HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Fradi a Bajnokok Ligájában

2010.03.12. 20:45 :: Gudea enszi

Jó estét, jó szurkolást kívánunk, kedves olvasók! A szülinap alkalmából most egy kivételes eseményre tekintünk vissza abba az időbe, amikor a kapusok még sárga négyzetekkel díszített fekete-lila mezt viseltek. A magyar foci már a 90-es években sem bővelkedett nagy pillanatokban, de azért egy-két jeles esemény mégiscsak kijutott nekünk. Mostani összefoglalónk élén pedig a korszak legnagyobb magyar focidobása díszeleg. Irány egy olyan Bajnokok Ligája, ahova még nem engedtek be boldog-boldogtalant, de a Fradi mégis ott volt!

A 16 csapatos BL az a méret, aminek a meccseit még őszinte lelkesedéssel, csömör nélkül tudta végignézni az ember. A jó futballtornán ugyanis annyi csoport van, hogy a férfiember fejből könnyedén megjegyezhesse mindet, beleértve az összes meccs végeredményét is. Nos, 1995/96-ban még nem volt ezzel gond, ahogy azzal sem, hogy tényleg bajnokok közt dőlt el a dolog. Csak kéthetente rendeztek fordulót; kedd – UEFA Kupa, szerda – BL, csütörtök – KEK (ugye emlékszünk még a KEK-re?). Nem napi rutin volt ez, hanem minden forduló valóságos ünnep, ami már vonatkozó hét hétfőtől elsődleges téma volt az osztályban a fiúk között.

A Fradi az Anderlecht elleni bravúrral került be ebbe a mezőnybe, és azt kell mondjuk, nem érdemtelenül; ez úgy igaz magára a selejtezőre, mint a teljes sorozatra. Ezzel magyarok millióiból vált Fradi-szurkoló, beleértve az egyébként más színekért dobogó férfi- és fiúszíveket (akárcsak ezen sorok íróját), de sok esetben focifüggetlen feleségeket és anyukákat is. Na persze azért rendesen bejátszott a szerencsefaktor, hiszen az akkoriban a legkomolyabb szaktekintélynek számító Ajax mellé még a Real Madridot is kifogtuk. És persze a Grasshopperst...

Mindjárt egy olyan mérkőzéssel indult a sorozat, amelynek a végén Knézy Jenő azt jósolta, hogy ezt még nagyapakorunkban is emlegetni fogjuk, és bizony nem tévedett. Vincze Ottó – emlékszünk? – micsoda gólt rúgott! Ahogy elküldte a védőt, majd a finom bokamozdulat álmunkból felverve is a szemünk előtt van. Csak a legmenőbb akciófilmek tudtak annyi szállóigét beépíteni az aktív szókincsünkbe, mint a Grasshoppers-Ferencváros. Nem lehet lerántani, ott a csel... Hohóóó! Hohóóó! Vincze Ottó, ugyanaz a pimasz csel! Knézy Jenő teljes extázisban kiabálta a magyar gólokat, és a szokásosnál is többször alkalmazta az eufórikus „emberek” felkiáltást, hiszen még Hajdú is megfogta a 11-est. Jenő olyan szinten együtt lélegzett a mérkőzéssel, hogy az mindenkit magával ragadott. Akárhányadszor nézzük meg a lent beágyazott videót, mindenki elérzékenyül rajta. Nem vagyunk benne biztosak, hogy  a mi korosztályunk látott magyar felnőtt futballcsapatot ezen kívül tétmeccsen ekkorát nyerni.

A Grasshoppers elleni idegenbeli győzelem messze kiemelkedett a többi meccs közül, amelyeken inkább tisztes helytállásokról beszélhetünk, leszámítva persze a kellemetlen zakókat. Idehaza jóval fordulatosabbra sikerült a svájci bajnok elleni meccs, és a két csapat tudása közti különbséget elég élethűen reprezentáló 3:3 lett a vége. A Madrid ellen komoly nyomást úszott meg a csapat, de azért a 18 éves Raúl csak beköszönt az Üllői úton is. Ez a bravúros 1:1 viszont legalább azt bebizonyította, hogy a korábbi 1:6 erős túlzás volt, de hát mindenkinek lehet rossz napja, még a klasszisokkal teletűzdelt Fradinak is.

Na, és persze itt volt az Ajax, amelyről egészen a döntőig azt hitte mindenki, hogy megállíthatatlan, és bizony nem bántuk volna, ha a Fradi elkerüli. A holland bajnok felállását nagyrészt még ma is fejből fújjuk, köszönhetően annak is, hogy kishíján megegyezett egy meglehetősen emlékezetes holland válogatottal. A mellényük legalább akkora volt, mint a tudásuk, és igazán megérdemeltek volna egy verést Budapesten. Ennek sajnos nem volt realitása, így be kellett érniük egy szerény huhogással, hiszen Fatusin kívül akkoriban még a magyar szurkoló sem látott túl sok szerecsent. Az Ajax oda-vissza rendesen elkalapálta a Ferencvárost, mégha itthon sokáig álltuk is a sarat, kint pedig egy rakás helyzetet elszórakoztunk. Ezért aztán kéjes örömmel néztük, ahogy a maguktól elszállt hollandok megsemmisülnek a döntőben a Juventus ellen.

Az FTC végül 5 pontot és egy rakás millió forintot hozott haza a BL-szerepléssel. A pontokat mindenki eltette az emlékezetébe, a gólokat méginkább, a pénznek pedig magyarosan lába kélt. Mindent összevetve azt hiszem, senkinek sem volt olyan érzése, hogy ebből a helyzetből többet ki lehetett volna hozni, és végső soron a fociban örök maximalista magyar közönség is elégedetten veregethette vállon a Zöld Sasokat. A csapatból bravúros védéseivel kiemelkedett Hajdú, a nagyon fiatal, ügyesen mozgó Lisztes, és nem lehetett nem észrevenni, hogy ha a Fradi gólt lőtt, Nyilas Elek mindig a környéken tartózkodott. Az útonálló fejű középpályás volt a csapat esze, aki néha olyan passzokat eresztett meg, hogy még a sokat látott Ajax-tinik is csak csettinthettek. És persze nem feledkezhetünk el a sikerkovácsról sem. Novák Dezső egy magyar szinten kiváló, de még nemzetközi összevetésben is elfogadhatóan szuperáló csapatot rakott össze. Ennek ellenére szinte az összes meccs utáni interjún előbújtak a mesterből a középpályássor gyengeségét érintő aggályok, de legalább megmondta, ha valami szerinte sem volt a helyén.

A 90-es évek közepei Fradihoz mérhető klubcsapata nem volt a magyar focinak a ’85-ös Vidi óta, és sajnos azóta sem. Ennek a Fradinak voltak olyan megmozdulásai, amilyenekre azóta is várunk magyar csapattól. Sajnos ezeket nem tudták folyamatosan hozni, így átütő sikerről szó sem lehetett, de mi, a közönség még így is hosszú évtizedekig fogjuk emlegetni azt a pimasz cselet.

A keret:
Hajdú Attila, Szeiler József (kapusok) – Simon Tibor(†), Keller József, Hrutka János, Telek András, Dejan Milovanovics, Szűcs Mihály, Szergej Kuznyecov (védők) – Zavadszky Gábor(†), Nagy Zsolt, Páling Zsolt, Kecskés Zoltán, Vincz Ottó, Nyilas Elek, ifj. Albert Flórián, Lisztes Krisztián (középpályások) – Zoran Kuntics, Goran Kopunovics, Babatunde Fatusi (csatárok)


17 komment

Címkék: bajnokok ligája 1995 ftc ferencváros fradi

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr891833178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.03.12. 21:24:28

Elfelejtettem a 20.45-öt :S. Pont a Fradi meccs miatt, ami sajnos korántsem hasonlított a '90-es évek Fradijának játékára :(!

Lencsemano07 2010.03.13. 10:31:54

Ez a karikatúra kurvajó! :-D

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.03.13. 12:40:45

Ó régi szép idők. Tényleg régen nem ma volt, amikor én még zöld-fehér szákkeresekért szorítottam.

Penya666 2010.03.13. 12:53:53

Milyen kemeny volt az akkori fradi indulo, ilyen dance tipusu, meg aztan az zold feher karacsony c opusz :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.03.14. 18:36:52

Csodás emlék! Üvöltve, összeborulásokkal ünnepelte a kolesz közönsége a Grasshoppers elleni gólokat, velem együtt. Másnap nem lehetett NS-t kapni, de még péntekre is maradt az eufóriából, zöld címlappal jelent meg.
Szegény Knézynek igaza lett, a mi generációnknak ez a Grasshoppers elleni meccs lesz az, ami nagyapáinknak a 6:3, vagy apáinknak a Vidi menetelése.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.03.14. 20:13:46

@G.d.Magister:
Olyan katarzis, amit a harmadik gólnál éltünk át, véges mennyiségben van az ember életében. :)

Peterag1 2010.03.14. 20:16:55

10 évesen minden meccset a helyszínen követtem, bérletesként hurcolt ki édesapám. Örök hála neki.

Két nagy élmény:
Albert gól, nagy örömömben véletlenül összetörtem egy széket, annyira ugráltam. Féltem, h kitiltanak a Stadionból

Jenő Vincze góljánál: Ho-hó ho-hó, hohóóóó

Eastbay1 2010.03.17. 21:52:41

"A 90-es évek közepei Fradihoz mérhető klubcsapata nem volt a magyar focinak a ’85-ös Vidi óta, és sajnos azóta sem."
'91-ben a Kispest szintén nyolcaddöntőt játszott a BEK-ben, ahol előbb megverte a későbbi döntős Sampdoriát, majd úgy kapott ki kint 3-1-re, hogy volt némi sansz a továbbjutásra is (honnan szedte ki Pagliuca...). Szóval nem 5-6 gólokat szopott, és a Samp tényleg jó csapat volt (Pagliuca, Vierchowod, Lombardo, Katanec, Mancini, Vialli).

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.03.17. 22:33:39

@Eastbay1:
Vierchowod neve a velőmig hasított. Köszi érte! :)
Ez a BEK-esemény nekem még túl korai volt, de ha feldolgoznád vendégposzt formájában, szerintem mindannyian örömmel fogadnánk.

Eastbay1 2010.03.18. 00:16:52

@Gudea enszi: Itt a két meccs összefoglalója:
www.magyarfutball.hu/hu/nemzetkozi-kupamerkozesek/1991
Egyebet nem tudok mondani.

stardustmemory 2010.03.18. 19:00:54

Vincze Ottó miért erőszakoskodott ott a rklámtáblával?Bántotta az,vagy mi?Én még nem voltam foci ügyben felfogóképes korban akkoriban,de azóta már a DVSC is megugrotta ezt a magasságot,amit én debreceniként örömmel néztem a helyszínen.A Fradi megszűnt intézménynek lenni.Mára csak egy-két kisgazdapolitikus és kóborkutya csipeget a zöld sas teteméből.:(

szalonnás 2010.03.19. 22:37:01

Ezt mind meg tudjátok nézni az "Eurofradi" c. filmben, ami az egykori TV3 csatornán ment minden forduló után. A sorozat megjelent DVD-n, a beharangozója szerint: Mind a mai napig az egyetlen magyar résztvevõje a Bajnokok Ligája sorozatnak a Ferencváros labdarúgó csapata volt. A 120 perces film segítségével felidézheti a Grasshoppers, az Ajax és a Real Madrid elleni mérkõzések legemlékezetesebb pillanatait és bepillanthat a csapat kulisszatitkaiba, hiszen láthatja Novák Dezsõt Zürichben táncolni, élvezheti Hrutka labdazsonglõr mutatványát és Simon Tibor motoros jelenetét, valamint megismerkedhet Kuntics és Kopunovics étkezési szokásaival.
Jó szórakozást kíván a film egyik alkotója!

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2010.03.20. 01:06:21

@stardustmemory: a debrecen egy másik, szintén rohadt magas magasságot ugrott meg, nem ezt. említik is a cikkben, akkor még csak bajnokok voltak 16 csapattal, és milyen csapatokkal... mostmeg persze az azóta jóval halványabb magyar fociból kellett felküzdenie magát a jóval pénzéhesebb BL-be a debrecennek.

amúgy akkoriban kezdtem rajongani a fociért, halvány emlékek vannak, főleg fater eufórikus öröméből. felnőtt fejjel keserédes az a BEK, onnantól kezdték el szétlopni a Fradit, és az egész mélyzuhanás, ami azóta van... hát arról ez tehetett. Áldás és átok...

Vipera01 2010.03.22. 08:33:50

Bár DVSC szurkoló vagyok, az akkori FTC sokkal tovább jutott a BL-ben, nevezetesen a tavaszi főtábláig elért. Legutóbb a DVSC viszont nulla ponttal távozott ősszel. Remélhetőleg idén már másképp lesz :)

Majom Miklós Fan Club 2010.03.22. 12:28:25

@stardustmemory: nem a reklámtábla bántotta, hanem nagy volt benne a bizonyítási vágy, mivel előtte a svájci siontól küldték el. kulibali is inkább törte volna el az összes reklámtáblát a puskásban, miután bevágja az ajtó-ablakot a liverpool ellen, nem?
objektíven nézve mind a két csapat annak köszönheti a bejutását, hogy viszonylag könnyű ellenfeleket kaptak a selejtezőben, anderlecht esetében ez még nagy arccal is párosult, a loki meg ugye a szófiával játszhatott, miközben az arsenal a celticcel selejtezett (ez ugye platininek köszönhető nagyrészt)... a különbség a 16-32 csapatos csoportmeccsek és az elért pontok között van, igaz ha nincs a grashoppers, akkor a fradi is egy ponttal végez.
az meg, hogy fordult a világ a fradival nem új keletű dolog, nézd meg hol tart most a dunaferr, a vác, a kispest vagy az mtk. úgy tűnik a videoton lesz a következő "felemelkedő" csapat.

Papi83 2010.03.31. 12:46:36

Valahányszor eljátsszák a BL-himnuszt, az a büszkeség jut eszembe, amit akkoriban éreztem, ahogy Nyilasékat pásztázta a kamera, miközben a srácok rázták a BL-lepedőt a kezdőkörben...
Knézynek igaza volt: erre még nagyapa korunkban is emlékezni fogunk. És főleg Jenő bácsi tolmácsolásában lesznek feledhetetlenek az emlékek:
"Hohóóó-hohóóó-hohóóóó!!!"
"Lerántani sem lehet, megállítani sem lehet, és ugyanaz a pimasz csel!"

mieczew 2010.04.01. 17:37:10

Hatalmas ez a karikatúra! :D
Gyorsan le is mentem :))
süti beállítások módosítása