HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Csip-csup csodák

2010.08.08. 00:56 :: BrunszvikTeréz

Az igazi nagyi ismertető jegyei: csodásan süt, csodásan főz, nem hordoz magán anyós jegyeket, sajátos szeszélyei vannak és rengeteg történetet tud. Kalán néni egy kifejezetten tipikus és nem tipikus nagyi csodás jegyeit hordozza személyiségében.

 

Igaz Móricz sokat tehet arról, hogyan éljük meg az öreg néniket és bácsikat, kifejezett tekintettel a vidéki előfordulásukra, de azért mindenki tarsolyában van egy általános elvárás afelől, hogy milyen is egy igazi nagyi.

Kalán néni egyrészt békésen éldegél morózus férjével – Paprika bácsival egy vidéki kisváros kertes házikójában és valóban remekül süt, másrészt azonban igazi kalandor. Indiana Jones is megirigyelhetné az utazásait. Kalán néniben az a csodás, hogy nem megy messze, csak a környéket járja be, viszont a Nils Holgerssonból jól ismert csavarral operál. Összemegy, és ért az állatok nyelvén.

Csodás utazásoknak részese ő és általa mi is. Minden perspektívából megismerhetjük a minket körülvevő világot, hiszen szót kap itt mindenki, mintha csak egy ógörög agórán korzóznánk. Hallhatjuk panaszkodni a pókot, amiért Kalán néni mindig letisztogatja a keserves munkával megszőtt hálót, hallhatjuk a nagycsaládos egérapukát panaszkodni az élet nehézségieiről. 

Kisebb szociográfiát kapunk egy zártabb közösség csoportos tevékenységeinek kínosan érzékeny mechanizmusairól. Férj és feleség kapcsolatáról, mikoron már az ősi hevült szenvedélyt a tisztes megszokott hűség veszi át. Barátságok mélységéről, az elvágyódás alaptételéről, a kihívások fontosságáról. Tehát van itt minden mint egy fabulákkal teli kötetben.

A Csip-csup csodák Nils történetéhez hasonlóan egy animesorozat. Nálunk '88-'91 között sugározták először, de mondanom sem kell, hogy jó pár ismétlést megélt. Az ötven részből álló sorozatot nálunk sokáig hollandként jegyezték, pediglen Alf Proysen norvég író tollából származik. Az eredeti címe magyarra fordítva "A teáskanál-hölgy" lenne, de ennél a Csip-csup csodák, avagy Kalán néni valóban frappánsabb. Kalán néni nyakában egy varázserejű kanálka lóg, ennek segítségével, vagy inkább oka nyomán a kanál méretére csökken. A kanál persze ugyanakkora marad, amit Kalán néni a hátára csapva hordoz, mindegy neki, hogy sas hátán repül, vagy a folyóban úszkál vele. A történet másik fontos szereplője Lili, a titokzatos erdő mélyén lakó kislány, akiről nem sokat tudunk meg a történetek során. Lili mindig ért az állatok nyelvén, csodás képeségekkel rendelkezik, mégis gyakran hívja Kalán nénit segítségül.

A rengeteg történetre elég kevéssé emlékszem, de arra határozottan igen, hogy Paprika bácsi végül rájön, hogy Kalán néni időnként összemegy. Ez aztán persze rajta is sokat változtat és közelebb hozza őket.

Szereplők:

Kalán néni (Tolnay Klári): A nagybetűs NAGYI. Igazi kalandor. Aranyszívű és vérbeli közösségi szellem. Mindig bosszankodik, hogy összemegy és emiatt körmére ég a házimunka, vagy bajba kerül, bújkálnia kell, de azért nagyon is élvezi a helyzetét. Minden problémából a legjobbat próbálja kihozni, mindenkivel igazságos és türelmesen szerető. Néha kicsit csípős, de hát egy nagyiba kell, hogy szoruljon némi dorgálási hajlam. Szereti a férjét, igazi hiteles panaszkodásai vannak arra nézvést, hogy Paprika mindig csak horgászik, vagy az autót szereli, ahelyett hogy őt vinné piknikezni. Amikor kiderül Paprika előtt is a titka, megkönnyebbül, hogy nem kell többet titkolóznia és füllentgetnie.

Paprika bácsi (Képessy József): Kalán néni férje. Morgós, zsörtölődő, magának való vidéki férfiembör. Nagyon szereti a feleségét. Csak hát, viszonylag kicsi a palettája amin ezt ki bírja fejezni. Nagy horgász és autószerelő. Mindent megtesz a ház körül, ami férfinak való.

Lili (Somlai Edina): a titokzatos erdei kislány, aki ért az állatok nyelvén. Állandó jelleggel egy hófehér hermelin tanyázik keresztbe fekve a tarkóján. Nem sokat tudni róla, csak hogy az erdőben él. Vagy akkor jön, ha segítséget kér, vagy éppen akkor terem ott ha nagy baj van. Indákon hintázik, halkan dudorászva hozzá. Nagyon szerettem Lilit de felnőtt fejjel állítom, hogy vagy ő a norvég erdei tarzan, aki épp befeléfordulós korszakát éli, vagy tuti UFÓ na jó, erdei tündér tanonc.

 

Gombóc (Kerekes József): Kalán néni és Paprika bácsi kutyája. Nagy szőrös mamlasz, aki örökké súlyproblémákkal küzd, de önérzetes. Mikor a városkába érkezik a cirkusz és a csodakutya űbereli őt, bizony eléggé a lelkére veszi. El is határozza, hogy otthagyja Kalán néniéket és beáll a cirkuszba. De a magasugrás nem megy neki, a kötélmászásnál meg tériszonya lesz. Szóval mégiscsak marad.

Kleó: Kalán néninék macskája. Egy vágyakozó macskalány. Időnként kényeskedik, hiú, de minden zsigerével hisz abban, hogy eljön az Ő külön kis kandúr hercege.

Túkanyó és két csibéje: Aranyosak...valamint Tyúkanyó lelkitársként tekint Kalán nénire, hiszen ők mind a ketten családos háziasszonyok.

Egércsalád - Halkenék: Viking ősökkel dicsekedhetnek, ezért is a piros sapka szarvakkal. Kalán  néniék házában élnek. Apuka, anyuka és öt kisegér gyerek, egytől egyig fiúk (Nyikk, Nyakk, Nyekk, Piff, Puff) résztvétem az anyukának. Van egy egércsalád rokonságuk az erdőben, akik ámbár rokonok, nincsenek viking őseik, így eleinte nem túl jó a két család kapcsolata. Az erdei családnak pedig öt lánya van, szóval a gyerekek barátkozása hamar feloldja a konfliktusokat. Milyen jó is, hogy egéréknél nem fura az unokatestvéri nemi viszony.

Zim (Papp Ági): A dongó, aki Kalán néninek a híreket hordja. Úgy rémlik elég pletykálkodó és minden lében kanál volt.

Orina: A varjú az erdőben él, és gyakran segít Kalán néninek az adott probléma megoldásában. Fuvarozza mindenhova, és szociálisan nagyon érzékeny.

Ravaszdi a róka: Mit lehet róla mondani többet, mint amit a neve is elárul...semmit.

Gyerekek:

Petrezselyem: kétcopfos magas kislány, szeret a fiúkkal lógni.
Csöpp: Petrezselyem kisöccse, gyakran eltűnik, időnként bajba kerül, de igazi nagy baja sos
em esik.

Sapó, Turcsi, Andi: a három fiú, akik elválaszthatatlan barátok. Ők is sok fejtörést okoznak Kalán néninek. 

 

Ezen kívül még rengeteg állat és városkabeli lakos. A számtalan részen keresztül viszonylag kevés az a szereplő aki ne fordulna elő párszor. De Lilin, Paprika bácsin és a háziállatokon kívül, rendszerint mindig változnak a szereplők akiket megismerhetünk.

Itt van még egy epizód, mert pontosan tudom, hogy újra hallanotok kell a főcímdalt!!!

 


16 komment

Címkék: csip csup csodák kalán néni

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr432206552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2010.08.08. 09:23:34

őő ize, a roka nem szmore volt?

Lencsemano07 2010.08.08. 09:35:25

Csipi csipi csipi csipi csupi csodák

Nyakában lóg egy kis aranykanál
Csengettyű rajta csak egy jelre vár
Amikor megszólal az kész csoda
Kalánka összement és nincs nyoma

Könnyű és nehéz is az életünk
Néha már azt sem tudjuk, hol a fejünk
De hogy ha érdekel a rejtelem
Ebbe a mesébe gyere velem
Gyere velem, gyere velem

Csipi csipi csipi csupi csodák

Lencsemano07 2010.08.08. 09:36:01

@Penya666: nem, az a Nils Holgersonban volt. Ott volt Szmöre volt róka.

Penya666 2010.08.08. 09:46:02

@Lencsemano07:
Igen tenyleg. Sorry. Koran van meg :)
De mikor futott a sorozat hany Kleo nevu macska volt... :)

Nickman 2010.08.08. 13:28:39

Jó is volt ez.:)
Erről eszembe jutott egy régebbi anime, egy lány és egy manó (Momoka) összebarátkoztak és mindenféle kaladba keverednek.

Lányos sorozat volt, de én az is imádtam.:D
Ime ez az! Manóvári Manók.

www.youtube.com/watch?v=iR_KQyh32Hc

jezebel 2010.08.08. 16:04:28

Ú, arra a manósra emlékszem én is, az már szerintem a Kölyökklubban ment:)

Ebből viszont csak egy-két képre, na meg a zenére, de arra nagyon:)

Nickman 2010.08.09. 16:57:21

Srácok, a blognak van fóruma????

BrunszvikTeréz 2010.08.09. 18:59:05

@Nickman: milyen fórumra gondolsz???
@jezebel: én is emlékszem rá, de csak nagyon halványan.
Arra az anime mesére nem emlékeztek, ami a XIX. századi Franciaországban és Angliában játszódott. Egy barna hajú lány volt a főszereplője és valami fura neve volt.

jezebel 2010.08.09. 20:02:58

@BrunszvikTeréz: Én olyanra emlékszem, hogy Candy Candy, meg Hello Sandybell, bár egyiket sem néztem. De ők asszem pont szőkék voltak mindketten, a sztori meg végképp nem rémlik:) Én Dragonballos voltam ^_^

Nickman 2010.08.09. 21:01:59

Szerintem a Hello Sandybellre gondolsz, de ő tényleg szőke volt. Bár a kor nem igazán stimmel.

Rendes fórumra, ahol lehet dumálni a régi sorozatokról, zenékről, élményekről stb.:)

Jaj, de találtam egy ilyet, talán ez, nem?
www.youtube.com/watch?v=bfgOlujCmWU&feature=related

Fú, mióta idetaláltam egy csomó sorozat az eszembe jutott.:))

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.08.13. 07:28:18

A pálya ördögeiről is írhatna valaki, mert az nagyon jó volt. Mindig olyat rúgtak, hogy kigyulladt a labda.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.08.13. 07:29:57

@Rorschach:

Meg volt egy rész, ahol a kapust beletúrta a földbe a laszti.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.24. 23:47:07

Egyik kedvenc mesefilmem volt, még talán képregényformában is megvolt. A szereplők nevére, kinézetére tisztán emlékszem, de a történetekre sajnos egyáltalán nem :(.

Toeck Filkow 2010.11.01. 06:34:04

Paprika a legnagyobb arc evör!

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.11.28. 09:20:32

Mi még fel is vettük VHS-re, meg vettük a képregényeket is. Sokáig nem tudtam, hogy anime, én kicsiként azt hittem, hogy magyar rajzfilm. :)

Imádom! Megunhatatlan klasszikus kicsiknek és nagyoknak. :)
süti beállítások módosítása