HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A Polip

2009.11.17. 23:50 :: Bettie Page

Amire mindannyian emlékszünk.  Legendás sorozatokat bemutató sorozatunk első része minden maffiasorozatok ősét, A Polipot mutatja be. A Sopranos szereplői  csak a Keresztapából mernek idézgetni, mert a Polipot ők is az összecsukott ujjaik között nézték.

 

 

 

 

Nemzetiség: olasz

Év: 1984-2001

Horatio Cane hadnagy elődje a Latinovits Zoltánra hajazó Corrado Cattani felügyelő, Michele Placido-val a főszerepben. A polip megjelenése után hamarosan nálunk is nagy sikert aratott, kedd esténként minden házból azok a hátborzongató dallamok szűrődtek ki.  Lehetne azzal magyarázni, naná, hogy sikeres lett, amikor egy csatornát lehetett fogni, és azon ez ment éjjel nappal, de azért is lett ilyen népszerű, mert nem volt még előtte ennyire komor, valóságszagú sorozat. A Keresztapa ehhez képest Disneyland.

Itt kelet Európában nem sokat hallottunk a maffiáról, legfeljebb a kínai éttermek robbantása, az Aranykéz utcai merénylet, vagy az elvétve hallott megjegyzések a kopasz ukrán nehézfiúkról. De nem épült be a mindennapjainkba, a politika és a rendőrség sem foglalkozott vele. Ezért szerettük meg hamar a  sorozatot, olyan világot ismerhettünk meg, amiről azelőtt csak hallottunk. Sokaknak ezek voltak az első tévében látott gyilkosságai. Mondhatni különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok (pl. mikor egy maffia tag börtönbe került, és ráhárult a gyanú, hogy énekelt, először őt nyírták ki méreggel.) Habzó szájjal fetrengett a cellában, majd következett a család. A kilincsbe áramot vezettek, és mikor csöngetésre ajtót nyitott a feleség, azt már csak holtan engedte el a lányával egyetemben.

Nyomasztóbbnál nyomasztóbb cselekmények követték egymást, és az a szürkéskék képi világ még hidegebbé tett minden leszámolást. Sorra hullottak Cattani felügyelő körül az emberek. Lánya elvesztése felébresztette benne a "minden mindegy" állatot, és sorra lecsukatta a gonoszokat. A 80-as évek második felének Olaszországában legfeljebb a szovjet nagykövetség nem volt az olasz maffia közvetlen hatókörén belül, így a felügyelő is rákényszerült néha a kerülőutakra, ám ilyen helyzetben talán mindenki pozitívumként értékelte a bátor húzásait.

Igazgatók mentek, ügyvédek jöttek, politikusok féltek, újságírók haltak, az állandóságot pedig ketten képviselték. Az egyik Cattani felügyelő volt, akit érthetetlen módon nem tudott kiiktatni a maffia a környezetében lévőkkel ellentétben. A másik Tano Cariddi, a minden hájjal megkent ravasz róka, aki rátermettségből ötösre vizsgázva tolta fel magát a maffia élére.

A film zenéjét Ennio Morricone szerezte, de csak a második évadtól, csak akkor lett ugyanis annyira híres a sorozat, hogy elvállalta. Cattani felügyelő hányatott sorsát négy évadon keresztül kísérhettük figyelemmel, amikor is egy teljesen váratlan pillanatban, minden amerikaias teátralitást mellőzve végül csak elkapták. Valószínűleg sosem felejtjük el az utolsó "itt vagyok" mondatát. Őt Davide nyomozó,  majd annak gyors elhalálozása után Silvia Conti bírónő követte, akiből méltó utód vált. Cattani sorsa a sorozat legelején megpecsételődött, mert az elődjét, majd a társát eltették láb alól, később pedig a lányát tönkretették és öngyilkosságba hajszolták, megölték az exfeleségét, újabb társát, barátnőjét, szeretőjét, kollégáit, ismerőseit, kezelőorvosát, gyógyszerészét. A felügyelő a haláláig már megalapozta a hagyományos maffiától mentes Olaszországot, a polip csápjai viszont végtelenek, mindenhova elérnek.
A 90-es évekkel ez az eposz is végetért, de tudjuk, hogy teljesen végetérni sosem fog.

A Polip tíz évadon kerszetül nyújtogatta a csápjait Olaszország mindennapjaiban, majd 2001-ben  bármiféle megoldás nélkül a maffia felszámolására végül befejeződött a sorozat. Sokakban hagyott mély nyomot, és sokan nem hitték el, hogy Cattani felügyelő is meghalhat. De mivel ez a sorozat nem a Southfork Ranch-en játszódik, hanem a bűnözőkkel teli Olaszországban, így Cattani felügyelő nem támadt fel a következő évadban, mint Bobby. Itt meg is nézhetitek hogy halt meg. Nem, először mi sem hittük el. A nagymamáink sem.

De ez a véres valóság. Katt.


25 komment

Címkék: maffia olaszország szicília felügyelő a polip corrado cattani tano cariddi silvia conti

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr481530293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TorrenteXY 2009.11.16. 22:39:49

A Megperzselt szívekre miért emlékszek én úgy hogy Helen szemei? Egy alternatív cím volt, vagy csak a plot-line maradt meg bennem? :D

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.11.16. 22:54:31

met az a második évad címe volt, és azért helen szeme, mert kapott zsírúj szemet, és már nem volt vak.

I'm a Ranger! 2009.11.17. 09:17:57

Nem volt rossz sorozat a Megperzselt szívek, nemrég adta le újra a Story TV.. Jó, Kicsit csöpögő, kicsit fordulatos, kicsit beteg, de akkor még inkább az európai piacról vásárolták sorozatokat.. Főleg a franciáktól.. Azért megérdemelt volna egy igényesebb ismertetőt!
A másikat nem láttam soha...

I'm a Ranger! 2009.11.17. 15:59:14

Félre ne értsétek, eszem ágába sincs kötözködni, de nem én vagyok a szerkesztő.. Én ismerem a sorozatot, az eredeti magyarországi vetítését is láttam az MTV-n, és nemrég a Story TV-n.. És szerintem ennél részletesebb és pontosabb ismertetőt is lehetett volna róla írni.. Ehelyett össze-vissza le lett írva nagyjából a cselekménye, amit az, aki nem látta, nem is ért.. És semmit nem tudok meg a karakterekről, a sorozat hátteréről.. Arról se olvasok, hogy ez tulajdonképpen egy regény megfilmesített változata (a főcímben is elhangzik), ami magyar nyelven is megjelent.. ott van a szerkesztők előtt az internet, egy szinte korlátlan adatbázis,

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a blogot, ezért is vettem fel az rss hírolvasóval, hogy kövessem a bejegyzéseket, de ez a bemutatás csalódás.. Azt hittem igényesebbek vagytok, és jobban kidolgoztok, utánajártok valaminek, ha már írtok róla..

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.17. 16:35:39

@I'm a Ranger!:
Nyugodtan lehet javasolni ilyesmiket, mert az értő közönség alaposabb posztokra inspirálja majd az alkotógárdát. :)
Ha szívesen olvasnátok aprólékosabb sorozatelemzéseket, akkor én néhányat meg mernék kockáztatni, de sztem a többiek is néztek bőven ilyesmiket.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2009.11.17. 19:52:35

Jujj én nagyon féltem anno a Poliptól, tele volt maffiózóval, állandóan gyilkolásztak valakit :S

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.17. 23:52:19

@I'm a Ranger!:
Kicsit átalakítottuk a posztot, a Megperzselt szívekkel pedig nemsokára találkoztok!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.11.17. 23:54:19

Nekem most újra fáj, hogy megölték Cattani felügyelőt. Aznap este alig tudtam elaludni, hiszen azt az igazsággal a hátunk mögött mindig könnyebb.
Az egyik legjobb főhős volt.

Mitya Ivanov 2009.11.18. 09:14:17

ez volt az a sorozat, amikor megkötöztek egy embert, de úgy hogy magfojtotta magát, majd berakták egy kocsi csomagtartójába és ott hörgött, mig megnem fulladt? Asszem az volt az első része. Meg az, hogy motorral jön valaki, aztán egy tanút fejbelő. 13 évesen ez sokkoló volt. imádtam a sorozatot.

Flankerr 2009.11.18. 09:36:35

@Mitya Ivanov:
Igen, ez volt az, ez a jelenet bennem is örökre megragadt..

hg002 2009.11.18. 09:39:44

Nekem a kedvencem az 5.-6. évad volt Davide nyomozóval és Conti bírónővel, na meg persze Tanóval, Espinozával és a többiekkel.
Ezekben a részekben a cselekmény már jelentősen átnyúlt a határokon: Prága, Luxemburg, Afrika, Garmisch (Németország), Svájc, USA... hihetetlenül pörögtek a képek és az események.
Felejthetetlen, ahogy Tano az 5. évad végén kicsúszott Davide markai közül és az Afrikába tartó hajóról nézett vissza a partra.

Nagy sorozat volt...

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.11.18. 09:56:26

Apám állandóan nézte, de én gyerekként nem szerettem, mert mindenki meghalt benne...:)

DArchAngel 2009.11.18. 16:30:47

Egyszer meg kellene nézni...

Mitya Ivanov 2009.11.18. 18:45:33

@Flankerr: a megkötözött embert Szánte Csirinná-nak hívták

hogy mik vannak
polip.lap.hu/

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.11.19. 02:17:19

A napokban kezdtem el újra a teljes sorozatot ( most is épp a harmadik évadot nézem), megunhatatlan.

@Mitya Ivanov: Igen, az első évad végén volt :)

Mitya Ivanov 2009.11.19. 08:30:42

@Thaddeus Griffin: ja kösz, lassan összerakom a szálakat.
és a tanút (?) motorról fejbelövős rész? akkor az volt az első részben, nem?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.11.19. 20:53:55

Cattani aka. Szellő István nagyon jó. Én azt szeretem legjobban a lápiovrában, hogy olyan barátaimmal, akikkel nem is ismertük egymást a sorozat első vetítésekor, teljesen egyértelműen megértjük egymást, ha valaki azt mondja "és a csávónak Tánó haja volt". Hátrafésült brillantinozott.

"jobban kidolgoztok, utánajártok valaminek, ha már írtok róla" :)) ez a legviccesebb rendszeres képtelenség, amivel blogkommentben találkozni szoktam. Abban igazad van, hogy igényed van több részletre, csak hogy hol, az a kérdés. Azért tartom képtelenségnek, mert egy blogíró egy hónap alatt mondjuk 30 témáról ír, mindegyikhez tartozik szakértő, aki azt az egy témát sokkal jobban össze tudta volna legalábbis a tényeket illetően foglalni. Ugyanakkor a másik 29-et nem, rendszerint nem is ír blogot, vagy bármi mást, ami miatt szerintem igazságtalan ezeket az embereket kérdőre vonni. Szerintem értékelni kell, hogy van, aki mind a 30 témát felvállalja, és ez azzal jár, hogy abból 25-nek nem rajongója.

Fan site-on más kérdés természetesen, ott teljesen jogos a számonkérés, és a jobban tudásban egymásra licitálás. Blognál szerintem ALAP, hogy 100-ból minimum 2, de akár 50 látogató többet tudjon a témáról, mint az író, mert az olvasók lehetnek rajongók, specializáltak, és mindig a téma szerint találnak az oldalra, mindig mások. A blogíró, aki viszont mindenről ír, és az ő személye állandó az oldalon, az soha nem lehet jobb az olvasók tömegénél (táboránál), fölösleges elvárni, vagy elhinni, hogy ennek így kellene lennie.

Praise the blogírók, úgy általában.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.11.20. 13:00:57

@nosferato: köszi! ja és tök igazad van szerintem, és ne jöjjenek ide hányni a kommentelők. szeretlek nosferato:)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.12.11. 00:47:31

Ez a sorozat nagyon jó, és nagyon jó volt főszereplőnek Vittorio Mezzogiorno is!

www.youtube.com/watch?v=ZOQS9YFKXKI

Kár, hogy Reviczky szinkronizálja, én mintha más szinkronnal hallottam volna.

A zene meg, áhhhh.... egy csoda.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2009.12.11. 19:14:50

@G.d.Magister: Igen, a hatodik évadban Reviczky szinkronizálta, ami azért vicces, mert az ötödik évadban más karakternek volt a hangja, aki játszott ugyanúgy a hatosban is. Sok karakternek adtak más szinkront, legnagyobb sajnálatomra, Tanonak is :(

hiryu2,0 2011.08.05. 22:52:21

Cattani és Magnum. Na ezeknél TV előtt ült az egész család.

Bandibacsi34 2011.08.21. 21:33:59

Asszem Ceausescut is a maffia vegezte ki....

JasonX2 2014.01.30. 19:45:04

Mivel most nézem a sorozatot, némi pontosítás, SPOILEREKKEL:

"Lehetne azzal magyarázni, naná, hogy sikeres lett, amikor egy csatornát lehetett fogni, és azon ez ment éjjel nappal, de azért is lett ilyen népszerű,"
1989 elején indult a TV1-en, és akkor már javában létezett a TV2 (jelenleg m2) is. A keddi adást szombat délelőtt ismételték, és ennyi volt. A legtöbbször talán az AXN Crime/White adta, de ott se ment éjjel-nappal :)

"(pl. mikor egy maffia tag börtönbe került, és ráhárult a gyanú, hogy énekelt, először őt nyírták ki méreggel.) Habzó szájjal fetrengett a cellában, majd következett a család. A kilincsbe áramot vezettek, és mikor csöngetésre ajtót nyitott a feleség, azt már csak holtan engedte el a lányával egyetemben."
Először? Lehet. Cannito volt az első áldozat, de ő öngyilkos lett. Aztán jött a már emlegetett Laudeo. De nem az ő családját ölték meg. A mérgezést egy börtönőr (Viviani?) csinálta, akiről kiderült később, hogy halálos beteg volt. Kötött egy életbiztosítást, és utána segédkezett a maffiának. Valszeg tudta, hogy megölik, de akkor neki mindegy volt. Vagyis nem, mert így legalább a családja pénzt kapott. A feleségét tényleg árammal ölték meg később, de a lányát nem. Mert nem is volt lánya, hanem egy fia, de ő életben maradt.

"A Polip tíz évadon kerszetül nyújtogatta a csápjait Olaszország mindennapjaiban, majd 2001-ben – bármiféle megoldás nélkül a maffia felszámolására – végül befejeződött a sorozat."
Ühüm, az utolsó három évad kb. 4 óra hosszás volt össz-vissz. És nem is voltak már olyan sikeresek, mint a korábbiak. Habár ennél azért jobb befejezés is lehetett volna, dehát...

"ez volt az a sorozat, amikor megkötöztek egy embert, de úgy hogy magfojtotta magát, majd berakták egy kocsi csomagtartójába és ott hörgött, mig megnem fulladt? Asszem az volt az első része. Meg az, hogy motorral jön valaki, aztán egy tanút fejbelő. 13 évesen ez sokkoló volt. imádtam a sorozatot."
Nem egészen. Aki megfojtotta magát, az a Santino nevezetű szőkésbarna göndörhajú narkós buzigyerek volt. Ő erőszakolta meg Paolát. Cirinna vitte el Corradonak ezt a figurát, de mikor találkoztak, már halott volt, nem hörgött az semmit. Majd Cirinna és Corrado összeverekedtek, ez utóbbi győzött, és ő kötözte meg Cirinnát ugyanígy. Ő viszont nem fulladt meg, hanem vissza a hűvösre egy rövid időre. Ja, és nem tanút lőttek fejbe, hanem Leo De Maria nyomozót. Ezzel volt vége a legelső résznek.

"Felejthetetlen, ahogy Tano az 5. évad végén kicsúszott Davide markai közül és az Afrikába tartó hajóról nézett vissza a partra."
És közben eszébe jutottak Maria szavai. Zseniális befejezés, az alatta szóló "alig"-zenével.

"Igen, a hatodik évadban Reviczky szinkronizálta, ami azért vicces, mert az ötödik évadban más karakternek volt a hangja, aki játszott ugyanúgy a hatosban is. Sok karakternek adtak más szinkront, legnagyobb sajnálatomra, Tanonak is :("
Igen, érdekes volt a leosztás. Revi szvsz jobb volt Davide-nak, Bács Ferenc meg egyenesen zseniális Cartának. A szinkroncsere oka az volt, hogy Zákányi Balázs helyett Kiss Beáta lett a szinkronrendező, és ő sok hangot megváltoztatott. De messze nem olyan rossz a szinkron egy másik fórumon írták.
süti beállítások módosítása