37:58

Beygir Gücü, Azami Sürat megvan? ;)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.03. 20:46:05

:-) Lola T, Jaguár XJ12, Ferrari 312PB, Dimler-Benz,Aston Martin-Lagonda, . Ez ment, most így fejből, 40 évesen:-) Ki tud többet? :-))Csak séróból ér!

valerio 2011.07.03. 20:59:12

Istenem..... Na mi az: hengerek lökettérfogata: 9572 ccm????

terran 2011.07.03. 21:05:14

azt hiszem nekem volt szerencsém a legbizarrabb változattal játszani

a STIHL motorosfűrész-kártyával :D

általános 4. kerül padtársam apja ott volt raktáros és szerezte

itt is volt lóerő, súly, hengerűrtartalom

DE volt vágóélhossz is! lol

Hóember 2011.07.03. 21:14:31

@KKKKKKK: Nyolcvanas évek közepe táján már toltuk ezekkel a cikkben szereplő paklikkal

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.03. 23:04:49

Jé, az első kép az én fotóm! indafoto.hu/hammer/image/896703-bd529691

Köszi a forrásmegjelölést. :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.03. 23:10:50

@szamarhegy: Az F1-esek ilyen fajta kártyában voltak, csak nem a kékhátúban, hanem a korábbi piroshátúban.

Itt megtalálod őket: http://autoskartya.blog.hu/tags/kártya

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.03. 23:12:45

@aabroncs.hu: Ugye nem lenne fair felsorolnom mind a 40-et? :)

bizsergefa 2011.07.04. 00:04:02

Nekem Mercedeses autóskártyám volt. Nem tudom hány éves lehettem de abból a korból sok emlékem nem maradt, ezt leszámítva ('92e-s születésű vagyok). Marcisbe a favorit valami számomra ismeretlen autó volt, ami leginkább egy ponyvával letakart járgányra emlékeztetett de most előkeresem. Nagyon jó poszt :)

bizsergefa 2011.07.04. 00:16:18

Megvan!
5,57 I-Rekordwagen
Évjárat 1938
Henger űrtartalom 5570 ccm
Hengerek száma 12
Teljesítmény kw/LE 543/736
Fordulat/perc 5800
Legnagyobb sebesség 432,7 km/h

raven_seldon 2011.07.04. 05:48:00

kicsit off, ha már Turbo rágó: nagy autóbuzi bátyám fotóalbumszerűen gyűjtötte a Turbo rágós képeket :) talán még ma is megvan valahol... ja és a KGST-s nagy pakli nekem is megvan ;)

mrs.starkey 2011.07.04. 12:15:31

@terran: héj, stihl motorosfűrész kártyánk nekünk is van, fogalmam sincs honnan. :)

uz 2011.07.04. 12:32:46

@newnt55: A KGST-ben volt még Zil 114 is, a 7700 ccm-es V8-as motorjával mindent vitt, de a fogyasztási adattal mindig vesztett :-)
De sokat játszottunk vele öcsémmel...
De jó volt...

uz 2011.07.04. 12:35:19

Sőt, volt régi motoros, régi autós kártya is.
A motoros kártya közül egy Zündapp volt az aduász azt hiszem.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.04. 18:19:47

tényleg aranyat ért egy osztálykirándulásos vonatozáson egy pakli autós kártya. Esküszöm, legközelebb viszem magammal, ha vonatra szállok.
Remélem a folytatásban jön a lutra album és más matricás albumok!!

töröltprofil (törölt) 2011.07.16. 23:03:20

Istenek vagytok. Nagyon eltaláltátok.
Az autósat is nyomattuk, de a vadászgépes volt az etalon. Azon extrémebb adatok voltak.
Az volt a menő akinek megvolt a Lockeed SR-71 Blackbird. Mach:3,5. Mindent vitt.
Ja és király az oldal :D

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.11.30. 16:48:23

Nő létemre, egy egész paklim volt ilyen kártyákból és sokat játszottam vele. Kicsiként nem voltam a babázós kislány, az csak olyan 7-8 évesen jött nálam. Addig autóztam. :)

Adani 2013.12.08. 11:31:17

Bejgir gücü mint legerősebb pontot érő adat a kártyán, és csak jóval később már a Google fordító segítségével tudtam meg ,hogy lóerőt jelent.
süti beállítások módosítása