HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A 90-es évek még gonoszabb főgonoszai

2010.07.31. 08:45 :: 90es blog

Előző összefoglalónk után most újabb gonoszokat gyűjtöttünk össze, és nyújtjuk át őket nektek. Bemutatni aligha szükséges bármelyiküket is, inkább a felelevenítést tűztük ki célul. Nagyon sokféle főgonoszt sorakoztatunk fel ismét, egyetlen közös nevezőjük, hogy az élet végső soron egyiküknek sem jött be igazán.

 

Rodrigo Montes de Oca: Összeakaszkodni egy harácsolásban, indiánok, meszticek meg egyéb prolik kizsákmányolásában és sznob társaságokban megőszült, roppant gazdag mexikói öregemberrel sosem izgalommentes vállalkozás. Alejandro Aldama mégis nekiveselkedett, és ez 160 fordulatos délutánt okozott magyar nyugdíjasok, valamint a körülöttük élők millióinak. Sosem lehettünk benne biztosak, hogy miféle újabb elvetemült gondolatok cikáznak a szűkre húzott szempár mögött. A történet végül természetesen jól végződött, és azt kell mondanunk, hogy a generációkat átívelő kényszerszerelmek, titkosajtók és toronyba zárt unokahúgok világában Ana Christina és szerelme nagyon olcsón megúszták az eseményeket.

 

Flintheart Glomgold: Ha valahol egy skótot látsz, akkor valószínűleg pénz van a dologban, ha pedig kettőt, akkor már egészen biztos. Dagobert bácsi pénze sosem volt biztonságban, hiszen a már megszerzettet a tökkelütött Beagle Boyok fenyegették, a megszerzendőre pedig rendre ott leselkedett a másik vén kacsa, akivel nem csak a kincsek lenyúlásában, de a skótkodásban is komoly versenyt futottak. A legváratlanabb helyeken és időben tudott megjelenni a pénzsóvár szárnyas, diadalittas kacaja azonban sosem érte meg az epizód végét.

 

Tyrannosaurus rex: Nem volt olyan fiúgyermek akkoriban, aki ne tudott volna fejből legalább tízféle dinoszauruszfajtát, egyfajta új jura időszakot éltünk, amikor az ősgyíkok ismét világszerte uralkodtak. A hatalmas és nyilván jámboran jóságos brachiosaurus csak addig volt érdekes, amíg meg nem jelent a zsarnokok zsarnoka, a kíméletlen gyilkos, akinek még az ízlése is oly kifinomult, hogy nem eszi meg bódéval együtt az ijedtében kakáló embert. A tyrex maga volt a dübörgő gonoszság, amikor üldözte az autót, olyan érzésünk volt, mint amikor tornaórán a már általános nyolcadikban is 190 centis osztálytárs ellen futottunk. Alig lépett, mégis gyorsabb volt. A szerkesztőség egybehangzó véleménye, hogy még Mr. Wilberforce is kétszer meggondolná, hogy ujjat húzzon-e ezzel a bestiával.

 

Szörnyella de Frász: Mi az amit a nők mindig akarnak? Amit nem lehet. Nincs ez másképpen a női főgonoszokkal sem. Egy gazdag és kevély nő, aki nem olyan, mint kollégái. Dehogy akarja a világuralmat, megelégedne egy elegáns pöttyös kutyabundával is, hiszen minden főgonosz a képességeinél csak egy szinttel magasabb célt tűz ki. Legyőzni 101 ártatlan ebet, és az őket tiszta szívvel babusgató gyerekeket viszont legalább annyira lehetetlen kihívás, mint amennyire elvetemült. Nyilván még nehezebb lett volna a dolga, ha a PETA is megneszeli véres tervét, ám jelentékeny gonoszsággal így sem tudta pótolni a szervezőkészség terén meglévő hiányosságait.

 

Monastario kapitány: A jóvágású katona teljesen magáévá tette a latin-amerikai szellemiséget: mindenáron gazdagodj meg, akár erőszakos úton is, aki pedig ezt gátolja, azt állítsd félre, akár erőszakos úton is! Remek kétfrontos harcot vívtak Zorróval, hiszen Don Diegót is állandó gyanúval méregette, nem is beszélve a kis rejtett, szóbeli utalásokról. A kapitányról egész végig azt éreztük, hogy tisztában van Kalifornia Batmanjének kilétével, és az arcát kibérlő magabiztos mosoly csak fokozta a nyomasztó megjelenését.

 

Vladimír Mečiar: Külseje alapján azt hihetnők, hogy Gerard Depardieu első nekifutásra készült, elrontott példánya, mégis több ennél. Mai összeállításunkban nem ő az egyetlen példa arra, hogy az egyik nép hőse a másik számára főgonosz. Mi arra emlékszünk tőle, hogy eltérítette a fél Dunánkat, amire még az sem mentség, hogy Szlovákiának ezen kívül csak akkor van vize, ha ellepi a belvíz a szántóföldeket. Gonoszságának se vége, se hossza nem volt, állandó veszélyben forogtak tőle a szlovákiai magyar helységnévtáblák, magyar nyelvű bizonyítványok és magyar iskolaigazgatók. A másik oldalról viszont óriási jelentőségű államférfi, Szlovákia Árpádja, István királya és Kádárja egy személyben, aki kibokszolta népe létezését. Szalad az idő, alig fél év múlva már nagykorúvá válik a kislány, azonban, hogy Vlado műve ércnél maradóbb lesz-e, azt legalább párszáz, de inkább ezer év múlva tudjuk meg.

 

Dr. Genya: Ki merné megkérdőjelezni, hogy a világ valaha élt leggonoszabb embere?! Emellett már az is elég súlyos érv lenne, hogy belga, de ő ráadásul páratlan gaztettekkel próbálta átvenni a világuralmat, hogy aztán nyilván azt is újabb gonoszságok szolgálatába állítsa. Az minden főgonoszra igaz, hogy nem tűri az ellentmondást és a belső felfordulást, Dr. Genya viszont mindezt csiszolt modorral és a technikai innovációk iránti páratlan fogékonysággal tetézte. Idővel azt is megtudhattuk róla, hogy lazaságért és mojóért sem kell a szomszédba mennie, így Austin Powers-szel folytatott küzdelme csakis igazságos döntetlennel végződhetett.

 

Szlobodan Milosevics: A számok közt bogarászó Bokros, és a kedves, frusztrált mackó Mecsiár után végre egy igazi vérfröcskölő őrült a politikusok közül. A korabeli Panorámák kihagyhatatlan főgonoszaként végre új színt vitt a második világháború történelmi távlatba helyeződésével kissé kiüresedett „háborús bűnös” fogalmába. Grósz Károly balkáni megfelelőjeként tanult szomszédja hibáiból. A helyi MSZMP-t radikális állatkertté varázsolva elérte, hogy a hajdan a Balkán Svájcaként emlegetett államszövetség jó részén még hosszú-hosszú generációkig – néhány kvalifikált aknaszedőcsapatot kivéve – senki se tudjon erdei tisztásokon piknikezni. Őszülő hajkoronája fehér köpennyel párosulva igazi gonosz professzori külsőt sejtetett. Külön köszönjük neki, hogy rengeteg alsó-középkategróiás amerikai akciófilm cselekményének helyszínét hozta közel hozzánk. A lehető legnagyobb büntetést kapta, amikor egy unalmasan semmilyen nyugati nép, unalmasan semmilyen bírósága elé citálták, bele is halt.

 

Joker: A bomlásnak indult elmeállapot vegyészeti szakismerettel párosítva még Batmannek is komoly kihívást jelentett. Minden idők legvidámabb főgonosza nem jött zavarba a lehetetlen küldetésektől, és a fejébe vette, hogy Gotham City összes nőjének arcára mosolyt csal. Ma már tudjuk, ilyen csak a mesében létezik, akárcsak a Vigyorex Gáz. Hiába a jól sikerült feldolgozás, nekünk Joker figurája a hetven felett is igazi rosszcsont Jack Nicholsonnal az eredeti.

 

Csőd: A korai 90-es évek egyik legfélelmetesebb fantomja. Korunkban a csőd még nem holmi elvont fogalom volt, ami pár év múlva vár néhány mediterrán melegedőre. Kezdetben még csak a népszerű Szerencsekerék vetélkedőben okozott kellemetlen perceket, de később már félő volt, hogy Boross Péter vagy Békesi László is kiforgatja egy óvatlan pillanatában. Kárpótlási jegy, Ybl Bank, Kontrax, Agrobank, Globex, Stadler József, pótköltségvetés. Máig verejtékezést és nehézlégzést okozó fogalmak egy a mainál is vadkapitalistább korból.

 

Gudea enszi, Kurtz ezredes


59 komment

Címkék: főgonoszok

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr792188609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.07.31. 14:39:41

Állat, újra elolvastam az előzőt is (nem linkelitek be?).

Aztán Rozsomák a Szomszédokból, a Kegyetlen játékokból a minden rossz okozója-büdöskurva, Smith ügynök a Mátrixból, jéghegy meg a gonosz férj a Titanicban, Erzsébet királynő (ő gyilkoltatta meg a Diánát is), le Taxiban a gonosz, bankrabló németek (ki más), a hóhér Jari Litmanen, és végül Mécs Károly, aki nem volt hajlandó kibékülni Lang Györgyivel Fridi Békülőshow-jában. Na ő gecire gonosz volt.

RolloJuve 2010.07.31. 17:19:08

Kimaradt a Cigarettás Férfi meg Apófisz. Ők a leggonoszabbak az egész galaxisban! :D

Nem vagyok fideszes 2010.07.31. 19:02:33

@Modor Tibi:

Ez a komment többet ér, mint az egész poszt.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.07.31. 19:12:20

Kedves posztíró!

Szörnyella de Frász az hatvanas évek. Én szóltam!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Nem vagyok fideszes 2010.07.31. 19:17:10

@ifj. Farkas Gyula:

Hékás, hol marad a BME-s farokságod a végéről? Így nem vagy már annyira vicces.

gyilkos fűegér 2010.07.31. 19:17:33

Egyszerűen nem hiszem el, hogy kihagytátok Szaddam Husszeint...

haromt · http://90es.blog.hu 2010.07.31. 19:20:17

@gyilkos fűegér:
ő még a 2000res években is főgonosz volt, ezért nem releváns

Squazee 2010.07.31. 19:22:29

Monastario kapitány... Mostanában a Duna TV-n szoktam nosztalgiázni, ez az egyik legjobb Zorro feldolgozás.

hulyeinformatikus 2010.07.31. 19:54:24

@Modor Tibi: Janka néni is oda tette magát.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.07.31. 20:04:50

@orgyen: Női főgonosz - ahogy Szörnyellánál már érzékeltettük - igazából nem létezik. A főgonosz ismérve a hideg logika mentén felépülő gonoszság, nem pedig a hisztis gyerek módjára féltékeny kivagyiságból elkövetett átlátszó, önbecsapó önigazolást kereső csacskaságok.

visszakettő 2010.07.31. 20:13:40

megemliteném még Bobot a Twin Peaks-ből
igazán gonosz, ráadásul Ő győzött :)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.07.31. 20:26:35

jaffar jao arc vaot
ellenben ott van lord dread, és fémmajma, soaron

odamondó 2010.07.31. 20:33:43

Monastario kapitány ezt vicces hogy idevetted mert ez 1957... oké hogy hozzánk csak 90től jött be mint az ősrégi star trek meg az ősrégi batman sorozat de attól még a világ nagyobbik részén már 30 éve tisztában voltak a végkifejlettel...

Naphoz holddal 2010.07.31. 20:34:44

Az a Szörnyella, amiből a kép is van a posztban nem a 80-as években volt?

Naphoz holddal 2010.07.31. 20:36:32

ja tényleg és Jockey Ewing? Ő nem a 90-es években ment nálunk?

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.07.31. 20:41:51

A válogatás természetesen teljesen szubjektív, a mi akkor élményeink alapján. A blog az 1988-2001 közötti időszakkal foglalkozik. Jockey már volt az előző részben:
90es.blog.hu/2009/07/21/a_90_es_evek_leggonoszabb_fogonoszai

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.07.31. 20:55:01

hahh, épp egy x-akták rész után kattintottam ide.. :) no, azért tudnék még pár főgonoszt mondani.. :)

Dick Kock 2010.07.31. 21:16:48

Zúzó a Tini nindzsa teknőcökből?
Vagy Tong Po, ő aztán tényleg gonosz:)

Antifaszok Réme 2010.07.31. 21:19:38

Hogy, 1945 előtt ki volt, nem tudom, de ma már nem is érdekes....

VISZONT 1945-től,
és
az 50-es években,
és
a 60-es években,
és
a 70-es években,
és
a 80-as években,
és
a 90-es években,
és
a 2. évezred első évtizedében,

...és még ki tudja meddig...

A FŐGONOSZ NEM LEHET MÁS, MINT ADOLF.

Még az ördögnél is rosszabb, természetesen...

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.07.31. 21:26:28

@Antifaszok Réme: rákerestem , de nem találom.
ő melyik sorozatban játszott?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.07.31. 21:29:56

habár gyűlölöm a feleslegesen okoskodókat, ott van még clarence boddicker vagy cain...

Rántott máj (törölt) 2010.07.31. 21:38:38

@Antifaszok Réme: Ez termeszetesen igy van. Es remeljuk, soha senki nem is akarja elhoditani tole ezt a cimet.

odamondó 2010.07.31. 21:45:12

@gólhaj: és milosevic? vagy netán meciar? ők sorozat szereplők? epic fail.

Démonmac1 2010.07.31. 21:47:23

@Antifaszok Réme: "A 90-es évek még gonoszabb főgonoszai"

Gond van a szövegértelmezéssel mi? :D

És hogy ne offoljak én is:
Star Wars Episode I: The Phantom Menace
(Nute Gunray,(kispályás a következő kettőhöz képest:Darth Maul és Darth Sidious

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.07.31. 22:06:25

@odamondó: Mondjuk nálam mindkettő befér az értelmezhetetlen és felesleges, orosz zászlós szláv államocskák tények ellen veszettül harcoló vezetőinek hosszú-hosszú sorába

Antifaszok Réme 2010.07.31. 22:16:34

@gólhaj: A Harmadik Birodalom c. sorozatban, ami 1933-45-ig futott...

@piro: "Ez termeszetesen igy van. Es remeljuk, soha senki nem is akarja elhoditani tole ezt a cimet."

Helyesen írva: Ez természetesen így van. És reméljük, soha senki nem is akarja elhódítani tőle ezt a címet.

És hitt ebben @piro, és boldogan éle, míg meg nem hala...

@Démonmaci1: "Gond van a szövegértelmezéssel mi? :D"

Nincs probléma. Ő AZ ABSZOLÚT GONOSZ. Az iskolában is megmondták...

Azt viszont tényleng nem tudom értelmezni, hogy hogyan lehet egy maci démonikus...

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2010.07.31. 23:57:48

a "CSŐD" a legjobb :)
viszont Joker a '89-es és a 2009-es betmenekben tűnik fel, szóval ide annyira nem illik. ha ajánlhatnám helyette Simon Grubert...

Lefetyke 2010.08.01. 00:20:02

J. R. (JOCKEY) EWING, az Isten szerelmére!
Hogy maradhatott Ő ki? Tudom, nem a 90-es évek szülötte, de hozzánk akkor jutott el. Szerintem Szörnyella viszont már korábban közismert volt.

Jack Nicholson Jokerét viszont nagyra értékelem ebben a felsorolásban. Az a karakter új alapokra helyezte "a gonoszt". Ahogy Heath Ledger is, majd két évtizeddel később. Felesleges összehasonlítani, rangsorolni őket, másképpen de mind a ketten jelenségek.

De ha már itt tartunk: Hannibal Lecter is megérdemelné, hogy ide soroljuk.

virágelvtárs 2010.08.01. 03:29:23

Bár mind tudjuk, hogy alapvetően egy érző szerelmes szív, de gonosznak tökéletes volt A Csúnya És Gonosz Doktor Lúszió Malaver!

Biztos, hogy ezzel ijesztgettük is egymást, hogy majd jól elvisz.

nestrot10 2010.08.01. 07:35:22

MINDENKINÉL GONOSZABB A GONOSZ TÖRPE...EZ A HATLOMÉHES VIKTÁTOR!!!!!!!!!!

lüke 2010.08.01. 07:37:33

a pszichiáter Karadzsicst kihagytátok

szörnyellát disneyék már az én kis gyermekkoromban kitalálták- csatlakozom:)

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2010.08.01. 10:54:27

szerelmes voltam rodrigóba. végre érdemeben foglalkozik vele is valaki.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.08.01. 18:37:03

@Modor Tibi: Kösz a tippeket! Természetesen a rendes filmekhez hasonlóan ez is trilógiának készül, így hasznosak lesznek legközelebb.

@Wita.hu Joe: Könnyen lehet, h velük találkoztok még a továbbiakban.

@odamondó: Jó, hogy mindenhol ilyen szeriózisan megtalálod a hibákat. Még sok ilyen emberre lenne szükség!
Ráadásul ha te a világ nagyobbik részén voltál gyerek 30 évvel ezelőtt, arról mi igazán nem tehetünk.

@nestrot10:
Feldolgozhatatlan és fájdalmas frusztrációkat itt tessék kiélni:
gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/08/04/gyulollek_te_rohadek
A remek szóviccért ott még szmájli is járna. ;)

@Bettie Page:
Tudjuk drága! Csak a kedvedért került be ő a Báró úr (A kisasszony) helyett. Ketten meg azért nem fértek be, mert így is erős latin jelenlét van, többet nem viselünk el.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.08.03. 21:59:38

@odamondó: valóban nem szerencsés csak a mozi világát alapul véve kiepicfailkedni félmegoldásokat.

tökre off, de drága kurtz ezredes és bűntársai!
mi van a szeretett gyűlölet-bloggal? szerintem tökre jó lenne már vendégpostokat olvasni. :P

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.08.03. 22:12:35

nem jelent meg a kemmentem :(

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.08.04. 00:53:34

@gólhaj:
A blogmotor betegeskedik mint mindig, a gyülire meg a héten jön vmi vendégposzt.

orgyen 2010.08.04. 01:06:06

@Bettie Page: hát igen, ha valaki Szilágyi Tiborul szólal meg, azt nem lehet nem szeretni. ;)

orgyen 2010.08.04. 01:12:01

Az Esmeraldá-ra és a Soñadoras-ra emlékszik még (rajtam kívül) valaki...?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2010.08.04. 08:20:37

@Kurtz ezredes: hallottam hírét ennek a próbálkozásnak, de kíváncsi vagyok a minőségre, ugyanis művészien gyűlölködni nehéz, és e nagyszerű blog tartalmát hígítani kockázatos vmi.

Vipera01 2010.08.04. 10:04:41

@Gudea enszi:

Pedig a Báró (valódi nevén Ferreira ezredes) szerintem gonoszabb volt, inkább neki lenne itt a helye. Papp János sokkal jobb gonoszhang, mint Szilágyi Tibor.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.08.04. 19:14:02

@Vipera01:
Ezért vele legközelebb találkozhattok, amikor még fokozzuk majd a gonoszság megjelenítését.

hg002 2010.08.13. 22:37:45

Mindkét lista nagyszerű!!
Bevenném még a bandába Tano Cariddit, aki négy évadon át gonoszkodott a Polipban. Kissé ellentmondásos gonosz volt, mert a 6. évadban már segített a nyomozóknak, de megjelenése és korábbi tettei abszolút predesztinálják erre a listára.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.24. 23:37:37

Szép kis gyűjtemény, gonoszokban nem volt hiány a '90-es években sem :).

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2013.11.30. 14:18:44

Kiváló összeállítás. Nagyon élveztem. :)

Mahotonix 2014.11.08. 13:23:10

Az utolsón hangosan felnevettem - pattanásig feszült idegekkel lestem a TV-t mikor jön az üvegcvörömpölés hangja (Csőd SFX) :D

Pan Modry 2016.01.01. 22:59:58

De hol van louis van gaal?

Hisz az o ajax-a nem csak nagyon megverte, de meg is alazta a ferencvarost! :)))

Pan Modry 2016.01.01. 23:17:32

Illetve Don Giovanni Gatto, esetleg mr/dr tajfel?

Bar szerintem a cromagok a sliders sorozatbol is naggyon gonoszak voltak.

Bergyilkos Bohoc 2016.01.02. 00:54:13

Most tényleg egy majdnem 6 éves poszt került a címoldalra?

Bicepsz Elek77 2016.01.02. 10:06:02

@Bergyilkos Bohoc: Valamivel ki kellett tolteni az "uborkaszezont".
süti beállítások módosítása