HTML

90

A 90-es évek sose érnek véget! Hubba-Bubba rágó? Prehistoric 2? Családi mozidélután a Disneyvel? Ugrin Emese? Hasbro? Talapa János? Tépőzáras védőszövet a BMX vázon? Mindez egy helyen! Zene, sport, számítógép, tévé, mozi, politika, közérzet, mindennapok, szigorúan szubjektíven.

90-es évek a Facebook-on

Ennyien olvastok

Friss hozzászólások

Kapcsolat

Ha valami ötleted, vagy észrevételed van akkor ide írj: 90esblog@gmail.com

A homok titkai

2009.08.08. 16:11 :: BrunszvikTeréz

Év: 1993 (itthon 1996-ben vetíti az M1)

Nemzetiség: brazil

Epizódok száma: 180

A brazil sorozatok egyik első képviselője volt kishazánkban. Az ember sietett haza, hogy láthassa, és utálta, ha sulitáborba kellett menni, mert lemaradt egy csomó részről. De bizonyos, hogy minden ócskasága ellenére kulturtörténetileg meghatározó és kikerülhetetlen eleme a 90-es éveknek. A forró Rio de Janeiro-i nyár perzselő melege beleépült kishazánk rekkenő pusztai nyarába. Ruth és Rachel viszontagságai a mi kamasz szerelmeink viszontagságai voltak. Hiszen kinek ne lett volna egy rüfke/szemét lumpen másik kamasz az életében aki bele ne kavart volna bimbózó tábori szerelmébe. Holdkóros Thono pedig legalább olyan kultfigurája a 90-es évek fiataljainak mint a 80-asoknak Lópici Gáspár.

A napfényes brazil tengerparti kisvárosban, Pontal d' Areiában játszódó történetben Ruth, a szép (ezt azért vitattuk lányok is és fiúk is egyaránt ), fiatal tanárnő nem is sejti, milyen szenvedések várnak rá, mikor visszatér a szülői házhoz, mert gonosz ikertestvére átvette a helyét életében. Kegyetlenül hozzá ment a faszijához, (aljas vagyonszerzési indítékkal) az apósával szövetkezett, és majdnem együtt is hált, meg egyébként is, mindenkivel rettentően gonosz volt. Így az elvetemülten gonosz Rachel kis híján sikeresen tökretette ezt a már-már idilli kapcsolatot Marcosszal a többszörös milliomos doktorral, aki a Rachellel hasonlóan hűdegonosz Virgilo fia.

A történet ezer szálon fut, és mindenkinek, aki a történetben szerepel, laglább annyira fut ezer szálon az élete. Végletes szenvedélyek és szerelmek, intrika, ármány, bosszú, politikiai és gazdasági rosszhiszemű spekuláció és manipuláció. Egyszerű ellentétpárra alapozva szegény vs. gazdag; velejéig jó vs. velejéig rossz. Virgilio doktor fondorlatai, Donato úr aljasságai, Breno és Vera mindennapjai, Sampaio doktor családja és annak szenvedései. Malu különös házassága, Tonia és Joel szakítása, Holdkóros Tonho roppant kifinomult és cseles bosszúja. A halászok mindennapi viszontagságai.

A sorozat csúcspontja, - ami kb 40 részt ölelt fel a 180-ból - arról szólt, hogy mikor Rachel és Marcos botrányokkal és gyötrelmekkel teli házassága végképp zátonyra futott, már folyamatban volt a válás, akkor az ikerpár csónakja Pontralban a viharos tengerbe borul. Titónak csak az egyik lányt sikerült kimentenie, és természetesen sokáig senki sem tudta (ez további 20 részen keresztül), hogy melyiket. Mindenki azt hitte, hogy Ruth halt meg. Holttestet ugyan nem találtak, de sebaj... Így aztán Ruth Rachel helyébe lép. Igazából nem is a testvére helyébe, hanem vissza a sajátjába, dehát ennek még ilyenkor nem szabad kiderülnie, szóval most a jónak gonosznak kell lennie, hogy a jó elnyerhesse méltó jutalmát, a gonosz a méltó büntetését, és így persze a következő további 60 rész indokolt. ( Ezért is indokolt ez a végtelen körmondat, érzékeltetvén a cselekmény rétestészta jellegét, és igen-igen feszült és pergős vezetését.)

A pontali ikerpár körül rengeteg kalandon keresztül, heves indulatok kavarognak, a tiszta szerelem útjába egyre több akadály gördül. Rachel titkos "feltámadása" képtelen helyzetekbe sodorja Ruthot, akinek minden bátorságára szüksége volt, hogy az őt övező, többnyire ellenséges környezetben megállja a helyét, és továbbhaladjon a céljai felé. Azonban, hála Istennek, Marcos szerelme még nagyobb erőt ad neki a küzdelemhez. De azért a jó öreg (simán elmehetne Dr. House-nak) Virgilio doktor sem rest. Fondorlatos cselszövéseivel csaknem az összes további szereplő életét megnehezíti. Brenoét és Veráét, Toniaét és Munhosét, Sampaio doktorét. Persze végül, hála az égnek és a gondviselésnek (meg a forgató könyv alapjáúl szolgáló telenovellának), egyre többen veszik fel a harcot ezzel a gátlástalan törtetővel és rántják le a leplet galád üzelmeiről. Donato úr sem menekülhet.

Minden jó, ha jóóóóó a vége

Breno úr újra polgármester lesz. Régi titkolt szerelmek teljesülnek be. Egyéb meddő kapcsolatok végetérnek. Clarita asszony is megtalálja végre a boldogságát, Malu sem tart ki örökre az ő halott Gilbertója mellett. Tonia, a sokat szenvedett butikos lány is révbe ér. Rachel pedig elbukik. Virgilio meg megőrül és ha jól emlékszem ebbe belehal. Itt van valami ködös emlékem egy szökőkútról, meg egy madárijesztő szerű fazonról, meg kidülledő, forgó szemekről. És persze a legfontosabb, hogy Ruth és Marcos örökkön örökké egymáséi lesznek a mesés gazdagsában. Lesz egy szakajtóra való gyerekük nagy homlokkal és szőke göndör hajjal. Mind halászok lesznek hobbiszinten, és önkéntes alapon hálót csomóznak a helyieknek. (Ha valakit nagyon elkapott a lendület, akkor itt megtalálhatja az epizódok mindegyikénk – és tényleg – a tartalmát. http://www.freeweb.hu/telenovelas/mulheresdeareiatartalma.html)


25 komment

Címkék: brazil szappanopera homok titkai

A bejegyzés trackback címe:

https://90es.blog.hu/api/trackback/id/tr31296712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.10. 16:41:04

úú egész nyáron ezt néztük 8.-ban:) asszem valami olyasmi volt a végén, hogy holdkóros tonyó nem is hülye, és jópali igazából. nem? ruth és rahel meg annyira ronda volt, a nagypapa nem is volt hajlandó nézni, mert nem volt kíváncsi a ronda boszorkányokra. na de a megveszem ezt a nőt az sokkal zsírabb. a főgeci odrigóval (aki a szerelmem volt, ) ana christinával meg alehandro aldamával.

BrunszvikTeréz 2009.08.10. 17:07:32

igen, mi is ezt néztük, és ki voltunk akadva, hogy egy ilyen "jó" pasi mellé, hogy tehettek be ilyen nőt. Meg azt néztük valyon elég nagy-e a Marcos keze, hogy eltakarja a Ruth egééész fejét, ahogy általában a férfi kezek szokták.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.10. 21:14:05

@BrunszvikTeréz: @Bettie Page:

Érdekes, később mintha ezt maguk a brazilok is észrevették volna... Gondolok itt arra, hogy a későbbi sorozatokban csak ilyeneket engedtek képernyőre, mint Natalie Oreiro, ellensúlyozandó ezt a kis málőrt a két női frankensteinel.

BrunszvikTeréz 2009.08.10. 22:25:53

bocsi az a valyon...kicsit erős volt.... jó lesz az vajon-nak is...

BrunszvikTeréz 2009.08.10. 22:29:18

@Rorschach: igen, észre vették :)
De azért a Márkosz se semmi, ötvözi magában az összes háromszög-formációra alapozó fiúbanda jellemzőit: nyálgép-szerelem imitálása az elérní kívánt aktusért - illetve tipikus férfi, mindegy ki fekszik az ágyában...úgysem ismeri fel a feleségét...
Minden férfi szégyentelen. De Márkosznak sikerült az, ami a legtöbbnek nem, avagy megvolt neki az ikrek közűl mindekttő :-S

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.11. 14:03:42

@Rorschach: háhá rorsach, látszik, hogy sosem voltál nő, mert natalia oreiro argentin. de az a marcos is valami ultragagyi gáz gyerek volt. meg különben is. brazil, és szőke kék szemű? már majdnem akkora fake, mint giselle büdchen.
ha már jócsaj és ikrek, akkor nekem az a paula és paulina. és természetesen paula a főgeci a menő. lesz mexikói szappanoperás sorozat? teréz. legyen. mer ha nem megírom!

BrunszvikTeréz 2009.08.11. 18:19:34

Feltétlen lesz!!! Kihagyhatatlan....
Már rajta vagyok a témán.
Tehát, kedves olvasóink, nincs más dolgotok, mint gyakran vissza látogatni, ill. megmutatni mindenkinek ezt a csodás kis szontalgia járatot, mert lesz itt minden mint a vursliban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.11. 20:14:29

@Bettie Page:

Ez esetben nagyon bízom benne, hogy az ezredesék összeraknak egy tisztességes gyűlöletposztot az argentínokról.
Figyelmeztetném őket már most, hogy Oreiro kisasszonyt ellensúlyozni igazi, a tettek emberéhez méltó kihívás lesz, úgyhogy a dolog nem lesz sétagalopp. De eddig is mindig megcsinálták a lehetetlent. Bízom bennük.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.08.11. 21:10:41

és a brazilokról. a jóseggű de üresfejű félvér (HAHA mondjuk csak ki néger) nőkről, és hogy semmi mást nem csinálnak, csak szambáznak egész évben, meg fociznak, és szar szappanoperákat gyártanak.

dr. Wilbur Swain 2009.08.15. 19:28:43

a Tónyó-becenév hirtelen elterjedéséért is ez a sorozat a felelős
bónusz: Szentes után, Kunszentmárton felé van egy "Homok"-nevű megálló, és valami nagyeszű utána fújta festékkel, hogy "titkai" - nagyon egyszerű, de amikor megláttam, azt hittem, hogy kiesek a vonatból a röhögéstől :D

agyament 2009.08.19. 00:49:53

uristen...kérünk hasonlót az említett megveszem ezt a nőtből is :)

zsanka · http://csombor.blog.hu 2009.08.21. 00:58:23

fantasztikus összefoglaló.
a megveszem ezt a nőt mi volt?

ami még brazil, és ezerszer jobb volt - szerintem - a homok titkainál: a pampák királya. azonos szereplők is vannak, ruth/rachel (gloria pires) és virgilio (raul cortez). utóbbi általában főármánykodó volt minden sorozatban, és épp ezért a kedvencem is, a terra nostrát miatta szenvedtem végig:)
a pampák királya tán nem olyan korszakmeghatározó/nyitó, mint ez és a holdkóros tonhóhoz hasonló gúnynévvel sem ajándékozott meg minket,
de hasonlóan fordulatos és sok helyszínen játszódó sorozat volt, plusz rengetegszer ismételték:) két olasz bevándorló család csatározott benne, a mezenga és a berdinazzi, ami kicsit olyan dallas-feeling is, és persze egy nő békíti össze őket (luana). sok olasz szó volt benne, baromira nem értettünk, de azért tetszett, mert jó a hangzása meg különleges. volt benne valami forradalmár-földosztós szál is, azt nem értettem meg nem is emlékszem már, és esőerdős jelenetek is - ugyanúgy lezuhant az egyik főhős, mint jock ewing, csak túlélte, de ehhez pl. majmot kellett ennie:)

egyébként marcos egy nyálgép és ruth/rachel szerintem is csúnya volt:) pedig ha jól emlékszem volt valami modelles sorozata is. topmodell?

most jut eszembe, nem tonho volt a madárijesztő?

mandelstam 2009.11.13. 10:52:18

Nálunk egy vizslakölyök lett elnevezve a sorozat alapján Tónyónak, szép kort ért meg, 1,5 éve 'halt'meg...

Dódi 2009.11.14. 15:14:08

hogy ezt a sorozatot mennyit bámultuk délutánonként, ebéd után... még volt, hogy megnéztük az ismétlést is, amit hétvégén adtak. :P nem volt akkor még 500 csatorna, csak m1, m2, ha duna TV volt, az már nagy szó volt. :)
amúgy a homok titkainak a szereplőivel volt még 1 sorozat, ami viszont nagyon jó volt, a Következő Áldozat címmel, azt nem néztétek? már nem nagyon emlékszem rá, de az inkább ilyen krimi volt, kevesebb melodrámával.

@zsanka: abban volt a Dzsudicsi :D hehhe
Gloria Pires szinte minden brazil nyavajába benne volt, és sztem szép nő volt. a Homok titkaiba direkt sminkelték Ruth-ot kicsit rondábbra, mint Rachelt, mert ő volt a "szebb", a "rámenősebb", a gonoszabb...

Mitya Ivanov 2009.11.18. 09:20:11

kár hogy nem előbb találtam erre a blogra. akkor elmondom, hogy bát majdnem az össze részt láttam, de nekem egyáltalán nem esettt le, hogy a két iker közül a gonosz átvette volna a jó szerepét és helyét. Csak a markos annyira szerelmes volt, hogy é tetszett neki a jó iker, hogy mindegy volt neki, ha a másik gonosz, a szoboszerű arc kellett neki. És az megvolt rákelnek is.

Rocketgirl 2009.11.18. 14:24:52

a megveszem ezt a nőt is megérne egy posztot! az tényleg a nézhető kategórai volt.

Vipera01 2009.12.17. 11:22:52

Bevallom, szerettem nézni.

Tonia sajnos nem jött össze Munoz doktorral, amit sajnáltam. Amúgy Tonia ölte meg Virgiliót azzal, hogy madárijesztőnek öltözött, és emiatt az megőrült, végül meghalt. Ezzel állt bosszút a kisöccséért, aki meghalt, miután fürdött egy mérgezett tengerparton, amit a polgármesterré avanzsált Virgilio kapzsiságból megnyitott.

Holdkóros Tonho valóban kultusznév volt akkoriban. Amúgy nem gyógyult meg a végén - sajnos.

Marcos valami übernyál volt, amihez Stohl Buci hangja illett.

BrunszvikTeréz 2010.02.24. 13:52:38

@Vipera01: tényleg, így hal meg a gaz Virgilio :) már nem is emlékeztem rá igazán.

@Rocketgirl: majd igyekszem/ igyekszünk arra is sort keríteni.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2010.09.04. 21:42:19

És mindenki ismerősei között akadt legalább egy, akit Tonyónak hívtak :D

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.09.04. 23:01:11

Az egyik legjobb brazil szappanopera volt :D! De én már csak pár szereplőre emlékszem belőle, a történetet homály fedi :S.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.02.01. 17:47:13

Ááá, basszus, mekkora kedvencem volt. Akkoriban még nem volt napi 6-7 szappanopera, csak ez, a Dallas meg már végét járta. :D Virgiliót bírtam, mert olyan gonosz, meg persze Tonhót (tegye fel a kezét, aki nem Tonhónak drukkolt), Marcos viszont nyálas kis pöcs volt.

Anno kívülről tudtam az összes szereplőt, és meglepően soknak megmaradt bennem a neve. Pedig kb. 13-14 éve volt.

hettike 2012.01.17. 18:06:02

Sziasztok! Van-e valaki,aki tudja,hogy honnan lehetne megszerezni az egész sorozatot? Nagyon szerettem a Homok titkait és nagyon szeretném újra végignézni.Annyi csatorna van már,amin sorozatok mennek,de szerintem egyiknek sincs tervében megismételni.

renoci2 2012.02.14. 18:06:43

Én is nagyon meg szeretném újra nézni, a youtube-on fent van 4 rész, de pont mikor néztem volna hogy hogy derül ki, hogy Rachel átveri Marcost, az már nincs fent. Megmondja valamikor neki hogy ő ki is?

Adani 2012.11.14. 13:59:32

Nálunk meg ez a poénkodás ment akkoriban mindig ha valakit szívatni akartunk:
-Tudsz homokszobrokat csinálni?
-Nem? akkor te még Tonyónál is hülyébb vagy.
süti beállítások módosítása