HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

Walt Disney bemutatja - 1. rész (1991)

2009.08.16. 16:52 :: 90es blog

Mai témánk ismét mindenkit érinteni fog. Egyszerűen egy gyerek sem akadt, aki ne nézte volna megbabonázva akkoriban a kor egyik legmenőbb tévéműsorát. Ráadásul nem kellett érte a szülőkkel hadakozni, vagy éjjelig fennmaradni. Természetesen a vasárnap délutáni Walt Disney következik. Mai posztunkban a kezdeteket dolgozzuk fel, majd szép sorjában következnek a későbbi korok is. A szokásos időben, vasárnap délután!

A 90-es évek elejének egyik legmenőbb műsora. Túlzás nélkül állítható, hogy kezdetekor kiürültek az utcák, véget ért a grundfoci meg a bújócska. Aki nem látta, azt másnap kiröhögték a napköziben. Lássuk, hogy indult!

Bizony, sok volt a gyerekeknek szóló reklám, de ezért a legkevésbé sem nehezteltünk. Csupa menő játék volt ott, meg menő üdítők és csokik.

A kereskedelmi szünet után lássuk a mai 3 programot!

 

KACSAMESÉK

Akkor és ott, az önfeledt és öntudatlan gyermeki tisztaságban vártuk a nyugat nagy csodáját. A nyugat elhozta nekünk a világot, a széleset, és mi megittuk édes testét. Míg szüleink még az Onedin családdal tanulták a kapitalizmust, addig mi a Dák télsszel. Dagobert Bácsi -McCsip (Kenderesi Tibor) és a Hármasiker fiúk, Tiki, Viki és Niki (Pogány Judit), a Kislány kacsa Webbygail (Balogh Erika), meg a kövér kisfiú Duffy (Szuhai Balázs). Szóval az Ő galerijük mutatta meg nekünk, hogy milyen is a gazdag unokaöcsik élete. Hogy kalandok, meg feltalálók, Szaki Dani (Beregi Péter), és a jó lelkű bugyuta pilóta azaz Kvák Kapitány (Dózsa László), aki hős, de csak a kövérkés srác szemében, azaz a zsák a foltját.

Az ellenségek a Mágika DeSpell, (Földessy Margit), és a Beagle Boyok (Harkányi Endre/Huszár László/Kránitz Lajos) és természetesen a főgonosz skót örök vetélytárs Kőszív Gloomgold (Elekes Pál). Volt még ott az Egyszeregy Tóbiás, a Robokacsa (Szombathy Gyula) meg Eduháp (Sugár László) az inas, és a gyerekek dadusa Beakly asszonyság (Győry Ilona). De ne felejtsük ki Csillám Aranykát sem (szintén Földessy Margit), aki majdnem McCsipné lett. Láthattuk, ahogy időben és térben beutazzák a világot, nem nagyon tanultunk belőle erkölcsileg semmit, továbbá nem volt zavaró, hogy legtöbbször minden a pénz körül forgott, annak megszerzéséről, vagy elvesztésének elkerüléséről.

Előfordultak benne Shakespeare-i alakok, meg druidák, harcigépek, és világító körte, repülőszőnyeg, tűzhányó. Egyszóval, minden ami Hollywood kicsiben, 25 perces epizódokhoz idomítva. Imádtuk minden percét, az igazi kalandoknak, ne tagadja senki, és ne mondja, hogy a Jessie kúlabb volt, mert nem is igaz.

 

AUSZTRÁL EXPRESSZ

A western kifogyhatatlan sémák tárháza, így kézenfekvő volt, hogy készítenek belőle gyerekeknek szólót is, ezek egyike lett az Ausztrál Expressz. A történet Maggie Scott érkezésével kezdődik, aki Amerikából jött, hogy megkeresse aranyásó férjét. Maggie egy igazi finom úrihölgy, aki bár nem idegenkedik a munkától, nincs hozzászokva a farmerlét mindennapjaihoz. Egy üzenet szerint a tanyán kellett volna találkozniuk, de a férfiről senki sem tud semmit. Később persze kiderül, hogy Maggie férje halott, így Maggie özveggyé lesz. 

A történet másik szála Kate Wallace küzdelme, hogy fenntartsa és üzemeltesse az Ausztrál Expressz állomását, és magát a járatot. Kate karaktere éppenhogynem az ellenkezője Magginek, nagyszájú, szókimondó, vaskaratú, erős. Az expresszt a szakállas és mindig udvarló Jack Taylor és a fess jenki Con Madigan vezette (a két férfi legalább annyira megosztotta a tini közönséget, mint most a Twilightban Edward és Jackob). Persze segítségük is akadt. Paddy Malone, aki igazi alkoholistának nézett ki – ha emlékezetem nem csal az is volt, csakhogy Kate befogadta, így felhagyott az ivással – és Ben Jones az öreg cowboy, aki mindenhez értett és mindenki nagypapája volt. Maggie lánya a kis Hanna, aki sok vizet nem zavart, annál inkább az árva és öntörvényű Sam, aki később Con Madigan és Kate Wallace törvényes gyermeke lett, mikor azok összeházasodtak, és örökbefogadták. (Itt hadd említsem meg, hogy mindenki úgy gondolta, hogy Kate-nek Jack-el kell összejönnie, Con-nak meg Maggie-vel, szóval ezért akkor nagyon haragudtunk, hogy nem így lett.)


Természetesen az örökös bandita támadások mellett ott volt volt a másik fő ellenség, a bank Charles Withers személyében, aki talpig úriember volt, meg fülig szerelmes Maggie-be. (Itt az rémlik, hogy végül ők házasodnak össze, de erre nem adnám a nyakam). Majd mikor már majdnem kifogyott a sorozat az örökös rablásoktól, és árvíz-sáskajárás-tűz-földrengés-aszály problémakörből, jött a zsenge és harmatos Annie a fitatal Nicole Kidman személyében. A fiúként öltözködő és viselkedő vadóc lány karakterében legalább két évadnyi történet volt. Mi pedig hétről hétre vártuk, mit eszel ki megint a forrófejű Jack, hogyan menti ki őt a talpig úriember és higgadt Con, hogyan változik Maggie, mi történik Kate-el és a többiekkel. Drukkoltunk nekik, és utáltuk a gaz postakocsi tolvajokat.

 

 CSIPET CSAPAT

A 80-as évekbeli sorozatok a különféle problémamegoldó-igazságosztó kommunák – elég csak a Szupercsapat néven futott „A-Team”, vagy a Szupercsoportra keresztelt „MI”-re gondolni (nem, még véletlenül sem „Akciócsoport”, azt hagyjuk meg Acapulcoéknak) – népszerűségét az egekbe tornászták. A Disney-tröszt kreatív teamje rugalmasan reagált a kihívásra, és két korábbi mókusfigurát felhasználva megalkotta a saját Szupercsapatját. Milyen jól tették… Nélkülük ugyanis jóval szegényebb lett volna az amúgy remek gyerekkorunk.


A történet főként az állatok közti konfliktusok megoldására fókuszált, ha emberek jelentek meg benne, azok tuti tök hülyék voltak. Megtudtuk belőle, hogy vannak gonosz állatok, amiknek a többi állatot kell megenni ahhoz, hogy ne maradjanak éhen, illetve vannak aranyos állatok, aki beérik magokkal, és mindenféle más élelmiszerrel, csak ne legyen hús. A rejtett vega propaganda ellenére a mai napig imádjuk ezt a rajzfilmet – nem hiába kerültek fel a fejlécre – leginkább azért, mert aranyos és hihetetlenül ötletes volt. Ma már lasszóval kell fogni az ilyeneket. A csapat bázisán, egy városi park fájába vájva várja a soron következő ügyet – általában valami csúnya rablási história vagy érdekes kaland – nem kell mondani, hogy hatékonyságuk Járai őrnagyéval vetekszik.

A bűnügyeknél már csak két fontosabb dolog történik csipetéknél, a szerelés és a kaja. Vágyhat-e többre egy fiúgyermek ilyen rajzfilmnél? Hogy a családmodell ne legyen túlságosan hagyományos a szereléssel egy bombanő, a kajával pedig egy ausztrál hústorony foglalatoskodott, de nézzük inkább a főszereplőket!

Chip: Mondanánk, hogy a csapat vezére, ha nem ismerkedtük volna meg azóta a főnök fogalmával. Chip egyáltalán nem főnök, inkább csak kissé kitűnik a többiek közül. Ráadásul olyan menő fejfedőkben flangál, mint Indiana Jones vagy Rommel. Ezek mellett igazi rendpárti mókus.

Dale: A hasonlóság ellenére Chip tökéletes ellentéte. Lusta, folyton alszik és mókás ingekben megy bevetésre. Lazább arc, mint Mel Gibson a Halálos Fegyverben. Naná, hogy a csajok odavoltak érte, mi meg irigyeltük ezerrel.

Sziporka Hebrencs: Bimbózó szexualitásunk egyik korai megindítója. Bármilyen háztartási hulladékból szuperfegyvert varázsolt, mindent megjavított, ráadásul az évtized egyik legérzékibb hangján. Bár ma találnánk ilyen csajokat, akik fél perc alatt korongot cserélnek a flexben.

Kvarg Lipót: Ausztrál óriásegér, hamisítatlan brit őrmestereket megillető külsővel. Nem álljuk meg, hogy ne vonjunk párhuzamot Jonathan Higgins és közte, ugyanis folyton korábbi kalandjairól sztorizik. Higgins legalább nem dilizik be, ha sajtot érez.

Zümzüm: Légy. Zöld testtel, sárga szemekkel. Ennek ellenére aranyos, és a csapatból egyedül őt nem lehet megkötözni, így mindig ő lesz a hős megmentő fogságba esés esetén.

Ők így öten rendszeresen leleplezték Pukkandúr bandáját – tele martalóc külsejű teknőccel, meg tépett fülű macskával – a nagyfőnök mégis részről részre visszatért, megértetve velünk, hogy ha elég hatalmad van, nincs az az Isten, hogy komolyan megüsd a bokád. Sziporka pedig nemcsak a repülőgép-építésben volt utolérhetetlen. A részenkénti 1-1 LB – legyünkbarátok! – amit a két hősszerelmes mókusnak kiosztott, szintén kijózanító pofonként hatott ránk csajügyekben. Hát mi ez, ha nem a sokat emlegetett életre nevelés?

Nézzük a mai kalandjukat!


27 komment

Címkék: mese kacsamesék walt disney csipet csapat ausztrál expressz

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr311313185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.16. 19:00:02

"...Charles Withers személyében, aki talpig úriember volt, meg fülig szerelmes Maggie-be. ( Itt az rémlik, hogy végül ők házasodnak össze, de erre nem adnám a nyakam)."

Igen, jól emlékszel, de nem sokkal később lelőtték a banditák Whitherst, ezért Jack Taylor lett Maggie férje.

:D

Penya666 2009.08.16. 19:10:35

Szep cikk, de Goldgold az valojaban FlintHeart Gloomgold.

BrunszvikTeréz 2009.08.16. 19:34:21

@Rorschach: köszi :-)
Hát, ennek a Maggie-nek nincs nagyon szerencséje.

jazig 2009.08.16. 22:48:12

Antall József halálakor megszakítottak egy Kacsamesék részt. Azóta sem tudom,hogy leadták-e újra.

BrunszvikTeréz 2009.08.16. 22:55:11

most veszem észre, hogy az Ausztrál Expressz intórájban a 41msp-nél ott a Douglas Netter, nem hiába, ebben is vannak magyarok!!! :-D

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.16. 23:06:08

@jazig:
Az MTV tudtommal azóta is adós vele. Ez valahogy mindenkiben megmaradt egyébként. :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.17. 08:30:17

Emlékszem a Sziporkába szerelmes voltam. Olyan hmm hogyismondjam szexisre megrajzolták, ahhoz képest, hogy egér volt.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.17. 15:42:11

igen, én is néztem akkor a kacsameséket, és kint már sötét volt, szóval télen lehetett. (tudom, guglizzam le, melyik hónapban halt meg antall józsef)
amúgy a megaposzt naggyon jó, nem néznek hülyének engem itt tényleg a munkiban, hogy kacsameséket énekelek. tényleg nem.

Kuruttya 2009.08.18. 01:51:12

Hány gyerekben okozott törést Antall József halála, a miatta megszakított Walt Disney miatt..

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.18. 12:12:11

az ausztrál expressben szerelmes voltam nicole kidmanbe, plusz, akkor sokkal jobban nézett ki, mint most. meg a bangkok hiltonban is mennyire jó volt már

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.18. 15:29:27

@Bettie Page:

Szerintem ezt sokan szívesen elolvasnánk egy külön posztban is, részletesebben kifejtve
:D

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2009.08.19. 04:19:41

@Bettie Page: meg kell nézni a szépség és a szőr c. filmjét és meglátod, hogy csudaszép :)

kitty allen 2009.08.20. 00:00:01

és tényleg; generációs emlék a megszakított kacsamesék.
ráadásul ott lett vége az epizódnak, hogy dagobert bácsira ráesett egy terítő, már a három kiskacsa.
bevetés előtt koncentráló mester és tanítványa a karatekölyökből megvan még? :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.21. 04:35:32

@kitty allen:

Nem az utolsó elektromos lovag c. Walt Disney sorozatra gondoltál? A címe akkora hülyeségnek hangzik, hogy simán eszembe jutott.
Ezt is ebben a Disney blokkban adták. Egy 40 kilós kínai gyerek volt benne, meg egy olasz (?) rendőrfelügyelő.

hongrois 2009.08.21. 09:27:11

@jazig: Ez az antalli örökség kezdete... :D

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2009.08.21. 12:08:54

@Kurtz ezredes:
Hiányozni fog Miyagi mester.

@Rorschach:
Csak simán "Az utolsó lovag", akit amúgy Ernie-nek hívtak. De ne szaladjunk előre, mert hamarosan találkozhattok vele a képernyőnkön is!

dritte33 2009.08.23. 15:18:21

Nekem az Ausztrál expresszről egy lépésben a Váratlan utazás ugrott be... Sarah Stanley, Hetty néni, Félix, Felicity, Gus Pike... Hogy--hogy még nem volt?:)

sorica123 (törölt) 2009.09.13. 16:16:29

@Rorschach: Sziporka volt nekem is a kedvencem. Igaz, nekem csak szimpátia alapon, hogy végre nem egy egy tulajdonságból levezethető lány karakter:)
@Bettie Page: a Bangkok Hilton kurvajó:)) most nyáron láttam, igaz, csak dévédén, de annyira jó benne Nicole Kidman (akin mindig meglepődöm, hogy milyen jó színész, és a maga módján egy szép nő, miközben ijesztően rossz fényképarca van:))

sorica123 (törölt) 2009.09.13. 16:18:16

Csak kapkodom a fejem itt... pedig nem is voltam valami nagy tévébuzi gyerek, de ez is, az is, amaz is ismerős... azt az Ernie-set például konzekvensen kavarom a karate kiddel, csak tudnám, miért... pedig szerettem:)

von zolkó 2009.11.22. 13:04:19

Nehéz Napok Egy Föld Nevű Bolygón? "Dzsesszivel" meg azzal a kis piros röpködős izével? Nekem az volt a kedvenc.

tvtvtvrtko 2009.12.16. 03:17:34

Soha nem ertettem, hogy a Kacsamesekben miert nem volt Donald kacsa? A kepregeny szerint o a nagybatyja a harmasikreknek (a huga vagy novere gyerekei), Dagobert pedig Donald nagybatja. Hova tunt Donald a rajzfilmbol, amikor a kepregeny az o eleterol szol leginkabb? Ez a kerdes maig foglalkoztat:)

tvtvtvrtko 2009.12.16. 03:19:56

Most, hogy megfogalmaztam a kerdest, meg is neztem a kacsameseket a magyar wikipedian, es megvan a valasz! :)

"Az alaptörténet szerint Donald kacsa tengeri útra indul, ahová nem viheti magával unokaöccseit, így zsugori nagybátyjára, Dagobert bácsira bízza őket. Az együttélés kezdetben nem zökkenőmentes, ám hamarosan hozzászoknak egymáshoz. Donald néhány kisebb rész erejéig még visszatér, de sohasem lesz számottevő szereplő."

most ugy erzem, ures lett az eletem, kell talalnom egy uj Nagy Kerdest

kolbász józsi 2009.12.21. 14:06:59

minimum ennyi gyereknek okozott törést az életében a Walt Disney megszakítása: iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?textencoded=1&cID=2711525
bár én nem regisztráltam, de bennem is örökre nyomot hagyott, nagyon nem értettük, hogy mi van! Kiazazantalljózsef??????

nagyaron86 2010.03.08. 17:21:27

a kacsamesékben a rokoni szálak mindig kuszának tűntek... a három kiskacsa elvileg Donald kacsa gyerekei, mégis, ha nagy ritkán szerelpelt, Donald bácsinak szólították (és nem tudott beszélni, csak hápogott), Daisy viszont úgy szerepelt, mint az anyjuk...
de
valaki összeállította a Disney kacsáinak teljes családfáját (elég nagy melő lehetett)

goofy313g.free.fr/calisota_online/trees/ducktrees/myducktree/index.html

BrunszvikTeréz 2010.03.08. 19:22:25

@nagyaron86: ez zseniális, de kicsit félek is a vállalkozó kedvű rajongótól.
Beteg állat lehet...tutira
süti beállítások módosítása