HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A betelefonálós vetélkedők

2009.11.29. 19:00 :: 90es blog

„Helóhaló Elektorkalandorok! Ma ismét jelentkezünk! Szólítom az első játékost! Hállló! Ki van a vonalban? Mutatkozz be légy szíves!” 15-20 évvel ezelőtt még nem ostoba, köteg húszezressel magukat simogató plázacicák hívták telefonos játékra a magyart, hanem a szakma igazi nagyságai. Voltak legendás műsorok, amit gyerekként ki nem hagytunk volna. Új rovatunk kezdőcikkében ma ezekre emlékezünk.

 

Torpedó

Kora ifjúságunk alap játéka. Dévényi Tibi bácsi itt villantott először, mindnyájan éreztük, hogy a torzonborz krupié külseje mögött érző szív dobog. Keravill utalványt gyakorlatilag minden betelefonáló – ezek egyébként gyanúsan a kisgyerek, kismama, kiskatona háromszögből kerültek ki – nyert, de aki egy kicsit is figyelt, az pályázhatott színes tévére, belföldi, sőt külföldi útra. A konkáv sokszög hajóformák ámulatba ejtettek minket, és hamar kiélhettük kreativitásunkat, ha egymás közt kezdtük nyomni. A torpedó iszonyatosan menő játék lett a napköziben, mindenfelé kitépett kockás lapok hevertek, a tanító nénik pedig nem győztek háborogni az egyre vékonyabb matekfüzetekre az órán. Merészebbek a hátsó oldalakról is mertek tépni, de ezek után csak idő kérdése volt, hogy a füzet első felében tartózkodó tananyagos fél is áldozatul essen. Az egyébként békés harci játék hamar elfajult, ha valaki csalni mert, vagy egy átlós cirkáló hozzáért egy L-alakú repülőgép-hordozó sarkához.

 

Elektor-kalandor

Tibi bácsi újabb nagy dobása. Külön öröm, hogy ezt már tényleg csak mi gyerekek, illetve a mellékelt videóban is látható néhány merész apuka játszhatta. Nem túlzás állítani, hogy a Márió a korai 90-es évek legmenőbb elektronikus játéka volt. Külön rangot jelentett, ha valaki ügyesen ugrált a világok közt. A máriózásra összegyűlt haveri társaságokban pedig csak a házigazda konzoltulajdonos bénázhatott büntetlenül – persze a háta mögött őt is kibeszélték – aki viszont olyan lúzer volt, hogy a menetét egy elbénázott ugrással kúrta el, az nem számíthatott sok kíméletre. A tévés verzió külön kategória volt. Végre ország-világ előtt megmutathattuk, mit tudunk. A díjak önmagukért beszélnek. Némi szerencsével a ködös, borongós Tiszaújvárosból is elikaruszozhattunk a földi paradicsomba, a Párizs melletti Eurodisney-be. Melyik műsorban van manapság ilyen főnyeremény?

Bumm

Szilveszterkor élhettük át a betelefonálókkal együtt azokat a páratlan izgalmakat, amikor egy jól időzített „Bumm!” kiáltással próbálhattuk meg letarolni az ide-oda mozgó tálcáról a tekebábukat formálni akaró pezsgősüvegeket. A kivárás persze nagyon fontos volt, de a kedves telefonáló minél tovább húzta az idegeket, annál kevesebb eséllyel pályázott a tarolásra. A helyes taktika Gálvölgyiesen szólva a „Ne tökölj Ibrahim, bummolj már!” volt.

Sutty

Valószínűeg némi önirónia vezérelte a Kamaszodó kamaszadó szerkesztőit, amikor megálmodták primitív játékuk címét: a joystickhoz ugyanis saját suttyóikat ültették, akiket aztán a sikertelenség után lehetett átkozni vastagon. A lényeg annyi volt, hogy a kvarcjátékokban megszokott módon csak a helyes időzítésre odafigyelve kellett – lehetőleg pár tizedmásodperccel a legmegfelelőbb pillanat előtt – „Sutty!”-ot kiáltani, hogy pixelhősünk elkerülje az összeütközést egy hatalmas meteorral, vagy épp megnyíljon előtte a föld, stb. Persze a vége mindig az lett, hogy a bekötött szemű kamasz celeb előbb-utóbb későn lökte meg a joy-t, és a harmadik élet is odaveszett. De sebaj: így is úgy is járt valamilyen ajándék, különbség legfeljebb annyiban volt, hogy a Best of Kamaszodó kamaszadó VHS-t, vagy a legújabb BSB CD-t nyertük-e meg.

Ötödölő

Az évtized kezdetén még elhittük apukánknak, hogy tényleg mi vagyunk az ügyesek, és nem hagyta magát, amikor megvertük a számítógépen Amőbában. Aztán megjelent a tévéképernyőn két rokonszenves fiatalember, akik mindenhova piros és kék pöttyöket tettek. Színes volt a kép, jófejek a műsorvezetők, és megérintett minket a kapitalizmus könyörtelen szele. A jobb győz. Héder Barna és Palik Laci pedig olyan kedves, baráti modorral tudták megverni a gyanútlan betelefonálót, hogy az még meg is köszönte. Ez mondjuk inkább igaz Héder Barnára, aki tényleg sokszor nyert. Éppen ezért Palik volt a nézők gyakoribb ellenfélválasztása. Na meg azért is, mert valahogy mindenki őt vélte szimpatikusabbnak, amire azóta velősen rácáfolt. Héder viszont tényleg jó arc, ráadásul még a gépnél is körmönfontabban játszott, szóval utólag visszanézve tényleg ő volt ott a pozitívum. Ma már nehéz párás szemek nélkül visszaemlékezni rá, hogy micsoda érzelmi felindulást okozott bennünk egy-egy taktikailag előnytelen négyzetbe helyezett kék pötty.

Hétről Hatra

A népszerű falbontós játék tévés adaptációja, amit tárcsázós telefonnal nem lehetett játszani. Az MTV igen előrelátó játékospolitikája igyekezett kizárni a fiatalokat az ilyen vetélkedőkből, a kissé megkopott reakcióidejű nyugdíjasok azonban remekül beillettek a képbe. A mindig segítőkész Rózsa Gyuri pedig igyekezett alájuk dolgozni, ennek ellenére a végeredmény ritkán érte el akár az elégséges szintet. A siralmas teljesítmény ellenére valahogy senki nem volt szomorú, mi kicsik jól szórakoztunk a bénázó nagyikon, ők pedig boldogan fogadták a nyájas műsorvezető bartók-ezreseit.

Dominó/Terc/Rex

Ugye a sok népszerű, önálló vetélkedő mellett senki nem feledkezett meg a különféle magazinműsorok töltelékeiről? Ez a hármas még biztosan ismerős, hiszen majd minden nap találkozhattunk velük. A nem túl bonyolult játékokat ismert műsorvezetők tették teljessé. A kissé ideges Dombóvári Gábor hamar felhúzta magát a szerencsétlenebb játékosokon, és gyorsan leoltotta azt, aki elsőre lebikázta a gombát vagy nem rakott egymás mellé két hetest. Fodor János jóval megértőbben fogadta az ilyen apróbb malőröket, minden apróságban igyekezett segíteni az izguló telefonálót, és őszinte átérzéssel ünnepelte a három bubit egymás mellett.

Kép - http://retronom.hu/

Kurtz ezredes - Gudea enszi - Papi83


33 komment

Címkék: vetélkedő rózsa gyuri palik héder dévényi tibi bácsi fodor jános dombóvári gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr971560573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2009.11.29. 19:45:00

PC-ABC jatek resze meg a füstölgő füst-ölő, valamint a csőrulet kimaradt! :)

Penya666 2009.11.29. 19:59:59

Ja akkor oke:) meg agyalok esetleg hatha eszembejut meg valami. Volt meg vmi flipperes is de a nevere nem emlekszem.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.29. 20:06:29

@Penya666:
Lehet javasolni nyugodtan, van amire már mi is csak halványan emlékezünk.

Dave_hu (törölt) 2009.11.29. 20:07:56

Flipper Flipper Öcsivel volt, és mondani kellett telefonba, hogy "flip, flip" és akkor flipperezett valaki helyettünk. Nagyon jó volt.

A pc abc játéka, és maga a műsor is megér külön posztot.

Nem telefonálós játék, de a Szegasztok Martinnal is óriási volt, napi 5 percben, amire képes voltam 3 órát várni a tv előtt, meg persze az elfeledett 576 magazin is a tv1-en, színészekkel, akik nem is értettek a játékokhoz, de legalább beszélni tudtak.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.29. 20:13:13

@David.HDcopy:
Szegasztok természetesen lesz majd külön posztban, ez nem is volt kérdés, mindenki nézte :)

Penya666 2009.11.29. 20:13:16

PC-ABC konybvem van :) 576 magazinok amit meg youtubeon vannak, azt haverral vettuk fel meg anno.

Dave_hu (törölt) 2009.11.29. 20:18:01

Az elektor kalandorból emlékszem pár dologra, nem tudom fenn van-e youtube-on:

Teki katona (mindenki tudja)
Csövidinka (Márió kedvenc itala)
Fekete vár (az első pálya végén lévő vár)
Buburágó (kisautó, amit reklámoztak)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.29. 22:07:28

PCABC-ben volt a Szász Marci műsorvezető? Aintellingens gyerek? Mindig beugatott valami kézenfekvő hülyeséget, utána meg virult a feje, hogy mekkorát mondott. Hülye.
A Bumm-nál meg külön jó poén volt a szilveszteri adás, akkor a leleményes programozó pezsgősüveggé rajzolta át a kiságyút, azzal kellett lőni. Olyan seggrészegen telefonáltak be mindig, hogy valami eltoszott ordenáré módon mellélőttek, de még akkor is ordította hogy "Bheumm" amikor már rég vége volt, és a műsorvezető el akart köszönni.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.11.29. 22:11:31

Azt meg már áruljátok el, hogy melyikőtök volt a Cimborába? Hadd röhögjek. Mintha Kurtz ezredes egyszer említett volna valami ilyesmit.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.29. 22:24:22

@Rorschach:
Faszomat minek kell ezt folyton felhánytorgatni, kapok én mostanában eleget :)
Ártatlan voltam esküszöm. Mentünk át nagymuterhez és a Margit híd budai hídfőnél odajött anyámhoz É Szabó Márta, hogy kéne még egy gyerek a vizibuszos cimborafelvételre, anyám meg simán odaadott.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.29. 22:45:58

@haromt:
Most már ki lesz teregetve a te 90es szennyesed is ne félj :P

mizrolist 2009.11.30. 00:23:17

@Kurtz ezredes: hát anya az ilyen? :D Aki még esetleg büszke is, hogy a kisfia benne vana tv-ben? :P

Papi83 2009.11.30. 00:34:09

@Kurtz ezredes:
Hát szülőanya kend? Odaadja az ördögnek a fiát? Cimborában szerepelni még a Xénia-láz klubnál is sokkal-sokkal cikibb volt:)
Elszorul a torkod a "cim-cim-cimbora" hallatán?:P

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.30. 00:35:45

Anyám bölcsész, szerette a cimborát. Én már jóval kevésbé, de azt bevallom, h a főcímben az egyik csaj tetszett :P

Penya666 2009.11.30. 01:05:13

möhöhö gesztenyerugdosas az introban.

stardustmemory 2009.11.30. 11:49:44

Sziasztok!Azért megkapó az a báj,amellyel Dévényi Tibi bácsi végig pionírkodta a 90-es évek elejét.A végsőkig ki is tarott,bis zum letzten Man.:)Az a baj,hogy talán 94-95-ig maradt meg a Bagaméri filmekből ismert,bilifejű szocreál gyermektípus,akinek még csodákat lehetett tenni egy "üdítőital ajándékcsomaggal",csokival,egy polaroid fényképező pedig maga volt a délibáb a panelsivatagban.Ma már a kietlen tájon wowozó gyermeksereg elnyomna egy leereszkedő ásítást Tibi bácsi prdukcióján és visszafordulna tápolni.:)

2009.11.30. 18:23:37

A Bummot imádtam, bár jókat röhögtem, amikor egymás után jól elbaszták a lövést. :)))
A Flipperest viszont hamar megutáltam az unatkozó 40-50-es háziasszonyok folyamatos "flip-flip-elése" miatt. Két perc után már rohadt idegesítő tudott lenni...

Toportyánféreg 2009.11.30. 21:44:24

Jobbra, egyenesen, balra, be a boltba. A nyomtatót kérem.

b2 2009.12.03. 17:55:36

RÓZSA GYURI FOR PRESIDENT!!!!!

bANDYka 2009.12.04. 23:28:56

3Saton vagy Sat3-on anno reggeli betelefonálós műsorra voltam feszülve állandóba. csak links vagy rekcs links vagy recks... a kis embléma kitért és rekodokat döngettek a német tesók.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.05. 14:22:03

Űűűűűű, Flip-flip, na ezért kurva nagy köszönet, nagyon elfelejtettem!! Szegény Öcsit mindig bírtam :(

Ötöd-ölő, hát persze. Biztos nem a számítógép adta nekik a következő lépéseket :))

A Torpedónál a másik kedvencem az volt, amikor az elején felvillantották a tengeralattjárókat pár mp-re. Aztán pár videós elkezdett okosítani, és le is álltak erről a segítségről.

dr. Wilbur Swain 2009.12.05. 14:56:06

@bANDYka: zatájncon volt reggelente, én imádtam :D

Jack/rendetteremt/ · http://www.youtube.com/watch?v=SBPvrOdFm00 2009.12.14. 10:08:04

Volt olyan is,hogy Mozaik,amiben képeket kellett kirakni úgy,hogy a darabjai össze voltak keverve.Egy szimpatikus fiatal csajszi vezette,ha jól emlékszem szemüveges volt.Hirtelen így ennyi jutott róla eszembe..

bug jr. 2010.05.11. 16:07:14

bumm meg torpedó idején volt vmi kalán nénis cucc is,de meg nem mondom mit kellett csinálni.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.12. 08:44:05

@Krawiec:

Tenyleg ez volt a standard szoveg a pcabc baromsagban :) Mi a faszert kellett kavarogni a varosban? Mar nem emlekszem.

leonsio · http://pctoc64.blog.hu/ 2011.08.30. 12:31:08

Feltettem a napokban telefonos játékról videót, 1996-ból. A falbontó abban sem tart sokáig, a betelefonáló anyuka sem ismerte a "szabályokat"... :)

www.youtube.com/watch?v=wwk6t2KeIAs

lombardo 2012.03.14. 22:18:13

@Rorschach: Hogy ne lehessen megnyerni a fődíjat! :D Nem lennék meglepődve, ha kiderülne, hogy volt a kódban egy olyan rész, hogy ha már csak egy alkatrész hiányzik a géphez, akkor azt már sehol sem teszi ki a polcra. :D

lombardo 2012.03.14. 22:38:22

Basszus, Beijing TV, erre emlékszem, slágertermék lehetett anno. :D Kiscsaj hogy rástartolt, aztán a végén jól beparáztak, pedig simán végiglőhették volna a hajó két végét. Mondjuk az E4-et megelőlegezték neki, de sebaj. Azért ez eléggé epic fail volt. :D L-alakú hajó ráadásul nem volt olyan hosszú fajta, erre még ennyi év után is emlékeztem, igaz, a felvillantásnál is pont oda néztem. A Dévényi meg lezavarta a végét azzal, hogy boldog új évet. :D

Most vettem észre, hogy az Elektor az egy magazin neve volt, anno fel sem tűnt. Az meg, hogy Tibi bácsi Mariónak öltözött, de a szemüveg fent maradt, mindent visz.

Adani 2013.05.07. 13:57:23

@lombardo:

Na igen sőt a Czigány család is jól nyomta, mikor a gomba leütött sok ellent az elején az sok pontot jelentett és taktikusan direkt meghalt ott az utolsó életig, hogy sok pontot gyűjtsön. Sokan rájöttek.

A torpedósnál meg emlékszem még gyerekkoromból is arra, hogy csak eleinte villantották fel a hajók helyeit, volt is sok tévedhetetlen játékos a 90-es évek eleje után mikor már kicsit jobban elterjedtek a videómagnók. Palikék meg ha valaki leverte őket mindig azt kérdezték, hogy ugye maga számítástechnikus, amit valszeg úgy értettek ,hogy van számítógép otthon. Már akkoriban kitaláltam ,hogy istenkirály lenne a C64-et legnehezebb fokozaton bevetni ellenük, volt amőbás program arra is, nekem is megvolt hasonló, mint, amit ők használtak. Csak hát telefonunk nem volt ,hogy bekerüljek. Viszont volt olyan ,aki spéci lólépéses technikával még a gépet is lenyomta, és állítólag volt ,aki a C64-et játszatta Palikék ellen nehéz fokozaton.
süti beállítások módosítása